Solana (SOL)/USDT – kratkoročna tehnična analiza in analiza HODL potenciala rasti (PREMIUM)

Kovanec: Solana (SOL)

Interval: 1D, 1W

Trgovalni interval: Kratkoročni trgovalni in dolgoročni (HODL)

Pričujoča tehnična analiza je namenjena analizi kratkoročnega trgovalnega potenciala, kot tudi analizi dolgoročnega potenciala rasti. Predvsem v delu dolgoročnega potenciala gre izključno za oceno območja, do katerega bi SOL lahko zrasla v času naslednjega bull marketa, a te ocene nikakor ne gre razumeti kot napoved, do katere bo SOL dejansko tudi zrasla. 

SOL minulo leto nikakor ni bilo naklonjeno, saj je kovanec doživel eno najbolj strmih oziroma izrazitih korekcij, poleg tega pa se je SOL znaša sredi enega največjih škandalov in pretresov, ne samo na kripto, ampak celo finančnih trgih na sploh, ko je prišlo do propada FTX menjalnice. Vsi te dogodki niso zgolj zdesetkali vrednost kovanca, ampak so tudi temeljito zamajali zaupanje investitorjev in trgovalcev v ta kovanec. 

Nekje s koncem oktobra se je zdelo, da je SOL vendarle našla svoje dno oziroma makro support v območju med okvirno $25 in $30, a se je nato žal zgodil propad FTX menjalnice, ki je SOL, katera je predstavljala večji del sredstev FTX menjalnice za kolateralno kritje, potegnil še precej globje. Najprej do okvirno $15, nato pa je izgubila tudi ta support in padla do spodnjega supporta med $7 in dobrih $9, kjer se še vedno nahaja.

Gre za skrajni in zelo šibak support, ki se sicer razprostira med okvirno $4,5 in $9,5, a glavnina moči supporta se nahaja v zgornjem delu. Če pogledamo ključne indikatorje na zgornjem grafu (RSI, Stohastični RSI in MACD) vidimo, da se prav vsi nahajajo praktično na dnu oziroma v območju preprodanosti. To nakazuje, da je SOL najverjetneje našla svoje dno in svoj makro support, katerega najverjetneje ne bo izgubila, v kolikor v naslednjih tednih in mesecih ne bo prišlo do kakšnih novih, večjih pretresov. Aktualni support bo še nekaj časa na preizkušnji, a SOL bo tukaj poskušala preiti v fazo konsolidacije, skozi katero bo poskušala akumulirati dovolj moči, za odboj do prve ključne resistance linije, pri okoli $15. Pred SOL pa ni nič kaj prijetna in lahko pot proti vrhu, saj so minuli dogodki do dobra zamajali zaupanje vlagateljev, katero pa je nujno potrebno za odboj in rast. 

SOL ima sicer izjemno močne fundamentalne temelje, prav tako je uspela dogovoriti kar nekaj izjemnih partnerstev, nedavno celo s samim Googlom, a v tej fazi je ključna stvar, da ekipa, ki stoji za SOL, strne svoje vrste in pokaže svojo moč, kar bi vsaj nekoliko povrnilo zaupanje večjih vlagateljev. To bo ključen dejavnik v letošnjem letu, od njega pa bo odvisen uspeh kovanca. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, SOL čaka kar nekaj močnih ovir proti vrhu. Če SOL nikakor ne sme izgubiti aktualnega supporta, saj bi to najverjetneje pomenil konec za SOL – morda ne v dobesednem smislu, zagotovo pa bi to povzročilo umik močnejših investitorjev, potem mora v trenutni fazi akumulirati precej moči, da se bo lahko soočila z vsemi resistance območji.

Pomembna so predvsem prva tri resistance območja ($15, $26-$34 in $42-$48), saj nato sledi kar nekaj praznine in ko bo SOL uspela s prebojem omenjenih treh resistance območji, bi nato lahko kaj hitro potegnila do območja $78-$88.

Kratkoročni scenarij

V kolikor aktivno trgujete s SOL, potem sta ključni predvsem kratkoročni trend linij DMA20 (zelena) in DMA50 (modra), ki ležita pri $11,54 in $12,78. Liniji predstavljata tudi prvi target liniji, katere bi ciljal, v kolikor bi trgoval na kratkoročnih intervalih. Trenutno SOL na 1D intervalu še nakazuje kar nekaj prostora za rast, a ker se 1D RSI bliža mesečni resistance liniji, prav tako pa je že dosegel DMA20 (zeleno) trend linijo, bi z vstopom morda počakal na manjši pullback nazaj v območje med okvirno $9,50 in $10,50, od koder bo SOL ponovno poskušala napasti omenjeni trend liniji.
 
Alternativno lahko počakate, da SOL prebije obe DMA trend liniji in DMA50 spremeni v support, ter nato vstopate. Situacija s SOL se sicer nekoliko umirja, a razmere na trgu še nikakor niso dobre, zato ostanite previdni. Stop loss bi tako postavil zelo konservativno, nekje v območje, malo pod $9. Dobičke bi pobiral pri okvirno $12, $13 in $15, morda celo malo pred navedenimi target linijami.

Srednjeročni scenarij

V primeru srednjeročnega trgovanja, bi za target linije izbral območja resistance linij, torej območje malo pod $26, sledi območje okoli $30 in nato območje okoli $34. Prav to je območje, kjer bo SOL najverjetneje imela nekaj izzivov.

Bo kmalu prišlo do izrazitejše spremembe trenda?

Če pogledamo Bollinger Bands indikator na 1D intervalu vidimo, da ta tvori izjemno močan, večmesečni stisk pasov, kar navadno nakazuje na prihajajočo spremembo trenda. SOL trenutno nakazuje željo po odboju – omenil sem že RSI indikator, ki je v fazi preprodanosti, hkrati pa SOL skuša prebiti tudi srednji pas Bollinger Bands indikatorja in ga spremeniti v support. V kolikor bi to uspelo, bi to bil precej močan signal po vsaj začasnem pozitivnem obratu trenda. Spodnji pas na kratkoročnem 1D intervalu se nahaja malo nad $9, zgornji pa pri dobrih $14. Menim, da bo SOL pokazala več dinamike v prihajajočih dnevih.

Do kam lahko seže SOL v prihajajočem bull marketu?

Kot vedno, dejanski odboj je in bo pogojen s kar nekaj dejavniki. Prvi je lokacija dejanskega dna, ki ga bo oziroma je kovanec dosegel v bear marketu, drugi dejavnik bodo makro ekonomski vplivi, tretji pa geopolitične razmere. Prav zaradi navedenega, je potrebno razmere spremljati in prilagajati svojo strategijo trgovalnih ciljev. A, če izhajamo iz aktualnih razmer, potem ima SOL potencial rasti do območja med okvirno $390 in $420 (optimalno). Ker pa se na makro Fibonacci analizi območje golden pocketa (zeleno območje) nahaja med $130 in dobrih $200, potem bi, glede na trenutne razmere in ekonomske napovedi, območje rasti iskal nekje v tem območju, najverjetneje med $140 in $170. Seveda si vsi želimo, da bi se makro ekonomske in geopolitične razmere izboljšale, kar bi kovance pognalo še mnogo višje, a potrebno je biti realist in izhajati iz aktualnih signalov ter informacij.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Ključna potencialno korekcijska območja BTC, kakšen potencial rasti ima BTC za naslednji bull market in kdaj bi lahko nastopil (PREMIUM)

Naslednji članek

JasmyCoin (JASMY)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti

error: Content is protected !!