Tedenska tehnična in on-chain analiza trga in ocena napovedi za aktualni teden – 11.4.2022 do 17.4.2022 (PREMIUM)

Teden, ki je za nami, se žal ni iztekel po željah, saj je BTC, tik pred iztekom tedna, žal izgubil support v pomembnem območju $43.100 in tako teden zaključil negativno. To je botrovalo k nadaljnji korekciji in destabilizaciji trga. 

Pogled na makro trend

Pogled na makro trend kaže, da je BTC, kljub vsej nestabilnosti, še vedno v bullish trendu, saj jasno tvori higher high, higher low trend. Ključno makro support območje je pri okoli $37.000, nad katerim še vedno ohranjamo bullish trend. Ključno je, da BTC tega območja ne izgubi, saj bi to nakazovalo na še bolj izrazit bearish trend. Kljub primeru, da bi do takšne korekcije, v kateri bi BTC izgubil support pri $37.000 prišlo, pa to še vedno ne bi bilo popolnoma tragično, saj je tukaj še zadnja makro support linija, pri okoli $28.000, ki je predstavljala dno pred zadnjim velikim odbojem, meseca julija 2021. S tem bi BTC tvoril t.i. double bottom, kar navadno nakazuje na zaključek velike korekcije in na potencialni odboj. A v tem trenutku (še) nismo na tej točki. 

Dinamika preteklega tedna

BTC je v preteklem tednu ponudil kar pestro dogajanje, na kar sem tudi opozoril v zadnji tedenski analizi trga. Po krajši konsolidaciji je poskušal napasti območje $50.000,  a žal za to ni bilo dovolj moči, zato je nekaj pod $48.000, prešel v korekcijo, v kateri še vedno vztraja. Za nami je tako precej nestabilen teden, ki je na koncu sicer ponudil nekaj več optimizma, a kot že omenjeno, ni bilo dovolj za stabilizacijo nad $43.100 oziroma preboj nad $44.000, kar bi pomenilo lepo izhodišče za aktualni teden.

Kaj lahko pričakujemo v tednu, ki je pred nami?

Glede na negativno zaključen pretekli teden lahko zapišem, da bo aktualni teden precej nestabilen in v iskanju supporta. Če pogledamo aktualne trend linije vidimo mešano sliko. Najprej lahko vidimo, da je BTC v letošnjem letu tvoril t.i. rising channel, lahko bi rekli tudi rising wedge trend vzorec, kar navadno predstavlja bearish trend (črni liniji), znotraj tega pa je, v preteklem tednu, prav tako tvoril broadening wedge trend vzorec (rdečkasti liniji), ki pa velja za bullish trend.

V aktualnem tednu se bomo osredotočili predvsem na broadening wedge trend, saj gre za tedensko analizo in na ključni support liniji. Če smo pozorni na spodnjo trend linijo (črna linija), vidimo, da BTC, podobno kot na makro trednu, tudi na mikro intervalu tvori higher low oz. naraščajoči trend. Tako bo vse dokler BTC ne pade pod cca. $39.000 – $40.000, zato je v aktualnem tednu to ključna support linija, katero pazljivo spremljam.

Kot že omenjeno, je slika izjemno mešana. Makro trend je še vedno pozitiven, mikro trend pa je nekoliko zaskrbljujoč. Tako pričakujem, da bomo v aktualnem tednu spremljali še kar nekaj prodajnega pritiska in iskanje support linije. Na spodnjem grafu sta prikazani dve izjemno močni trend liniji, ki sta v preteklem tednu uspešno nudili support, z današnjim dnem pa je ta support žal popustil in spustili smo se pod $41.000. Gre za trend indikatorja MA100D (zelena linija) in Pi Cycle Top 111D indikator (orenžna linija).

Tukaj sem pozoren predvsem na Pi Cycle Top indikator, katerega je BTC iz support linije pretvoril v resistance linijo. To navadno ni najboljši znak, če pogledamo zgodovino, ki se sicer ne ponavlja vedno, se pa zelo rada.

Na spodnjem grafu so prikazani zgodovinski dogodki, kjer je BTC izgubil support v Pi Cycle Top indikatorju, čemur je sledila velika in daljša korekcija, ter iskanje supporta. Zadnjemu takšnemu dogodku smo bili priča meseca januarja letos, ko smo prešli v globoko korekcijo, v kateri se še vedno tehnično nahajamo. Podobno je bilo lanskega junija. Oba dogodka sta označena z modrim krogom. 

A vse le ni tako črnogledo. Če poskušamo zgodovino še nekoliko bolj podrobno primerjati, lahko vidimo, da je po lanskem juniju, ko smo bili priča tovrstnemu dogodku in veliki korekciji, sledil lep odboj in preboj nad Pi Cycle Top indikator, nato pa ponovna korekcija, kjer je BTC na kratko zopet izgubil support v Pi Cycle Top indikatorju. Po krajšem obdobju preživetim pod Pi Cycle Top indikatorjem kot resistance liniji, je nato sledil hiter in velik odboj, do novega ATH. Oba dogodka sta prikazana z zelenima krogoma levo.

Tudi tokrat imamo zelo podobno situacijo. Imeli smo vrh (ATH), nato korekcija, skozi katero BTC pade pod trend linijo Pi Cycle Top, odboj preko trend linije in ponovna korekcija pod trend linijo, kjer se trenutno nahajamo. Tukaj zelo pomembno vlogo igra support linija $39.000 – $40.000. V kolikor bo BTC uspel ohraniti omenjeno support linijo, bo ohranil bullish higher low trend, podobno kot ob primerljivem dogodku v lanskem letu, kar bi nakazovalo na ohranjanje moči, za potencialni večji odboj in ponovitev dogodkov iz lanskega leta. 

V tem tednu je torej ključna support linija v območju $39.000 – $40.000, kar lahko vidimo tudi na spodnji Fibonacci analizi. Omenjeno območje predstavlja 78% Fib linijo, ki predstavlja zadnjo linijo pred spremembo trenda.

Tudi sicer bo aktualni teden potekal predvsem v iskanju support linije. Glede na makro trend, se BTC nahaja tik nad območjem kar nekaj močnih support linij, ki so prikazane na spodnjem grafu. Skrajna support linija je v območju okoli $32.000, a v danem trenutku tako globoke korekcije ne pričakujem. Vsekakor pa ni izključena, v primeru FUD novic, ali načrtne razprodaje.

Poleg že večkrat omenjene trenutne in ključne support linije med $39.000 – $40.o00, katero sem omenil že v preteklih tedenskih analizah in ki še vedno drži support, je v aktualnem tednu najbolj realna še support linija pri okoli $37.000, kjer se nahaja tudi Fib 50% linija (graf spodaj). Območje makro Fib golden pocketa pa se nahaja natanko v območju $27.000 – $29.000 (temno zeleno območje). V tem trenutku še vedno menim, da je to potencialno dno, v primeru velike korekcije, katere sicer ne pričakujem v aktualnem tednu, a je prav, da to območje še enkrat izpostavim. Več o tem območju v naslednjih analizah, saj je namen pričujoče analize predvsem pogled na aktualni teden, v katerem pa za enkrat spremljam dve support liniji, $39.000 – $40.000 in območje $37.000.

 

Indikatorji, ki kažejo na potrebo po previdnosti

Na tej točki naj zapišem, da vsekakor ostajam bullish glede BTC. Tako srednjeročno, kot tudi dolgoročno. Vsekakor pa sem previden kratkoročno. Prvi indikator, ki kaže na potrebno previdnost, je ameriški Dollar (DXY), ki se, zahvaljujoč rusko-ukrajinski krizi, močno krepi. Navadno je dinamika gibanja USD in BTC obratnosorazmerna, kar pomeni, ko se krepi USD, BTC pada in obratno. Na spodnjem grafu lahko vidimo, da vrednost Dollarja lepo raste, da pa je precej blizu resistance liniji, RSI je prav tako na robu meje prenakupljenosti, kar pomeni, da bomo najverjetneje nekaj dni še spremljali krepitev USD in nestabilnost BTC, nato pa bi se trend lahko začel obračati.

Naslednji indikator, ki kaže na potrebno dodatno previdnost v aktualnem tednu, je 3D MACD, ki nakazuje možnost t.i. bearish crossa, kjer MACD linija (modra) preide pod signalno (rdeča) linijo. Navadno to pomeni dodaten prodajni pritisk, zato bodo naslednji dnevi precej nestabilni oziroma vsaj dokler BTC ne najde support linije.

Prav tako je še nekaj prostora za korekcijo na 1D RSI, kar potrjuje oceno, da bodo naslednje ure in dnevi precej nestabilni, zato previdnost ne bo odveč.

Zakaj ostajam bullish

Res je, da trenutno obdobje ni najbolj prijetno, še posebej, če se prvič srečujete s tako izrazitim bearish trendom, a tudi to je popolnoma normalen sestavni del vsakega trga. V kolikor se držite priporočila, ki ga pogosto ponavljam, da si redno izplačujte dobičke, še posebej, če je vaš portfelj primarno ali izključno sestavljen iz altcoinov, potem bodo tudi korekcije in konsolidacije manj boleče. Z izplačanimi dobički lahko ob takšnih korekcijah dokupujete kovance.

Je pa kar nekaj kazalcev, ki ma navdajajo z optimizmom, gledano srednjeročno in dolgoročno. Najprej so tukaj razlogi za aktualno korekcijo. Trenutno nismo priča nobeni izraziti FUD novici, ki bi negativno vplivala na padec BTC, prav tako ni novih, negativnih geopolitičnih sprememb. Trenutna korekcija je primarno posledica izplačila dela dobičkov in manipulacije večjih kupcev oziroma kitov. Gre pravzaprav za taktično igro, skozi katero iz trga iztiskajo male in predvsem neizkušene kupce, ki bodisi zaradi strahu ali dolgčasa (dolgočasen trg – ni dobička), prodajajo BTC, medtem, ko ga veliki kupci kupujejo na razprodaji. Gre torej za psihološko igro, kjer bodo vztrajni na koncu najbolj nagrajeni. 

Tudi pogled ma MFI indikator (Money Flow Index) kaže, da se prodajni pritisk počasi končuje, a še ni čisto končan. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, je index praktično dosegel dno, možna je sicer še manjše nadaljevanje odliva denarja (prodaja), a glavnina pritiska je končana. To nakazuje tudi na previdnost investitorjev, ki najverjetneje čakajo na stabilizacijo BTC in na ponovni vstop.

Ob tem velja poudariti, da je v območju $38.000 – $39.000, torej tik pod ključno support linijo, nastavljenih veliko nakupnih investicijskih naročil (velikih kupcev). Zelo zgovoren pa je tudi pogled na on-chain analitiko, konkretno na BTC Net Position Change analitiko (graf spodaj), kjer lahko vidimo, da se iz menjalnic umika rekordno število BTC kovancev, kar nakazuje, da veliki kupci ne bežijo in da imamo opravka le s korekcijami, ki so v veliki meri, kot že omenjeno, zmanipulirane in namenjene iztikku malih kupcev. Ob tem morda zanimiv podatek, ponovno gledano zgodovinsko, da kadar koli se je iz menjalnic odlilo preko 95k BTC kovancev, kar se je do sedaj zgodilo trikrat, je kmalu sledil velik odboj.

Vsekakor ni nujno, da se bo zgodovina ponovila, a iz izkušenj vem, da se zelo rada. Ne glede na to, pa priporočam, da v tem tednu ostanete previdni. Počakajte na stabilizacijo BTC, kar še posebej velja, če trgujete oziroma kupujete altcoine, kjer je tveganje še večje. Bodite pozorni na support linijo $39.000 – $40.000, ki je primarna in ključna support linija, katero spremljam, sočasno pa je zadnja meja, ki omogoča BTC tvorbo higher low trenda. V tem trenutku je aktualna tudi naslednja support linija, pri okoli $37.000. 

Teden bo dinamičen in usmerjen predvsem v iskanje supporta. Priporočam previdnost, saj korekcija še ni čisto končana, se pa pritisk, vsaj po trenutnih indikatorjih nekoliko zmanjšuje.


Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Maple (MPL) / USDT – Fundamentalno-tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Harmony (ONE) / USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

error: Content is protected !!