Tedenska analiza trga altcoinov (29.06.2022)

Nobenega dvoma ni, da je bear market mnogo bolj neizprosen do altcoinov, kot do BTC, kar kažejo domala vsi podatki. Tudi zato je trgovanje z altcoini, v času bear marketa, mnogo bolj tvegano. A vse le ni tako črno kot se morda zdi, še posebej, če ste vstopili na kripto trg z dolgoročnimi nameni in cilji. Potem postane vlaganje v izbrane altcoine mnogo bolj smiselno in donosno, a to velja predvsem za izbrane altcoine, za katerimi stojijo močne ekipe, z močnimi projekti, zanimivimi tudi za večje vlagatelje. Takšni kovanci so npr. ETH, ADA, LINK, MATIC in drugi.

Je pa gibanje trga altcoinov močno pogojeno z gibanjem BTC, zato si danes poglejmo, kaj kažejo trgu altcoinov, tehnični indikatorji.

Altcoins TOTAL Market Cap

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je trg altcoinov, s koncem meseca maja, sledil kripto trgu, kar pomeni, da se je iz trga altcoinov odlilo kar nekaj kapitala, predvsem malih vlagateljev, ki so v strahu in paniki poskušali “rešiti” vsaj nekaj vloženega kapitala v altcoine. Trg altcoinov je našel pomemben support, kjer se nahaja že nekaj tednov. Pogled na graf tudi kaže tvorbo falling broadening wedge trenda, ki sicer velja za bullish trend, a za realizacijo tega bullish trenda sta potrebna dva pogoja in sicer:

a. Support območje mora zdržati prodajni pritisk

b. Trg altcoinov mora prebiti zgornjo trend linijo

Kljub še vedno nestabilnim razmeram in dejstvu, da BTC najverjetneje še ni našel tistega pravega dna, je pa vsekakor v njegovem območju, se trg altcoinov nahaja v območju, ki je primerno za premišljen dokup izbranih altcoinov. Vsekakor svetujem, da z nakupi ne hitite, saj tržne korekcije skoraj zagotovo še niso zaključene, z uporabo DCA strategije pa lahko vstopamo strateško in tako optimizramo svojo naložbo.

TOTAL Market Cap (Excl.BTC) MA200 trend linija (1W)

Pogled na enotedenski interval (1W) in ključno MA200 trend linijo kaže, da le ta še vedno služi kot support. Gre za linijo, ki je, zgodovinsko gledano, vedno nakazovala doseženo dno v času bear marketov in black swan dogodkov, kot je bil Covid crash, marca 2020. Kot lahko vidimo, se je trg altcoinov dotaknil omenjene trend linije in se nato odbil. V kolikor pogledamo v zgodovino lahko vidimo, da je trg altcoinov vedno našel svoje dno nekaj pod MA200 trend linijo. Iz tega lahko ocenimo, da je, podobno kot BTC, tudi trg altcoinov blizu dna, a tega vseeno še ni dosegel, kar pomeni, da bomo v naslednjih tednih in morda tudi nekaj mesecih, videli še nekaj korekcij altcoinov, zato pretirano nakupovanje oziroma dokupovanje, še ni priporočljivo. Naj ponovim, v kolikor dokupujete oziroma vstopate, uporabite DCA metodo.

Dominanca še vedno na strani BTC (BTC D)

Pogled na graf dominance BTC še vedno kaže, da je le ta na strani BTC, kar pomeni, da se več kapitala steka v Bitcoin, kot v altcoine. Posledično to pomeni, da je BTC trenutno še vedno boljša naložba, kot večina altcoinov.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se BTC še vedno nahaja nad vrednostjo 40%, ki je mejna točka med dominanco BTC in dominanco altcoinov. BTC D je v zadnjih tednih sicer nekoliko popustila, a BTC D na 1W intervalu še vedno tvori bullish trikotnik kar nakazuje na to, da se bo dominanca BTC, v naslednjih dnevih in tednih, najverjetneje še nekoliko okrepila. Posledično bo na preizkušnji support trga altcoinov, kateri mora zdržati, v kolikor se želimo izogniti novemu večjemu padcu (korekciji) trga altcoinov.

Tudi grafična primerjava BTC proti ključnim altcoinom kaže, da BTC še vedno daje boljše donose kot večina altcoinov. Tako bo verjetno še nekaj časa.

Znajo pa prihajajoči tedni biti zelo zanimivi za altcoine. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, trg altcoinov želi prebiti zgornjo trend linijo na 1D intervalu. Prvi poskus je bil neuspešen, zato je prišlo do nove manjše korekcije nazaj v support območje. Le to mora v naslednjih dnevih in tednih zdržati prodajne pritiske, da bi lahko prišlo do ponovnega poskusa preboja zgornje trend linije. Ne bo lahko, a v kolikor bi altcoinom to uspelo, bi to pomenilo nekaj dodatnega prostora za rast mnogih ključnih altcoinov. V nasprotnem primeru bi bili resno soočeni z veliko korekcijo trga altcoinov, kar bi najverjetneje imelo hude posledice, predvsem za novejše altcoine, saj bi trg ostal brez potrebnega kapitala, kar bi za mnoge altcoine lahko pomenilo konec. A ostanimo pozitivni in optimistični, saj support za enkrat še drži.

ETH/BTC

ETH je s koncem maja naredil veliko korekcijo in se s težavo ohranil nad ključnimi support linijami. V paru z BTC se mu je uspelo odbiti nazaj nad ključno support območje med okvirno 0,052 Satoshijev in 0,056 Satoshijev, kjer trenutno še vedno vztraja. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je ETH po odboju uspel prebiti zgornjo trend linijo in sedaj je prišlo do re-testa. Videli bomo, ali bo prišlo do odboja, kar bi bil bullish signal, a glede na nekaj več prodajnega voluma in dejstva, da je ETH tvoril rising wedge trend (modri liniji), obeti niso najboljši, zato je možnost nove korekcije ETH v naslednjih dnevih in tednih, nekoliko večja. A počakajmo, morda support območju vseeno uspe ohraniti pomembno obrambno linijo.

Povzetek

Trg altcoinov je sicer v območju dna, a le tega najverjetneje še ni dosegel. To bi se lahko zgodilo v nekaj tednih ali mesecih. Dominanca je še vedno na strani BTC kar pomeni, da je vlaganje v BTC še vedno bolj donosno, kot vlaganje v altcoine. Izjema so zgolj nekateri redki altcoini. Vsekakor se trg altcoinov nahaja v fazi, kjer je primerno postopno in premišljeno vlaganje v altcoine, z uporabo DCA metode, a izključno z namenom dolgoročnega vlaganja. Naslednji dnevi in tedni bodo najverjetneje ponovno pestri za altcoine, zato previdnost ne bo odveč.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. 

Predhodnji članek

Kdaj pobirati dobičke pri kripto trgovanju, kako in zakaj (PREMIUM)

Naslednji članek

Ethereum (ETH) / USDT – Tehnična analiza

error: Vsebina je zaščitena!