ZIL/USDT – Tehnična analiza

Zilliqa (ZIL) je kovanec, ki je po obetavnem začetku kar nekako potonil v pozabo, kljub temu, da je ves čas potihoma opozarjal nase. No, včeraj in danes, pa so imetniki tega kovanca prišli na svoj račun, saj je ZIL naredila kar 167% rast in povzročila pravo navdušenje.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je ZIL vse od maja 2021, v fazi korekcije z manjšimi odboji, a makro trend je bil negativen. Tukaj še posebej izstopa tvorba falling wedge trenda, ki velja za bullish trend, ZIL pa ga je tvorila vse od meseca septembra, pred nekaj dnevi pa je vendarle prišlo do izjemnega odboja, lahko bi rekli “pumpe”.
ZIL je brez dvoma izjemno kvaliteten kovanec, ekipa pa je, bolj kot ne potihoma, zadnje obdobje posvetila razvoju projekta Metapolis, ZIL Metaverse projekta, ki je pritegnil pozornost mnogih vlagateljev. Tokratna pumpa je nedvomno, vsaj v določenem delu, posledica tega projekta, a vseeno je potrebno biti previden. Kot že omenjeno, je ZIL zelo kvaliteten projekt, a takšne hitre in velike pumpe navadno niso najbolj zdrave in navadno niso zgolj posledica dobrega projekta. Potrebno je ločiti zdravo in celo hitro rast, od pumpe, ko cena kovanca narase ekstremno hitro, v skoraj navpični liniji. 

No, brez dvoma je ZIL ponovno opozorila nase in pokazala, ali vsaj nakazala, na dve stvari:

a. Da ZIL nikakor ni za odpis

b. Kako hitro se zna obrniti trg, ko bodo razmere ponudile optimalne pogoje za altcoin season

Na tej točki bi opozoril, da nikakor ne priporočam s hitenjem in vstopanjem v projekt. Po takšnih pumpah je vedno potrebno počakati na korekcijo, stabilizacijo in odboj, sicer je tveganje preveliko. To potrjuje tudi 1D RSI, ki je globoko v fazi prenakupljenosti. 

Pri ZIL so ključne tri linije. Dve močni support liniji v območju $0,083, ki velja za najbolj aktualno support linijo in nekoliko nižje, spodnja support linija, pri $0,058, ki se nahaja na mestu preboja falling wedge trenda.

Na drugi strani je tukaj makro resistance linija, v območju $0,11 in predstavlja močno oviro, vse od meseca junija 2021. Tudi pogled na volume jasno pokaže, da je prišlo do nenavadnega dogodka, saj je volume, vse od meseca julija 2021, na enako nizki ravni, pogled na zadnja dva dni pa kaže izjemno špico, kar navadno lahko štejemo kot anomalijo, ki ne predstavlja zdrave rasti. S tem nikakor ne želim reči, da je ZIL prešla med t.i. “Shit coine”, kjer so take rasti stalnica, želim le opozoriti, da gre za izjemo, ki je lahko zelo nevarna, v kolikor zapademo v FOMO in skušamo vstopiti v fazi rasti.
Brez dvoma je ZIL nakazala odločno željo po bullish obratu, kar potrjuje tudi 1D EMA Ribbon indikator, nad katerega se je ZIL tudi pozicionirala. Glede na indikatorje ocenjujem, da ZIL sicer lahko naredi še nekaj malega rasti, nato pa bo prešla v korekcijo, kjer se bo skušala stabilizirati. To bi bilo zelo zdravo in dobrodošlo za nadaljnjo rast.
Če pogledamo ključna območja z uporabo Fibonacci analize lahko vidimo, da sta najverjetnejši korekcijski območji pri vrednosti $0,094 – $0,10, kjer se nahaja Fib golden pocket, nižje pa je območje $0,059, kjer je prišlo do preboja trend linije. Bolj verjetna je korekcija v območje golden pocketa, v kolikor bodo biki ohranili dovolj moči. To bi bil tudi znak, da je kljub pumpi, šlo za odboj, ki je v ZIL pripeljal kvaliteten kapital, kar pomeni, da si lahko obetamo nadaljevanje rasti. A ključno je, da pride do korekcije, skozi katero se bo ZIL stabilizirala in prešla v fazo akumulacije za nadaljnjo rast. 

Kot že omenjeno, vsekakor priporočam, da ne zapadete v FOMO in ne hitite z vstopom. Počakajte na korekcijo in na stabilizacijo, je pa ZIL nakazala, da vsekakor velja računati nanjo, kot na še mnoge altcoine iz tiste nekoliko starejše generacije, ki temeljijo na močnih projektih, a v zadnjem letu ali dveh, nikakor niso ponudili kvalitetnega donosa.
Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. 

Predhodnji članek

Tedenska tehnična in on-chain analiza trga in ocena napovedi za prihajajoči teden – 20.3.2022 do 27.3.2022 (PREMIUM)

Naslednji članek

Kdaj in kako vstopamo v trgovanje, ter kako izplačujemo dobičke

error: Content is protected !!