RSI, kot eden ključnih trend indikatorjev Bitcoina

Relative Strength Index ali na kratko RSI, je zagotovo eden izmed najbolj uporabnih in najpogosteje uporabljenih tehničnih indikatorjev, ki sodi v skupino t.i. oscilatorjev. RSI meri moč in hitrost aktualnih sprememb vrednosti oziroma cene določenega kovanca, delnice, valute itn. Uporaba RSI indikatorja je sila preprosta, več o tem pa si lahko preberete v enem izmed preteklih izobraževalnih prispevkov.

Pogosto pa pozabljamo, da RSI ne služi zgolj kot klasični tehnični indikator, ampak tudi kot izjemno natančen pokazatelj ključnih resistance oziroma support linij. In prav to bomo spoznali v današnjem prispevku.

BTC ni uspel s prebojem MMA50 trend linije

Nedavno sem objavil kratko objavo, kjer sem opozoril oziroma izrazil željo, da bi BTC, mesec januar, ki je bil sicer eden najuspešnejših po oktobru 2021, mesec zaključil nad zelo pomembno MMA50 trend linijo, kar mu žal ni uspelo. Mesec je namreč zaključil tik pod njo, torej omenjena linija še vedno deluje kot močna resistance linija. Če pogledamo spodnji graf vidimo, da BTC nikoli v svoji zgodovini, ni meseca zaključil pod omenjeno trend linijo. Slika je tokrat precej drugačna, kar kaže na to, kako slaba je makro ekonomska slika, saj teče že 7 mesec, ko se BTC nahaja pod MMA50 trend linijo. To seveda ni najboljši znak, a potrebno je razumeti, da gre bolj za pokazatelj težkih in slabih razmer na trgu, ki so že za nami. BTC trenutno ponovno poskuša s prebojem MMA50 trend linije, kar je optimističen signal, a potrebno bo počakati vsaj še mesec dni, da bomo dobili bolj jasno sliko trenda.

RSI, kot ključna resistance oziroma support linija

Kot že omenjeno, danes bomo nekoliko podrobneje spoznali RSI, na različnih časovnih intervalih, kot orodje in indikator identificiranja bullish in bearish trenda oziroma marketa. Ostanimo pri enomesečnem (1M) intervalu. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu in RSI indikatorju (zgoraj), RSI zelo jasno kaže oziroma razlikuje bullish in bearish faze makro trenda. Ključna je srednja, nevtralna linija 50%. Kadarkoli je mesečni RSI nad nevtralno linijo 50%, je trg v bullish fazi oziroma bull marketu in obratno, ko je RSI pod linijo 50%, je trg v bearish fazi oziroma v bear marketu. Spodaj so jasno označena tri obdobja, ki so odličen pokazatelj tega trenda. V vseh označenih obdobjih, je bil RSI pod linijo 50%, trg pa v globokem bear marketu oziroma v fazi black swan dogodka, kot je bil t.i. Covid crash, marca 2020.
 
Trenutno je RSI pri vrednosti 46%, torej ga še nekaj loči od resistance linije 50% in območja, ko bomo lahko govorili vsaj o jasnem bull trendu, če ne celo v dejanskem prehodu v bull market. Bo pa potrebno to oceno potrditi še s kakšnim indikatorjem.

Skoraj identično sliko dobimo tudi na dvotedenskem intervalu (2W), kjer RSI linija 50%, prav tako deluje kot močna resistance linija. Spodaj jasen prikaz, kako je RSI ohranjal svojo pozicijo nad linijo 50%, vse do konca decembra 2021, čemur je sledil prehod v bear market. Pozorno oko bo prav tako lahko opazilo, da se je BTC uspel na kratko prebiti nad RSI linijo 50%, nekje okoli meseca marca, a odboj je bil prešibak in kmalu se je izkazal za t.i. fake out preboj. Prav zaradi tega pogosto poudarjam, da zgolj preboj ne zadostuje, linijo je potrebno spremeniti v support in šele takrat lahko govorimo o potrditvi trenda.

Pešanje nakupne moči

BTC še vedno ponuja kar nekaj prostora za rast, vsaj na 1w intervalu. Ne smemo pozabiti, da je BTC, v zgolj tednu ali dveh, naredil več kot 40% odboj, kar je izjemno, glede na še vedno slabe makroekonomske razmere. To je lep pokazatelj, kako hitro lahko BTC zrase tudi do $30.000 ali $40.000. Toda, potrebno je biti realen in se zavedati, da lahko prav tako hitro preide v veliko korekcijo. Nekajkrat sem že zapisal, da si ne bi želel videti BTC v neposredni in hitri rasti do npr. $30.000 ali celo $40.000. Da, takšna rast bi bila dobra priložnost za pobiranje dobička, a gledano iz makro vidika, bi to nakazovalo na sila nezdravo rast, ki bi skoraj zagotovo kmalu rezultirala v prav tako veliko korekcijo. Zdrava rast kovanca predstavljajo valovi, kar pomeni, da fazi rasti sledi pullback ali korekcija, nato konsolidacija in ponoven odboj. Tako kovanec tvori zdrave in močne support linije, od katerih se lahko odbije.
 
Trenutna rast BTC je več kot dobrodošla, a počasi bi bil čas za pullback oziroma manjšo korekcijo, kjer bi prišlo do re-testa območja nad $20.000. Takšen pozitiven re-test bi bil dober pokazatelj zdrave in prave rasti BTC, kar bi pozitivno vplivalo na celoten kripto trg. Pullbacki in manjše korekcije me ne skrbijo, saj so, kot omenjeno, zdrav in sestavni del rasti kovanca, hkrati pa odlična dokupna priložnost. V tem trenutku me le nekoliko skrbi stanje stablecoinov (USDT) na menjalnicah, ki počasi prehaja v fazo padanja. Iz vidika on-chain analitike, število stablecoinov (USDT, BUSD, USDC…) na menjalnicah navadno predstavlja namero po nakupu, torej potencialno večanje kupne moči, saj trgovalci največ kovancev kupujejo prav z uporabo stablecoinov in ne z uporabo fiat valut neposredno. Ko pada število stablecoinov na menjalnicah, to navadno nakazuje padanje zaloge nakupne “municije” in možnost potencialnega obrata trenda.
 
Nekaj zaloge sicer še ostaja in ta se lahko prav tako hitro poveča. a glavnina je že izčrpana, kar se vidi tudi na spodnjem grafu – modra linija prikazuje priliv USDT na menjalnice s strani kitov, oranžna linija prikazuje vrednost BTC.

Statistično gledano, je februar pozitiven mesec. Vsekakor pa bo zelo pomemben, saj bo to mesec, ko bo BTC poskušal prebiti RSI makro resistance linijo 50%, kot tudi makro trend linijo MMA50. V kolikor bi ju uspel prebiti in spremeniti v support, kar bo jasno s koncem marca, potem bo to dober znak.


Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 30.1. – 5.2.2023 in kaj lahko pričakujemo od zasedanja FOMC (PREMIUM)

Naslednji članek

Kateri altcoini, izmed vodilnih 100, bodo preživeli bear market in obdobje, ki prihaja? (PREMIUM)

error: Content is protected !!