Tedenska tehnična in on-chain analiza Bitcoin (BTC) trga – 16.05. do 22.05.2022 (PREMIUM)

Bitcoin (BTC) je pretekli teden zaključil ponovno v negativnem stanju, kar pomeni že 7 negativni zaporedni teden. Gre za prvo tovrstno negativno tedensko serijo v zgodovini, kar ni najboljši kratkoročni in srednjeročni signal, teden pa sta prav tako zaznamovala dva dramatična dogodka, ki sta medsebojno povezana. Gre za kapitulacijo kovanca LUNA in ponovno hitro in kar veliko korekcijo trga. 

BTC se je trenutno stabiliziral v območju $29.000 – $30.000, a poglejmo, kaj lahko pričakujemo v tednu, ki je pred nami. 

Stabilizacija in manjši odboj znotraj Fibonacci golden pocketa

Kot že omenjeno, je pretekli teden ponovno postregel z veliko volatilnostjo, kar je imelo za posledico nadaljevanje korekcije. Le-ta je bila kar velika, cca. 25% in bolj kot ne, je teden minil v iskanju supporta in odboja. V eni izmed nedavnih analiz iskanja potencialnega dna oziroma mesta odboja, sem kot prvo možnost izpostavil območje Fibonacci golden pocketa, med okvirno $26.000 – $28.000, kjer je BTC dejansko našel začasno dno, prav tako pa je prišlo tudi do odboja. V tem smislu se je Fib golden pocket še enkrat več izkazal za zelo pomembno območje, kar lahko vidimo na spodnjem grafu (temno zeleno območje), še posebno, ker gre za makro območje, ki nudi support že več kot leto dni.

Slabe tržne razmere in potrjen bear market BTC

Razmere na trgu so še vedno daleč od ugodnih in če smo že pred časom dejali, da so altcoini prešli v bear market, saj jih je večina doživela že več kot 70% korekcijo, lahko sedaj podobno zapišemo tudi za BTC. Dejstvo je, da je BTC padel pod $28.800, kar je bil zadnjo lower low in tako prvič po juniju 2021, začel tvoriti makro lower low trend, kot to lahko vidimo na spodnjem grafu.

Mnogi analitiki se s tem morda ne bodo strinjali, saj mnogi pomembni indikatorji in on-chain analize (še) ne kažejo bear marketa, a dejstva so sledeča. Drži, mnogi indikatorji še vedno kažejo bull market, toda prehod v lower low trend je ena ključnih potrditev bear marketa. Tukaj je še RSI, ki kaže praktično identične vrednosti, ki smo jih do sedaj spremljali le v bear marketih in ob t.i. black swan dogodkih, kot je bil Covid crash, marca 2020. Prav tako moramo razumeti, da se trg spreminja in posledično bo potrebno sprejeti, da se bodo nekateri indikatorji pokazali kot manj zanesljivi oziroma povedano nekoliko drugače, da bodo bear marketi izgledali nekoliko drugače, kot so predhodni.

Tudi psihološko gledano je dobro, da sprejmemo trg takšen kot je, saj se naša narava iz klasično “agresivno” trgovalne, spremeni v bolj strateško in premišljeno, kar je edino prav, saj pomeni manj tveganja, predvsem na trgu, ki je v zelo slabem stanju, verjetno enem najslabših ali dejansko najslabših, gledano zgodovinsko.

To lahko zapišem z vso odgovornostjo, saj trg spremljam in v njem sodelujem že vse od leta 2014. Da, tudi takrat so bile korekcije, morda celo večje kot sedaj, tudi takrat so bili odboji, veselje, skrb, negotovost, a dejstvo je, da smo tokrat soočeni z eno najbolj negotovih geopolitičnih situacij v sodobni človeški zgodovini, finančni trgi se soočajo z rekordno inflacijo, kakršno trgi še niso videli v zadnjih 40 letih, pristojne inštitucije, kot so ameriška FED, ECB in drugi, praktično brezglavo sprejemajo ukrepe, ki stvari in razmere na trgu samo še slabšajo, da pa bo mera polna, se nam je v preteklem tednu zgodila popolna kapitulacija, še nedolgo nazaj enega najbolj perspektivnih kovancev LUNA, kar sicer ni bil razlog za prehod v bear market, zagotovo pa je ta dogodek pospešil prehod vanj in na trgu ustvaril izredno negativne razmere.

LUNA, UST in BTC

Eden najbolj bolečih udarcev za BTC in kripto trg na splošno, je zadejala LUNA, ki je še nekaj dni oziroma tednov nazaj, veljala za enega najmočnejših kovancev, ki so nudili izjemne donose. Vse skupaj pa se je v zgolj nekaj dnevih sesulo in zdaj že lahko rečemo, da je LUNA zgodovina, saj so možnosti za rešitev tega kovanca, izjemno majhne oziroma skoraj nične. Kaj natanko se je zgodilo z LUNA, sem zapisal v enem izmed preteklih člankov, ki si ga lahko preberete na strani. 

LUNA je ob kovancu LUNA razvila tudi lasten stablecoin UST, katerega vrednost bi morala biti $1. Da bo temu res tako, so pri LUNA za stabilizacijo vrednosti pri $1 uporabili kar kovance LUNA in preko 80.000 BTC. Ko je vrednost UST začela naglo padati, o razlogih si lahko preberete v že omenjenem prispevku, so pri LUNA pričeli s hitro odprodajo LUNA, kar je njeno vrednost potegnilo praktično na $0 v rekordnem času, za sam trg pa je bil večji udarec prodaja preko 80.000 BTC, s katero so hoteli ohraniti vrednost UST pri $1.

Prav prodaja 80.000 BTC je botrovala k hitri korekciji trga BTC, a na srečo je BTC zdržal, ni kapituliral oziroma padel še nižje, kar je zelo pozitiven znak, do tega trenutka pa so pri LUNA prodali praktično celotno zalogo BTC kovancev, kar pomeni, da se je prodajni pritisk iz tega naslova, končal. Če pomislimo, da je šlo za eno največjih prodaj BTC v rekordnem času, katera pa kljub vsemu ni privedla do kapitulacije trga BTC, potem je to signal, ki kaže, da BTC kljub vsemu ohranja moč.

Žal pa je dogodek, povezan z LUNA, sprožil verižno reakcijo, s katero je bil zamajan BTC, na udaru so sedaj ostali stablecoini, trg pa je pod drobnogledom mednarodnih finančnih inštitucij.

BTC je izgubil makro support linijo

Zahvaljujoč LUNA dogodkom, geopolitičnim razmeram in milo rečeno, nerodnim “ukrepom” s strani mednarodnih finančnih inštitucij, s katerimi želijo “blažiti” inflacijo, je BTC žal izgubil makro support linijo pri cca. $28.800. Roko na srce, ne gre za močan preboj, kar ohranja nekaj upanja, a dejstvo je, da je bila support linija prebita.

Ob nedavnih pritiskih je bilo to moč pričakovati, prav tako pa je BTC s tem posegel v zelo pomembno območje nezapolnjenega CME gapa, ki se nahaja med $24.500 in $27.900 (graf spodaj). Del gapa je bil tako zapolnjen, s čimer se je BTC pravzaprav dotaknil tudi drugega območja potencialnega dna, o katerem sem nedavno pisal. Del gapa, pri okoli $24.500 sicer (še) ni bil zapolnjen, tako da ostaja možnost ponovne korekcije do tega območja, o tem nekoliko kasneje, a ne smemo pozabiti, da BTC ne zapolni vseh gapov. Okoli 10% jih ostane nezapolnjenih.

V času pisanja tega prispevka, se je BTC že odbil nazaj nad makro support linijo $28.800, a nakazuje željo po ponovnem re-testu.

BTC je prav tako izgubil support na 1W Pi Cycle support liniji

BTC je v preteklem tednu prav tako izgubil še en močan in pomemben support, to je Pi Cycle trend linija na 1W intervalu, pod katero je BTC padel le v času bear marketov in black swan dogodkov, kot to lahko vidimo spodaj. To potrjuje mojo oceno, da je tudi BTC prešel v bear market. Kadar koli je BTC padel pod omenjeno trend linijo, je pod njo vztrajal od nekaj tednov (cca. 3-4), do nekaj mesecev (cca. 4-6), kar prav tako lahko vidimo na spodnjem grafu.

Kaj lahko pričakujemo v tem tednu

Teden, ki je pred nami, je zelo pomemben, saj bo minil predvsem v iskanju supporta in stabilizacije. Osebno sicer mislim, da na neko resnejšo stabilizacijo BTC v tem tednu še ne moremo računati, zato je bolj ključen support. Na spodnjem grafu lahko vidimo območje močne in ključne resistance linije, ki se nahaja med $37.500 in $40.500. Gre za območje, nad katerega bi si želel videti BTC v naslednjih dnevih, a vsaj po trenutnih indikatorjih, BTC (še) nima toliko moči. Dokler se BTC ne pozicionira in stabilizira nad omenjeno resistance linijo, toliko časa moramo biti previdni, saj je možnost nadaljevanje korekcije povečana.

Na grafu prav tako vidimo ključne SMA linije, katere spremljam v aktualnem tednu. Trenutno se BTC nahaja tik pod SMA 300,med $29.000 in $30.000 (oranžna linija), območje, za katerega bi si vsekakor želel, da ga BTC ohrani kot support, sicer bi najverjetneje sledila korekcija do območja SMA 400, pri okvirno $24.500. To območje je vsekakor realno, saj bi z dosegom le-tega, bil zapolnjen tudi CME gap. Na grafu je sicer vidna še linija SME 600, ki se nahaja pri $18.600, a menim, da BTC tako nizko ne bo šel, vsaj v temu tednu ne.

Poleg resistance linije, v aktualnem tednu spremljam dve support območji. Prvo, pri SMA 300, kjer se BTC trenutno nahaja, za katerega si želim, da bi zdržalo in da bi tukaj prišlo do odboja, sicer pa je aktualno še eno support območje, SMA 400, pri okvirno $24.500. Nižje v tem tednu BTC ne bo šel, razen v primeru nepričakovanih dogodkov, katerih pa, roko na srce, ne pričakujem.

Dollar (USD) se še krepi, a že nakazuje znake slabosti

Kadar analiziramo gibanje BTC, ne moremo mimo ameriškega Dollarja (USD), saj sta njuni gibanji obratno sorazmerni. Glede na to, da USD krepi svojo moč že več tednov, zahvaljujoč geopolitičnim dogodkom in ukrepom ameriške FED, BTC pada. Se pa, po izjemni rasti, USD sedaj nahaja že v skrajni fazi prenakupljenosti (RSI) in že nakazuje znake pešanja, kar bi pomenil korekcijo do območja $103 oziroma $100. Takšna kroekcija bi pozitivno vplivala na gibanje BTC, kar bi, najverjetneje rezultiralo v odboj BTC.

BTCD se prav tako krepi

Analiza trga kaže, da se je dominanca BTC prav tako nekoliko okrepila, kar je verjetno posledica dogodka z LUNA in izrazitega padanja altcoinov. To pomeni, da se več kapitala steka v BTC, kot v altcoine in posledično je BTC, vsaj v danem trenutku, mnogo boljša naložba, kot večina altcoinov. Cena BTC tega sicer še ne kaže, a kot rečeno, smo v fazi iskanja dna, kar bo aktualno tudi v pričujočem tednu.

Menim, da v pričujočem tednu BTC ne bo šel pod območje $24.500, verjetno ne bo dosegel niti tega. Vse je odvisno, ali bo uspel prebiti resistance linijo pri okvirno $31.500. V kolikor mu bo to uspelo, bomo spremljali napad na območje $34.000, nato pa napad na preboj support linije $37.500, a potreben bo večji trgovalni volume. Vsekakor dolgo pričakovanega večjega odboja, v tem tednu ne pričakujem, želim pa si videti nekaj več optimizma in preboj omenjenih resistance linij.

Da bi teden lahko minil v bolj pozitivnem trendu, kaže tudi trenutna primerjava z delniškim trgom (SPX in NASDQ) na grafu spodaj. BTC namreč v veliki meri sledi gibanju delniškega trga in ta nakazuje nekaj več optimizma, ni pa to še tisti pravi optimizem. Spodaj prikaz gibanja BTC (črna linija), SPC (oranžna) in NASDQ (morda).

Dno ne more biti več daleč

Vsekakor nihče ne ve natančno, kjer se nahaja dno BTC in trga. Glede tega imamo lahko le ocene in mnenja, ter uporabne indikatorje, ki sledijo zgodovinskim dejstvom. Če uporabimo enega bolj zanesljivih indikatorjev BTC Log Curves zones, lahko vidimo, da se BTC nahaja celo pod zelenim območjem, ki velja za enega najbolj optimalnih, kar se tiče nakupa BTC, iz vidika ROI in risk managementa. Glede na to, da je BTC ob nedavni korekciji zdrsnil celo pod zadnjo linijo, kar se je do sedaj zgodilo zgolj 1x, v času covid crasha, to pomeni, da dno najbrž ni več daleč, čisto možno pa je, da smo ga že dosegli.

Podobno potrditev dobimo tudi z on-chain analizo in uporabo grafa BTC Golden Basis Bands, kjer lahko vidimo, da se je BTC dotaknil spodnjega pasu in ga na kratko celo prebil, podobno kot v času covid crasha, čemur je kmalu sledil odboj. To so signali, zaradi katerih ohranjam optimizem, ne glede na trenutne razmere na trgu. 

In da je BTC resnično blizu dna, kažeta tudi 1W in 1M RSI. Na obeh intervalih je BTC imel nižjo vrednost RSI le v času obeh bear marketov, trenutno pa sta obe RSI vrednosti celo nižje, kot v času Covid crasha. To sicer ne pomeni, da RSI in posledično BTC ne moreta pasti nižje, lahko, a k temu bi najverjetneje botroval le kakšen izredno negativen dogodek oziroma novica.

Razemre na trgu še vedno niso stabilne, zato tudi v tem tednu priporočam previdnost pri trgovanju, še posebno pri trgovanju z altcoini. V kolikor kupujete oziroma trgujete, svetujem uporabo DCA strategije. V tem tednu ne pričakujem toliko volatilnosti kot v preteklem, tudi zaradi dejstva, da so pri LUNA prodali praktično vse BTC kovance, kar pomeni, da ne bo toliko prodajnega pritiska, še vedno pa ostaja možnost korekcije – skrajna do območja $24.500, a tako nizko kljub vsemu najverjetneje ne bomo šli. Pozorni bodite tudi na mikro resistance linijo pri $31.500, katero mora BTC prebiti, ključna pa je pri $37.500, katere preboj bi nakazoval bolj bullish sliko.

 

Tehnična analiza je zgolj informativne narave in velja le kot osebna ocena možnega gibanja trenda. Pred trgovanjem priporočamo, da izdelate tudi lastno tehnično analizo.

Predhodnji članek

Bitcoin (BTC) in ocena treh možnih območij dna

Naslednji članek

Cardano (ADA) / USDT – Tehnična analiza

error: Vsebina je zaščitena!