Terra (LUNA) – kaj se je zgodilo in kaj lahko pričakujemo

Terra (LUNA), kovanec, ki je izjemno veliko obetal in, roko na srce, nudil tudi izjemno lepe donose, je sprožil največjo kapitulacijo na kripto trgu do sedaj, za seboj je pustil pravo razdejanje, prav tako pa je negativno vplival na celoten kripto trg. Vsekakor odlična učna lekcija za vse novince, manj izkušene trgovalce in predvsem vse, ki primarno, ali izključno trgujete z altcoini.

Ker sem v zgolj dveh dnevih prejel preko 70 vprašanj in prošenj po dodatnih informacijah ter pojasnilih, kaj se je pravzaprav zgodilo, sem se odločil, da pripravim pričujoč prispevek, ki bo skušal na najbolj enostaven in preprost način razložiti razloge za nedavni dogodek, kaj to pomeni za LUNA in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. 

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Najkrajši odgovor bi bil – popolna kapitulacija kovanca. Da, tako izgleda kapitulacija, ko kovanec izgubi vsaj 80% vrednosti, le da je tukaj bila kapitulacija rekordno hitra in trenutno je luna že pri -98% od ATH pozicije. 

Zakaj je prišlo do kapitulacije?

Osnovni razlog gre iskati v stablecoinu UST, katerega so razvili prav pri LUNA Foundation, torej pri matični ekipi, ki stoji za kovancem LUNA. Namen razvoja lastnega stablecoina je bil predvsem podpreti sam kovanec LUNA in ga ojačati. UST je bilo ziroma je vezan na ameriški Dollar (USD) in nominalna vrednost UST bi morala biti $1, podobno kot to velja za ostale stablecoine, npr. USDT, USDC ali BUSD. Za meritev te vrednosti se uporablja izraz PEG –  The price/earnings-to-growth ratio, ki je pravzaprav merilni inštrument za merjenje vrednosti delnice/kovanca. Kot je to v primeru fiat valut, kjer je stabilnost, npr. USD, pri $1 vezana na zlato oz. zlate rezerve, tako so pri LUNA Foundation, vrednost UST vezali na sam LUNA kovanec in na BTC rezerve. To je bil tudi razlog, zakaj so pri LUNA tako množično kupovali BTC v zadnjih tednih in mesecih, saj so bile to rezerve za pokritje morebitnih izgub in ohranjane UST pri vrednosti $1.

Projekt, ki je bil sicer dobro zamišljen, pa se je pravzaprav v rekordno kratkem času sesul pred svetovno javnostjo. Preden nadaljujem želim opozoriti vse, ki primarno ali izključno trgujete z altcoini, da se podobno lahko dogodi tudi z večino ostalih kovancev. Nikakor ne pravim, da se bo, želim le opozoriti na možnost, saj je na trgu mnogo sumljivih in špekulativnih kovancev, ki sicer delujejo kvalitetno in potencialno, a žal so zadaj povsem drugi interesi. Zato previdnost ne bo odveč.

Tehnična analiza kovanca LUNE v tem trenutku ni več smiselna, saj sta edini relevantni vprašanji le:

– kje je dno?

– kaj sledi za LUNA?

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je prišlo do rekordne kapitulacije, ki je zgolj v nekaj dnevih, na hitro prebila super trend linijo rasti, vrednost pa je naglo strmoglavila.

 

Vsekakor lahko špekuliramo, zakaj je prišlo do takšnega dogodka, ki se bo brez dvoma zapisal v zgodovino. Sam sicer ne želim ugibati, a nekako sta možni dve različici. Po prvi, naj bi ekipa, ki stoji za razvojem LUNA, to storila načrtno, z namenom sesuvanja kripto trga. Pri tem želim biti jasen, da ta kapitulacija ni razlog za prehod v bear market trga, vsekakor pa je dodatno pospešila padanje trga. S tem bi lahko določeni krogi hitro in poceni pokupili večje število BTC in nekaterih ključnih altcoinov.

Po drugi različici, pa naj bi LUNA doživela načrten napad na UST, ki naj bi bil izvršen s strani izjemno močnih in elitnih finančnih krogov, ki želijo prevzeti dominacijo nad kripto in finančnimi trgi. UST je nov stablecoin in kot tak se je ponudil za odlično in nadvse ranljivo tarčo. Cilj je tudi po tej različici podoben prvemu, pospeševanje sesutja kripto trga in v kasnejši fazi dokup poceni BTC.

Da je skoraj zanesljivo prišlo do usklajenega napada in sesuvanja UST, posledično pa tudi LUNA kovanca, lahko vidimo, da se je, skoraj sočasno in izjemno hitro, pričela velika prodaja UST stablecoina in bežanje tega kapitala iz UST v USDT. Ker posebnih razlogov za začetek odprodaje UST pravzaprav ni bilo, lahko sklepamo, da je šlo za usklajeno in načrtno aktivnost. Omenjeno se lepo vidi na spodnjih grafih, ki prikazujeta nenadno bežanje iz UST v USDT in ostale stablecoine. 

Zgoraj prodaja UST, spodaj nakup USDT.

Dogajanje je sprožilo reakcijo, kar pomeni padec vrednosti UST pod zahtevan $1. Ker pa UST pokriva razliko, kadar pade vrednost pod $1 z LUNA kovancem in BTC, je posledično prišlo do masovne prodaje LUNA in BTC, kar je sprožilo padec vrednosti obeh, to pa je v beg pognalo tudi retail kupce in plazu ni bilo več moč ustaviti.

Tukaj pridemo do še ene težave in sicer nesorazmernega market capa (MC) in circulating supplya (CS) med UST in LUNA.

MC UST je trenutno $9,085,162,160, CS 14.37B, medtem, ko je MC LUNA $1,667,134,746 in CS 955,222,310.42. Torej nikakor dovolj LUNA kovancev za pokritje PEG in ohranjanje vrednosti UST pri $1. Posledično so bili prisiljeni prodati za kar 80.000 BTC kovancev, kar je vrednost BTC in trga močno potegnilo navzdol. 

Kdo natanko je prodal UST in sprožil plaz, se žal ne ve, zagotovo pa gre za vplivneža, še bolj verjetno za skupino ali organizacijo. Roko na srce, v tem trenutku niti ni pomembno.

Kaj sledi za LUNA?

Pred LUNA vsekakor niso rožnati časi in brez dvoma sledi izjemno težko obdobje. Ekipa sicer preko Twitterja redno obvešča imetnike LUNA o dogajanju in poskuša dvigniti vzdušje, a to bo premalo. V tem trenutku je iz tehničnega vidika pomembno predvsem to, da LUNA najde svoje dno. Žal je prebila pomembno support linijo pri $3,84 in padla še nižje. Kako globoko bo šla je odvisno predvsem od aktivnosti ekipe in reševanja nastale situacije, a osebno ocenjujem, da bi lahko bilo dno LUNA med okvirno $0,6 in $1. A gre zgolj za oceno, saj ne poznam dejanske situacije v ozadju, zato nikakor ni izključen padec tudi na $0, a vseeno mislim, da je ta scenarij manj verjeten.

Ko bo našla dno, bo najverjetneje sledila dolga konsolidacija in čakanje na morebiten odboj. Ali bo prišlo do odboja je težko reči. Do manjšega skoraj zagotovo, vsaj do prve resistance linije med $10 in $15, a odboj ne bo hiter. Potrebno je razumeti, da sta tako retail, kot investicijski kapital pobegnila iz tega kovanca in zgolj od ekipe je odvisno, ali bo uspela ponovno zgraditi zaupanje trgovalcev in investitorjev, ki bi se ponovno odločili za nakup tega kovanca. Stanje na trgu je daleč od pozitivnega, zato bi bilo iluzorno pričakovati, da se bo LUNA kmalu močneje odbila. Naj ponovim, vse je odvisno od transparentnosti ekipe in njihovega sanacijskega plana.

Vpliv LUNA na trg

Omenil sem že, da kapitulacija LUNA ni povzročila prehoda v bear market, ga pa je brez dvoma pospešila. Kar je še huje, sprožila je dodaten strah in nezaupanje na trgu, poleg tega pa je ta dogodek pritegnil pozornost mednarodnih finančnih inštitucij, ki skrbijo za nadzor in regulacijo, katere bodo pod drobnogled vzele celoten kripto trg, kar zna dogajanja narediti še nekoliko bolj bearish. Osebno mislim, da se je prodaja BTC s strani LUNA končala, vsaj v tako velikem obsegu, kar pomeni, da prodajni pritisk ne bo več tako velik – vsekakor lahko pride do kakšnega drugega prodajnega pritiska, a o tem v eni izmed naslednjih analiz.

Ali kupiti LUNA in kaj storiti, če imamo LUNA in je nismo pravočasno prodali

Osebno brez dvoma odsvetujem nakup oziroma dokup LUNA. Potrebno je razumeti, da ni padla le vrednost LUNA, ampak tudi njen ugled, katerega pa je še neprimerno težje povrniti, kot samo vrednost kovanca. Potrebno je počakati, da pristojni jasno, transparentno in celovito predstavijo ugotovitve, morebitne odgovorne/krivce za to kapitulacijo, predvsem pa, da predstavijo akcijski plan sanacije. Dokler trgu ne bodo predstavljene te informacije, odsvetujem vstopanje, četudi bi vrednost zrasla, saj le transparentnost in jasen sanacijski plan predstavljata podlago za stabilno oziroma zdravo rast.

V kolikor imate LUNA v portfelju in je niste pravočasno prodali svetujem, da počakate na dno in potencialen odboj. Žal zna nekoliko trajati. Do sedaj ste skoraj zagotovo izgubili vsaj 90% vložka, zato je bolj smiselno počakati na dno, konsolidacijo in potencialen odboj. Na ta način si boste povrnili vsaj nekaj glavnice. V kolikor želite in predvsem, v kolikor vam vložek zagotavlja neko eksistenco, pa vsekakor lahko prodate kovance in jih pretopite v kakšen bolj kvaliteten kovanec, kot sta npr. BTC in ETH.

Na tej točki bi opozoril tudi imetnike SOL in AVAX kovancev, saj je LUNA povezana z omenjenima kovanca, da ste previdni, ker kapitulacija lahko še dodatno negativno vpliva na njuno vrednost. S tem nikakor ne mislim na prodajo, saj gre vseeno za ločena in zelo kvalitetna kovanca, a previdnost v smislu postavitve stop loss pozicije ne bo odveč.

Kaj nas je kapitulacija LUNA naučila?

LUNA vsekakor ni prvi, ne zadnji altcoin, ki je kapituliral. V svoji karieri kripto trgovalca in investitorja, sem imel priložnost videti že kar nekaj kapitulacij in psoledic, ki so sledile, zato naj ponovim nekaj učnih lekcij, nasvetov in priporočil:

 • V kolikor trgujete izključno ali primarno z altcoini, vedno in redno izplačujte dobičke. Večina tega žal ne počne, zato tudi nastopijo velike izgube pri trgovanju z altcoini.
 • Imejte risk management strategijo.
 • Uporabljajte stop loss za preprečitev nepotrebnih izgub
 • Nikoli ne kupujte altcoinov vse povprek in nikoli brez opravljene fundamentalne analize. Še vedno vidim, da to počne vse preveč neizkušenih trgovalcev v upanju, da bodo kupili kovanec, ki bo eksplodiral in bodo posledično obogateli.
 • Nikoli ne kupujte altcoinov zgolj zaradi Youtube ali Facebook influencerjev.
 • Vložite le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti.
 • Kadar ima kovanec eksplozivno in prepogosto rast, bodite dodatno pazljivi.
 • Ne bodite požrešni!
 • V bear marketu velja pravilo, da se altcoinov ne kupuje. Le te se kupuje oziroma dokupuje, ko trg doseže dno in preide v konsolidacijo.
 • Ko dokupujete, nikoli ne dokupujte na enkrat, ampak uporabite DCA pristop – npr. namesto, da vložite 1x 5000 EUR, raje 1x tedensko ali mesečno, vložite 1000 EUR ob korekciji kovanca in tako 5 tednov oziroma mesecev. ROI bo tako optimalnejši.
 • Ne iščite popolnega dna in ne popolnega vrha, saj ju je skoraj nemogoče najti.

 

Predvsem pa ne pozabite, da gre za vaš denar, za vašo eksistenco, zato bodite odgovorni, ostanite mirni. Če vam cena kovanca uide, jo ne lovite in ne skačite na hitro v kovanec (FOMO), počakajte na padec, saj vedno pride in takrat kupite (potrpežljivost). Ko si izplačate dobiček, cena pa še nekaj zrase, ne bodite razočarani ali jezni, izplačali ste si dobiček in to je cilj zrelega trgovanja.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. Do vključno 12.5.2022 po akcijski ceni  50 EUR, potem ponovno 75 EUR.

Predhodnji članek

Tedenska tehnična in on-chain analiza Bitcoin (BTC) trga in pregled možnih scenarijev, ki so pred nami – 09.05. – 15.05.2022 (PREMIUM)

Naslednji članek

Bitcoin (BTC) in ocena treh možnih območij dna

error: Content is protected !!