Psihologija tržnega dogajanja na kripto trgu

Današnji prispevek bo nekoliko drugačna analiza, saj ne gre za klasično tehnično ali fundamentalno analizo, ampak za prav tako, ali celo še bolj pomembno psihološko analizo dogajanja na kripto in finančnih trgih. Prav psihologija trgovanja in dogajanja namreč predstavlja ključno razliko med uspešnimi in neuspešnimi trgovalci, hkrati pa je prav psihološki element tisti, katerega novi in manj izkušeni trgovalci, najbolj zanemarijo in najbolj ignorirajo.

Namen tokratnega prispevka je predvsem opraviti psihološko analizo dogajanja na trgu v upanju, da vam bo nekoliko lažje in bolj razumljivo dogajanje, kaj botruje k aktualnemu dogajanju in kaj lahko pričakujemo od obdobja, ki je pred nami.

Psihologija množic, kot orodje manipulacije trga

Ko sem sam začenjal spoznavati kripto trg in trgovati, je bil kripto trg poln predvsem navdušencev in vernikov v BTC. Praktično vsi veliki investitorji so ignorirali ta trg, nanj so gledali zviška, kot na neresnega otroka, ki živi v otroških fantazijah, kaj vse bo nekoč dosegel. Trg je bil posledično bolj preprost, kljub temu dinamičen, a z bistveno manj manipulacijami, kot jih je deležen danes. A ta trg je rasel in rasel, postajal je vse bolj glasen, njegovi donosi pa so postajali vse večji in tako so nanj postali pozorni tudi veliki igralci, veliki investitorji – inštitucije oziroma t.i. pametni kapital, ki je počasi pričel tipati, kasneje pa tudi potihoma vstopati na kripto trg. Z vstopom t.i. pametnega kapitala je trg dozorel, a žal postal tudi mnogo bolj zahteven in podvržen manipulacijam.

Pametni oziroma institucionalni kapital razmišlja popolnoma drugače, kot retail kapital oziroma mali kupec. Čeprav imata oba skupen cilj – ustvariti donos oziroma zaslužek, je pametni kapital mnogo bolj potrpežljiv, strateški in igra na dolgi rok, medtem, ko retail kapital trguje mnogo bolj čustveno, večinoma brez ali z malo strategije in išče hitre zaslužke (v večini, vedno pa se najdejo tudi izjeme). Pametni kapital se tega zaveda, zato se poslužuje predvsem psiholoških trikov, s pomočjo katerih počasi a zanesljivo, iztiska malega kupca iz trga, dominanco akumuliranega kapitala pa vztrajno kopiči pod svoje okrilje. In prav to je primarni cilj pametnega kapitala – akumulacija moči, čemur smo priča v zadnjih mesecih. Preden si pogledamo metode s katerimi to počne, si poglejmo potrditev te moje ocene.

Spodaj lahko vidimo on-chain analizo števila denarnic z vsaj 1000 BTC kovanci in če smo pozorni na oranžne stolpce skrajno desno, vidimo močan porast denarnic s 1000 ali več BTC kovanci. Gre za t.i. kite, ki so pridno in vztrajno kupovali, medtem, ko je retail (mali) kupec v strahu prodajal. Pomembno je, da razmislimo, zakaj pametni kapital kupuje, če pa je trg tako “nestabilen”, vrednosti pa naglo padajo.

Poleg že naštetih razlik med pametnim in retail kapitalom, obstaja vsaj še ena pomembna razlika in sicer ta, da ima pametni kapital za seboj sistem – politike, lobiste, finančni sistem, vplivneže. S pomočjo teh izvaja na trg psihološke pritiske in manipulacije, ki pri malem kupcu sprožijo občutke negotovosti, jeze, strahu, dvoma, razočaranja. Primeri takšnih pritiskov in manipulacij so npr. FUD novice v medijih (npr.Kitajska in Indija razmišljata o prepovedi BTC), geopolitični dogodki, ki destabilizirajo mednarodne finančne trge, čemur smo priča prav sedaj, ko spremljamo t.i. rusko-ukrajinski konflikt. Delniški in kripto trg padata, medtem pa USD (ameriški Dollar) rekordno raste. Seveda ne gre za naključje, da USD raste. 

Vsi takšni dogodki vplivajo na dinamiko trga, največkrat kot padec vrednosti, ali kot dolgotrajna konsolidacija trga – gibanje v omejenem območju, brez izrazite rasti. Takšna dinamika ima na malega kupca, ki ni potrpežljiv negativen učinek, predvsem v smislu razočaranja, jeze in na koncu bega, ko vse skupaj, ko je pogosto v minusu, proda in se razočarano umakne iz trga. Kaj sledi? Odgovor lahko najdete na zgornjem grafu. 

Prav beg retail kapitala je eden glavnih razlogov za to duhomorno in nejasno dogajanje na trgu, a vse to ni nič novega. Takšnim dogodkom sem bil od leta 2014, že večkrat priča, drži pa, da še nikoli niso bili tako intenzivni. Zanimiv je tudi spodnji graf, ki nekako potrjuje mojo tezo o begu malega kapitala. Gre za graf, ki prikazuje število ogledov nekaterih največjih Youtube kanalov, ki pokrivajo kripto informacije. Retail kapital namreč veliko časa nameni zbiranju informacij, predvsem glede tega, katere altcoine kupiti, ki naj bi rekordno zrasli, kot vir informacij pa najpogosteje izbere Youtube. Lahko ste prepričani, da veliki kapital ne zbira finančnih informacij preko Youtuba, ampak se zanaša na grafe, izkušnje, strategijo in svoja manipulativna orodja.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, gre za drastičen upad števila naročnikov in ogledov kripto Youtube kanalov. Posledično lahko potrdimo mojo oceno, da je velik del retail kapitala pobegnil oziroma se razočarano umaknil iz trga, velik del skoraj zagotovo z izgubo.

In tukaj pridemo do prve karakteristike, na katero morate, kot mali investitor, biti pozorni – potrpežljivost. Prav pomanjkanje potrpežljivosti je eden ključnih razlogov, da mnogo malih kupcev konča v izgubi. Vsi poznamo čudovite zgodbe zgodnjih investitorjev v BTC, kako so vložili nekaj USD ali EUR in v kratkem času obogateli. Vse drži, a razumeti je potrebno, da je takšnih srečnežev zelo malo in da so te časi žal mimo, kljub temu pa velik del novih trgovalcev večino časa namenja iskanju “čudežni” potencialnih shitcoinov, ki bodo morda eksplodirali in prinesli pravo bogastvo. Čeprav se to občasno še zgodi, so takšni primeri izredno redki in takšen pristop k trgovanju se skoraj zagotovo ne obnese. Omenil sem, da je trg danes drugačen, mnogo bolj zahteven, zato se je za trgovanje potrebno pripraviti. Dejstvo pa je, da retail trgovalci ne izgubljajo zaradi korekcij, ampak predvsem zaradi nepotrpežljivosti, saj kupujejo ko trg raste, čemur sledi hitra in velika korekcija, znotraj katere v strahu pred izgubo kapitala, prodajo, ko je cena nižja od vstopne. Tako poskusijo enkrat ali dvakrat in ker po nekaj mesecih na računu ni vidnega in želenega zaslužka, razočarano odidejo iz trga. No, roko na srce, poleg nepotrpežljivosti, je tu še en dejavnik, ki botruje k razočaranju, na katerega večkrat opozarjam, to je redno izplačevanje dobičkov, kar večina trgovalcev ne počne, pa bi morala, še posebno, če primarno trgujejo z altcoini. Neizkušeni trgovalci vse prevečkrat trgujejo v prepričanju, da bodo pokupili nekaj potencialnih altcoinov in ti bodo rekordno zrasli. Žal temu največkrat ni tako. Zato dobronamerni nasvet, če trgujete z altcoini in jih ne HODLate, kar pomeni, da jih ne nameravate držati vsaj 2-5 let, potem je izplačevanje dobičkov nujno. Z izplačanimi dobički lahko dokupujete kovance ob korekcijah in kot vidite, teh ne manjka.

Ključna cilja pametnega kapitala – iztisk malega kupca in tržna dominanca z redistribucijo BTC v svoje roke

V uvodnih vrsticah sem zastavil vprašanje, zakaj pametni kapital vztrajno akumulira (kupuje) BTC in še nekatere kovance, kljub nestabilnim razmeram na trgu. Odgovor je preprost, priča pa smo mu že bili v pol pretekli zgodovini. Cilj velikih vlagateljev je tržna dominanca, podobno kot jo imajo sedaj banke, ki srbijo, da so njeni lastniki vedno bolj premožni, bančni komitenti pa vse bolj zadolženi. Veliki investitorji so na kripto trg vstopili še pred kratkim, mnogi bodo rekli, da prepozno, a dejstvo je, da trg še ni bil zrel, so pa mali kupci v tem času pokupili zajetno število BTC kovancev. Ker je število BTC kovancev znano in omejeno, želi pametni kapital poskrbeti za kar najbolj optimalno akumulacijo le teh. Seveda si ob tem ne želi kapitala, vsaj v večjem delu ne, deliti z retail kupci, ampak želi dominirati. Zato prihaja do iztiskov malega kupca. Če mislite, da je to nekaj novega, ali da temu ni tako, lahko pogledamo v pol preteklo zgodovino, v ZDA, v čas neposredno po 2. svet. vojni. Zaradi alarmantno nizkih zalog zlata in rekordnemu padcu USD, je takratna ameriška administracija sprejela interventni zakon, ki je nalagal vsem državljankam in državljanom, da nemudoma državi predajo vso zlato, katerega imajo v lasti in s tem pomagajo državi ponovno vzpostaviti močan USD. Kdor se temu zakonu ne bi podredil, ga je čakala tudi zaporna kazen. Zakon je veljal za vse državljanke in državljane, ne pa tudi za nekatere lastnike bank in korporacij. Tako je politika legalizirala krajo lastnega naroda, ki je bil tako ob svoje družinske prihranke.

Nekaj podobnega se dogaja tudi sedaj, le da na nekoliko drugačen način, najpogosteje v obliki nerazumljivih zakonov, ki drastično regulirajo kriptovalute, ali pa jih celo prepovedujejo. No, za enkrat to poteka od države do države ločeno, a bojim se, da bomo kmalu dobili enoten zakon na nivoju EU. Počakajmo. Naj ponovim, za vsem skupaj stoji močan kapitalski krog, ki na ta način potihoma prevzema dominanco na kripto trgu.

Dolgočasen trg je zanimiv za vstop velikih institucij

Tako pridemo do še ene psihološke karakteristike trga, ki odvrača malega kupca, privablja pa veliki kapital, to je “dolgočasen” trg. Institucije se ne zanimajo za preveč volatilen in dinamičen trg, nad katerim nimajo vsaj nekaj nadzora. Če je malemu kupcu všeč, da vstopi z npr. $5.000 vložka in po mesecu ali dveh potegne ven $10.000, to ni najbolj zanimivo za investicijski kapital, kar že ime pove – investicijski. Investicijski kapital išče dolgoročne in trajne donose, saj tak kapital nato reinvestira, medtem, ko retail kapital te zaslužke večinoma hitro potroši za splošno potrošnjo (položnice, potovanja, avtomobili…). Tukaj pridemo do zanimivega paradoksa, čemur smo priča prav v teh mesecih, ko trg kar noče in noče ponuditi občutnejših donosov. Kot omenjeno, je tak trg zanimiv za investicijski kapital, ki počasi kupuje in vstopa. Paradoks pa je v tem, da bo prav ta kapital pognal trg, na določeni točki, proti novemu vrhu. Zato bodo najvztrajnejši in strateško močni trgovalci (retail), najbolj nagrajeni. Ključ je v potrpežljivosti.

Morda imate čustva do kriptovalut in kripto trga, a trg do vas ne goji nobenih čustev

Zavedati se morate, da je trgu in investicijskemu kapitalu popolnoma vseeno za vas, vaše prihranke, želje, cilje. Trg ima svoj interes, investicijski kapital svojega in oba sta zelo egoistična. Zato je ključno, da svojo investicijo zavarujete. V tehničnem smislu s stop loss funkcijo, katero postavite glede na trgovalno strategijo. Tako se lahko npr. vprašate, koliko ste pripravljeni tvegati/izgubiti, glede na vloženo glavnico. Je to 5%, morda 10% ali 20%? Zavedam se, da nobena izguba ni prijetna, a bolje izgubiti 5%, kot 70%. V kolikor je vaš trgovalni interval večji oziroma daljši, npr. nekaj mesecev, potem lahko razmišljate o nekaj večjem razponu SL funkcije, povprečno med 10-15%. V kolikor boste postavili stop loss previsoko, npr.2% od aktualne vrednosti, potem vas bo zelo hitro vrglo iz trgovanja, saj so takšni intervali zelo pogosti. SLfunkcija je ključna še posebno, če trgujete z altcoini, kjer so nihanja bolj izrazita kot pri BTC.

Še enkrat pa ponavljam, izplačujte si dobičke – redno. Ne bojte se, da vam bo cena pobegnila, bodite potrpežljivi. Cena slej kot prej pade, kapitala pa nimate neomejeno, zato je risk management ključna in prioritetna aktivnost. Prav tako naj vas ne zaslepijo razno razne bullish objave Youtube “vplivnežev”, ki zelo radi “pumpajo” kovance, ki jih tudi sami držijo, ali pa so zato plačani. Po drugi strani se ne prestrašite, ko slišite novice ali informacije o skorajšnjem rekordnem sesutju trga, ampak zaupajte svoji strategiji, zavarujte se z uporabo stop loss funkcije in še enkrat, pripravite izplačane dobičke, s katerimi boste dokupili kovance, ko nastopi korekcija. Zapomnite pa si nepisano trgovalno pravilo – ko tudi zadnji bullish navdušenec svoj pogled na trg spremeni v bearish, takrat je odličen čas za nakup, saj je dno navadno zelo blizu, ali pa celo že doseženo.

Stanje na trgu ni rožnato, a je psihološka slika bistveno bolj kritična, kot tehnična

Ne, kljub aktualnim dogodkom in stanju, še vedno nismo v bear marketu, vsekakor pa smo v bearish trendu in hodimo zelo po robu. A drznil si bom zapisati, da gre za stanje, v katerega nas sistem načrtno vodi – manipulacija. Da smo še vedno v bull marketu, dokazuje spodnji graf, kjer je jasno razvidno, da BTC na 1W intervalu tvori higher low, higher high linijo, kar je značilno za bull market. Seveda se to lahko kaj hitro spremeni, predvsem po zaslugi psiholoških učinkov na trg (FUD novice, geopolitični dogodki itn.), a dokler se trg giblje nad $37.000 in dokler je spodnja meja nad cca.$29.000, kar je bilo dno prvega velikega vala, toliko časa ostajam bullish, a z veliko mero pazljivosti.

Negotovo dogajanje na globalno ekonomskem in geopolitičnem področju nedvomno negativno vpliva na finančne trge. Tako večina, predvsem malih investitorjev, beži iz t.i. risk on investicij, kamor sodi tudi kripto, v tradicionalne naložbe, kot so USD in žlahtne kovine (zlato, srebro), kar lahko vidimo na spodnjem grafu.

V teh negotovih časih je ključno, da:

 • zbirate kvalitetne informacije
 • imate trgovalno strategijo in se je držite
 • pripravite risk management strategijo za zaščito vaše naložbe (stop loss)
 • se izobražujete
 • ne podležete paniki ali strahu
 • ne vlagate po nepotrebnem v tvegane altcoine, saj obstaja povečana možnost, da bodo mnogi izgubili vso svojo vrednost, v zelo kratkem času
 • da spremljate tehnične analize
 • ste potrpežljivi
 • si redno izplačujete dobičke

Na ta način boste bolj mirno in lažje spremljali dogajanje na trgu, predvsem pa bodite prilagodljivi in ne pozabite, ko vsi v paniki prodajajo, premišljeno kupujte in ko ljudje masovno kupujejo, razmislite o izplačevanju dobičkov, saj trg pogosto stori ravno nasprotno, kot pričakujejo množice. 

Kakšni pretresi nas še čakajo

Kaj vse nam še pripravlja sistem, tega žal ne vemo. Kar si upam napovedati je, to sem že večkrat zapisal v predhodnih objavah, ki so vam tudi na voljo, da se svet bliža enemu največjih ekonomsko-gospodarskih kolapsov v sodobni zgodovini. Že sedaj namreč utripajo nekateri alarmi, ki nakazujejo, kam nas sistem vodi. Rekordno se dražita hrana, energija, nafta. Nepremičninski trg je maksimalno napihnjen, svetu grozi nova večja vojna. Vse to ima izjemno negativen psihološki vpliv na trg, zaradi česar se ljudje bojijo. Razumljivo, a potrebno se je pripraviti in ne podleči kolektivnemu strahu. Vem, da to ni najlažje, a pomislite nase in svoje najdražje. Zavarujte svojo naložbo, nekaj nasvetov lahko najdete tudi v starejših objavah, predvsem pa ne bodite požrešni. Gradite premišljeno in vztrajno.

USD za enkrat še krepi svojo moč, nekaj časa jo verjetno še bo, a glede na fazo prenakupljenosti RSI na 1D intervalu, mora tudi USD v korekcijo, kar bi lahko bilo pozitivno za rast BTC. Prav tako so delniški trgi za enkrat v zelo negativni fazi in če vemo, da se delniški trg giblje podobno kot trg BTC, potem moramo biti pripravljeni na še kakšno korekcijo BTC.

Zavedati pa se moramo, da smo bližje dnu, kot vrhu, kar je pozitivno. V kolikor berete te vrstice in še vztrajate v trgovanju čestitam. Pravkar greste skozi enega prvih resnih bear trendov, ki je zelo podoben stanju v bear marketu. To bo odlična učna lekcija za vse prihajajoče dogodke, v kolikor boste upoštevali priporočila in ne boste preveč junaško tvegali s trgovanjem. 

Kljub temu, da ne vemo, kakšni pretresi nas še čakajo menim, da bi trg, pred kapitulacijo, najverjetneje moral še v en večji odboj. Psihološko bi to bilo bolj pričakovano, saj so zdajšnje razmere pregnale večino vlagateljev in kapitala. In če je sistemu v interesu “sesutje” trga, je bolj smotrno to narediti takrat, ko ljudje množično vlagajo in ne pričakujejo kapitulacije. A kot rečeno, gre zgolj za razmišljanje in o dejanskih dogodkih lahko zgolj ugibamo, svetujem pa, da se pripravite za najhujše in pričakujete najboljše – odboj.

Kljub temu pa si na spodnjem grafu lahko ogledamo najbolj verjetna korekcijska območja, v kolikor bi do večje korekcije prišlo, kar zagotovo ni izključeno. Gre zgolj za tehnično oceno, na podlagi tehničnih indikatorjev in preteklih support območij. Gledano tehnično, se korekcijsko dno nahaja v območju $30.000-$32.500, absolutno dno pa v območju CMA gapa, med okvirno $24.500 in $27.000. 

Gledano iz tehničnega vidika, zna že v mesecu maju priti do večje spremembe trenda, gledano psihološko, pa ni izključeno, da nas bo trg v negotovosti in v psihološkem izčrpavanju, držal vse do konca poletja oziroma začetka jeseni. Zato moramo biti pozorni predvsem na volume, dinamiko gibanja BTC in na geopolitične dogodke, ki so žal nepredvidljivi, a lahko kaj hitro premešajo karte.

Želim vam sporočiti, da bodite potrpežljivi in zaščitite svojo naložbo. Ne skačite lahkomiselno v vsak altcoin, ki bo morda v prihajajočem obdobju poskočil. Svetujem vam, da portfelj strateško prilagodite razmeram. Smotrno je razmisliti o dvodelnem portfelju in sicer:

 • Naložbenem (HODL in Staking)
 • Trgovalnem 

Namen naložbenega portfelja je dolgoročna gradnja vrednosti. Za vključitev razmislite o močnih, manj tveganih kovancih, ki bodo v primeru kapitulacije trga, izgubili manj vrednosti. Med te kovance sodijo BTC, ETH, ADA, SOL, MATIC itn.

Namen trgovalnega portfelja je predvsem pobiranje dobičkov. Tudi tukaj razdelite portfelj na močne, manj tvegane kovance, dodate pa lahko nekaj bolj tveganih kovancev. V tak portfelj vključite npr. BTC, ETH, ADA, MATIC, SOL, LINK, VET, XRP, SAND, MANA itn. Dobičke pobirajte sproti, portfelj pa naj ne vključuje več kot 3-8 kovancev, za lažji nadzor in lažje trgovanje.

Naj ponovim, najbolj potrpežljivi bodo najbolj nagrajeni. Prav tako ne tvegajte preveč, imejte dobro strategijo, držite se jo, ne pozabite pa na risk management. Vsekakor vas bom tudi sam skušal pravočasno in sproti obveščati o vseh prihajajočih dogodkih, predvsem preko Telegram kanala (PREMIUM) in Facebook strani. 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI.

Predhodnji članek

Polygon (MATIC) / USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Kratek pogled na dogajanje okoli Bitcoina (BTC)

error: Vsebina je zaščitena!