Zakaj lahko prihajajoča globalna recesija in ekonomski zlom izbrišeta večino altcoinov? (PREMIUM)

Tokratni prispevek bo morda nekoliko bolj neprijeten predvsem za tiste trgovalce, ki v svojih portfeljih držijo primarno, ali izključno zgolj altcoine. Vsekakor želim že na začetku jasno povedati, da s pričujočim prispevkom nikakor ne želim napovedovati, da bo do v prispevku navedenega scenarij dejansko tudi prišlo, želim predvsem opozoriti na potencialno možnost realizacije tega scenarija, v kolikor bi globalna ekonomija dejansko dokončno zašla v slepo ulico in v kolaps. A pojdimo po vrsti. Najprej nekaj osnovnih informacij o recesiji.

Kaj je recesija?

Osnovna definicija recesije sta dva (2) zaporedna kvartala negativne rasti BDP. Povedano bolj preprosto, v kolikor dve zaporedni tromesečji končata v rdečih številkah, to pomeni, da je ekonomija, tehnično gledano, prešla v recesijo. Recesija se lahko nanaša na posamezno državo, skupnost držav (npr. EU), ali globalno recesijo.

Kaj prinaša recesija?

V osnovi recesija prinaša zmanjšanje potrošnje, krčenje gospodarstva, večji upad delovnih mest oziroma višjo brezposelnost, zmanjšanje vlaganj in investicij.

Kakšna je verjetnost nastopa recesije in kdaj bi lahko nastopila?

Verjetnost nastopa recesije je v tem trenutku zelo velika. Po analizi globalnih trgov, ki so jo opravili v družbi Ned Davis Research inc., je verjetnost globalne recesije v danem trenutku kar 98%.

Seveda bodo nekatere države, ki imajo šibkejšo in manj razvito ekonomijo oziroma gospodarstvo, prej prišle v fazo recesije kot močnejše države, a na recesijo ni imun nihče, saj gre za neke vrste sistem domin. V danem trenutku sicer še obstaja možnost, da se razmere obvladajo, ne bo lahko, a nekaj možnosti je še, čeprav so izredno majhne in občutek imam, ko opazujem ekonomsko in geopolitično dogajanje, da niti ni interesa, da bi se, potencialni globalni ekonomski zlom, preprečil. Kakor koli, moja osebna ocena je, da bi globalni trg tudi uradno prešel v recesijo v obdobju med 6 in 18 meseci. Vse odvisno od razmer na globalnih trgih in dogajanja v Ukrajini. 

Kazalci, ki nakazujejo na prihod globalne recesije

Poleg že omenjene globalne analize potenciala recesije, ki jo je opravila družba NDR, je še kar nekaj dejavnikov oziroma kazalcev, ki kažejo na skorajšnji prehod recesije.

Najprej je tu zdesetkano Evro območje, ki je v verjetno enem najslabših stanj v zadnjih 50 letih. To predvsem občutijo potrošniki, ki so izrazito pesimistični in negativni. Pravzaprav je stopnja pesimizma na najnižji ravni celotne zgodovine EU, temu primerno se zmanjšuje tudi potrošnja. Le nekoliko bolje se drži ameriški trg, kjer je prav tako občutiti rekordno stopnjo pesimizma (graf spodaj), čeprav se je v zadnjem mesecu kazalnik nekoliko popravil, predvsem po zaslugi “bonbončkov”, ki jih, pred skorajšnjimi volitvami, skuša deliti Bidenova vlada.

Spodaj prikaz zaupanja potrošnikov v ekonomijo in gospodarstvo v EU (modra) in ZDA (oranžna).

Nižanje potrošnje je eden prvih pokazateljev prehoda v recesijo in prav to lahko vidimo na zgornjem grafu, glede na 1M RSI pa je še kar nekaj prostora za nadaljnji padec.

Drugi kazalec je krčenje oziroma manjšanje novih delovnih mest. Po zadnjih podatkih iz ZDA, se je tamkajšnja brezposelnost sicer znižala na 3,5%, a bolj zgovoren je podatek o številu novih delovnih mest, ki vidno pada. To nakazuje, da se podjetja pripravljajo na težje čase, da skušajo optimizirati svoje poslovanje. Če pogledamo spodnji graf, so ZDA takšen upad novih delovnih mest zabeležile le v času Covid crasha marca 2020, v času velike recesije, leta 2008 in v obdobju poka balona visokotehnoloških podjetij, med letoma 2000 in 2001.

Tukaj bi želel izpostaviti še eno težavo, ki sledi zmanjšanju novih delovnih mest in trenutni nizki brezposelnosti. Ko bo nastopila recesija in bodo podjetja pričela z odpuščanjem, bo toliko več ljudi brezposelnih, saj novih delovnih mest ne bo.

Naslednji kazalnik je likvidnost trga. Več kot je na trgu na voljo kapitala, večja je likvidnost in obratno, manj kot je na voljo kapitala, manjša oziroma nižja je likvidnost. Spodaj zaskrbljujoča primerjava likvidnosti trga danes in trga iz obdobja velike recesije, leta 2008. Kot lahko vidimo, je likvidnost tokrat bistveno nižja kar nakazuje, da bi tokratna recesija lahko bila mnogo hujša in daljša. 

Koliko časa lahko traja recesija?

Recesija navadno traja od okvirno 6-24 mesecev, povprečna vrednost, po podatkih NBER za ZDA pa je 17 mesecev. Vsekakor pa so tokratne razmere mnogo bolj kompleksne, kar pomeni, da se globalni trgi potencialno ne bi soočili z recesijo ampak celo z depresijo, kar smo doživeli le enkrat, davnega leta 1929, po zlomu finančnega sistema v ZDA. Depresija bi bil še mnogo bolj črn scenarij, predvsem pa bi trajal dlje, okvirno od 4 do 8 let.  

Kazalnikov, ki nakazujejo recesijo je še kar nekaj, a bodi tokrat dovolj in poglejmo tisto, kar vas najverjetneje še mnogo bolj zanima – kaj potencialni nastop recesije pomeni za altcoine.

Kaj so altcoini?

Prepričan sem, da definicijo altcoinov poznate, a za potrebe tokratnega prispevka naj ponovim tisto najbolj osnovno definicijo altcoinov – to so vsi kovanci, ki niso Bitcoin. Altcoini delujejo na določenem blockchainu, na lastnem/samostojnem (kovanec) ali na obstoječem (token), predvsem pa fundamentalno temeljijo na določenem projektu, ki samemu kovancu daje določeno vrednost. Večji kot je uporabni in širitveni potencial altcoina, bolj je zanimiv za kupce in investitorje, višjo vrednost ima (načeloma). In prav v tem delu se skriva potencialna težava.

Ali lahko recesija in ekonomski zlom ogrozita obstoj altcoinov?

Najkrajši odgovor je da. Ne samo recesija in potencialni ekonomski zlom, celo navaden bear market je lahko usoden za altcoine. V kripto svetu delujem vse od leta 2014, doživel in preživel sem vse vmesne bear markete, predvsem pa sem videl mnogo altcoinov, tudi takšnih, ki so obetali, a so skozi obdobja neizprosnih bear marketov, izginili. Ni jih bilo malo.

Zavedati se moramo, da za razliko od Bitcoina, altcoinom v večini potencial določajo projekti, na katerih slonijo. Da bi projekt, ki poganja altcoin deloval, potrebuje konstanten razvoj, potrebuje ekipo razvijalcev in za oboje je potreben kapital. Da, bi se projekt lahko financiral, potrebuje kapital, katerega v največji meri pridobi od investitorjev in partnerjev, ki vstopijo v projekt, del sredstev pa dobi iz prodaje kovancev/tokenov, a vrednost teh je odvisna primarno od razvojnega potenciala, ki pa je slej kot prej pogojen z vstopom investicijskega kapitala. 

V uvodu tega prispevka sem poudaril, da je posledica recesije oziroma ekonomskega zloma, tudi umik investicij oziroma investitorjev. Investicijski kapital tako postane zadržan in mnogo bolj konservativen, kar pomeni, da v večini ali v celoti preneha investirati. Prav to pa bi predstavljalo osnovno težavo za mnogo, predvsem novih ali novejših altcoinov, ki bi tako izgubili ključen vir prihodkov, potrebnih za razvoj in delovanje. Na drugi strani bi se iz trga prav tako umaknilo lepo število trgovalcev, ki bi nehali kupovati altcoine, saj bi bila volatilnost in posledično izgube prevelike – to se dogaja tudi v bear marketih in krog je sklenjen, kovanec/token počasi preneha delovati in iz trga dobesedno izgine. To je najbolj črn scenarij, a še kako realen za večino kovancev, saj imamo danes na voljo preko 14.000 različnih altcoinov, velik del teh je na trg prišel šele v zadnjih letih.

Naj ponovim, da ni nujno, da bo do takšnega scenarija prišlo, vsekakor pa želim, da se zavedate potenciala te nevarnosti in se pravočasno in ustrezno pripravite.

Kateri altcoini so najbolj “varni”?

Naj takoj jasno zapišem, da popolnoma varnih kovancev ni. Vsi, celo Bitcoin, predstavljajo tveganje. Nekateri veliko, nekateri manjše, a vsi so tvegani. A če bi morali izluščiti tiste manj tvegane altcoine, bi vsekakor pogledoval po altcoinih iz dveh sklopov:

  • starejši in fundamentalno močnejši altcoini, ki so že preživeli pretekle bear markete (npr. ETH, LINK, ADA, MATIC, tudi XRP)
  • altcoini iz skupin, ki predstavljajo potencial in so posledično zanimivi tudi za velike vlagatelje npr. iz skupine Metaverse.  

Omenjena sklopa nudita večjo “varnost” in zanesljivost, saj gre za preizkušene altcoine, ki so dokazali, da so zmožni preživeti večje ekonomske pretrese oziroma so usmerjeni v takšne projekte, ki so ekonomsko in gospodarsko širše zanimivi, kar posledično pomeni, da so bolj zanimivi in podprti s strani večjih investitorjev, ki bodo tovrstne projekte najverjetneje financirali še naprej, morda le v manjšem obsegu, ali pa so projekti že sedaj nabrali toliko kapitala, da jim omogoča delovanje in preživetje naslednjih nekaj let. A naj še enkrat ponovim, garancije ni nobene, zato se v vsakem primeru zaščitite. Umik investicijskega kapitala je v primeru nastopa recesije in ekonomskega zloma, torej ena največjih preživetvenih težav altcoinov, saj bi to pomenil ustavitev (v celoti ali delno) razvoja projekta, na katerem sloni altcoin in dejansko predstavlja osnovno motivacijo potencialnih investitorjev.

Kako se lahko pripravim na morebiten takšen scenarij?

Najprej svetujem, da ves čas pozorno in redno spremljate, kaj se dogaja z altcoinom, v katerega ste investirali. Spremljajte novice, komentarje na družbenih omrežjih in bodite pozorni na potencialne alarme, ki bi nakazovali na morebitne težave, v katerih se je altcoin znašel. 

Investirajte predvsem v omenjene altcoine, ki imajo, vsaj potencialno, večjo možnost preživetja. Bodite pozorni tudi na globalno ekonomsko sliko in geopolitične dogodke. Predvsem pa si zapomnite, da se nikoli preveč čustveno ne navežite na določen altcoin, saj boste tako vedno reagirali čustveno, namesto racionalno, takšen kovanec pa boste posledično težje prodali, v kolikor bi prišlo do točke, ko (če) bo to potrebno storiti. Ne pozabite, vi lahko gojite čustva do trga, trg do vas ne goji prav nobenih čustev!

Vsekakor pa si ne pozabite sproti in redno izplačevati dobičke, ustvarjene s trgovanjem/vlaganjem v altcoine. V eni izmed preteklih objav sem zapisal, da je trgovanje z altcoini potrebno jemati nekoliko drugače, kot trgovanje z BTC, zato je pobiranje dobičkov, v primeru altcoinov, še toliko bolj pomembno. Večina trgovalcev z altcoini je v minusu prav zaradi tega, ker niso sproti pobirali dobičkov oziroma niso pravočasno izstopili iz trgovanja.

Zaključek

Žal se nahajamo v časih krutih razmer na trgu. Potrebno bo biti pazljiv, imeti bo potrebno dobro risk management strategijo in uporabiti bolj premišljen investicijski pristop. Bojim se, da so časi, ko smo pokupili razno razne altcoine in nato čakali, da bodo eksplodirali v času bull marketa, mimo. Še vedno ocenjujem in verjamem, da bo do bull marketa prišlo, a pri pričakovanjih, da bo tako, ali celo bolj eksploziven kot so bili pretekli, bi bil zelo pazljiv. Vse je odvisno od globalnih razmer. To imejte v mislih, ko investirate v altcoine. Da ne bo pomote, vsekakor obstaja kopica altcoinov, ki bodo v prihodnosti ustvarjali lepe donose, a potrebno bo biti previden. Verjamem v mnoge altcoine in nekaj jih držim tudi sam v svojem portfelju, kljub temu, da primarno stavim na BTC. O razlogih za takšno investiranje v enem izmed prihodnih prispevkov. Morda pa čistka na trgu altcoinov sploh ne bi bila slaba, saj bi tako ostali le kvalitetni in potencialni projekti, kar bi bilo pozitivno tudi za trgovalce in investitorje. Ne glede na to, kaj se bo v naslednjih letih dogajalo, je vaša prva naloga, kot dobrega investitorja ta, da zaščitite svojo investicijo in se posvetite zdravemu akumuliranju. Bodite potrpežljivi, spremljate dogajanje in ne naredite napake, kot to stori mnogo manj izkušenih trgovalcev, ki kupujejo, ko vse raste, nato pride do padca trga (bear market), prodajo po mnogo nižji ceni z mišljenjem, bolje, da rešim vsaj nekaj vložka in nato razočarano odidejo iz trga in se ponovno vrnejo, ko vse znova raste, ter znova ponovijo cikel. 

Razmere na finančnih in kripto trgih so slabe, napovedi so še slabše, a če nas je zgodovina kar koli naučila je to, da so najuspešnejši uspeli prav v takšnih časih, saj so bili potrpežljivi in so modro akumulirali, predvsem pa so znali zaščitit svoje investicije. 

 

 

Zapis je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Prav tako priporočam, da pred trgovanjem vedno opravite še svojo analizo.

 

Predhodnji članek

NEAR Protocol (NEAR)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

VeChain (VET)/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!