VeChain (VET)/USDT – HODL tehnična analiza

Kovanec: VeChain (VET)

Časovni interval: 1D, 1W

Trgovalni interval: Dolgoročni (HODL)

Tokratna tehnična analiza je pripravljena iz vidika dolgoročnega trgovanja oziroma vlaganja (HODL) in je primarno namenjena iskanju dolgoročnega potenciala in ne toliko kratkoročnemu oziroma srednjeročnemu  trgovanju.

VET je v makro pogledu že vse od maja 2021 v down-trendu, kar zagotovo ni najboljši signal. Zaskrbljujoč je tudi viden padec trgovalnega voluma, ki je nato ostal v nekem stalnem okviru. Takšen trend bi lahko nakazoval na umik institucionalnih in tudi retail investitorjev, kar nikakor ni dobro. No, VET je kljub temu, v mesecu septembru uspel prebiti makro down-trend linijo, kmalu zatem pa je prišlo še do pozitivnega re-testa, kar je pozitiven signal in bi lahko nakazoval na to, da je VET, po skoraj letu in pol, vendarle našel svoje dno. Dokončne potrditve še ni, zato previdnost ne bo odveč.

Nekoliko zaskrbljujoč je tudi spodnji graf, kjer je jasno razviden makro bearish lower high, lower low trend. Navadno močni kovanci dosežejo ATH, kateremu nato sledi novi ATH, a v primeru VET, ATH predstavlja le prvi makro odboj, nato pa VET nikoli ni več dosegel ATH točke. Še več, vsak naslednji val je bil šibkejši, kar nakazuje na občutno pešanje moči. In tega si navadno ne želimo videti pri potencialnih kovancih.

No, po drugi strani pa je VET tvoril velik falling wedge makro trend, ki velja za zelo bullish trend, kar vseeno daje upanje, da VET še ni rekel zadnje in da ohranja bullish potencial. Kot že omenjeno, po uspešnem preboju in re-testu makro down-trend linije, je VET prešel v večmesečno fazo konsolidacije. Gre za sicer precej dolgočasno obdobje, a po drugi strani nadvse pomembno, saj mora  VET v tem obdobju potrditi svoje dno, ojačati support in akumulirati dovolj moči za odboj. Veliko težavo še vedno predstavlja nizek trgovalni volume, zato bo zelo pomembno, kako bo delovala razvojna ekipa VET. Nove marketinške in investicijske aktivnosti bodo vsekakor potrebne, da bi VET ponovno zbudil zanimanje večjih investitorjev.

Ker pa je VET kovanec, za katerim večinoma stojijo kitajski investitorji, bo gibanje VET močno pogojeno s kitajsko ekonomijo, ki v danem trenutku ni v najboljši kondiciji.

Ena najpomembnejših linij, ki jo mora VET ohraniti, je makro support območje med okvirno $0,010 in $0,017. V kolikor HODLate VET, vsekakor bodite pozorni na to, sicer dokaj široko območje, pod katerega VET ne sme pasti, saj bi to pomenilo precej verjetno kapitulacijo tega kovanca. A za enkrat kaže, da bo support zdržal.

Še večji izziv pa ima VET v območjih resistance linij. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, čaka VET precej težko delo, v kolikor se želi prebiti višje, zato še enkrat ponavljam, velika težava je trenutno izjemno nizek trgovalni volume. Pričakujem, da bo leto 2023 precej naporno za VET, če ne bo deležen izdatnejšega voluma.

Prva resistance linija leži že v območju $0,023-$0,030. To je sočasno tudi prva kratkoročna target linija. S prebojem te resistance linije bo VET dobil nekaj več prostora za rast, saj naslednja resistance linija leži v območju med $0,045 in $0,054, zadnja večja resistance linija pa leži v območju $0,078 in $0,088. Kratkoročno VET nima dovolj moči za preboj vseh treh resistance linij, a v kolikor bi prišlo do izdatnejšega voluma in posledično do več moči, bi VET lahko kaj hitro prikazal lepo rast. Če pogledamo njegove odboje, so prav vsi dokaj hitri in veliki. Morda se nekaj podobnega obeta že prav kmalu?

Pripravlja VET večjo spremembo trenda?

Kot domala vsi altcoini, tudi VET nakazuje željo po bolj jasni, predvsem pa izdatnejši spremembi trenda, kar kaže Bollinger Bands indikator na 1W intervalu. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, Bollinger Bands indikator tvori največji stisk pasov po letu 2020, kar jasno nakazuje, da VET akumulira precejšnjo moč, kar navadno rezultira v izrazitejšem trendu. Trenutno vsi ključni tedenski indikatorji VET, Stohastični RSI, MACD in OBV nakazujejo premik v pozitivni smeri, a kot sem to že opozoril v tehničnih analizah nekaterih ostalih altcoinov, v naslednjih tednih nas čaka kar nekaj pomembnih dogodkov, predvsem v smislu FOMC sestankov, ki bodo izdatno vplivali na gibanje trga in posledično tudi VET. Gre sicer za kratkoročni premik, a bo skoraj zagotovo vplival tudi dolgoročno, še posebej, če bo šlo za negativni vpliv. VET namreč nikakor ne sme pasti pod trenutni support, $0,010. Padec pod to vrednost bi nedvomno pomenil precej slabo napoved za VET. Zato bodite pozorni na to območje. 

Do kam lahko potencialno seže VET?

VET vsekakor predstavlja potencial, saj je njegova trenutna vrednost brez dvoma podcenjena. A to še ne pomeni, da bo kovanec eksplodiral. Njegovo vrednost bodo določale globalne ekonomske in geopolitične razmere, ter povpraševanje trga. Maksimalni potencial VET se nahaja, glede na trenutne indikatorje, pri vrednosti okoli $1,8, a osebno menim, da VET te vrednosti v naslednjem potencialnem bull runu, ne bo dosegel. Ne pravim, da ni mogoče, a verjetnosti so zelo majhne, saj je vprašanje, kakšne bodo globalne ekonomske razmere v prihajajočih letih. Trenutno ne kaže na najboljše razmere in to je potrebno upoštevati pri določitvi potenciala.

Če pogledamo spodnjo makro Fibonacci analizo vidimo, da bo VET imel največ izziva v območju med okvirno $0,14 in $0,22. torej v območjih resistance linij, kjer pa se nahaja tudi Fib golden pocket območje. Ko bo VET prebil dotično območje, bo najverjetneje pričel hitro rasti, saj bo to izjemno bullish signal, poleg tega pa višje ni več izdatnejših resistance linij.

Glede na trenutne indikatorje in upoštevajoč aktualne tržne razmere ocenjujem, da ima VET, ob optimalnih pogojih na trgu potencial, da v naslednjem bull marketu doseže vrednost med $0,40 in $0,50. A kot omenjeno, ne bo lahko. Predvsem zaradi nizkega voluma in močnih resistance linij.

V kolikor HODLate VET, ali nameravate vstopiti, potem je VET v precej optimalnem položaju za vstop oziroma dokup. Osebno bi o vstopu razmišljal nekje v območju $0,015 in $0,017, torej neposredno na support liniji. Stop loss pozicijo bi postavil v območje okoli $0,010, saj bi padec pod to vrednost, najverjetneje pomenil korekcijo do $0,06 in nato še nižje. VET je vsekakor zanimiv kovanec, a v tem trenutku še ne bi stavil nanj, vsaj dokler ne pride do povečanja voluma in bolj jasnega trenda, ostaja pa kovanec, na katerega sem pozoren.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Polygon (MATIC)/USDT – HODL tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Ethereum (ETH)/USDT – Kratkoročna trgovalna ideja (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!