RSI indikator, kot orodje za določitev točke vstopa in prodaje kovancev

Pogosto prejemam vprašanj, kdaj je pravi čas za prodajo ali nakup kovancev. To vprašanje je pomembno, odgovor nanj pa je precej kompleksen, saj od nas zahteva kar nekaj tehničnega znanja, kot tudi poznavanja in razumevanje širše ekonomske in geopolitične situacije, kateri nedvomno vplivata na dogajanje na trgu. Namen današnjega prispevka ni iti pregloboko v vsebino, ampak ponuditi enostaven in praktičen nasvet, ki vam lahko koristi pri vaših nakupno-prodajnih odločitvah. Želel pa bi opozoriti, da je nasvet primeren bolj za začetnike in da predstavlja res osnovni pristop k trgovanju, predvsem pa moramo razumeti, da kot vse tehnične analize, tudi ta nasvet in z njim povezan indikator, ni 100% zanesljiv. 

RSI indikator

Začnimo s samim orodjem, ki nam bo pomagalo pri identifikaciji prodajno-nakupnih območij/točk. To je RSI indikator, kateri sodi v skupino t.i. oscilatorjev. RSI je eden najbolj pogosto uporabljenih indikatorjev, katerega odlikujeta enostavna uporaba in zelo visoka zanesljivost. Do njega lahko dostopamo brezplačno v mnogih menjalnicah kot so npr. Binance, prav tako pa lahko uporabite napredno analitično orodje kot je Tradingview, kjer vam je na voljo množica dodatnih orodij in indikatorjev.

Uporaba RSI je izjemno enostavna, saj je indikator v osnovi sestavljen iz treh linij:

  • Linije preprodanosti, ki se nahaja vedno spodaj pri vrednosti 30
  • Linije prenakupljenosti, ki se nahaja vedno zgoraj pri vrednosti 70
  • Osnovne linije, ki se nahaja na sredini pri vrednosti 50

Poleg treh linij, indikator tvori še krivulja, ki določa trenutno vrednost. Osnovni namen indikatorja je pokazati ali je določen kovanec prenakupljen, kar pomeni, da bikom počasi pojenja nakupna moč in da bo najverjetneje kmalu sledila korekcija, ali pa je kovanec preprodan, kar pomeni, da medvedom pohaja prodajna moč in da se korekcija počasi bliža h koncu. Spodaj prikaz RSI indikatorja.

Z RSI indikatorjem ne moremo neposredno določati vrednosti v smislu cene, kjer bo prišlo do korekcije ali odboja, ampak lahko določamo območja, znotraj katerih se lahko pričnemo pripravljati na korekcijo ali odboj.

Kako brati RSI

RSI beremo glede na vrednost krivulje. Kot lahko vidimo na zgornjem grafu (primer), se spodaj nahaja linija preprodanosti (vrednost 30), na sredini je nevtralna oziroma osnovna linija (vrednost 50), na vrhu pa linija prenakupljenosti (vrednost 70). V osnovi velja, da bližje kot smo neki liniji, večja je verjetnost, da bo prišlo do obrata v trendu. 

Ob tem naj opozorim, da RSI krivulja lahko zdrsne pod linijo preprodanosti (vrednost 30), teoretično do vrednosti 0, prav tako lahko prebije zgornjo linijo prenakupljenosti (vrednost 70), vse do vrednosti 100. Prav tako se lahko zgodi tudi obratno, da pride do spremembe trenda pred dotikom omenjenih linij. Drži pa, da v primeru resnih kovancev, vrednosti praktično nikoli ne padejo na 0 ali dosežejo vrednost 100, nikakor pa niso redka območja okoli npr. 15-20 oziroma 80-90. Zato je ključno, da ob uporabi RSI indikatorja, pozornost usmerimo vsaj še na:

  • Bližino support linije, kjer je v preteklosti prihajalo do odbojev
  • Bližino resistance linije, kjer je v preteklosti prihajalo do korekcij
  • Splošni trend na trgu – ali je trg v fazi rasti in pozitivnega sentimenta ali v fazi padanja in negativnega sentimenta
  • Volume – ali raste ali pada in ali gre za prodajni ali nakupni volume

PRIMER: RSI nekekga kovanca kaže vrednost 60, kar pomeni, da je v bullish fazi in se počasi bliža vrednosti 70, torej točki prenakupljenosti. Sočasno trend kovanca kaže rast in se nahaja v območju močne resistance linije. Ti dve informaciji nam nakazujeta, da vrednost kovanca sicer lahko še nekaj zrase, a ker je kovanec v območju močne resistance linije, RSI pri dokaj visoki vrednosti 60, vse več pa je prodajnega voluma, lahko počasi pričnemo razmišljati o skorajšnji korekciji. Prav tako bi si na tej točki veljalo izplačati nekaj dobička, katerega bomo lahko uporabili za dokup po končani korekciji.

PRIMER: Nek kovanec je že nekaj časa v fazi padanja, njegov RSI kaže vrednost 35, kar pomeni, da se bliža liniji preprodanosti (vrednost 30). Pogled na graf prav tako kaže, da se je kovanec dotaknil močne support linije kar nam nakazuje, da je proces korekcije najverjetneje v zaključni fazi. Prav tako se počasi veča nakupni volume. Tako lahko na tej točki pričnemo razmišljati o vstopu oziroma dokupu.

Naj ponovim, da se pri opravljanju tehničnih analiz nikoli ne zanašamo zgolj na en (1) sam indikator, ampak da uporabimo vsaj še 2-3 druge indikatorje, s katerimi bomo potrdili ali ovrgli oceno. Prav tako odsvetujem uporabo prevelikega števila indikatorjev. RSI lahko uporabljamo na vseh časovnih intervalih npr. 1H, 1D, 1W, 1M in pri vseh kovancih. Svetujem, da opravite nekaj “treningov” na poljubnih kovancih in počasi boste izostrili svoje ocene pridobljene s tehničnimi analizami.

Prav tako ponavljam, da je tukaj prikazana uporaba indikatorja zelo splošna in osnovna, primerna za začetnike. RSI boste s časom in izkušnjami odlično uporabljali tudi z drugimi indikatorji in orodji, v mnogo bolj kompleksnih analizah a svetujem, da nikoli ne pretiravajte s kompleksnostjo analiz, saj so najboljše analize najbolj preproste. Prav tako se zavedajte, da analize nikoli niso 100% zanesljive, zagotovo pa vam bodo pomagale optimizirati vaše trgovanje. Še več praktičnih in uporabnih nasvetov pa bo kmalu na voljo Premium uporabnikom.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI. 

 

Predhodnji članek

Je Bitcoin (BTC) že našel svoje dno? Kaj kažejo indikatorji? Kaj sledi in ali je čas za dokup? – Tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Zasvetil je Bitcoin (BTC) indikator, na katerega smo čakali!

error: Content is protected !!