Unfi Protocol DAO (UNFI)/USDT – Tehnična analiza

Kovanec: UNFI PROTOCOL DAO (UNFI)

Časovni interval: 1D

Trgovalni interval: Kratkoročni/srednjeročni

UNFI na 1D intervalu tvori higher high, higher low trend, ki sicer velja za bullish trend, a nekoliko širši pogled nakazuje tvorbo bearish rising wedge trenda. Tako RSI, kot MACD indikatorja sta še vedno v pozitivni fazi in nakazujeta še nekaj prostora za rast, a Stohastični RSI in OBV indikator nakazujeta, da bo najverjetneje kmalu prišlo do pullbacka oz. retraca, zato bi z vstopanjem ali dokupovanjem še nekoliko počakal.

Spodaj so vidna tri (3) ključna in najpomembnejša območja, ki bodo UNFI krojila usodo v naslednjih tednih in morda tudi mesecih. Aktualno dno kovanca se nahaja v območju $1,60 do $2,57, makro support linija se nahaja tik pod trenutnim območjem UNFI, pri okoli $3,68, medtem ko se makro resistance linija nahaja tik pod $5. Območja, na katera moramo biti pozorni.

Iz vidika kratkoročnega trgovanja, moramo biti pozorni predvsem na dve ključni trend liniji DMA20 (zelena) in DMA50 (modra). Obe liniji namreč predstavljata support in resistance območji, med katerima se UNFI trenutno nahaja.

Da bi določili ključna, kratkoročna trgovalna območja, uporabimo Fibonacci analizo. Fokus je na zelenem območju, ki predstavlja t.i. golden pocket območje, medtem, ko temno zeleni pas predstavlja golden pocket. Spodnja Fib linija 78%, ki velja za zadnjo obrambno linijo se nahaja pri okoli $4,2, medtem ko se golden pocket območje nahaja tik pod $5, kar smo že prej določili kot resistance območje, katerega mora UNFI prebiti za nadaljevanje rasti.

Da UNFI najverjetneje pripravlja nekoliko večjo spremembo trenda, nakazuje tudi Bollinger Bands indikator, ki nakazuje največji stisk pasov do sedaj. Kdaj bi do te spremembe trenda lahko prišlo je težko napovedati, a ker gre za 1D interval, bi do spremembe lahko prišlo nekje proti drugi polovici meseca. A kot rečeno, gre za grobo oceno. Vsekakor pa svetujem povečano previdnost.

Glede na trenutne indikatorje bi bil zelo pazljiv pri trgovanju. Indikatorji za enkrat nakazujejo manjši pullback, a ker še vedno ostajajo v pozitivni fazi, bi lahko sledil še en poskus preboja zgornje trend linije rising wedge trenda. Glede na aktualne razmere in indikatorje, se območje optimalnega vstopa nahaja na spodnji trend liniji rising wedge strukture, med okvirno $4,25 in $4,37. Gre za izjemno pomembno območje, na katerega bo potrebno biti pozoren, v kolikor nameravate trgovati z UNFI, saj bo na tej točki prišlo do re-testa spodnje trend linije in mikro supporta. V kolikor bo re-test uspešen, bo UNFI poskušal še enkrat doseči in prebiti zgornjo trend linijo. V primeru, da re-test ne bi bil uspešen, bo UNFI prešel v precej bearish fazo, skozi katero bo najverjetneje pričel tvoriti lower low, lower high trend. A trenutni indikatorji nakazujejo, da ima UNFI še nekaj moči. Pozor torej na spodnjo trend linijo in re-test. Osebno bi tako vstopal v zgornjem delu območja optimalnega vstopa, torej nekje med $4,3 in $4,5.

V kolikor bomo vstopali znotraj območja optimalnega vstopa, bi prvo target linijo postavil malo pod resistance linijo, pri okoli $4,7, drugo target linijo pa malo nad resistance linijo, pri okoli $5,3. Dobičke lahko pobirate tudi že nekaj prej. Glede na trgovalno idejo in precej nestabilne razmere na trgu, bi stop loss linijo postavil nekoliko bolj konservativno, okvirno pri okoli $3,8 oziroma dobrih 8% pod točko vstopa. Razpon stop loss pozicije naj bo nekje med -5% do -10% pod vstopno točko. Prilagodite trgovanje svoji risk management strategiji, a glede na trend, ki ga prikazuje UNFI, preveč ne bi tvegal. Risk reward razmerje je zelo dobro, okvirno 2,7.

Bi pa opozoril na potencialno še en zelo bearish trend, ki se izrisuje. UNFI na 1D intervalu izrisuje potencialen bear flag, ki je prikazan na spodnjem grafu. V kolikor bi se razmere na trgu v naslednjih dnevih in nekaj tednih poslabšale, bi skoraj zagotovo prišlo do potrditve bear flaga, kar pomeni, da bi UNFI prešel v večjo korekcijo, s ciljem v območju okli $2,2 do $2,5. Naj ponovim, bear flag še ni potrjen, kar pomeni, da obstaja zgolj potencialna možnost velike korekcije. V zelo podobni fazi je bil UNFI med mesecem majem in julijem, čemur pa je sledil rekorden odboj.

Scenarij z bear flagom je vsekakor zelo realen. Če pogledamo spodnji graf na 1W intervalu vidimo, da UNFI tvori makro falling wedge trend, ki sicer velja za bullish trend, a sočasno se UNFI nahaja pod zgornjo trend linijo pri okoli $5, ki predstavlja makro support. UNFI bo vsekakor poskušal prebiti to trend linijo, a v kolikor jo ne bo uspel, bo skoraj zagotovo sledila velika korekcij, do že omenjenega območja okoli $2,2 do $2,5, ki se nahaja na spodnji trend liniji, kjer bo UNFI prešel v konsolidacijo in nato v odboj.

A, za enkrat še nismo na tej točki. Kratkoročno bi bil pozoren na omenjeni manjši pullback v območje optimalnega nakupa, kjer bi bil pozoren na uspešnost re-testa spodnje trend linije, nakar bi vstopil. Nekoliko me skrbi nizek trgovalni volume, kar sovpada z že omenjenim Bollinger Bands indikatorjem, ki nakazuje enega največjih stiskov pasov do sedaj. Ključen ostaja re-test resistance linije pri okoli $5, kjer se nahaja tudi makro down-trend linija. V kolikor preboj te linije ne bi bil uspešen, bi se pripravil na veliko korekcijo. V nasprotnem primeru, bi UNFI lahko pokazal še kar nekaj rasti. Kratkoročno ne bi priporočal prevelikega tveganja, vsaj dokler ne pride do bolj jasne potrditve trenda, do česar zna priti kaj kmalu.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Kaj je scalping trgovanje in kako poteka? 🔒

Naslednji članek

Ocean Protocol (OCEAN)/USDT – Tehnična HODL analiza (PREMIUM)

error: Content is protected !!