Zakaj so tehnične analize pomembne

Tehnične analize so eno izmed ključnih orodij pri kakršnem koli finančnem, pa tudi kripto trgovanju. Žal pa še vedno prepogosto slišim, da tehnične analize niso potrebne, da ne pripomorejo k ničemer, da tako in tako ne moreš 100% napovedati prihajajočih dogodkov. Takšno razmišljanje je popolnoma napačno. Predvsem se ga poslužujejo manj izkušeni trgovalci in igralci na srečo. S trgovanjem se ukvarjam že vse od začetka leta 2014, spoznal sem mnogo izjemnih strokovnjakov s področja trgovanja (delnice, kriptovalute) in niti eden izmed njih ni nikoli opravil trgovalne poteze, brez izvedene tehnične analize. Tokratni prispevek je namenjen bolj poglobljenemu pogledu na pravilno in odgovorno kripto trgovanje. Z njim ne želim obsojati kogar koli, saj vsak trguje s svojim denarjem, želim pa vam predstaviti, kaj pomeni odgovorno in optimalno trgovanje.

Naj že na začetku povem, da tehnične analize niso “šloganje”, kot tudi ne zagotavljajo 100% natančnih napovedi. Potrebno je razumeti, da sta finančni in kripto trg zelo volatilna, pogosto špekulativna in manipulativna, kar neposredno in posredno vpliva na njuno gibanje. So dejavniki in dogodki, katere lahko napovemo in so dejavniki in dogodki, katere je nemogoče napovedati. Za primer lahko vzamemo novico, ki govori o tem, da neka država (največkrat Kitajska) razmišlja o omejitvi trgovanja z BTC. Ko se takšna novica pojavi, lahko upravičeno pričakujemo, da bo kmalu prišlo do korekcije trga. V tem primeru lahko torej s precejšnjo zanesljivostjo podamo oceno o korekciji.

Skoraj nemogoče pa je npr. napovedati usklajeno in zmanipulirano prodajo določenega kovanca, npr. BTC, s strani manjše skupine kitov. Takšni dogodki skoraj vedno presenetijo trg in ga potegnejo proti dnu. Vsekakor je želja vsakega izvajalca tehnične analize, da le to pripravi kar najbolj optimalno in s kar najbolj natančno oceno, a 100% zanesljivost je ekstremno redka.

Kakšne analize poznamo

V osnovi ločimo tehnične analize (TA) in fundamentalne analize (FA). Tehnične analize so analize, kjer z uporabo grafov in indikatorjev, iščemo ter določamo prihajajoče trende gibanja trga in/ali posameznega kovanca. Fundamentalne analize pa so analize potenciala določenega kovanca v širšem smislu. V tem prispevku se bomo osredotočili na pomen tehničnih analiz.

Zakaj pripravljati tehnične analize

Tehnične analize so eno najbolj ključnih orodij vsakega, kolikor toliko resnega trgovalca. S tem ne mislim samo na znanje branja grafov, ampak tudi na samo izdelavo tehničnih analiz. Skozi zgodovino finančnih trgovanj je bilo spoznano, da gibanja trgov sledijo določene pretekle oziroma zgodovinske trende, ki se v določenih ciklih ponavljajo. V kolikor poznamo zgodovino trenda, v kolikor le tega lahko razberemo iz grafa, k temu pa dodamo še poznavanje psihologije trga, lahko pripravimo izjemno kvalitetno analizo, s katero si lahko prislužimo lepe dobičke oz. se obvarujemo pred nepotrebnimi izgubami. Že pa sem omenil, da 100% obramba žal ni mogoča. Tako ni ga trgovalca, ki ne bi kdaj izgubil. Pomembno je, da ne igramo na srečo in da večkrat dobimo, kot izgubimo. S tehničnimi analizami bomo optimizirali svoje trgovanje.

Kje lahko izdelam tehnične analize

Za izdelavo tehničnih analiz potrebujemo primerno orodje. Najbolj poznani orodji sta Tradingview in Coinigy. Obe ponujata brezplačen paket, ki zadostuje za izdelavo osnovnih analiz, v kolikor pa želite pripravljati bolj zahtevne analize, potem priporočam, da se odločite za enega izmed plačljivih paketov. Osebno prisegam na Tradingview. Kdor trguje z uporabo Binance, ima Tradingview, z najbolj pgostimi orodji in indikatorji, že integriran.

Kako pomembna je psihologija pri izdelavi tehničnih analiz

Psihologija je izjemno pomembna. Že sem omenil primer, vpliv novic na trg. Razumevanje psihologije množic nam pomaga, da tehnično analizo še dodatno optimiziramo. Psihologijo trga lahko ugotavljamo s spremljanjem novic in govoric. Angleški pregovor pravi “buy on rumors, sell on news” oz. “kupi na podlagi govoric, prodaj na podlagi novic”.

Trend bo šel gor, ali pa dol

Včasih prebiram posmehljive komentarje manj izkušenih trgovalcev in igralcev na srečo v smilsu “torej, če ne bo šlo gor, bo šlo dol”. Tak komentar kaže, da oseba, ki ga je zapisala, ne razume finančnih gibanj in delovanja trga. Vedno, ko pripravljamo tehnično analizo, pripravimo oba scenarija. Scenarij potenciala rasti (bullish) in scenarij korekcije oz. padca (bearish). A pri tem je ključno, da predhodno jasno določimo pogoje, ki se morajo predhodno zgoditi, da bi trend gibanja šel v eno izmed omenjenih smeri. Če bi se izrazili v smislu programiranja, bi rekli IF THIS, THEN THIS.

S tem, ko določimo te pogoje, lažje spremljamo gibanje trenda in pripravimo strategijo vstopa ali izstopa. Kot osnovni in preprost primer lahko vzamemo support linijo.

Support linija je spodnja linija, saj daje trend liniji (gibanju kovanca) podporo (support) in se nahaja pri določeni vrednosti, kjer se je trend linija v preteklosti največkrat ustavila in nato odbila. Ko določimo support linijo, le-to spremljamo določen čas (nekaj ur ali celo dni, odvisno od intenzitete gibanja kovanca). V tem času bo trend linija večkrat poskušala prebiti support linijo na dol. Navadno preboj na dol uspe po 3-5 poskusih t.i. re-testa (lahko tudi prej, če so razmere na trgu slabe). In v kolikor je trend linija že opravila npr. 4 neuspele preboje support linije na dol, obstaja zelo velika verjetnost, da bomo kovanec, ob naslednjem poskusu re-testa support linije, spremljali v nadaljnji korekciji (padec). Seveda je ta primer zelo poenostavljen, a zadostuje za lažjo predstavo, kaj pomeni določitev predpogojev.

Kakšne so najboljše tehnične analize

V šali bi lahko rekli, da so najboljše tehnične analize tiste, ki so najbolj zanesljive. Najboljši strokovnjaki za tehnične analize dosegajo tudi nad 70% zanesljivost, kar pomeni, da si občutno izboljšajo verjetnost in višino zaslužka. A v praksi sam zagovarjam, da so najboljše tehnične analize preproste analize. To pomeni, da uporabljamo manj indikatorjev. Osebno uporabljam 3 do 4 indikatorje, s katerimi iščem prihajajoči trend in potrditev pridobljenih ugotovitev. Analize so tako pregledne in po mojih izkušnjah, tudi bolj učinkovite.

Zaključek

Tehnične analize so brez dvoma zelo pomembno orodje, s katerimi bomo optimizirali naše trgovanje. Nikoli ne bodo 100% zanesljive, brez dvoma pa nam bodo, na dolgi rok, prinesle mnogo lepši dobiček in manj izgub, kot golo igranje na srečo. Tudi zato se z ekipo ves čas trudimo, da vam lahko ponudimo kar najbolj optimalne tehnične analize, predstavljene na najbolj preprost in razumljiv način.

Naslednjič pa nekaj več o osnovah tehničnih analiz.

Kriptokrat ponuja brezplačne dnevne, tedenske in mesečne vsebine s področja kripto trgovanja (novice, tehnične analize, signali, trendi). Za vse, ki želite spremljati še več in še bolj poglobljene vsebine, pa je na voljo naša plačljiva storitev Kriptokrat Premium, ki vam ponuja dodatne celovite nasvete, trgovalna priporočila (signali), celostne tehnične analize, aktualne novice in še mnogo več.

Predhodnji članek

ETH/USDT (Tehnična analiza)

Naslednji članek

ADA/USDT (Update tehnične analize)

error: Content is protected !!