So Binance še varna CEX menjalnica in kakšne so alternative (PREMIUM)

V zadnjih dnevih ste me zasuli z vprašanji o menjalnici Binance, kako varna je, kako varno je trgovanje na njej in ali še hraniti kovance na sami menjalnici. Da bi vam odgovoril na vsa vaša vprašanja, sem pripravil pričujoč prispevek, ki bo skušal na enostaven način odgovoriti na vsa vaša vprašanja. Gre za skupek javno dostopnih informacij različnih virov, kot tudi moje osebne ocene. Za začetek pa poglejmo nekaj malega zgodovine.

Po propadu menjalnice FTX novembra letos, ki je veljala za eno največjih in najhitreje rastočih menjalnic, je absolutno dominanco na trgu prevzela menjalnica Binance. Trenutno je na menjalnici Binance shranjenih 595.864 BTC kovancev, kar predstavlja 3,1% delež kovancev v obtoku, vredenih okoli $10,8 milijard. Poudaril bi, da ne gre za BTC v lasti menjalnice Binance, ampak za kovance aktivnih trgovalcev in uporabnikov menjalnice. Skupno Binance ustvarijo dobrih 60% trgovalnega SPOT in Derivatives trgovalnega voluma, kar samo potrjuje, da so Binance tako daleč najmočnejša CEX (Centralized EXchange) menjalnica.

Vpliv Binance na sam trg je izjemno velik. Morebiten propad menjalnice Binance bi za trg predstavljal izjemen šok, ki bi, brez dvoma, odmeval tudi na klasičnih finančnih trgih, saj bi bil njen morebiten kolaps večji dogodek, kot je bil npr.padec Lehman Brothers, leta 2008. Padec najverjetneje ne bi pokopal kripto trga kot takšnega, zagotovo pa bi povzročil izjemno paniko, kar bi povzročilo beg preostalega oziroma večine kapitala iz trga. Total Market Cap kripto trga bi se posledično občutno zmanjšal, kar bi bilo usodno za mnoge kovance. Tako bi najverjetneje ostalo le nekaj ključnih kovancev, večina altcoinov pa bi bila izbrisanih. Najhuje od vsega pa bi bilo prizadeto zaupanje v sam kripto trg, a ta, po moji oceni, vseeno ne bi kolapsiral do te mere, da bi prenehal obstajati. Take moči nima niti menjalnica Binance, kljub vsem svojem vplivu. Naj povem, da osebno dvomim, da bo prišlo do popolnega kolapsa menjalnice Binance, čeprav ta možnost vsekakor obstaja, a je vsaj za enkrat precej majhna, potrebno pa bo biti zelo pazljiv.

Vpletenost konkurence in ameriške politike

Če pogledamo nekoliko širšo sliko in za trenutek pustimo finančno stanje menjalnice Binance na strani, potem lahko hitro vidimo, da so najbolj aktivni in agresivni kritiki prav podporniki in nekdanji sodelavci propadle menjalnice FTX, npr. Kevin O’Leary, ki je Binance neposredno obtožil odgovornosti za propad FTX, kar je seveda popolna neumnost. Za propad FTX menjalnice je odgovorno izključno njeno vodstvo in nihče drug. Svoj delež so pristavili še pri Coinbase menjalnici, zelo glasni in agresivni pa so predvsem politični krogi blizu bančnih krogov, ki so vse od pojava BTC dalje, hud kritik kriptovalut, kar je razumljivo, saj gre za neposredno grožnjo njihovi dominanci. Zato bodo storili vse kar je v njihovi moči, da trg zlomijo, ali pa ga vsaj močno zamajejo.
 
V tem delu gre očitno za usklajen in verjetno tudi plačan napad na dominantnega igralca, kar Binance v tem trenutku nedvomno so. To seveda ne pomeni, da Binance potencialno ne nosijo nobenega greha, a časovnica je precej jasna in kaže na usklajen napad oziroma na vojno med menjalnicami, predvsem med ameriškimi, kot sta Coinbase in Kraken, ter azijskimi, kjer dominirajo Binance, na drugi strani pa je svoje pristavil še bančni sistem. Idealni pogoji za potencialen velik finančni zlom, ki bo zagotovo nekomu koristil, a to zagotovo ne bodo mali trgovalci, v kolikor bi do zloma prišlo.
 

Prvi cilj je ustvariti beg trgovalcev in uporabnikov

Glede na trenutno dogajanje je več kot očitno, da določeni krogi skušajo načrtno ustvariti paniko, kar bi sprožilo beg trgovalcev in uporabnikov iz menjalnice Binance, to pa bi zamajalo njen obstoj. To vsekakor lahko deluje, a gre za izredno tvegano igro, saj nikakor ni nujno, da bo velik del, ali celo večina teh ljudi, preprosto prešla na drugo menjalnico, kjer bo trgovala naprej. V kolikor bi prišlo do tega dogodka, se bo, po moji oceni, velik del kapitala preprosto umaknil iz kripto trga, kar bi bil hud udarec za celoten kripto trg in to bi potopilo, ali vsaj močno oslabilo tudi preostale menjalnice. Največjo korist bi od tega imeli tradicionalni bančni in finančni krogi ter politika, ki bi tako imela odličen izgovor za uvedbo strogih regulativnih ukrepov. Da ne bo pomote, tudi sam se strinjam s tem, da kripto trg potrebuje regulacijo in neka bolj jasna pravila, saj bi trg tako dozorel, hkrati pa bi prišlo do čiščenja slabih in manipulativnih kovancev, ki škodijo ugledu kripto trga. Roko na srce, teh ni malo. A bojim se, da regulatorji žal nimajo v mislih razumnih regulativnih ukrepov, temveč ukrepe, ki bodo kripto trgovanje v veliki meri otežili in naredili nezanimivo. Tako bi ohranili svojo dominanco, kar si želijo še toliko bolj sedaj, ko smo tik pred tem, da globalni finančni sistem prične uvajati digitalne nacionalne valute t.i. CBDC, katere pa nikakor ne gre mešati s kriptovalutami oziroma BTC. Psihologija trga bo tako odigrala pomembno vlogo v dogodkih, ki bodo sledili v prihajajočih mesecih.
 
Preden si v nadaljevanju pogledamo dejanske finančne podatke o stanju menjalnice Binance, moramo torej ostati pozorni na potencialne FUD novice, ki bodo zagotovo vplivale na razvoj dogodkov, ne glede na to, ali bodo navedbe držale ali ne dejstvo je, da FUD novice vplivajo neposredno na psihologijo trga in tako lahko hitro pride do sistema domin.
 

Aktualne obtožbe in grehi, ki visijo nad menjalnico Binance

Dejstvo je, da nimamo vseh informacij, zato je izredno težko podajati ocene oziroma napovedi o morebitnem prihajajočem dogajanju. Ocene lahko tako temeljimo izključno na javno dostopnih podatkih in informacijah in prav to je moj namen, da podam kar najbolj realno oceno aktualnega stanja, glede na javno dostopne in preverjene informacije. Dejstvo pa je, da nad menjalnico Binance visijo težke in resne obtožbe, ki primarno izvirajo iz ZDA in njihovih finančnih organov. Popolnoma vseeno je, ali so te obtožbe politično motivirane ali ne, tukaj so in zato je potrebno dogajanje jemati z vso resnostjo.
 
Ameriška vlada naj bi tako neposredno obtoževala Binance (uradno še niso podali obtožnice oziroma predloga za širšo preiskavo) kršenja mednarodnih sankcij, saj naj bi posamezniki iz Irana, v letu 2018, ko so že bile uveljavljene sankcije proti Iranu, uporabili Binance za različne mednarodne finančne transakcije, prav tako naj bi v nekaterih transakcijah zaznali elemente pranja denarja. Binance in njen ustanovitelj ter CEO CZ, so te navedbe že večkrat zanikali, prav tako so zagotovili vso transparentnost pri morebitni preiskavi, do katere pa, vse do danes, še ni prišlo. Tako ostajamo pri obtožbah. Nekateri poznavalci kripto industrije so celo namigovali, da Binance nimajo dovolj potrebnega kritja oziroma sredstev za kolateralno kritje morebitnih izgub, podobno kot FTX menjalnica, a javno dostopni podatki kažejo, da temu vendarle ni tako. A o tem nekoliko kasneje, v tehničnem delu.
 
Če na hitro pogledamo osnovno težavo FTX menjalnice, je le ta ležala v nezadostnem kritju, ki ga mora imeti vsaka menjalnica. Poleg tega so podatki pokazali, da FTX in njen ustanovitelj SBF niso imeli praktično nobenega risk managementa, prav tako pa so za kritje poslovanja svojih povezanih podjetij, uporabili kar sredstva uporabnikov, prav tako so ta sredstva koristili za lastno leverage trgovanje. Gre za eno najhujših kršitev, saj morajo biti sredstva uporabnikov strogo ločena od operativnih sredstev oziroma sredstev menjalnice same. Mnogi so nakazovali, da se nekaj podobnega dogaja tudi na menjalnici Binance, a vsaj javno dostopni podatki kažejo, da temu ni tako in da Binance niso na pragu insolventnosti.
 
Da Binance najverjetneje niso na pragu insolventnosti, so za Forbes izjavili tudi mnogi strokovnjaki in poznavalci kripto industrije, ki bodisi sodelujejo z drugimi CEX menjalnicami, ali pa predstavljajo menjalnice same. Potencialne težave menjalnice Binance niso tako resne kot so bile težave FTX, a potencial resnosti je vsekakor visok in ta potencial ne leži nujno v trenutnem stanju (moja osebna ocena), ampak v potencialnem prihajajočem stanju. Pojdimo po vrsti in poglejmo tehnično-finančne kazalce.
 

Finančne rezerve (PoR)

Vsaka menjalnica mora imeti zagotovljeno ustrezno kritje (kolateralno kritje), s katerim bi, v primeru finančnih težav, lahko pokrila morebitne izgube in posojila. Težava je, ker kripto trg še ni pravilno reguliran (op.a. v tem primeru zagovarjam strogo regulacijo in nadzor ustreznih organov), mnoge revizijske hiše pa nimajo dovolj izkušenj s kripto assetom, da bi lahko opravile ustrezen nadzor. Tega so se zavedale mnoge menjalnice, med njimi tudi FTX, ki so to izkoristile in prišlo je do stanja, kot ga imamo danes. Prav Binance so nato predlagale, da bi CEX menjalnice javno razkrile svoje finančne rezerve, kar se je tudi zgodilo, a mnogi so ostali še vedno skeptični, ali gre za dovolj zanesljive podatke, saj PoR portfelj izkazuje zgolj vsebino tega proteflja, ne pa tudi dejansko uporabo teh kovancev.

Če pogledamo graf finančnih rezerv menjalnice Binance na spodnjem prikazu (vir: Coinmarketcap.com), potem vidimo, da njen največji delež rezerv leži v njenem lastnem tokenu BNB, v lastnem stablecoinu BUSD, v USDT (Tether), BTC in ETH. Skupno naj bi trenutne rezerve menjalnice Binance znašale slabih $49 milijard, po podatkih družbe Nansen pa naj bi portfelj rezerv, še pred dobrim mesecem dni, znašal dobrih $62 milijard. Padec teh sredstev je precejšen, delno pričakovan, a vsaj za enkrat še ni alarmanten, saj rezerve še vedno zadostujejo za morebitno kritje.

Takšni odlivi nikoli niso dober signal, še posebno, če zgolj v enem dnevu pride do skupnega outflowa v višini kar $3 milijard. Mnogi so hiteli z oceno, da gre za zgodovinsko velik outflow, a dejstvo je, da je dotični outflow, ki je nedvomno bil velik, bil največji po mesecu juniju 2022 in ne največji do sedaj. Prav tako so Binance zaznale izrazito povečan outflow v času kolapsa LUNA in FTX oziroma njihovega FTT tokena, ter še v nekaterih primerih poprej.

Ob analizi dejanskega stanja pa moramo vedno biti pošteni in realni, ter pogledati celotno sliko. Da, velik outflow v tako kratkem času je šok za vsako menjalnico, a Binance so to dobro prestale, prav tako pa se je dominanca kmalu prevesila na stran inflowa, kar pomeni, da se je kapital začel vračati nazaj na samo menjalnico, predvsem po zaslugi nekaterih kitov.

Stanje je trenutno umirjeno in delno stabilizirano, a še zdaleč ni urejeno. V prihajajočih mesecih bo potrebno pozorno spremljati PoR kazalce.

Binance niso FTX

Po zlomu FTX, je večina menjalnic, med njimi tudi Binance, sklicala nujne sestanke, kjer so analizirali vpliv trga. Zagotovo je to prineslo vsaj nekaj streznitve in skrbi na trg, kar je upravičeno, saj so dogodki okoli FTX pokazali, da trg v veliki meri obvladujejo koruptivni, požrešni, nedorasli in neodgovorni ljudje. Bojim se, da SBF in FTX nista bila osamljen primer, a to bo pokazal čas. Vsekakor sem prepričan, da so te dogodki prisilili menjalnice, da uredijo svoje finance in se vsaj delno, če ne v celoti, distancirajo od slabih poslovnih praks, saj je industrija sedaj na precejšnjem udaru in pod drobnogledom različnih regulatorjev.

Predvsem pa se trenutno stanje, v katerem se nahajajo Binanace, tudi tehnično razlikuje od FTX. Če primerjamo stanje sredstev FTX, se je le to občutno in konstantno nižalo nekaj mesecev pred zlomom, okvirno od junija dalje, medtem, ko je, vsaj za enkrat, v primeru menjalnice Binance, šlo za dnevne outflowe. V tem delu smo torej lahko vsaj nekoliko pomirjeni, a vseeno ostajajo signali, ki kličejo po pozornosti in pazljivosti.

Ključni signali, ki bi lahko nakazovali na potencialne težave

Za razliko od nekaterih analitikov in revizorjev, osebno ne vidim tolikšne težave v količini sredstev v PoR portfelju, saj je teh sredstev še vedno za skoraj $49 milijard, kar zadostuje za morebitno kolateralno kritje. Večjo in primarno težavo vidim v sestavi tega portfelja, ki je primarno sestavljen iz:
 
  • BNB (Binance nativ token)
  • BUSD (Binance stablecoin)
  • USDT (Tether)
 
Težava leži predvsem v BNB, ki je sedaj postal primarno sredstvo za kolateralno kritje. Težava nastopi, če in ko vrednost kovanca prične padati, sočasno pada tudi skupna vrednost kolateralnega kritja. Podobno težavo je imela tudi FTX menjalnica, ki je prav tako svoj nativ token FTT uporabila kot primarno kritveno sredstvo in ko so v javnost prišli podatki o nečednih poslih FTX managementa, je sledila razprodaja FTT tokena, kar je FTX pustilo praktično brez kritja, zato so začeli z razprodajo BTC in SOL, ki sta prav tako tvorila pomemben del kritvenega portfelja. V tem delu Binance prav tako hodijo po tenki liniji, saj se jim prav tako lahko zgodi identični scenarij in morda prav na to računajo podpihovalci FUDa. Vrednost BNB, vse od pojava aktualnih govoric, očitno in precej izrazito pada, trenutno pa se približuje tisti kritični meji, makro supportu $189-$219. V kolikor bi BNB izgubil ta support, bi stanje postalo precej alarmantno, saj razen dveh mikro supportov, izrazitejšega supporta ni, vse do območja $28-$47. To bi bil kar 86% padec vrednosti, ki bi bil za Binance najverjetneje usoden.
 
 

Če še nekoliko ostanemo pri samem BNB, ki sicer velja za enega najmočnejših in najbolj perspektivnih kovancev, saj je eden redkih, ki kljub bear marketu daje boljši ROI kot BTC. Vsekakor sta za to zaslužna rast menjalnice Binance in dobra fundamentalna osnova, a če pogledamo makro sliko vidimo, da BNB, vse od začetka 2021, praktično ves čas ohranja up-trend linijo, kar je zelo nenavadno in bi lahko nakazovalo na to, da nekdo načrtno ohranja vrednost tako visoko. Mnogi namigujejo na Binance same, vprašanje je le, ali to počno z lastnim kapitalom ali kapitalom uporabnikov, kot so to počeli pri FTX. Ta podatek še ni povsem jasen.

Kakorkoli, BNB je v precej težavni situaciji in kaj hitro se lahko zgodi, da ta, sicer močan kovanec, preide v prosti pad. Zato pozor na že omenjeno support območje. Morebitna izguba supporta BNB, bi skoraj zagotovo negativno vplivala na celoten kripto trg, saj bi v tem primeru Binance (najverjetneje), skušale ohranjati njegovo vrednost s prodajo BTC, BUSD in/ali USDT. To bi občutno zbilo vrednost BTC, kot smo to videli v primeru LUNA ali FTX, kar bi za seboj potegnilo celoten kripto trg. Stvari so medsebojno močno prepletene, zato bo potrebno biti pazljiv na tovrstne signale.

A BNB ni edini potencialni kritični signal. Podobno velja tudi za BUSD, stablecoin menjalnice Binance, katerega Binance izdajajo v sodelovanju z ameriško družbo Paxos. V zadnjih tednih je bilo moč zaznati precej velike odlive BUSD iz menjalnice, nazaj v Paxos (Paxos Treasury), kjer so jih menjali v USD (ameriški Dollar). Tovrstno početje lahko posledično pripelje do t.i. depegginga, ko asset, v tem primeru stablecoin BUSD, ki je vezan na USD, izgubi menjalno razmerje 1:1 z USD. Manjši depeggingi sicer niso redkost, ko 1 stablecoin pade na npr. $0,98, a večja in daljša izguba menjalnega razmerja, predstavlja pogubo za stablecoin, kar smo videli pri LUNA nativ stablecoinu.

Še enkrat naj omenim, da podatki sicer kažejo, da naj bi Binance za sredstva, namenjena kolateralnemu kritju, koristila lasten kapital, a dejanske potrditve tega ni, kar je potencialno zaskrbljujoče vsaj do trenutka, ko bomo imeli dejansko potrditev. Iz tega pa izhaja še en zelo zaskrbljujoč signal, ki pa bi bil, v kolikor bi se realiziral, verjetno najbolj usoden med vsemi nedavnimi in potencialnimi prihajajočimi dogodki za kripto trg. To je depegging Tethra (USDT).

V kolikor bi prišlo do padca BNB, bi poleg BUSD, Binance zagotovo situacijo reševale tudi s prodajo USDT, s čimer bi poskušali ohranjati vrednost BNB in sočasno poskrbeti za pokritje kreditnih obveznosti. V tem primeru bi bil prodajni pritisk tako močan, da bi to resno ogrozilo stabilnost USDT, za katerega mnogi trdijo, da nima zadostnega kritja, kot trdijo sami, da bi vrednost 1 USDT ohranjali pri $1. Razumeti moramo, da je USDT največji stablecoin in morebiten padec tega, bi predstavljal izjemno katastrofo. Zagotovo neprimerno večjo, kot sam padec menjalnice Binance. 

Precej prahu in dvomov so dvignile tudi nedavne izjave ustanovitelja in CEO menjalnice Binance, CZ-ja, ki je v enem izmed intervjujev za ameriško CNBC dejal, da so pri FTX, pred dejanskim propadom, odkupili za $2,1 milijarde vreden delež v FTX, ki so ga imele Binance. Delež je bil odkupljen v FTT tokenih, ki so bili native tokeni menjalnice FTX, od samega odkupa pa je ostalo le še za okoli $500 milijonov, saj so FTT tokeni izgubili večino vrednosti. Pravzaprav CEO CZ ni natančno vedel, za koliko sredstev gre, kar je pri mnogih sprožilo znak alarma, saj naj bi ta izjava nakazovala, da risk management strategija menjalnice Binance morda le ni tako dobra, kot želijo prikazati. V tem delu bi se strinjal, saj ne gre za mala sredstva in dokaj nenavadno je, da se za dotična sredstva nima bolj natančnih podatkov.

Zadnji, v nizu potencialno najbolj resnih alarmantnih signalov pa je prav tako izjava CZ-ja, ki se je, na vprašanje novinarja o tem, ali nameravajo najeti eno izmed štirih največjih globalnih revizijskih hiš in izvesti celovito revizijo poslovanja, odzval precej nenavadno, ko je dejal, da štiri največje revizijske hiše niso vešče revizij kripto poslovanja. Roko na srce, izjava je zvenela nekoliko v tonu izogibanja, a na koncu je vendarle dejal, da bodo opravili ustrezno revizijo, enkrat v bližnji prihodnosti, a konkretnega datuma še vedno ni navedel.

Vse skupaj je delovalo nenavadno in zato pušča odprto vprašanje, ali morda tudi Binance ne uporabljajo nedovoljene poslovne prakse, kjer koristijo kapital vlagateljev za svoje poslovanje, namesto izključno lastnega kapitala? Zagotovo kar nekaj razlogov, na katere moramo biti zelo pozorni, ne glede na to, ali trgujemo na menjalnici Binance ali ne.

Slabosti CEX menjalnic in prehod na DEX menjalnice

Pravzaprav se vse bolj zdi, da FTX ni bila osamljena zgodba. Čisto možno je, da ji bo sledila še kakšna menjalnica. Ne nujno zaradi goljufij, lahko tudi iz razloga insolventnosti. Binance hodijo po robu. Kar nekaj je signalov, ki nakazujejo alarm, a za enkrat še vedno ni jasnih obtožb ali dokazov, ki so za enkrat v večini bolj posredni, ali v smislu FUD govoric. Da, prišlo smo v čas, ko prihaja do čiščenja trga, kar je pravzaprav dobro in osebno ne bi imel nič proti, če bi menjalnice bile bolj regulirane, na trgu pa zgolj nekaj kovancev, ki bi imeli pravo razvojno in finančno vrednost. A konec koncev, trenutni dogodki niti niso kriza kripto trga ali blockchain tehnologije, temveč so zgolj odraz človeškega pohlepa in pokvarjenosti. Nadzor na menjalnicami ni najboljši in to je pravzaprav največja težava vseh CEX ali centraliziranih menjalnic kot so Binance, Coinbase, Kraken, Gemini, Bitfinex, Bitstamp in druge. Gre za menjalnice, kjer imajo vse niti v rokah uprave teh menjalnic oziroma njihovi lastniki. 
 
To je resna težava vseh centraliziranih menjalnic, saj razpolagajo z izjemnim kapitalom, ki ni njihov, sodelovanje z uporabniki pa, grobo rečeno, temelji zgolj na zaupanju, da tega kapitala ne bodo zlorabili, kot je bil to primer FTX. Pravzaprav CEX menjalnico niso nič boljše od klasičnih bank, ki so prav tako centralizirane in razpolagajo s kapitalom svojih komitentov. Zato se lahko upravičeno vprašamo, ali so CEX menjalnice sploh prihodnost in primerne za kripto trgovanje, kjer je ključna beseda decentralizacija. Slej kot prej bo kripto trg postal tarča globalnih regulatorjev, a bojim se, da regulativni ukrepi ne bodo šli v korist uporabnikov, ampak predvsem v korist kapitala. Da, regulacije bodo prišle kot izgovor, da gre za zaščito “malih” trgovalcev in investitorjev, a resnica bo precej drugačna, saj se gre kapitalu predvsem za nadzor.
 
Odlična rešitev so DEX ali decentralizirane menjalnice, kot so Uniswap, GMX in meni najljubša DYDX. Za razliko od centraliziranih menjalnic, decentralizirane menjalnice ne razpolagajo s kapitalom (kovanci) trgovalcev in uporabnikov, saj trgovanje poteka neposredno iz denarnic, trgovalni feeji so bistveno nižji ali jih ni, predvsem pa so bolj varne. Iz tega vidika so DEX menjalnice odlična alternativa, drži pa, da so mnoge nekoliko bolj zahtevne za uporabo, ponujajo manj kovancev, kar niti ni nujno slabo, predvsem pa imajo nižjo likvidnost od centraliziranih menjalnic, saj se preko njih sklene manj trgovalnih naročil. 
 
V kolikor vas skrbita varnost vaših kovancev in vaše naložbe, vam vsekakor svetujem, da pobližje spoznate DEX menjalnice. Tukaj lahko najdete spisek najmočnejših in najvidnejših, kot rečeno, osebno me je najbolj prepričala DYDX menjalnica, saj na njej lahko trgujem tudi z BTC, medtem, ko velik del ostalih DEX menjalnic temelji na ETH protokolu, kar pomeni, da lahko na njih trgujete s kovanci, ki podpirajo ETH protokole. Prav tako priporočam, da si na Youtubu ogledate krajše video posnetke o uporabi DEX menjalnic. To bi bil vsekakor prvi korak v smeri dobrega risk managementa, a naj ponovim, morebiten padec menjalnice Binance, bi nedvomno zamajal celoten trg. Uporaba DEX menjalnic bi vas obvarovala morebitnih izgub kovancev kot takih, ne pa tudi padca njihovih vrednosti. Še huje pa bi bilo v primeru zloma USDT, kar mnogi opisujejo kot ultimativni black swan dogodek. A na srečo še nismo tako daleč.
 

Kaj torej storiti?

Osebno sicer še vedno trgujem na menjalnici Binance, a na njej držim le tisti del portfelja, s katerim aktivno trgujem. Binance so še vedno nedvomno kvalitetna menjalnica, a temelji so se zatresli in kljub moji navezanosti nanjo, kar se tiče uporabe, do nje ne gojim tako globokih čustev, da bi na njej vztrajal do morebitnega bridkega konca. Kot sem že omenil, aktivno spremljam dogajanje, a aktivno trgovanje bom najverjetneje kmalu prenesel na DYDX menjalnico. 

Vsekakor pa je prvi ukrep ta, da svoje kovance čim prej prenesite v varno denarnico, kjer boste le vi razpolagali z njimi.

Drugi ukrep je ta, da na menjalnicah hranite le tista sredstva, s katerimi aktivno trgujete. V kolikor HODLate kovance, upoštevajte nasvet o prenosu le teh v denarnico.

Tretji ukrep je, da v kolikor se ne počutite dobro in varno na določeni menjalnici, le to zamenjajte. Sam za enkrat sicer še ostajam na menjalnici Binance, a tri zanimive alternative med CEX menjalnicami so mi OKX, ByBit (tukaj je morda težava o velikem številu leverage naročil, a zadnji podatki kažejo, da se je stanje precej umirilo, kar je dober znak), zanimiva mi je tudi menjalnica Bitstamp, ki deluje zelo stabilno, morda je le nekoliko manj zanimiva za aktivne in napredne trgovalce, zaradi manjšega portfelja kovancev in dokaj visokih feejev, a kot sem dejal, deluje stabilno, predvsem pa je preizkušena. Osebno se tako najbolj nagibam med DEX menjalnico DYDX in eno izmed CEX menjalnic, OKX ali ByBit, predvsem zaradi naprednejših trgovalnih orodij, ki jih žal ne ponujajo DEX menjalnice. A na prvem mestu je vedno ustrezen risk management strategija, katero ohranjam vse od leta 2014 in mi je pomagala preživeti vse do danes.

Zaključek

Za enkrat verjamem, da ne bo prišlo do propada menjalnice Binance, a te možnosti ne izključujem. Zagotovo bo prišlo do kakšne regulacije njihovega poslovanja, nedvomno pa bi jim najbolj koristila celovita javna revizija poslovanja. Med vsemi, potencialno opozorilnimi znaki, ki sem jih naštel, najbolj spremljam gibanje BNB, ter on-chain analitiko outflow/inflow razmerja za BTC, BUSD in USDT. Da, nedavno je prišlo do zelo velikega outflowa BTC, a na srečo je ta outflow bil kratkotrajen, za razliko od večmesečnega tovrstnega ciklusa, ki smo ga spremljali pri FTX. A vseeno ostajam pozoren. Na vse skupaj lahko gledamo tudi pozitivno, kot pravi ustanovitelj in CEO Binance, CZ, ki je aktualno situacijo označil kot odličen stresni test menjalnice, katerega so dobro prenesli. V kolikor se bodo stvari umirile in javno razčistile, potem to vsekakor drži in tega si tudi sam želim, a za enkrat ostaja kar nekaj odrtih vprašanj in dokler nanje ne dobimo odgovor, ostajam zelo pazljiv, predvsem pa prilagodljiv. Razmislite o ukrepih, ki sem jih navedel in bodite pripravljeni, saj bodo meseci, ki so pred nami, zelo naporni in volatilni.

 
Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Kaj pomenijo nedavni FOMC ukrepi za finančne trge, BTC in kripto trg?

Naslednji članek

Cardano (ADA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti

error: Content is protected !!