Tedenska tehnična in on-chain analiza Bitcoin (BTC) trga in pregled možnih scenarijev, ki so pred nami – 09.05. – 15.05.2022 (PREMIUM)

V eni izmed zadnjih analiz trga sem izpostavil, da zna obdobje med okvirno 9.5. in 15.5.2022 prinesti večje spremembe v gibanju BTC. Ta napoved se je uresničila. Kljub začetnemu odboju, ki je sledil tiskovni konferenci ameriške FED pred dnevi, se je izkazalo, da je bilo veselje preuranjeno, odboj pa je bil t.i. fake out odboj, na kar sem vas tudi opozoril v eni izmed Telegram objav pred dnevi. Stanje na trgu je izrazito bearsih, pravzaprav prvič v zgodovini BTC smo imeli 6 izrazito negativnih tednov in čeprav je BTC, gledano strogo tehnično, še vedno v sramežljivem makro uptrendu (graf spodaj), saj še vedno tvori higher low (makro), se moramo sprijazniti, da so nas geopolitični dogodki, divjanje inflacije v ZDA in tudi v Evropi, ukrepi ameriške FED in še kaj, pahnili v tisti pravi bear market – strogo tehnično gledano, pravi bear market nastopi, ko bi BTC padel pod $28.800. Altcoini so v bear marketu že nekaj časa, BTC pa je z nedavno korekcijo, ki še ni končana, prav tako stopil v bear market, glede na trend in sentiment in sedaj je ključno vprašanje le eno, kje je dno? Ob tem morda še osebno spremno sporočilo k današnji analizi. Tisti, ki me redno spremljate veste, da sem na kripto trgu že od leta 2014, torej sta za mano že dva resna bear marketa, zato naj zapišem, da popolnoma razumem vašo skrb, jezo, strah, dvom in vse kar sodi poleg. Vem, občutki niso prijetni, zato želim z današnjo analizo ponuditi kar najbolj realno sliko na trg in kaj lahko pričakujemo, hkrati pa vam ponuditi tudi nekaj praktičnih nasvetov, ki temeljijo na izkušnjah. Lahko vam zaupam, da če bi jih poznal že ob mojem začetku, bi bilo mnogo lažje, predvsem pa bi bile izgube krepko manjše. A sem preživel in vem, da boste tudi vi, zato si zapomnite – kripto je igra na dolgi rok, najbolj vztrajni bodo lepo nagrajeni, predvsem pa ne pozabite, da ne gre nič samo dol. Tudi bear market se konča in pride do velikega odboja. Verjamem, da v tem pogledu tudi ta bear market ne bo nič drugačen.

Zgodovinsko gledano, ene najbolj kritičnih razmer

Dobrodošli torej v vašem, za mnoge prvem, bear makrketu. Razmere na trgu so slabe. S tem ne mislim zgolj na kripto trg, ampak na celoten finančni sektor kot so delnice, žlahtne kovine, kripto itn. Če se osredotočimo izključno na kripto trg, potem smo priča enim najbolj bearish razmer v zgodovini kripto trga. To lahko vidimo na spodnjem grafu, ki prikazuje BTC/USD na 1M (mesec) intervalu. Pogled na RSI indikator, ki prikazuje, kdaj je kovanec v fazi prenakupljenosti in kdaj v fazi preprodanosti kaže, da smo v celotni zgodovini le dvakrat bili priča slabšim razmeram, to je v času bear marketov 2015 in 2019 in še takrat smo dosegli dno bear marketa. Trenutno je RSI na nižji vrednosti (faza preprodanosti), kot je bil za časa Covid crasha, marca 2020. 

To vsekakor nakazuj ne izjemno slabe razmere na globalnem trgu, ki so, po mojem mnenju, trenutno bolj psihološka posledica zaradi slabih geopolitičnih razmer, inflacije in napihnjenega nepremičninskega trga, kateremu grozi zlom. Po drugi strani pa lahko v tem najdemo tudi nekaj optimističnih informacij. Glede na skoraj rekordno nizek RSI lahko rečemo, da smo blizu dna oziroma da je zgolj vprašanje časa, kdaj bo BTC našel svoje dno, kjer se bo stabiliziral in nato prešel v konsolidacijo. 1W RSI je trenutno pri vrednosti 47,62, v času obeh bear marketov pa je bil med 43,81 in 44,75. Iz tega sledi, da je sicer še nekaj prostora za korekcijo, a da je dno, zadnjih bear marketov, relativno blizu. No, kljub vsemu moram jasno povedati, da je vsekakor možno, da gre RSI še krepko nižje, a počakajmo.

BTC je prebil skoraj vse support linije

Izjemno hiter padec BTC v zadnjih dnevih, s katerim je prebil domala vse support linije, nakazuje na izjemno močan prodajni pritisk, katerega bomo analizirali v nadaljevanju. Tako hiter padec navadno ni dober znak, saj nakazuje na željo po kapitulaciji, ali pa na izjemno manipulativne aktivnosti kitov, ki sistematično iztiskajo iz trga retail kupce. Zato je potrebno biti na takšnem trgu izjemno pazljiv, kar pomeni uporabo stop loss funkcije v kolikor trgujete, vstopanje, ko se trg umiri, predvsem pa odsvetujem kupovanje altcoinov.

BTC se trenutno nahaja znotraj zadnjega ključnega in močnega makro support območja, ki je nudilo support vse od januarja 2021. Govorimo o območju $29.000 – 32.000. Padec pod to območje bi skoraj zanesljivo pomenil kapitulacijo BTC. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se BTC nahaja že pod zelenim območjem Log Curve grafa in če ste pozorni, na grafu izstopata dve stvari. Prvič, BTC je padel pod zeleno območje, kjer se trenutno nahaja, izključno v bear marketih in v času Covid crasha. Zeleno območje nakazuje vrednost, ki je najbolj optimalna iz vidika ROI oziroma Risk Reward, za nakup BTC. In drugič, trgovalni volume (na grafu spodaj), je že skoraj leto dni izredno nizek, še posebno v primerjavi s preteklimi bear marketi, ko je bilo bistveno več trgovalne dinamike. To nakazuje na strah, ki je prisoten med trgovalci in investitorji, kateri čakajo na bolj stabilne in jasne razmere za vstop. Žal to pomeni tudi to, da ne moremo pričakovati izrazitejšega odboja, dokler ne pride do povečanja voluma, a po drugi strani lahko kaj hitro pride do vstopa pametnega kapitala, kar bi lahko nakazovali nekateri indikatorji, ki jih bomo pogledali v nadaljevanju.

 

Kot omenjeno, je BTC danes prebil tudi območje supporta pri dobrih $33.500, posledično so sedaj vse oči uprte v zadnji, že prej omenjeni support, v območju $29.000 – $32.000. Če smo še nekoliko bolj natančni in sledimo Log Curve grafu zgoraj, sta tukaj še dve skrajni support liniji, pod katere BTC nikoli do sedaj ni padel – izjema je le hiter pobeg v času Covid crasha marca 2020. Gre za rdeči liniji na zgornjem garfu. Prva se trenutno nahaja v območju $28.907, druga oziroma spodnja pa v območju $26.378. Zgodovina se sicer v trgovanju ne ponovi vedno, se pa zagotovo vsaj rima, zato sta to vsekakor območji, katere spremljam kot potencialno dno.

Gremo lahko še globje?

Žal lahko. Na tej točki naj odkrito povem, da nihče ne ve, kje se bo BTC ustavil in odbil. To lahko zgolj ugibamo in vem, da se bo nato našel marsikateri strokovnjak, ki bo trdil, da je vedno vedel, kje je točka odboja. No, sam, kljub letom izkušenj, žal ne vem odgovora na vprašanje, kje bo BTC našel svoje dno, zato se lahko zanašam le na indikatorje in psihologijo trga. To pa je tudi namen pričujoče analize, najti kar najbolj natančno točko dna. 

Da bi lahko določili potencialne točke dna, bomo uporabili nekaj ključnih indikatorjev, ki so se do sedaj izkazali za izjemno zanesljive in tudi natančne. Najprej poglejmo potencialna območja support linij z uporabo Fibonacci indikatorja. Na spodnjem grafu vidimo Fib analizo trenutnega intervala, kjer se BTC nahaja natanko znotraj ključnega Fib golden pocket območja (temno zeleno območje), med $30.571 – $32.462. Gre za območje, kjer najpogosteje pride do spremembe trenda, zato velja usmeriti dodatno pozornost na trenutno support območje. V kolikor bi BTC ta support izgubil, bi sledila nova korekcija.

Če ponovno uporabimo Fibonacci analizo, a na makro sliki, potem vidimo, da se potencialno korekcijsko dno pomakne precej nižje in sicer v območje $26.777 – $28.388. To območje sovpada z dnom, ki je še vedno aktualno, iz junija 2021. Na spodnjem grafu velja omeniti še zadnjo Fib linijo 78%, ki pa se nahaja že pri $17.306.

V preteklih objavah sem večkrat izpostavil graf BTC CME Futures, ki pogosto predstavlja zelo dober smerokaz za korekcijska območja. BTC na CME grafu namreč ne zapre vseh t.i. gapov, ki se v 90%, zaprejo oziroma zapolnijo kasneje. Tako je v območju med okvirno $24.650 in $26.100, odprt še nezapolnjen gap, ki bi lahko nakazoval območje, do kamor bi BTC lahko posegel v trenutni korekciji. Naj ponovim, da ni nujno, a v 90% se tovrstni gapi zapolnijo. Prav tako je to območje, ki se smiselno povezuje z makro Fib analizo iz zgornjega grafa, saj se v tem območju nahaja tudi Fib golden pocket.

Indikator MA200 na 1W intervalu navadno predstavlja enega najbolj natančnih indikatorjev bear market dna. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, so se prav vsi bear marketi končali z dotikom MA200 trend linije, z izjemo kratkega pobega vrednosti v času Covid crasha, kar pa bi, bolj kot ne, štel za anomalijo. Razumeti moramo, da se vrednost MA200 linije spreminja, trenutno pa je pri vrednosti $21.848. Torej bi lahko rekli, da je to območje potencialnega dna, v primeru bear marketa. 

On-chain analiza trga

Kadar govorimo o on-chain analizi, govorimo o analizi dogajanja na blockchainu. Lahko bi rekli, da opazujemo, kaj počne trg in prav ta pogled nam pogosto ponudi zelo zanimive informacije in odgovore. Prvi graf, ki sicer ni on-chain graf, nam pa pokaže zanimivo sliko dogajanja na trgu, je primerjava gibanja vrednosti BTC/USD in odpiranja dolgih pozicij na menjalnici Bitfinex, kjer trguje največ kitov.

Glede na kritične, negativne in težke razmere, ko večina trga beži, ali čaka v negotovosti, kiti potihoma odpirajo dolge pozicije (stavijo na rast) in število teh dolgih pozicij se počasi približuje ATH. Glede na to, da so kiti primarno velike institucije in menjalnice, ki poznajo trg in redko kdaj tvegajo, bi pričakoval, da bi ob takšnih tržnih razmerah, spremljali beg institucionalnega kapitala, kar je eden izmed pomembnih signalov bear marketa. A kiti ne bežijo, ampak kupujejo BTC po nizkih cenah, kar jim omogoča bežeči retail trg.

Vsekakor podatek, ki da slutiti, da je trenutno dogajanje v veliki meri posledica manipulacije trga, saj ste lahko prepričani, da imajo kiti mnogo več informacij o trgu, kot jih imamo navadni smrtniki/trgovalci. Zato si velja zapomniti misel, sledite denarju in spremljajte, kaj počno veliki kupci.

Da smo priča tudi veliki manipulaciji kitov, kaže tudi on-chain graf BTC: Luna Foundation Guard Balance. Gre za institucijo, ki stoji za LUNA kovancem. Omenjena institucija oziroma njen lastnik je v zadnjih tednih in mesecih opravil izjemno veliko število nakupov BTC – mnogi so opozarjali na to početje in na možnost manipulacije trga, nedavno pa je Luna Foundation pričela z masovno prodajo BTC, saj je zgolj v zadnjih 24 urah, prodala kar 34.720 BTC kovancev. Brez dvoma gre za manipulacijo trga, nikakor pa ni zgolj ta poteza sprožila korekcijo kripto trga.

Še na en indikator moramo biti pozorni, ko analiziramo bear market in sicer že omenjeno prodajo BTC s strani kitov in denarnic, ki BTC HODLajo. Kadar prihaja do kapitulacije, navadno kiti in kupci, ki HODLajo, prodajo večje število kovancev, kar pravzaprav sproži kapitulacije. Če pogledamo graf spodaj vidimo, da temu ni tako, veliki kupci celo dokupujejo BTC (roza linija), kar je dober znak. Morda ne kratkoročno, zagotovo pa nas lahko vsaj malo pomiri.

USD se še vedno krepi

Na gibanje BTC, kot vemo, močno vpliva tudi moč ameriškega Dollarja, katera rast je obratno sorazmerna z rasto BTC. Glede na vso resno globalno geopolitično stanje in nestabilnost finančnih trgov, ljudje in investitorji raje stavijo na USD, kot na risk on asset, med katere sodi tudi BTC. Nedavni ukrepi, ki jih je sprejela ameriška FED, so usmerjeni predvsem v krepitev USD, kateri še vedno vztraja nad $103. Dokler bo geopolitična slika nestabilna, dokler bodo ukrepi usmerjeni v “pumpanje” USD, toliko časa ne bo prišlo do odboja BTC. A dejstvo je, da je vrednost USD močno napihnjena in po moji oceni je zgolj vprašanje časa, kdaj bo USD prešel v korekcijo, kar bi lahko dalo BTC nekaj prostora za rast. 

Kaj nas torej čaka in kje so potencialne support linije

Teden, ki je pred nami, bo zelo volatilen in bo minil v iskanju dna. Predvidoma v sredo, bo ameriška vlada objavila nove podatke, vezane na stopnjo inflacije, kar zna trg narediti še nekoliko bolj dinamičen, zato bodite previdni.

V razmerah, kot smo jim priča, odsvetujem kupovanje altcoinov, vsaj dokler se BTC ne stabilizira. Prav tako je dobro imeti pripravljeno EUR oziroma katerega izmed stablecoinov, za dokup, ko bo BTC našel svoje dno. 

Trenutno ključno support območje, ki ga spremljam, ostaja zadnja makro support linija med okvirno $29.000 in $32.000, kjer se prav tako nahaja Fib golden pocket. Gre za območje, kjer bo vsaj začasno, najverjetneje prišlo do odboja oziroma začasne umiritve, a to še ne pomeni, da je BTC našel dno. Za bolj mirno spremljanje dogajanja bi si želel, da se BTC pozicionira vsaj nad $37.500.

Po trenutno aktualnem support območju, spremljam območje BTC CMA gapa, ki se nahaja med $24.500 in $26.500. Ocenjujem, da bi bilo korekcijsko dno BTC v območju MA200 trend linije, pri okoli $21.848.

Za enkrat menim, da tako globoko ne bomo šli, nikakor pa tega ne morem izključiti, zato je ključno, da spremljamo že prej omenjeni korekcijski območji. Dogajanje v aktualnem tednu bo dinamično, zato še vedno odsvetujem nepotrebno tvegano nakupovanje in trgovanje. Prav tako sem mnenja, da v kolikor v maju, ali okvirno najkasneje v začetku junija, ne bo prišlo do odboja, to pomeni povečano možnost dolgotrajnejše konsolidacije trga, ki lahko traja še nekaj tednov, ali celo mesecev, do okvirno jeseni.

Ne glede na vse pa vam želim sporočiti, da smo bližje dnu, kot vrhu, kar je dobro. V kolikor ste zdržali do sedaj, verjamem, da boste zdržali tudi do trenutka, ko bo BTC našel svoje dno. Ne pozabite, da kiti akumulirajo in v kolikor je vaš portfelj sestavljen iz močnih kovancev, vaša strategija pa je dolgoročna, potem vztrajajte, saj boste lepo nagrajeni. Vsak bear market se enkrat konča. V kolikor ste v minusu, potem ne prodajajte, razen v primeru, da je preostali znesek vašega portfelja za vas eksistenčno pomemben. Večina najuspešnejših trgovalcev je uspela prav z akumulacijo v bear marketu, saj je to obdobje, ko so vrednosti najnižje in omogočajo optimalen nakup/dokup. A ne hitite brezglavo. Imejte strategijo, kupujte močnejše kovance, predvsem BTC, med alti pa ETH in morda še kakšnega od močnejših kovancev, vseeno pa naj bo fokus, vsaj trenutno, na BTC.

Ne glede na negativno in včasih uspavano dogajanje na trgu menim, da bodo prihajajoče spremembe hitre in velike, zato bodite pripravljeni. To pomeni, da se zaščitite s stop loss pozicijo (postavite jo pri vrednosti, pod katero ne želite iti in upoštevajte lastno trgovalno strategijo), imejte pripravljen kapital za dokup, ne tvegajte po nepotrebnem, predvsem pa bodite potrpežljivi. Vsekakor vas bom skušal še naprej, kar najbolj ažurno obveščati o pomembnih dogodkih in informacijah, preko Telegram skupine.


Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Tedenska tehnična in onchain analiza Bitcoin (BTC) in altcoin trga – 02.05. – 08.05.2022

Naslednji članek

Terra (LUNA) – kaj se je zgodilo in kaj lahko pričakujemo

error: Content is protected !!