Vpliv rusko ukrajinskega spora na Bitcoin in kripto trg (ANALIZA)

Pa smo ga dočakali. BTC (Bitcoin) odboj, ki je v zgolj enem dnevu, naredil odboj dobrih 12%. Gre za enega največjih dnevnih odbojev po nekaj mesecih in brez dvoma je v dobro voljo spravil mnoge trgovalce. V tokratni analizi si bomo pogledali razloge za takšen odboj, območja, na katera moramo biti pazljivi in kaj lahko pričakujemo od BTC in kripto trga v prihodnih urah in dnevih.

Vojna obdobja in finančni trgi

Že v enem prejšnjih prispevkov sem predstavil zgodovinske trenutke vojn in vpliv le-teh na finančne trge. V nasprotju s prepričanjem mnogih, vojna stanja niso negativno vplivala na finančne oziroma delniške trge, prej obratno. Drži, prva reakcija trga je bila vedno hitra korekcija, a gre zgolj za kratkoročno dogajanje, čemur je navadno sledila daljša konsolidacija in nato velik odboj. Nekaj podobnega smo bili priče tudi v zadnjem tednu.

Ob novici, da naj bi Rusija napadla Ukrajino, so trgi reagirali, tudi kripto. Prišlo je do hitre in velike korekcije (-10%+) BTC in kripto trga, čemur je sledila konsolidacija in nato hiter in še večji odboj. Osredotočili se bomo predvsem na razloge za odboj.

Blokada ruskih finančnih virov in institucij 

Da bi razumeli zakaj je prišlo do tako hitrega in nenadnega odboja BTC in kripto trga, moramo poznati aktualno geopolitično dogajanje. Prav na to sem opozarjal v zadnjih analizah, da bodo prav ta dogajanja vplivala na gibanje trga, kar se je tudi zgodilo. Kot veste, je večina mednarodne skupnosti blokirala finančno poslovanje ruskih podjetij, bank in posameznikov, kar se je skoraj nemudoma odražalo v padcu trga, saj se je posledično zmanjšalo število trgovalcev in vlagateljev. Tudi psihološko gledano, je to imelo vpliv na širši trg, ki je prav tako reagiral z ustavitvijo naložb. Takoj, ko se je prah nekoliko polegel in ko so vlagatelji in institucije ene največjih svetovnih držav videli kaj se dogaja, so masovno pričeli fiat valute in naložbe pretakati v kriptovalute, predvsem BTC, katerega ni možno blokirati. To je imelo za posledico izjemen odboj kripto trga (market cap), ki je v manj kot enem dnevu, zrasel za dobrih 14% (graf spodaj).

 

Iz tega lahko potegnemo nekaj pomembnih učnih lekcij. Prvič, kripto je prihodnost. Drugič, kriptovalute, predvsem BTC, je ena najboljših dolgoročnih naložb (vsaj v danem trenutku) in tretjič, zaščitite svoje finančno premoženje.

Predvsem tretja lekcija naj vam bo v opomin. Videli ste, kako lahko sistem v trenutku (dobesedno), zgolj z enim “klikom”, izbriše vaše prihranke, naložbe, investicije. Nenazadnje so (ste) to žal občutili tudi že mnogi slovenski uporabniki in komitenti Sberbanke, ki so preko noči ostali brez večine svojega denarja. Upam in verjamem, da ne za vedno, začasno pa zagotovo. Zato je pomembno, da vlagate v kriptovalute, predvsem BTC, prišel pa bo čas, ko bo dobro imeti nekaj gotovine tudi doma, še posebno, če smo se kaj naučili iz nedavne zgodovine. Lekcijo nam je dal aktualni vojaški konflikt, ne gre pa pozabiti tudi na veliko in “naključno” vajo, ki jo je organizirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) leta 2017, ki je preverjala, kako so članice EU pripravljene na morebiten izbruh virusne epidemije. Kot po čudežu, smo 3 leta kasneje dobili Covid. Zakaj to pišem? Ker se mednarodna skupnost in banke pripravljajo na veliko vajo, kjer bodo simulirali izpad električnega in bančnega omrežja. Morda bo kdo rekel teorija zarote, a nedavnih dogodkov in tega, kar se je dogajalo zatem, ne moremo zanikati.

Zato bodite pripravljeni. Razpršite naložbe, Kriptovalute, predvsem BTC in močnejši altcoini, žlahtne kovine, imejte nekaj prihrankov spravljenih varno doma oziroma tam, kjer imate fizični dostop do njih (ne bankomat). Bolje biti pripravljen, kot zgolj brezbrižno verjeti, saj se ne bo nič zgodilo.

BTC prebil bearish trend linijo

BTC je v zadnjih tednih tvoril šolski primer bearish trenda oziroma padanja. V začetku februarja je prišlo do odboja in preboja padajoče trend linije. V naslednjih tednih je BTC tvoril tipični bearish vzorec, črko M, ki je jasno vidna na grafu spodaj, čemur je sledil skoraj popoln re-test bearish linije (prikazano v krogu na grafu spodaj), kjer je prišlo do nedavnega odboja.

BTC je tako začel tvoriti higher low, higher high trend, ki je zelo bullish, posledično pa ni padel pod ključno območje $28k, kar ga ohranja v bull runu. Nadaljevanje bull runa potrjuje tudi EMA21 analiza na 1M (mesec) intervalu (graf spodaj), saj BTC vztraja nad njo. Pozicioniranje BTC nad EMA21 pomeni, da je BTC v fazi rasti, kar potrjuje tudi zgodovinski pogled. BTC je padel pod omenjeno trend linijo le v bear marketih in v t.i. Corona korekciji, marca 2020.

Trenutno dogajanje in kaj lahko pričakujemo kratkoročno 

Da bi lažje identificirali aktualne in kratkoročne trende, uporabimo Fibonacci analizo, kjer lahko identificiramo ključna območja gibanja BTC v prihajajočih urah in dnevih. Ob tem naj še enkrat poudarim, da se nahajamo v zelo nestabilnih časih in da novi, nepričakovani geopolitični dogodki, lahko kaj hitro spremenijo tok dogajanja, zato bodite pozorni na novice in dogajanje.

Kot je razvidno iz zgornjega grafa, se BTC nahaja natanko v t.i. Fib golden pocketu, med $42.900 in $44.300. Trenutno ima BTC nekaj težav s prebojem tega območja. 1H in 4H RSI sta že v fazi prenakupljenosti, kar nakazuje na možnost krajše konsolidacije oziroma manjše korekcije. Trenutno večje korekcije kot do območja $40k – $42k ne pričakujem, je pa na 1D RSI še nekaj prostora za nadaljnjo rast. 

Prav tako BTC na 1D intervalu tvori bull flag vzorec, kar zna nakazovati na željo po novem odboju in preboju trenutne resistance linije. In kje so ključna območja korekcij in odbojev?

Trenutno se nahajamo v območju golden pocketa, ki velja za močno resisatnce linijo, V kolikor BTC v naslednjih urah in nekaj dnevih uspe prebiti to območje, bo napadel območje $49k – $53k.

Korekcijsko območje $40k-$42k sem že omenil, tisto najbolj ključno spodnje korekcijsko območje, ki BTC še zagotavlja nadaljevanje tvorbe higher low trena, pa je pri $37.500. Bodite pozorni na dogajanje. Priča smo hitrim in velikim odbojem, a videli smo, kako hitro lahko pride tudi do korekcij. Izplačujte si dobičke in dokupujte ob korekcijah.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI.

Predhodnji članek

BTC/USD – Tehnična analiza in vpliv geopolitičnega dogajanja na trg

Naslednji članek

BTC/USDT – Tehnična analiza (Follow up)

error: Content is protected !!