Uporabni nasvet, kako optimizirati trgovanje in enostavneje najti točko nakupa in prodaje (PREMIUM)

Najbrž ni dvoma, da trgovanje s kriptovalutami ni mačji kašelj, še posebno, če smo novi v tem svetu. Kopico podatkov, informacij, grafov, pestrega dogajanja in vsega tega, kar sodi zraven, nas preplavi, ko pričnemo s trgovanjem. Na začetku vse skupaj izgleda zapleteno in tudi nerazumljivo, a če smo dovolj vztrajni in svoj čas posvetimo učenju, lahko hitro osvojimo uporabno znanje, ki nas bo ločilo od manj uspešnih ali povprečnih trgovalcev.

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmem je vprašanje – ali je že čas za nakup oziroma ali je že čas za prodajo?

S pričujočim prispevkom vam želim ponuditi verjetno eno najbolj enostavnih metod za optimizacijo točke vstopa in prodaje, s katero boste lažje sprejemali nakupno-prodajne odločitve. Vseeno pa naj jasno zapišem sledeče:

 • prikazana strategija je zelo osnovna in tudi dovolj enostavna, zato je primerna bolj za začetnike
 • prikazana strategija nikakor ni edin način določanja nakupno-prodajnih točk, je le ena izmed strategij, ki temelji na osebni izkušnji in na preverjenih primerih
 • prikazana strategija nikakor ni 100% učinkovita, saj na gibanje trga vplivajo tudi nepredvidljivi dogodki, ki jih žal ne moremo napovedati ali zaznati z grafi
 • vaši prikazani grafi bodo lahko izgledali drugače (navadno so zeleno rdeči), a princip strategije je enak!

Je pa tukaj prikazana strategija enostavna in z nekaj prakse boste lahko optimizirali svoje trgovanje. Ob tem pa še nekaj priporočil:

 • bodite potrpežljivi
 • ne bodite požrešni
 • zaupajte svoji strategiji
 • držite se svoje strategije
 • vedno ne morete zmagati, a ključno je, da večkrat zadenete kot zgrešite

Princip, po katerem deluje trgovanje

Še vedno opažam, da mnogi, predvsem manj izkušeni trgovalci, ne razumejo tehničnih analiz oziroma jih ne znajo brati, saj mislijo, da gre za neke vrste šloganje. Temu še zdaleč ni tako. V skoraj 10 letih trgovalnih izkušenj, sem uspel spoznati in tudi sodelovati z mnogimi vrhunskimi in priznanimi trgovalci. Ne samo iz sveta kripta, ampak tudi iz delniškega sveta in nihče med njimi ni nikoli opravil trgovalne poteze, brez da bi predhodno opravil tehnično analizo. Kdor je imel priložnost videti delovanje tujih priznanih borzno-posredniških in investicijskih hiš ve, da njihovo delo primarno temelji na analizah in zbiranju informacij. V informacijah je moč. Razumljivo, tukaj je tudi izjemno močan dejavnik psihologije množic, katerega koristijo le najbolj vešči trgovalci, a konec dneva, so grafi edini pokazatelj dogajanja na trgu. In te podatki ne lažejo. Lahko se spremenijo in to zelo hitro, a lažejo nikoli.

Kadar govorimo o tehničnih analizah moramo razumeti, da te temeljijo na sledečih podatkih:

 • zgodovinskih podatkih (indikatorji)
 • aktualnih podatkih (gibanje vrednosti)

Skupek obeh, z dodatkom razumevanja psihologije množic nam omogoča, da lahko pripravimo trgovalno strategijo. Vsaka tehnična analiza vključuje dva (2) scenarija:

 • bullish
 • bearish

Manj izkušeni trgovalci se pogosto nepoznavalsko norčujejo, če ne bo šlo gor, bo šlo dol, kar je posledica že prej omenjenega nepoznavanja principa tehničnih analiz. Same tehnične analize niso toliko namenjene “ugibanju” ali bo šlo gor ali dol, temveč pripravi trgovalne strategije. Omogočajo nam namreč postavitev t.i. ciljnih točk (target linij) in določitvi stop loss pozicij (risk management strategija – točka, kjer bomo izstopili iz trgovanja, v kolikor se trend obrne). Gre torej za postavitev strategije, sam princip strategije pa deluje po sistemu IF this THEN this. Zelo podobno kot v svetu računalniškega programiranja. 

Orodja za pripravo tehničnih analiz

Za pripravo tehničnih analiz potrebujemo ustrezno orodje. Čeprav ima mnogo menjalnic, kot so Binance, že integrirano določeno orodje za izris grafov, zaradi preglednosti in širšega nabora možnosti svetujem, da uporabite kakšno zunanje orodje, kot npr. Tradingview. Tradingview je vrhunska aplikacija za risanje grafov. Je enostavna, ponuja več 1000 različnih indikatorjev in orodij, katerih večine ne boste potrebovali, a so vam na voljo, predvsem pa ponuja brezplačno različico, kjer lahko koristite do 3 indikatorje. Uporaba tovrstne aplikacije pomeni večjo preglednost nad tržnim dogajanjem, predvsem v smislu dodatnih in bolj natančnih podatkov.

Koraki za optimizacijo določitve nakupno-prodajnih točk

Naj še enkrat ponovim, da gre za prikaz ene najbolj osnovnih, a ravno zaradi tega enostavno uporabnih metod, ki navadno daje zelo dobre rezultate.

Korak 1. – Izberite trgovalni par in časovni interval

Preden pričnete s pripravo strategije, morate izbrati trgovalni par, za katerega želite določiti nakupno-prodajne točke oziroma območja. Trgovalni par preprosto pomeni izbor želene kriptovalute npr. BTC/USDT ali ETH/USDT ali ETH/BTC itn. Nato izberite časovni interval, na katerem želite postaviti strategijo. Čeprav lahko pričujočo strategijo uporabljate na vseh časovnih intervalih, osebno priporočam 1D ali 1W interval. Četudi trgujete na krajših intervalih (npr. scalping, veljajo enaki principi). Sam najpogosteje uporabljam 1D interval, a najbolje bo, če v fazi učenja preizkusite oba intervala in videli boste, na katerem se vam najbolj obnese.

Korak 2. – Trend linija

V naslednjem koraku poglejte širšo sliko. Ali je trend gibanja vrednosti kovanca v fazi padanja ali rasti, kar določite z linijo. To storite tako, da povežete čim več vrhov svečk na grafu. Na spodnjem grafu sta prikazana dva makro trenda. Trend rasti in trend padanja. Podobno lahko naredite na vseh časovnih intervalih. Če je trg v fazi rasti, potem lahko pričakujete nekaj večje odboje in obratno, če je trg v fazi padanja kot trenutno, potem bodo korekcije in pullbacki pogostejši, odboji pa manj izraziti, kar vsekakor upoštevajte pri izdelavi strategije.

Ko ste potegnili trend linijo, obrnite pozornost na trgovalni volume, ki je na spodnjem grafu prikazan s puščico. Kadar je trgovalni volume nizek in enakomeren, kot vidimo spodaj, to navadno pomeni, da ne poteka veliko trgovanja, torej kratkoročno lahko pričakujemo gibanje v omejenem območju, brez večjih padcev in odbojev. A pozor, kadar volume nakazuje, da trgovalni volume konstantno pada, to nakazuje, da bo kmalu prišlo do spremembe trenda v gibanju!

Korak 3. – Določitev support in resistance linij

To je verjetno eden izmed najpomembnejših korakov, v katerem določimo support linijo (območje, kjer bo najverjetneje prišlo do odboja – točka nakupa) in resistance linijo (območje, kjer bo najverjetneje prišlo do korekcije oziroma pullbacka – točka prodaje). Support linija je vedno spodaj, resistance linija je vedno zgoraj, a pozor, support linija lahko postane resistance linija in obratno, resistance linija lahko postane tudi support. Razumevanje tega na začetku predstavlja nekaj težav, a s časoma boste brez težav razumeli delovanje obeh linij. Za lažje razumevanje obeh linij, prilagam spodnji graf. 

Risanje obeh linij je nadvse pomembno, saj z njima določimo najbolj verjetni mesti odboja oziroma korekcij. Želim pa opozoriti, da ni nujno, da bo support linija zdržala oziroma da kovanec ne bo prebil resistance linije. Do tega lahko sicer pride, a v kolikor najdemo močno support linijo in na trgu ne vlada prevelik prodajni pritisk, potem je verjetnost, da bo support linija zdržala, precej velika. Enako velja za resistance linijo. V kolikor na trgu ne vladajo bullish razmere, potem je verjetnost preboja resistance linije manjša. Vsekakor pa svetujem, da poskušate najti vsaj dve support liniji in dve resistance liniji, saj bo tako vaša strategija bolj optimalna, v primeru preboja. 

Spodaj prikaz na 1D BTC/USD grafu, kjer se lepo vidi ena support linija (zelena) in dve resistance linij (rdeči). Kako določimo linijo? Ponovno se osredotočimo na vrhove svečk (resistance linija) oziroma dna svečk (support linija). Z modrimi krogi so prikazane točke dna oziroma vrhov svečk. Pri določitvi obeh linij je pomembno, da poskušamo z ravno linijo (support in resistance linij/območja so določena z ravno linijo!!) povezato kar največ točk oziroma vsaj štiri (4)! Več točk (vrh ali dno) kot lahko povežemo z ravno linijo, močnejša je linija.

Support linijo si lahko predstavljate tudi kot območje, kjer se je kovanec večkrat odbil, medtem ko je pri resistance liniji naletel na “strop” in je padel (korekcija)! Da vas ne bo zmedlo, na spodnjem grafu niso narisane vse resistance in support linije, le tiste trenutno najbolj ključne! Ko določite linijo, ste dobili območje/točko/vrednost, pri kateri bo najverjetneje prišlo do odboja ali korekcije. Močnejša kot je linija (več kot je povezanih točk), večja je verjetnost, saj je linija močnejša in je na tem območju v preteklosti že prihajalo do odbojev/korekcij.

Korak 4. – RSI indikator (oscilator)

Kadar izdelujemo tehnične analize, se nikoli ne zanašamo le na en (1) indikator, ampak vedno pridobimo potrditev z vsaj še 2 indikatorjema. Poleg že omenjenega voluma, bomo tokrat uporabili enega najbolj praktičnih in najbolj enostavnih, a tudi najbolj učinkovitih indikatorjev, RSI. RSI indikator preprosto kaže informacijo ali je kovanec prenakupljen in bo kmalu sledila korekcija/pullback ali je preprodan in bo kmalu sledil odboj. RSI indikator je prikazan na spodnjem grafu, a naj opozorim, da v vašem primeru ne bo nujno na tej poziciji, saj se bo prvič, ko ga boste dodali, pojavil spodaj, pod grafom, kasneje pa lahko njegov položaj spreminjate.

Branje RSI je sila enostavno in ga boste zagotovo hitro osvojili. RSI je sestavljen iz vrednostne krivulje, ki določa vrednost med 0 in 100. Zgornja linija, ki je na spodnjem grafu prikazana rdeče in se nahaja pri vrednosti 70% je linija prenakupljenosti in ko krivulja doseže to vrednost ali jo preseže, se bližamo točki korekcije. Pozor, do korekcije lahko pride tudi mnogo pred dosegom te linije, zato moramo poznati razmere na trgu! Na spodnjem delu grafa je zelena linija oziroma linija preprodanosti, ki se nahaja pri vrednosti 30%. Ko linija doseže to območje, se močno poveča verjetnost odboja, a prav tako lahko krivulja pade krepko pod to linijo, zato še enkrat – bodite pozorni na trend na trgu!

Pomembna je tudi srednja ali nevtralna linija, pri vrednosti 50%. Bližje kot je krivulja tej liniji, bolj bullish trend se nakazuje in ko jo prebije na gor, smo v bullish fazi.

Korak 5. – Točka nakupa in prodaje

Ko smo določili trend linijo (up-trend ali down-trend) in preverili volume, smo narisali še support in resistance linije/območja. Tako smo pripravljeni določiti točko nakupa oziroma vstopa ter točko prodaje. Točka nakupa/vstopa se določi v območju support linije, ob potrditvi supporta, v kolikor želimo biti še dodatno prepričani, da bo support zdržal. To pomeni, da:

 • počakamo, da se graf dotakne support linije oziroma lahko pade tudi malo pod njo
 • se odbije od support linije
 • in se jo nato ponovno dotakne v t.i. re-testu, kjer pride do ponovnega odboja, kot je narisano na spodnjem grafu z modro puščico, točka vstopa pa je označena s spodnjim oranžnim krogom.
 • pred vstopom preverite še RSI. Bližje kot je krivulja spodnji liniji (linija preprodanosti), večja verjetnost je, da bo prišlo do odboja. Pozor, v kolikor se npr. RSI nahaja v bližini nevtralne linije (50%) in tam vztraja že nekaj časa, potem lahko prav tako vstopite, saj to nakazuje, da je aktualni support močan. Nikoli pa ne vstopajte, če je RSI v bližini ali preko zgornje linije 70%, linije prenakupljenosti, saj to nakazuje skorajšnjo korekcijo in support najverjetneje ne bo zdržal! V tem primeru počakajte z vstopom.

Seveda ni nujno, da vstopate ob potrditvi support linije, lahko vstopite ob dotiku ali tik pred dotikom support linije, a to je nekoliko bolj tvegan pristop.

Točko prodaje določimo nekoliko bolj enostavno in sicer:

 • počakamo, da graf pride v bližino resistance linije ali se je dotakne
 • preverimo RSI in v kolikor je v bližini ali celo preko zgornje linije (70%) prenakupljenosti, izstopimo. Izstopimo lahko zgolj z delom kovancev npr. 10% ali 20% itn. ali s celotnim vložkom. V kolikor trgujete na dolgi rok svetujem, da ne prodajate več kot 30-50% portfelja posameznega kovanca, lahko si le izplačate del dobička.
 • Prav tako si lahko določite več resistance oziroma target linij in dobičke izplačujete po delih, a to bolj velja v času bullish trenda oziroma bull marketa.

 

Priporočila

 • Kadar prodajate, prodajajte malo pod resistance linijo, kadar so razmere na trgu bearish
 • Kadar kupujete, počakajte na potrditev in nato kupite ob potrditvi ali malo nad support linijo po odboju
 • Ne bodite požrešni in ne obremenjujte se z lovljenjem vsakega centa. Glejte širšo sliko
 • Območje tik pod support linijo je tudi dobra pozicija za postavitev stop loss pozicije, še posebno, če naslednja support linija leži kar nekaj nižje.
 • Strategija je enostavna, a vseeno si vzemite čas za preizkušanje, preden pričnete s pravim trgovanjem. S časoma boste osvojili občutek za support in resistance linije
 • Bodite pozorni na RSI
 • Če niste uspeli pravočasno vstopiti npr. da je prišlo do hitrega odboja, ne zapadite v FOMO, ampak v miru počakajte naslednji pullback oz. naslednjo korekcijo. Bodite potrpežljiviPrikazana strategija je informativne narave in velja za eno bolj osnovnih, a bolj učinkovitih. Uporaba strategije je na lastno odgovornost, zato svetujem, da predhodno le to preizkusite na različnih primerih, preden jo preizkusite na konkretnem trgovanju.

Predhodnji članek

Cardano (ADA) / USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Ponedeljek, dan D za Bitcoin in kripto trg? Kratkoročna tehnična analiza BTC in kripto trga

error: Vsebina je zaščitena!