Preprosta, a uporabna trgovalna strategija za scalping in dnevno trgovanje (PREMIUM)

Po krajšem času, sem za vas ponovno pripravil prikaz ene izmed bolj preprostih, a uporabnih trgovalnih strategij, ki je primerna predvsem za t.i. scalping, kot tudi za dnevno trgovanje. Strategija je primerna tako za manj izkušene trgovalce, kot tudi tiste z nekaj več izkušnjami, saj je preprosta, vključuje pa 2, do največ 3 indikatorje. Strategija je primerna za uporabo na vseh kovancih, a osebno priporočam, da jo uporabljate pri trgovanju z močnejšimi kovanci, kot so BTC, ETH in drugi.

Vsekakor pa želim poudariti, da dotična strategija nikakor ni 100% zanesljiva, zato vedno uporabljajte ustrezno risk management strategijo (stop loss pozicijo), predvsem pa nikoli ne tvegajte več, kot si lahko privoščite izgubiti. V kolikor s trgovanjem šele pričenjate in ga še niste popolnoma osvojili svetujem, da strategijo uporabljate za dnevno trgovanje in nikakor ne za scalping.

Kaj potrebujemo?

Kot vedno, potrebujete ustrezen trgovalni račun na eni izmed kripto menjalnic, kot so Binance, Bitstamp, Coinbase itn. Nato potrebujete orodje za izdelavo tehničnih analiz oziroma prikaz grafov – priporočam TradingView, kjer lahko koristite tudi brezplačen uporabniški račun, ki omogoča uporabo do 3 indikatorjev na enem grafu.

Katere indikatorje potrebujemo?

Potrebujemo:
 
  • Heikin Ashi RSI Oscillator
  • Stohastični RSI
  • (po želji, a ne nujno) klasični RSI

 

Trgovalni interval

od 5 minut do 1 dneva (najbolj optimalno od 5 min. do 4 ure)

Nastavitev indikatorjev

Po prijavi v TradingView, izberite kovanec, s katerim želite trgovati (npr. BTC/USDT), nato kliknite možnost za izbiro indikatorjev zgoraj (Indicators).

Vpišite ime želenega indikatorja, Heikin Ashi RSI Oscillator in kliknite nanj.

Prikazal se vam bo izbran indikator, pri katerem pa bo potrebno nekoliko urediti njegove nastavitve.

Pri nazivu indikatorja, kliknite ikono za nastavitve (ikona zobatega koleščka) in pod zavihkom Inputs, možnost Open Smoothing, spremenite iz vrednosti 1, v vrednost 7!

Nato na zavihku Style, odkljukajte možnost RSI Histogram (opcija ne sme biti izbrana).

Nato poiščite še Stohastični RSI in kliknite nanj. Tukaj spremembe nastavitev niso potrebne, torej indikator pustite kot je. 

Po želji dodajte še klasični RSI, kjer spremembe nastavitev prav tako niso potrebne.

Vaš graf bi sedaj moral izgledati približno kot graf, prikazan spodaj. Barve se lahko razlikujejo, prav tako pozicija indikatorjev, katere si lahko poljubno prilagodite, a to na samo strategijo nima vpliva. 

Trgovalna strategija

Ključen indikator pri dotični trgovalni strategiji je Heikin Ashi RSI Oscillator indikator. Indikator je sestavljen iz zgornjega rdečega polja, srednjega modrega in spodnjega zelenega. Prav tako tvori tudi histogram zelenih in rdečih svečk, pomembna pa je tudi temna linija, ki predstavlja RSI linijo.

Kdaj vstopamo?

Pri dotični strategiji oziroma prikazu, sem uporabljal 1H časovni interval. Pri točki vstopa bodite pozorni, da Heikin Ashi RSI Oscilator histrogram rdečih svečk seže v zeleno polje. Dokler svečke niso v zelenem polju, ne vstopamo! Prvi pogoj so torej rdeče svečke v zelenem polju. V kolikor so v modrem, ne vstopamo! Za drugi pogoj počakamo, da histogram izriše prvo zeleno svečko in takrat lahko vstopamo. Za dodatno potrditev lahko uporabimo še Stohastični RSI indikator, ki mora biti na ali pod spodnjo linijo preprodanosti, modra linija pa seka rdečo navzgor. Takrat vstopamo v trgovalni niz.

V kolikor želite še dodatno potrditev, preverite še klasični RSI, na spodnjem grafu zgoraj. V kolikor je tudi ta na ali pod spodnjo linijo preprodanosti, potem je to še dodatna potrditev za vstop.

3 pogoji za vstop:

  1. Hekin Ashi RSI Oscillator histogram rdeče svečke v zelenem polju
  2. Počakamo, da se pojavi prva zelena svečka in da se ta zaključi pozitivno
  3. Stohastični RSI na ali pod spodnjo linijo preprodanosti, modra linija pa seka rdečo navzgor
  4.  (po želji) preverimo, da je tudi klasični RSI na ali pod linijo preprodanosti
 
Na spodnjem grafu lahko vidimo primere vstopa (zeleni krogi) in primere izstopov (rdeči krogi).

Kdaj izstopamo?

Pri izstopu prav tako primarno uporabimo Heikin Ashi RSI Oscillator indikator, le da tokrat ne gledamo histogram svečk, temveč signalno RSI linijo. Ko ta doseže, ali preide v rdeče polje, je čas za izstop.

Ob tem lahko ponovno poiščemo dodatno potrditev na Stohastičnem RSI indikatorju. V kolikor je ta na ali preko zgornje linije prenakupljenosti, modra linija pa je prešla rdečo navzdol, je to potrditev signala za prodajo.

Koliko dobička pobiramo?

Glede na to, da gre za krajše trgovalne intervale, so tudi dobički manjši, navadno med 0,5% do cca.2%, v bull trendih lahko tudi nekaj višji. A ker trgujemo na krajših časovnih intervalih, lahko dnevno opravimo več tovrstnih trgovalnih nizov. Svetujem, da pri izstopu pobirate celotno glavnico + dobiček, katerega si izplačate, nato pa z glavnico ponovno vstopate v nov trgovalni niz. Bodite pa pozorni, v času konsolidacijskega gibanja, saj ta strategija ni najbolj primerna zanj, zato poiščite kovanec, ki je nekoliko bolj volatilen, a ne preveč, saj je potem tveganje preveliko. Prav tako ne pozabite, da pri tovrstnih trgovanjih trgujemo z nekaj višjo glavnico, glede na manjše % posameznih dobičkov, a nikakor ne tvegajte preveč!!

Stop loss pozicija

Glede na nekoliko višjo stopnjo tveganja, ne pozabite postaviti stop loss pozicijo, s katero se zavarujete pred nepotrebnimi izgubami, saj je trg lahko hitro tarča manipulativnih gibanj, prav tako pa vsak indikator lahko ponudi občasne napačne signale in nas zavede. Da bi se temu izognili, postavimo stop loss pozicijo, ki naj bo postavljena bližje, glede na vstopno točko, kot je % dobička, ki ga lovite. Če npr. ciljate na 1% dobiček, postavite stop loss 0,5% ali 0,8% pod vstopno točko. To še posebej velja, če se poslužujete scalpinga. V primeru dnevnega trgovanja, lahko stop loss postavite malo širše, saj so nihaji znotraj dneva večji, kot znotraj nekaj minutnih intervalov. 

Druga priporočila

Svetujem, da pred dejanskim trgovanjem strategijo nekaj časa preizkušate, da dobite boljši občutek. Prav tako jo lahko po lastni želji optimizirate z uporabo vam ljubega indikatorja (EMA, MA itn.), s katerim boste iskali dodatne potrditve.
 
 
Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!
 

Predhodnji članek

Gala (GALA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 9.12. – 15.12.2023 (PREMIUM)

error: Content is protected !!