Zakaj HODL strategija ni več takšna kot je bila nekoč in zakaj zgolj HODL pristop k trgovanju, najverjetneje ne bo več deloval za večino kovancev (PREMIUM)

Večina ljudi, ki je kadarkoli vstopila na kripto trg, je najverjetneje to storila iz želje po hitrem zaslužku, ali oplemenitenju svoje naložbe. Domala ni človeka, ki ne bi slišal morje zgodb o posameznikih, ki so vložili nekaj 100 ali nekaj 1000 EUR in so po nekaj letih pobrali pravo bogastvo. Takšnih zgodb ni malo, mnoge so resnične, a velik del žal ne, saj večina ljudi, ki vstopijo na trg, tako ali drugače končna v izgubi oziroma popolni kapitulaciji. A za to ni kriv trg, temveč ljudje sami, saj se velik del ljudi trgovanja in vlaganja loteva nepravilno in nepripravljeno. Ena najbolj priljubljenih oziroma pogostih strategij trgovanja, ki je verjetno tudi najbolj preprosta, dolgo pa je veljala tudi za najbolj učinkovito dolgoročno, je t.i. HODL strategija.

HODL strategija preprosto pomeni, da vlagatelj kupi določen kovanec po kar se da nizki ceni in ga nato drži (ne prodaja) dolgoročno, kar pomeni vsaj 5 let. V tem času kovanca ne prodaja, ga pa intervalno dokupuje ob korekcijah. HODL strategijo poznamo tudi pod imenom 60/40, a ta naziv se pogosteje uporablja na klasičnih delniških trgih in trgu obveznic.

Zakaj je HODL strategija tako priljubljena?

Zagotovo se boste strinjali, da trgovanje, predvsem učinkovito trgovanje, ni najbolj preprosto, vsaj dokler ne osvojimo dovolj tehničnega znanja, s katerim se lahko učinkovito soočimo z vsem dogajanjem na kripto trgu. To pa ne velja za HODL strategijo, saj kot omenjeno, pri tej strategiji preprosto kupimo določeno število izbranih kovancev in čakamo, da trg doseže nov vrh, ko bomo pobrali dobičke, ali pa celoten vložen znesek. In prav to je počela množica prvih investitorjev v kripto trg, med leti 2009 in okvirno 2017. Trg je bil nov, zanimiv, izjemno volatilen, na njem s(m)o bili večinoma navdušenci, radovedneži, sanjači, ki s(m)o upali in verjeli, da je kripto nova priložnost za “malega človeka”. In v marsičem smo imeli prav. Trgovanje na takratnem kripto trgu je bila divja vožnja velikih odbojev in prav tako velikih korekcij, a kdor je bil dovolj potrpežljiv in je vztrajal v HODL strategiji, se je lahko po nekaj letih veselil lepih dobičkov.
 

Toda, časi se spreminjajo in z njim tudi trg. Pametni vlagatelji se prilagajajo trgu, nespametni si poskušajo prilagoditi trg, a na koncu vedno zmaga trg. Potrebno je razumeti, da je trg danes popolnoma drugačen od trga, kot smo ga poznali še nekaj let nazaj. Kripto trg dozoreva, vanj vstopajo veliki, pomembni vlagatelji, z njim se ukvarjajo banke in politika. Vse to pomeni, da trg nikoli več ne bo takšen, kot je bil. Da, nostalgiki bodo rekli, da trg nikoli ne bo več tako naklonjen malemu vlagatelju, kot je bil nekoč, kar drži, a po drugi strani bodo nastale nove priložnosti, predvsem pa bo kripto trg dobil pravo veljavo. Roko na srce, to smo po tihoma vedno pričakovali in si želeli, da kripto trg postane priznan finančni trg in da ne bo zgolj “igrišče” za kripto navdušence. A kot pravi misel, pazi kaj si želiš, saj se ti želja lahko izpolni. In izpolnila se je. No, ne še v celoti, a dejstvo je, da sta BTC in kripto trg zatresla bančni sistem, finančne trge in celoten svet. BTC in kripta se ne da več ignorirati, ne da se ga ustaviti, vsaj tehnično ne. Ne smemo pa pozabiti, da je vsako dozorevanje težko. Trenutno smo v fazi, ko BTC in kripto trg predstavljata resno grožnjo “starim” bančnim silam in kapitalu, ki dolgo časa BTC in kripto trga nista jemala resno in lahko bi rekli, da sta jih v določeni meri presenetila. Tako se trenutno nahajamo v fazi, ko v zakolisju in tudi bolj javno, poteka prava vojna za dominanco nad kripto trgom. Nedvomno je, da blockchain tehnologija predstavlja eno največjih revoluciji v sodobni zgodovini človeštva in zagotovo bo blockchain tehnologija tako ali drugače tvorila finančni sistem prihodnosti. Fiat valute, kot jih poznamo npr. USD, EUR, GBP itn. so prišle do konca svoje poti in počasi bodo utonile v pozabo. Svet se digitalizira in temu se bo moral prilagoditi tudi finančni sistem. Seveda pa prehod ne bo gladek, še manj enostaven. Stare elite so namreč podcenjevale moč BTC in kripto trga, ki je v zgolj nekaj letih eksplodiral. BTC se je tako v zgodovino zapisal kot prvo sredstvo ali blagovna znamka, ki je v rekordnem času dosegla in presegla bilijonski market cap ($1 trillion). Na spodnjem prikazu lahko vidimo grafično primerjavo z nekaterimi najbolj vrednimi in donosnimi blagovnimi znamkami, koliko let so porabile, da so dosegle bilijonski MC.

Zgolj ta podatek je dovolj zgovoren in pove vse, kar moramo vedeti o potencialu BTC in kripto trga. Prav to pa je tisto, kar stare finančne elite želijo preprečiti – dominanco BTC in kripto trga, saj bi s tem same izgubile svetovno dominanco, česar pa si ne morejo privoščiti. Tudi zato smo v zadnjih mesecih, še pogosteje pa bomo v prihodnosti, priča neverjetnim pretresom na kripto trgu. Vse kar se je dogajalo npr. propad LUNA, FTX in vse kar se bo dogajalo, tako ali drugače sovpada s poskusi destabilizacije BTC in kripto trga, ter iztiska retail investitorjev iz trga, kar bi dominanco preneslo ponovno na stran starih finančnih sil. Tako ste lahko prepričani, da bomo v naslednjih mesecih in letih videli še kar nekaj velikih pretresov na kripto trgu, zaradi katerih bodo mnogi obupali nad kriptom in trg razočarano zapustili. A to pravzaprav ni čisto nič novega. V enem izmed člankov sem že izpostavil primerjavo z zlatom, ko je leta 1933, tedanji predsednik ZDA, Roosevelt, podpisal izvršni ukaz 6102, s katerim je pravzaprav legaliziral državno krajo zlata, katerega so morali državljani ZDA praktično donirati državi, s čimer so mnogi ostali brez prihrankov in svojih življenjskih naložb. 

Nekaj podobnega se dogaja tudi sedaj, ko bančni lobij skuša preko političnih institucij izsiliti nesmiselne regulativne ukrepe, kot so razne prepovedi BTC in kriptovalut. Da ne bo pomote, osebno pozdravljam regulacijo kripto trga, v kolikor bi regulativni ukrepi bili smiselni, saj bi to pomenilo dokončno “legalizacijo” kripto trga in višjo varnost vlagateljev. A bojim se, da temu ne bo ravno tako. Počakajmo, kaj bo pokazal čas. Kljub izjemni rasti BTC in kripto trga, pa je sta trg BTC in kripto trg še vedno prava palčka v primerjavi z bolj tradicionalnimi finančnimi trgi, kar lahko vidimo na spodnjih prikazih. Kot lahko vidimo, celoten kripto trg (BTC in trg altcoinov), komaj presega trg srebra, v primerjavi s trgom zlata pa je pravi palček.

Primerjava je še toliko bolj zgovorna, če primerjamo trg BTC, s preostalimi trgi.

BTC in kripto trg sta torej kljub vsemu še vedno v začetni fazi, a potencial je nedvomno jasen. Prehod v popolno legalizacijo in svetovni sprejem, kot enega izmed ključnih finančnih trgov, zagotovo ne bo lahek, saj bodo dominantni finančni krogi storili vse, da to dominanco ohranijo. In prav to je eden izmed razlogov, zakaj klasična HODL investicijska strategija ne bo več delovala, kot je nekoč

Ključni razlogi, zakaj zgolj HODL ne bo več optimalna strategija 

Razlogov za takšno prepričanje je kar nekaj.
 
(#1) Prvega sem nekoliko širše opisal že v predhodnih odstavkih, ko sem govoril o manipulaciji trga s strani tradicionalnih in dominantnih finančnih elit. Njihov cilj je iz trga iztisniti večino retail kapitala.
 
(#2) Drugi razlog so nestabilne globalne finančne razmere. Na eni strani smo v zadnjih letih videvali rekordne gospodarske rasti (npr. ZDA), kmalu zatem pa so se te isti trgi posledično soočili z rekordno inflacijo. Gre torej za izjemna finančna nihanja, ki neposredno vplivajo na finančne naložbe oziroma portfelje. Gre torej za izjemno volatilnost.
 
(#3) Tretji razlog so nestabilne geopolitične razmere. V letih po nastanku BTC in kripto trga, je v svetu vladala relativno stabilna geopolitična situacija, kar se je poznalo tudi na finančnih trgih, ki so se začeli pobirati po veliki recesiji leta 2008. Danes je geopolitična situacija v svetu negotova in svet je resno soočen z velikim svetovnim vojaškim konfliktom. Takšne razmere so sila neprijazne za investitorje, kar pomeni, da investitorji preidejo v bolj konservativno fazo, manj tvegajo in manj vlagajo. Posledično, trgi niso deležnih takšnih donosov oziroma celo krepko padajo.
 
(#4) Četrti razlog je verjetnost nove velike recesije, ali celo depresije. Globalni finančni kazalci že kar nekaj časa opozarjajo, da nad globalnim ekonomskim trgom visi resna grožnja začetka nove recesije, ki bi lahko bila ena najhujših po veliki depresiji leta 1929. Sicer še nismo tako daleč, da bi lahko govorili o neizogibnem začetku, smo pa vsekakor blizu. Tudi to ima izjemno negativen vpliv na finančne in kripto trge, saj investitorji, predvsem pa veliki kapital, bežijo iz pretirano tveganih trgov in vlaganj, med katere za enkrat nedvomno sodita tudi BTC in kripto trg.
 
(#5) Peti razlog je dozorevanje trga. V kolikor bomo želeli videti nove rekordne odboje in nova ATH območja, bodo na trg morali vstopiti veliki igralci t.i. pametni kapital, ki bo BTC in kripto trg dvignil v nove višave. Brez vstopa pametnega kapitala, bo kripto trg stagniral in ne bo doživel novega razcveta. A tukaj je tudi trik. Pametni oziroma veliki kapital namreč ne mara visoko volatilnih, nepredvidljivih in pretirano tveganih trgov, zaradi česar do tega trenutka še ni investiral večjih zneskov na sam kripto trg. Lahko bi rekli, da gre zgolj za tipanje in merjenje impulza, vso aktualno dogajanje (pretresi) pa služi zgolj kot priprava terena na vstop velikega kapitala. Posledično bomo tako najverjetneje videvali manjše donose in odboje, podobno kot pri delniških trgih. To se nenazadnje tudi že kaže v zadnjih letih.
 
Če pogledamo npr. letni donos BTC v 4 letnih ciklih, vidimo, da je le ta vedno nižji in vedno bolj spominja na delniški trg:
 

2013: +5.507%

2017: +1.218%

2021: +60%

Kaj nam torej povedo zgornje številke? BTC in kripto sta vsekakor še vedno daleč najbolj donosni naložbi, a tako hitrih in rekordnih rasti, kot smo jih videvali še nekaj let nazaj, ne bomo več videvali. Vsaj ne v tako kratkih ciklih. A to ni nujno slabo, v kolikor se investiranja lotevate celovito in resno. Tudi s tem se bo trg očistil tveganih naložb in iskalcev hitrih zaslužkov, kar je v veliki meri pomagalo destabilizirati trg.

Kaj torej spremeniti v HODL strategiji?

Da ne bo pomote, HODL, v tisti svoji osnovi, še vedno velja za modro trgovalno strategijo. Potrebno jo bo le nekoliko prilagoditi aktualnim razmeram. Pojdimo po vrsti;

(#1) Prvi korak naj bo, ne izbirajte kovance glede na ceno, temveč glede na potencial. Mnogi imajo namreč napačno prepričanje, da so kovanci z nizko ceno bolj potencialni, kot tisti z nekaj višjo. To ne drži. Seveda se vedno najdejo izjeme, a načeloma velja, da investiramo v potencial in ne ceno.

(#2) Drugi korak naj bo, da investirajte le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti in nikoli ne jemljite kreditov, da bi investirali v nakup kovancev, prav tako ne vlagajte vseh svojih prihrankov.

(#3) Prvi cilj, ki ga večina HODL investitorjev nikoli ne naredi, naj bo čim prejšnje izplačilo vložene glavnice. Večina manj izkušenih vlagateljev oziroma trgovalcev se boji izplačati glavnico, saj so obremenjeni s prepričanjem, da bodo posledično imeli manj določenega kovanca. To sicer drži, kar se tiče števila določenega kovanca, ne pa tudi glede zaslužka oziroma dobička. V trenutku, ko si izplačate vloženo glavnico, ne morete biti več v izgubi. Lahko ste le v dobičku, ali v najslabšem primeru, na t.i. break even točki, to je 0, kot rečemo bolj preprosto. Zato se ne bojte izplačati glavnice, preostali vložek, ki ga boste HODLali, pa bo ustvarjal dobičke.

(#4) HODLanje naj postane bolj aktivno. Kaj mislim s tem? S tem mislim, da postanite aktivni trgovalci. Ne, nikakor ni potrebe, da to počnete na dnevni, tedenski ali celo mesečni ravni, bodite pa pozorni na dogajanje na trgih in pričnite z izplačevanjem dobičkov. Z izplačevanjem dobičkov je podobno, kot z izplačilom glavnice. Izplačani dobički nam pomagajo pri plačilu rednih življenjskih stroškov, ali pa ta kapital hranimo v enem izmed stablecoinov in ga uporabimo za dokup ob korekcijah. Tako denar ustvarja denar, kar je še eno bistvo dobrega vlaganja, vam pa ni potrebno dokupovati izbranih kovancev iz lastnega žepa (plača, prihranki….). Več nasvetov o pobiranju dobičkov si lahko preberete v naslednjem prispevku.

(#5) Naučite se prepoznavati support in resistance linije. Ker gre za dolgoročno oziroma HODL strategijo, govorimo o makro linijah, kar pomeni, da uporabljamo 1W (tedenski) ali celo 1M (mesečni) interval. Osebno priporočam tedenski. Tako lahko določimo ključne support linije, kjer bomo dokupovali in ključne resistance linije, kjer bomo pobirali dobičke. Koliko dobička boste pobirali je odvisno od vaše strategije, a zagotovo razmislite vsaj o 10%-20%. Zapomnite si, izplačan dobiček ni izgubljen kapital, ampak “municija” za nove dokupe. O resistance in support linijah bom v prihodnih tednih napisal še kakšen prispevek več, na voljo pa sta vam dva starejša prispevka, ki prikazujeta osnove določitev support in resistance linij, kjer lahko osvežite svoje znanje, ali pa spoznate ključne osnove določitev omenjenih linij. Oglejte si prvi prispevek in drugi prispevek

(#6) Izogibajte se novim, visoko tveganim kovancem, kljub morebitnem potencialu, saj risk reward razmerje ne odtehta stopnje tveganja. Mnogi manj izkušeni trgovalci se še vedno poslužujejo nekdanjih strategij, ko smo našli kakšen potencialen kovanec z nizkim MC, vanj vložili nekaj 100 EUR in nato nekaj mesecev ali nekaj let kasneje, pobirali velike dobičke. Razumeti morate, da je danes preko 14.000 kriptovalut, mnogo med njimi je scam projektov, ki nakazujejo potencial zgolj na papirju. Poleg velikega števila kriptovalut oziroma projektov, so tukaj že omenjene slabe makro ekonomske razmere, v katerih investitorji bežijo oziroma investirajo izključno v resnično izbrane projekte. Brez vidnejših investitorjev, pa je vsak kripto projekt, še tako potencialen, pogubljen. S tem nočem reči, da ne bomo več videvali kovancev, ki bodo tako uspeli, bomo, a bodo sila redki. Zato namesto “eksplozivnega potenciala”, raje iščite zmeren donos, potencial, v katerega investira tudi pametni kapital, stabilnost in preizkušenost kovancev.

(#7) Uporabljajte riska management strategijo, kar pomeni, da uporabite stop loss pozicijo. Neuporaba stop loss pozicije je še ena največjih napak HODL trgovalcev, zaradi katerih večina konča v izgubi. S stop loss pozicijo se zaščitimo pred nepotrebnimi dodatnimi izgubami. Stop loss pozicijo postavimo okvirno 2%-5% pod večje makro support linije. V kolikor bi na trgu prišlo do večjih pretresov in bi vrednost kovanca zdrsnila pod makro support, se bo aktivirala stop loss funkcija in vas zaščitila pred nepotrebnimi izgubami. Svetujem vam, da si v območju stop loss pozicije, nastavite tudi alarm, ki vas bo opozoril v primeru aktivacije SL pozicije. Tako boste lahko v miru določili novo točko vstopa oziroma dokupa. Ko postavljate SL pozicijo, ni potrebno izplačati celotnega zneska. Navadno se izplača med 30% do 50%. Vsekakor si lahko izplačate manj ali tudi več, odvisno od vaše risk management strategije, a izplačajte si dovolj, da bo zadostovalo za lep dokup, ko bo vrednost kovanca našla nov support, precej nižje.

Če povzamem, ključne spremembe pri HODL strategiji so tako izplačilo glavnice, pobiranje dobičkov in aktivnejše trgovanje, s poznavanjem support in resistance linij. V koliko se boste držali tega in boste ob tem imeli še dobro risk management strategijo (stop loss), potem bo vaša HODL strategija mnogo bolj optimalna. Srečno!

 

Prispevek je izključno informativne narave. Svojo strategijo vedno prilagodite lastnemu znanju in stopnji tveganja.

Predhodnji članek

JasmyCoin (JASMY)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti

Naslednji članek

Injective (INJ)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Content is protected !!