Zakaj si ne želim (pre)hitrega in velikega odboja BTC, ali nas čaka še en black swan dogodek in kdaj lahko pričakujemo ponovni bull market (PREMIUM)

Že pred časom sem napovedal objavo pričujočega prispevka, katerega objavljam z zamudo, za kar se vam iskreno opravičujem. A ker sta bila želja in namen, da v prispevek vključim kar največ tehničnih in fundamentalnih informacij o Bitcoin (BTC), kripto trgu in svetovni ekonomiji, to zahteva mnogo več poglobljenega dela, več zbiranja informacij, predvsem pa več časa, da se pripravi prispevek, ki bo ponudil ključne tehnične informacije, ki pa bodo zapisane kar se da preprosto, da bodo razumljive tudi tehnično manj podkovanim bralcem.

Naj že na začetku napišem, da je večina tukaj predstavljenih informacij informativne narave, saj gre izključno za oceno, ki temelji na aktualnih tehničnih indikatorjih in javno dostopnih informacijah različnih virov. Potrebno pa je biti pazljiv, saj se nahajamo v izredno turbolentnih in manipulativnih časih, kjer lahko hitro pride do nepričakovanih geopolitičnih in ekonomskih sprememb, kar lahko neposredno vpliva na spremembe trga. Zato priporočam, da ste pazljivi, da spremljate širšo sliko, predvsem pa imejte pripravljeno risk management strategijo. To pomeni, da ustrezno zaščitite svojo naložbo s stop loss pozicijo, da vlagate premišljeno in da sproti pobirate dobičke, najbolje celo nekaj pod target linijami. 

Še vedno smo v bear marketu in ključna dva cilja bear marketa sta:

a. Zaščita svoje naložbe, brez nepotrebnega tveganja

b. Akumulacija kovancev v protfelju

Omenjenima ciljema je potrebno prilagoditi svojo trgovalno/investicijsko strategijo. Ne smemo pa pozabiti, da prav v času bear marketa uspevajo najboljši investitorji, saj sledijo že prej omenjenima ciljema, predvsem pa so potrpežljivi. Prav potrpežljivost pa navadno izda manj izkušene trgovalce, ki se prepogosto razočarani umaknejo iz trga, najpogosteje z negativnim stanjem svojega portfelja. O tem sem že večkrat pisal v preteklih objavah. O tem se več pisal že v mnogih preteklih objavah, zato najprej poglejmo, kaj kažejo trenutni indikatorji za Bitcoin (BTC).

WMA200 trend linija

WMA200 trend linija je eden najbolj ključnih indikatorjev, s pomočjo katerega določamo bull/bear trend oziroma market. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je BTC v vseh dosedanjih bear marketih (spodaj je prikazan le tisti iz 2018/19, a prikaz je identičen tudi v preteklih), svoje dno našel natanko na trend liniji WMA200. Pod njo je za kratek čas (nekaj dni) padel le v času t.i. black swan dogodka oziroma Covid crasha (marec 2020), sicer pa je ta trend linija, gledano zgodovinsko, igrala pomembno vlogo, saj je kazala na makro support in tudi dno bear marketa.

Kot lahko vidimo, je BTC prvič v zgodovini občutno padel pod 200WMA trend linijo, pod katero je vztrajal kar dobrih 6 tednov. To govori o tem, kako hud je (bil) pravzaprav ta bear market, ki tehnično sicer še traja, a kar me osebno še bolj skrbi je to, da ta trend nakazuje tudi najverjetnejšo izjemno veliko ekonomsko in gospodarski krizo v prihajajočem obdobju. O tem nekoliko kasneje.

Kot omenjeno, BTC še nikoli v zgodovini ni padel tako globoko oziroma tako izrazito, tudi v časovnem smislu ne. Trenutno se 200WMA trend linija nahaja pri vrednosti $23.056, BTC pa ostaja nad njo, kar je dober znak. Prvi cilj BTC in bikov je, da vsaj teden ali dva, ki sta pred nami, zaključijo nad trend linijo, torej nad $23.056. Ponovno zaključen teden pod 1WMA200 trend linijo bi bil slab signal, saj bi nakazoval šibkost bikov in ponoven prevzem moči s strani medvedov, prav tako bi to občutno povečalo možnost za novo večjo korekcijo in vprašanje dna bi bilo tako zopet aktualno. A vsaj za enkrat, kaže dobro.

BTC je včeraj tudi ponovno prebil območje $25.000, a žal je bil preboj šibak in posledično ni trajal dolgo, zato je prišlo do pullbacka in BTC sedaj vztraja v območju $24.000. To daje mešane občutke, saj kaže na dovolj močan 200WMA support in željo bikov, da ohranijo BTC nad to linijo, sočasno pa imajo medvedje še vedno dovolj moči, da BTC, vsaj za enkrat, še vedno držijo pod območjem $25.500. V očeh izkušenega trgovalca to kaže na potrebo po previdnosti, saj noben izmed trendov (bull/bear) ni izrazit.

Bear flag ali ascending channel

V začetku meseca maja smo doživeli večjo korekcijo trga, katera se je končala sredi meseca maja. Sledilo je obdobje konsolidacije in manjšega odboja, a skozi to fazo je BTC tvoril enega najbolj bearish trendov t.i. bear flag, ki je na spodnjem grafu prikazan z rdečimi linijami. Sredi meseca junija je prišlo do potrditve bear flaga in doživeli smo zadnjo (za enkrat) veliko korekcijo BTC, v kateri smo dosegli tudi trenutno dno pri $17.592

Vse od konca meseca junija, podobno kot v času majske korekcije, je BTC prešel v fazo konsolidacije, skozi katero je akumuliral nekaj moči za odboj do dobrih $25.500. A če pozorno pogledamo spodnji graf vidimo, da BTC ponovno nakazuje tvorbo bear flaga (prikazan z oranžnimi linijami), kar nikakor ni dober signal. Tukaj bi želel izpostaviti svoje osebno mnenje glede prikazanega bear flaga. Mnogi analitiki v spodnjem prikazu vidijo bear flag, kar načeloma drži, a osebno menim, da je BTC, po preboju resistance linije $24.500, tvoril predolgo t.i.zastavo, s čimer ta bear flag ni več veljaven. To je dober signal, a žal BTC še vedno vztraja pri tvorbi ascending channela, ki prav tako velja za bearish trend, v kolikor re-test spodnje trend linije ni uspešen in jo prebije navzdol. 

V kolikor bi vztrajali, da gre za bear flag in bi v naslednjih dnevih ali tednu prišlo do potrditve, bi BTC spremljali v korekciji do območja med okvirno $13.500 in $14.600. V kolikor smo zagovorniki teze, da gre za ascending channel in bi prišlo do potrditve tega bearish trenda, bi BTC najverjetneje spremljali v re-testu trenutnega dna, pri $17.592. Počakajmo, za enkrat 200WMA support dobro opravlja svojo nalogo, zato pozor na to linijo!

BTC Pi Cycle bottom indikator kaže, da smo dno že dosegli

Kot sem že večkrat zapisal, bomo o dejanski potrditvi dna lahko govorili šele takrat, ko bo BTC ponovno prešel v bull market, kar pomeni nad okvirno $41.000. Do takrat pa se lahko zanašamo na tehnične indikatorje, ki so se v preteklih bull/bear marketih izkazali za zelo natančne. Vseeno naj ponovim, kljub precej veliki natančnosti indikatorjev, žal o 100% zanesljivosti ne moremo govoriti. 

Eden bolj zanesljivih indikatorjev dna, ki so v preteklosti zasvetili le z nekaj dnevi razike, je tudi BTC Pi Cycle indikator, ki z uporabo MA471 in MA150 trend linij identificira točko dna. In kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je omenjeni indikator zasvetil prvič na dnu bear marketa leta 2014/15, sledilo je dno v bear marketu 2018/19 in tretjič sedaj, v mesecu juliju.

Če zaupamo Pi Cycle bottom indikatorju, BTC sedaj prehaja v daljše obdobje konsolidacije, ki navadno traja od nekaj tednov (cca.3-4), do nekaj mesecev (4-6), čemur sledi prehod v bull market in veliki odboj. Tako pravita teorija in zgodovina.

Kako izgleda obdobje po doseženem dnu bear marketa, obdobje konsolidacije?

Pogosto manj izkušeni trgovalci pričakujejo, da se bo trg, ko doseže dno, hitro ali celo takoj odbil in začel ponovno ustvarjati lepe donose. A temu ni tako. Po obdobju nekaj mesečnega bear marketa (prodajnih pritiskov), se mora trg najprej umiriti in stabilizirati. To se zgodi, ko doseže makro support območje, kjer preide v konsolidacijo. Konsolidacija pomeni, da se kovanec giblje znotraj omejenega območja, določeno časovno obdobje. Če ostanemo pri oceni, da je z mesecem julijem BTC potrdil dno, kot sem tudi ocenil v preteklih analizah (analiz 1 in analiza 2), potem konsolidacijsko območje pomeni gibanje vrednosti v območju med točko dna ($17.592) in navadno prvo makro resistance linijo, pri okoli $31.000. Konsolidacijsko območje je prikazano na grafu spodaj.

Obdobje konsolidacije velja za precej dolgočasno in tudi negotovo, saj ne ponuja rekordnih donosov, nihanja vrednosti pa so pogosta in precej velika, saj gre za precej široko območje. Zato je ključno, da v tem času ne zapademo v FOMO ali prehud pesimizem. Je pa obdobje konsolidacije nujno, saj umiri trg, sočasno pa ustvarja novo makro support območje in zato si osebno ne želim, da bi obdobje konsolidacije bilo prehitro končano.

Zakaj si ne želim (pre)hitrega in velikega odboja BTC

Najverjetneje bo marsikdo med vami nekoliko začuden nad to izjavo, a ne, ne gre za napako ali celo slabe želje. Ko trg po večmesečnem padanju vendarle najde svoje dno (support), preide v konsolidacijo, skozi katero prične graditi nov support za prihodnost. Support linije igrajo pomembno vlogo pri gibanju kovancev, saj predstavljajo območja potencialnih odbojev. Močnejši kot je support, večja verjetnost je odboja. In da bi kovanec zgradil močan support, mora predhodno priti do konsolidacije. Dlje kot konsolidacija traja, močnejši bo support. Prehiter odboj bi tako pomenil nezdravo rast in nato hitro, ter veliko korekcijo, česar pa si ne želimo.

Že sem omenil, da obdobje konsolidacije navadno traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, žal pa točno določenega časovnega razpona ne moremo določiti, saj nanj vpliva aktualno stanje na trgu, jakost in dolžina bear marketa, kot tudi nepričakovani geopolitični in/ali ekonomski dogodki, ki se jih ne da napovedati. A če ostanemo v teh okvirih in v kolikor smo dejansko dno dosegli ter prešli v konsolidacijo, potem bi bilo prvo možno obdobje začetka bull runa nekje v septembru. Osebno k tej možnosti nisem naklonjen, ampak se bolj nagibam k možnosti začetka bull runa v Q4 2022 (oktober-december, kot prva možnost), ali v Q1 2023 (januar-marec). Gre seveda za oceno, ki temelji na predpostavki, da v tem času svet ne bo soočen z novimi konfliktnimi žarišči in/ali ekonomskimi pretresi. Prva možnost za nov veliki pretres kripto trga pa se lahko ponudi že konec avgusta 2022, torej zelo kmalu.

Se nam obeta še en, rekordni black swan dogodek?

Za začetek naj pojasnim, kaj black swan (črni labod) dogodek pravzaprav je. Gre za simbolični opis nepričakovanega dogodka, navadno ekonomske ali geopolitične narave, ki v zelo kratkem času vpliva na svetovne finančne in kripto trge in sproži veliko korekcijo oziroma kolaps trga. Zadnji takšen dogodek se je zgodil marca 2020 t.i. Covid crash. Čeprav gre navadno za nepričakovane dogodke, pa se nam s koncem avgusta obeta možnost takšnega dogodka, na katerega se lahko pripravimo.

Naj jasno povem, da nihče ne ve zagotovo ali bo do tega dogodka prišlo ali ne, vsekakor pa se lahko tokrat vsaj pripravimo. Zato si v nadaljevanju poglejmo za kakšen dogodek pravzaprav gre in kakšna je moja ocena verjetnosti, da bo do njega dejansko prišlo.

Mt.Gox

Za vse, ki zadeve ne poznate oziroma ne poznate dovolj dobro, najprej nekaj zgodovine. Mt.Gox je bila menjalnica, ustanovljena leta 2006. Seveda ni šlo za kripto menjalnico, temveč za menjalnico digitalnih kartic. Stran oziroma projekt ni prav dolgo živel, a že leta 2010, se je stran, s pojavom BTC, preusmerila v eno prvih kripto menjalnic, konkretno v BTC menjalnico. Istega leta je Mt.Gox dobila novega lastnika in menjalnica je vse bolj pridobivala na popularnosti, tako je kmalu presegla 20.000 dnevnih transakcij, kar je bila zavidljiva številka za tisti čas. Kot zanimivost, vrednost BTC se je takrat gibala okoli $1.

Stvari so se zapletle junija 2011, ko se je zgodil prvi hackerski napad na menjalnico. V tem napadu naj bi hackerji, s pomočjo luknje v računalniku, ki je bil del sistema, uspeli odtujiti kar 25.000 BTC kovancev. Nato so s posebno programsko skripto in aktivnostmi, uspeli vrednost BTC začasno zbiti iz tedanjih $17, na $0,01 in v tem času odtujiti še 2000 dodatnih BTC kovancev. Sledila so leta tehničnih težav, odškodninskih tožb, začasnih zaustavitev trgovanja in podobno. A kljub temu, je posel za Mt.Gox cvetel in tako je stran postala takratna največja BTC menjalnica na svetu, ki je pokrivala preko 70% vseh BTC transakcij. 

Kmalu pa so težave s transakcijami postale vse pogostejše in vse več uporabnikov ni imelo dostopa do svojih BTC kovancev, kar je sprožilo plaz pritožb zaskrbljenih uporabnikov. Vodstvo in lastniki so nekaj časa skušali pomirjati uporabnike, da bodo transakcije in poslovanje kmalu ponovno omogočeni, a najhujši udarec je sledil 24.2.2014, ko je v javnost prišel dokument, ki je obelodanil dejansko stanje menjalnice Mt.Gox, katera naj bi bila insolventna, izgubila pa naj bi kar 850.000 BTC kovancev, kar bi danes znašalo preko $18.000.000,000, ali cca. 4% celotnega BTC supplayja. Kmalu zatem je vodstvo Mt.Gox vložilo zahtevo po bankrotu.

Če zavrtimo čas nekoliko naprej, so zadevo v svoje roke prevzelo pravosodni mlini na japonskem, ki so lastnika obsodili zgolj na 30 mesecev zaporne kazni, kljub temu, da se je izkazalo, da je bil sam neposredno vpleten v izginotje kovancev. Japonski pravosodni organi so leta 2021 prav tako pripravili načrt rešitve vložkov investitorjev. Skozi preiskavo in “rehabilitacijski” proces, kot so ga poimenovali, so uspeli najti in prenesti v t.i. stečajno maso, 137.000 BTC kovancev, v skupni današnji vrednosti dobre $3.000.000,000. Vlagatelji in upniki imajo sedaj možnost, da se jim sorazmerni del vložka vrne v USD, BTC ali BCH. In prav zaradi tega prihaja do strahu na trgu.

Omenjena izplačila/vračila bi se lahko pričela vračati že s koncem meseca avgusta in mnogi investitorji in trgovalci se bojijo, da bo to pripeljalo do t.i. supply dumpa in prodaje, kar bi skoraj zagotovo vodilo do ene največjih korekcij v zgodovini BTC, do katere bi vsaj kratkoročno prišlo. Govora je namreč o kar 137.000 kovancih. Za primerjavo, zadnja velika korekcija BTC je bila predvsem posledica prodaje kar 80.000 BTC kovancev s strani LUNA, ko so le to skušali rešiti. Tokrat govorimo o skoraj enkrat večjem številu BTC kovancev, kar bi skoraj zagotovo vodilo v veliko korekcijo (black swan dogodek). Pred nami torej niso najbolj brezskrbni dnevi in tedni.

A kljub temu skušajmo kar najbolj objektivno pogledati na možnost takšnega dogodka. Vsekakor bo prišlo do vračila omenjenega števila kovancev nazaj investitorjem in trgovalcem, s pričetkom nekje avgust/september. Prepričan sem, da vsi zagotovo ne bodo prodali, saj je BTC v tem času postal eden najbolj donosnih investicijskih assetov, kar pomeni, da prinaša daleč najboljše donose in to bo za mnoge investitorje zelo pomemben dejavnik. Drugi razlog, ki govori, da ne bo prišlo do tako masovne prodaje omenjenih BTC kovancev, je ta, da smo še vedno v bear marketu in to je čas, ko pametni investitorji ne prodajajo, še posebno ne dotični, ki so v BTC investirali nekje med $1 in $17.

Določen del kovancev bo skoraj zagotovo šel v prodajo, a glede na nizko ceno BTC in dejstvu, da se nahaja v enem najbolj optimalnih območjih za nakup, bodo te kovanci zagotovo hitro našli kupca, kar zna ceno kmalu odbiti. Kaj torej storiti? Predvsem ni potrebno odreagirati nervozno. Potrebno je biti potrpežljiv in se držati svoje risk management strategije (stop loss), s katero boste zaščitili svoj naložbo v primeru, da pride do reakcije trga. Naj ponovim, prvo možno obdobje, ko lahko pride do sprostitve omenjenih kovancev, je avgust-september. V kolikor bi prišlo do večje korekcije, bo to zagotovo odličen test trenutnega dna.

Naj ponovim, ključno območje supporta je 200WMA, pri dobrih $23.000, sledi skrajni support pri okoli $20.500. A v kolikor bi BTC ponovno padel pod 200WMA, to ne bi bil dober signal, ne pozabimo pa, da september navadno ni najboljši mesec za BTC. Tudi dejstvo, da se BTC že kar nekaj časa bori z območjem $24.500-$25.500, kaže na šibkost trga. 

Ključne target linije

Ko govorimo o konsolidaciji, je pomembno, da poznamo tudi ključne resistance linije, ki so sočasno tudi target linije. Le te določajo postopno mejo med bear in bull marketom. Aktualna resistance linija je pri slabih $25.500. Že sem omenil, da je nekoliko zaskrbljujoče, saj BTC že kar nekaj časa neuspešno napada to linijo, katero mora prebiti, da bi nato napadel še močnejšo resistance linijo v območju $28.500 in $31.000. Glede na trenutne razmere, BTC nima moči za doseg ostalih dveh resistance linij. 

Kje so korekcijska območja?

Na drugi strani so morda še pomembnejše support linije oziroma potencialna korekcijska območja, do katerih lahko seže BTC v primeru povečanega prodajnega pritiska. Indikator, ki je pri določitvi ključnih korekcijskih območji zelo koristen in natančen, je Multiple Mayer indikator. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je prvo korekcijsko območje skoraj natanko v območju trenutnega dna, pri vrednosti $17.292. Sledi območje, katerega indikator sicer ne prikazuje, se mi pa osebno zdi zelo zanimivo, saj predstavlja makro support območje, nahaja pa se med $11.800 in $13.900. Spodnje korekcijsko območje se nahaja tik nad $10.000, pri $10.175. Kot že večkrat omenjeno ocenjujem, glede na vse indikatorje in dogajanje na trgu, da je BTC dno že dosegel. Tako bi lahko prišlo le do re-testa trenutnega dna (ni nujno!), kar se pogosto zgodi v obdobju konsolidacije. Nižje od trenutnega dna pa bi BTC najverjetneje potegnil le že omenjeni black swan dogodek, a vseeno ocenjujem, da bi ta korekcija bila v modro območje, med $11.800 in $13.900.

Zaključek

Trg je nepredvidljiv, zato je ključno, da spremljate širše dogajanje. Tako tehnične indikatorje (analize), kot ekonomsko in geopolitično situacijo, saj boste le tako dobili kar najbolj optimalno sliko. Moje priporočilo v negotovih časih je, da pričakujte rast, a pripravljate se na korekcijo. 

Pred nami so negotovi dnevi in tedni. Želel bi si več moči BTC, vsaj za preboj do $28.000, a za enkrat te moči še ne kaže. Po drugi strani me vsaj za enkrat pomirja dejstvo, da support 200WMA še vedno drži. In prav ta support linija je tista ključna, katero spremljam, kot glavni indikator trenda. Smo v obdobju negotovosti in tudi dolgočasnega konsolidacijskega gibanja, ki bo trajalo še nekaj časa. Po moji oceni vsaj še do Q4 2022, ali Q1 2023. Po tem obdobju bi lahko prišlo do bolj izrazite rasti BTC, a temu bom posvetil enega izmed prihodnjih prispevkov, kjer bomo bolj poglobljeno in celovito pogledali oceno prihajajočega dogajanja na kripto in globalno finančnem trgu. Kaj nas čaka in koga bo najbolj prizadelo.

 

Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Ethereum (ETH) / USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Bitcoin (BTC) in Ethereum (ETH) follow up tehnični analizi

error: Vsebina je zaščitena!