Tehnični indikatorji pričeli nakazovati prehod v bearish cikel. Je bullish cikel resnično končan?

V zadnjih dnevih smo poskušali prikazati kar nekaj tehničnih kazalcev, vezanih na posamezne kriptovalute, predvsem BTC, prav tako smo objavili nekaj prispevkov, s katerimi smo želeli opozoriti na določene trgovalne signale, ki so nakazovali na spremembo dinamike in trenda. Danes pa bomo skušali podrobneje pogledati in predstaviti nekoliko bolj podrobno analizo stanja kripto trga. Ker se zavedamo, da prispevke spremlja tudi veliko novih in manj izkušenih trgovalcev, bomo prispevek zapisali v kar se da preprosti obliki, da bo lažje razumljiv tudi popolnim začetnikom.

Ključno vprašanje, na katerega bomo skušali odgovoriti je – ali se je bullish cikel resnično zaključil in smo prešli v bearish cikel? Začnimo s tistimi bolj zaskrbljujočimi dejavniki in tehničnimi indikatorji, ki nakazujejo prehod v bearish cikel.

Tehnični indikatorji nakazujejo prehod v bearish cikel

19 maja 2021 je BTC zrisal enega največjih rdečih daily candle indikatorjev v svoji zgodovini, ko je zaključil s kar 47,3% padcem, katerega je začel 9.5.2021. Tako izrazitega bearish indikatorja nismo videli niti v zadnjem bearish ciklu (daily indikator).

Vsekakor dogodek, ki ni pustil ravnodušne tudi najbolj izkušene trgovalce. Vse od tega trenutka dalje, BTC spremljamo v konsolidacijskem območju med $34.000 in $40.000. Tako teče že 10 dan, ko BTC poskuša prebiti omenjeno območje, a žal brez uspeha, kar zagotovo ni najboljši znak, saj bi lahko nakazoval na pomanjkanje “sape” kitov in nakupnega kapitala (zanimanja) za BTC.

BTC 21 Week EMA trend prešel v bearish fazo

21 week EMA je zelo pomemben tehnični indikator, kateri je do sedaj zelo natančno ocenil in pokazal prehod v bearish oz. bullish cikel. V bullish ciklu in trendih, lahko vidimo, da candlestick indikatorji (opomba za manj izkušene trgovalce: rdeči ali zeleni palični indikatorji, ki kažejo na rast ali padec cene v določenem časovnem intervalu) skačejo in se odbijajo od linije, ki jo določa 21 week EMA indikator, medtem, ko v bearish ciklu oziroma trendu, candlestick indikatorji padejo izrazito pod 21 week EMA linijo. Prav temu trendu smo priča sedaj, kar je razvidno iz spodnjega prikaza (modra linija prikazuje 21 W EMA indikator).

Omenjeni graf je zaskrbljujoč, ne samo zaradi prehoda v bearish fazo, ampak morda še bolj zaradi konsolidacije BTC pod trend linijo, kjer BTC trmasto vztraja.

100D in 200D MA prav tako nakazujeta bearish fazo

Podobno, kot 21 tedenski EMA indikator, prehod v bearish fazo nakazujeta tudi 100 in 200 dnevna MA indikatorja, katera se oba nahajata močno nad trenutno trend linijo BTC (prikaz spodaj – modra in oranžna linija).

Indikatorja nakazujeta, da se bearish trend nadaljuje in da je trg prešel v fazo, kjer dominirajo negativna gibanja.

BTC ni uspel prebiti ključnih resistance linij

Kot že omenjeno v zadnji tehnični analizi, je za BTC ključno, da prebije močno resistance linijo v območju $40.000 in se nato stabilizira znotraj območja med $42.000 in $45.000. BTC tako že nekaj dni neuspešno poskuša prebiti prvo resistance linijo pri $40.000, kar nakazuje, na že omenjeno pomanjkanje moči bikov in bearish vzdušje na trgu.

Kiti z načrtno prodajo dolgih pozicij BTC povzročili obrat trenda

Nehvaležno je govoriti o različnih manipulacijah trga kar tako. Pomembno je, da trditve podpremo z dokazi, ki nakazujejo na dejansko možnost manipulacije trga. O tem smo že pisali. Dejstvo je, da na kripto trg vstopajo veliki igralci, investicijske hiše, naložbeni skladi, banke, katerim ni v interesu kupovati BTC po (pre)visoki ceni, kot je npr. $60.000, saj je reward ratio prenizek, če npr. špekuliramo, da bi BTC lahko zrasel do $100.000 (ali več). Prav zaradi tega je potrebno iz trga iztisniti male vlagatelje in “umetno” ceno zbiti do določene vrednosti, ki bo nudila večji oziroma boljši donos. Zgovoren je naslednji graf, ki prikazuje število uporabnikov (kupcev), ki so lahko fizične osebe ali investicijske družbe/banke, s preko 1000 BTC kovancev v svojem portfelju (t.i. kiti).

Iz grafa je lepo razvidno, da število BTC kitov, vse od leta 2009, strmo raste, kar je dober znak za trg in sam Bitcoin. Pozorni pa bodite na oranžno črto, ki prikazuje dejansko število posameznih kupcev, v določenem obdobju. Iz grafa je lepo razvidno, da na določeni točki, tako leta 2013, kot 2017, ko smo imeli prehoda v bearish cikel, kiti prično z usklajeno razprodajo BTC. Tudi tokrat je bilo tako, le da je tokratna frekvenca “razprodaje” mnogo bolj intenzivna in strma, kar še poglablja prepričanje, da določeni krogi poskušajo umetno ustaviti rast BTC in posledično rast trga. K temu naj dodamo podatek, ki ni razviden iz grafa, da se je prodaja BTC sedaj ustavila in da graf nakazuje poskus obrata trenda na gor. Počakajmo.

Vsi zgoraj prikazani indikatorji brez dvoma nakazujejo, da se je trg prevesil v bearish fazo, kar zagotovo ni dober znak. A tokrat le ni vse tako, kot se zdi, predvsem pa so dogodki na trgu precej drugačni, kot so bili v zadnjem bearish ciklu, zato nikakor ne moremo zaključiti, da je veselja na trgu konec. Že pogled na fundamentalno analizo trga pokaže, da bomo tokrat, skoraj zagotovo, priča presenetljivim dogodkom. Roko na srce, že samo zadnji dogodki na trgu in prehod v bearish fazo, kot smo jim priča trenutno, so zelo presenetljivi, saj je prehod potekal bliskovito hitro, predvsem hitreje, kot je to navadno za ciklične prehode. Zato poglejmo še drugo, tisto bolj svetlo plat medalje, ki nakazuje, da morda vseeno nismo priča prehodu v bearish cikel.

Investicijski kapital se ponovno steka v BTC

Eden izmed zelo jasnih kazalcev prehoda finančnih trgov (ne zgolj kripto) v bearish cikel, je “beg” investicijskega kapitala v bolj varne naložbe npr. zlato. Povedano bolj preprosto, ko začne investicijski kapital, katerega predstavljajo veliki vlagatelji npr. banke, bežati, mora to sprožiti alarm. Poglejmo si naslednji graf.

Graf predstavlja pritok/odtok investicijskega kapitala v BTC. Vse več finančnih institucij vlaga izjemen kapital v BTC in druge kriptovalute, kot so ETH, ADA, VET, DOT in druge, kar je odličen znak, ki nakazuje na resnost kripto trga, ki postaja uveljavljena ekonomija. Na grafu so lepo vidni zeleni stolpci, ki prikazujejo priliv investicijskega kapitala v BTC po mesecih, od februarja, do vključno maja. Največ investicijskega kapitala se je v BTC steklo v februarju, sledili so, bolj kot ne, usklajeni meseci, vse do sredine maja, ko smo doživeli veliko korekcijo, znotraj katere je prišlo do odtoka investicijskega kapitala iz BTC. Indikator, ki nedvomno zelo očitno nakazuje na prehod v bearish fazo, a kmalu zatem smo bili priča ponovnemu pritoku investicijskega kapitala, kar nakazujejo precej očitni zeleni stolpci. Vsekakor indikator, ki ni značilen za bearish trend in nas lahko navdaja s pozitivnimi pričakovanji, da kripto trg še ni rekel zadnje.

HODL-ers indikatorji

Poleg odtoka investicijskega kapitala, je eden od zelo močnih pokazateljev prehoda v bearish fazo, tudi število kupcev na dolgih pozicijah (ocena) oz. t.i. HODL-erjev. Kot prikazuje spodnji graf, se število HODL-erjev, od leta 2020 neprestano veča in je stabilno, kar je prav tako pokazatelj, da trg morda le ni prešel v bearish fazo, saj je zanjo značilna razprodaja dolgih pozicij in posledično manjše število HODL-erjev.

Za zdravje posamezne kriptovalute, kot tudi kripto trga kot takega je ključno, da ima veliko HODL-erjev, ki skrbijo za stabilizacijo vrednosti. Glede na to, da se število HODL-erjev, v času zadnje velike korekcije, ni zmanjšalo, lahko s precej veliko zanesljivostjo ocenimo, da so večji del “razprodaje” tvorili kupci na kratkih pozicijah.

Močna support linija v območju $34.000

V zadnji tehnični analizi smo izpostavili močno območje support linije, med $34.000 in $36.000, kjer se BTC trenutno tudi nahaja in kjer bi znal nabirati moči za ponovni odboj. A vsekakor ne bo lahko.

Da gre za močno območje, kjer so določeni mnogi nakupi, prikazuje tudi spodnji graf. Posledično lahko sklepamo, da bomo vsaj še krajše obdobje, spremljali konsolidacijo BTC znotraj tega območja ($34.000 – $36.000).

Kot že omenjeno tudi v zadnji analizi, bodo biki morali pokazati dovolj odločnosti in moči, da se bo BTC odbil iz omenjenega območja in bo prebil trdovratno resistance linijo pri $40.000. V kolikor bikom to ne bo uspelo v naslednjih dnevih, bomo kaj kmalu lahko videli nadaljnjo korekcijo. Najprej v območje $30.000 in nato v območje $26.000, kjer je zadnja močna support linija (nato sledi korekcija do $17.000 ali celo nižje). Ocenjujem, da bomo, vsaj do 15.6. spremljali zelo pestro in napeto dogajanje. Znotraj tega časovnega okvira bi tudi moralo priti do izrazitejšega odboja, da bi lahko govorili o nadaljevanju bull cikla.

Bitcoin Rainbow Price Chart še ne prikazuje evforije

Zelo priljubljeno in priročno analitično orodje, ki na zanimiv in razumljiv način prikazuje oceno stanja, v katerem se trenutno nahaja kripto trg. S pomočjo mavričnega traku in grafične linije, prikazuje stopnje, ki tvorijo lestvico. Kot je razvidno iz grafa spodaj, se trenutno nahajamo v fazi HODL, ki predstavlja tisto srednjo fazo, kar pomeni, da nas v grobem čaka še pol poti, do prehoda v bearish cikel, ki naj bi se pričel s prehodom grafa v rdečo polje.

“Pokrova” še ni odnselo

Naslednji, zelo uporaben graf, prikazuje podobno vsebino, le da skozi profit/izgubo. Graf prav tako prikazuje stopnje, od kapitulacije, upanja, optimizma, zanikanja, do požrešnosti, skozi katere se giba kripto trg oz. BTC. Za vse dosedanje začetke bearish cikla je bilo značilno, da BTC preide v fazo absolutne evforije, zaradi česar mu, “odnese pokrov”, kar pomeni, da je prišlo do poka mehurčka oz. balona. Na Glassnode grafu je to nevarno območje prikazano z modro obarvano črto, za čimer je praktično vedno sledil obrat trenda v bearish cikel – modro obarvani topi in ciklični obrati, označeni z rdečimi krogi.

Pogled na aktualni graf modre linije (še) ne prikazuje, kar nakazuje, da smo sicer v fazi nevarne korekcije, a še vedno v bullish ciklu.

Zaključek

Drži, tehnični indikatorji nakazujejo, da smo prešli v bearish cikel. A ker je sliko vedno potrebno gledati od daleč in celovito, moramo pogledati tudi zelo pomembne fundamentalne podatke. Ti kažejo, da smo v fazi velike in resne korekcije, a za enkrat še ne moremo govoriti o dejanskem prehodu v bearish cikel. Da bomo lahko bolj zanesljivo govorili o bearish ali bullish ciklu, bo potrebno, po moji oceni, počakati še kakšnih 14 dni, da se trend, okoli BTC, skristalizira in preide iz faze konsolidacije.

Zakaj menim, da še niso izpolnjeni pogoji za prehod v bearish cikel?

  • Investicijski kapital je še prisoten in ne beži
  • Število HODL-erjev se ne manjša in je stabilno
  • Še vedno močna support območja BTC
  • Prehitra in prevelika nedavna korekcija, kar nakazuje na usklajeno manipulacijo trga (sicer lahko posledično pelje v spremembo cikla)
  • Večino nedavne razprodaje so tvorili kupci na kratkih pozicijah

Na kaj moramo biti pozorni, kar bi lahko vplivalo na nedvomno spremembo cikla?

  • Poslabšanje stanja na mednarodnih ekonomskih in gospodarskih trgih, predvsem ameriškemu (inflacija)
  • Še ena velika in usklajena korekcija, kot smo ji bili priča nedavno
  • Beg investicijskega kapitala
  • Serija negativnih novic
  • Nezmožnost preboja resistance linije ($40.000 ) v naslednjih dnevih

Pred nami je vikend in tudi konec meseca, kar navadno ni najbolje za kripto trg. Še toliko bolj sedaj, ko razmere niso najbolj stabilne. Zato obstaja povečana možnost, da bo v tem času prišlo do večje korekcije, kar še ne bi bilo usodno, v kolikor bi nato, v relativno kratkem času, prišlo do izrazitega odboja. Zato v tem času priporočam pametno trgovanje in spremljanje trendov. Ne glede na vse, sem osebno še vedno prepričan, da bomo še letos videli lepo rast in da bullish cikel še ni rekel zadnje. A gre zgolj za mojo oceno. Ohranite optimizem in ne pozabite, kar je za nekoga katastrofalni polom trga, je za druge odlična nakupna priložnost. Odločitev je vaša. Veliko uspeha pri trgovanju.

Predhodnji članek

ADA/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

BTC/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!