Preprost način, kako identificirati optimalno obdobje in območje nakupa ali dokupa, v primeru HODL strategije (PREMIUM)

Eno izmed najpogosteje zastavljenih vprašanj, ki jih prejmem, se nanaša na območje in čas primernosti nakupa/dokupa kovancev. Kdaj je torej najbolj primeren čas za nakup/dokup, v kolikor kovance HODLamo in posledično gradimo portfelj kovancev? Seveda je na voljo kar nekaj uporabnih strategij, ki nam lahko pomagajo pri iskanju optimalnih dokupno, nakupnih območij, a danes bomo spoznali eno izmed najbolj preprostih, a tudi najbolj učinkovitih strategij, kjer bomo uporabili zgolj en oziroma največ dva indikatorja. Strategija je sila enostavna, zato je primerna tudi za začetnike in manj izkušene vlagatelje. 

Filozofija dokupne strategije

Ko govorimo o dokupni oziroma nakupni strategiji, v osnovi velja pravilo “buy low, sell high”, kar pomeni, da kupujemo po najnižjih cenah, prodajamo po najvišjih. Vsekakor misel, ki se sliši logična in tudi sila preprosta. A v kolikor ste že kdaj poskusili kupiti vsaj kakšen kovanec se boste strinjali, da je praksa najpogosteje precej drugačna. Tako pogosto kupimo kovanec, ker je njegova vrednost izdatno padla, nato pa kovanec še kar pada in pada. Najverjetneje se sliši znano, kajne? 

Ena izmed najpogostejših napak novih in manj izkušenih trgovalcev je iskanje “popolnega” dna in na drugi strani “popolnega” vrha, kjer bomo kovanec kupili in prodali. Takšna “strategija” je odlična v teoriji, v praksi pa se skoraj nikoli ne obnese in navadno vodi v velike izgube, ali v panično lovljenje cene. Popolnega dna namreč skoraj ni mogoče napovedati, po drugi strani pa takšni vlagatelji, ki lovijo “popolno dno”, na koncu skoraj nikoli ne kupijo po najbolj optimalni ceni. V svoji skoraj 10 letni trgovalni karieri, sem videl mnogo takšnih primerov, na začetku sem bil tudi sam odličen primer lovca na “popolno dno”, kar me je drago stalo. Gre namreč za psihologijo. Ko iskalci “popolnega dna” rečejo, da bodo npr. BTC kupili pri $10.000, tega nikoli ne storijo, saj ko pade cena na $10.000, prično verjeti, da bo šla cena še nižje in nastavijo nakupno naročilo na $8.000, nato na $5.000, kmalu zatem pa se vrednost močno odbije in na koncu kupujejo BTC pri $25.000, $30.000, $50.000 itn.

Zato je vaša prva naloga vlagatelja ta, da nehate iskati “popolno dno”, saj ga skoraj zagotovo ne boste nikoli ujeli, ne glede na to, katere kovance kupujete. Kot pri aktivnem trgovanju, je potrebno tudi pri investiranju pripraviti ustrezno strategijo, risk management strategijo, plan pobiranja dobičkov in cilje. Žal opažam, da tega mnogo novih in manj izkušenih trgovalcev še vedno nima, saj so prepričani, da je najboljša HODL strategija kupiti vse, kar se kupiti da, držati nekaj let in nato bodo cene kovancev v portfelju eksplodirale. Nič ni bolj zmotno in tvegano, kot takšna “strategija”. Četudi ne trgujete aktivno, morate kljub temu imeti načrt, disciplino in cilj, ter se jih dosledno držati. Kot sem zapisal, dokupno-nakupna strategija naj ne temelji na iskanju “popolnega” dna, temveč na iskanju optimalnega dokupno-nakupnega območja. Gre za veliko razliko. Namen iskanja optimalnega območja je namenjen iskanju najbolj optimalne povprečne nakupne cene in najnižjemu tveganju.
 

Ne nakupujte/dokupujte na enkrat, vstopajte postopoma

Kadar pripravljamo proračun, katerega bomo namenili za dokup ali nakup kovancev poskrbimo, da ne vstopamo s celotnim zneskom na enkrat. Takšen nakup nikoli ni najbolj optimalen, vezan pa je tudi na precej visoko tveganje. Svetujem vam, da nakupni znesek, glavnico, razdelite na več enakih delov npr. 10.000 EUR razdelite na 10 delov in nato s posameznimi deli vstopajte, ko kovanec doseže optimalno območje. Tako boste na dolgi rok dosegli bolj optimalno nakupno ceno, prav tako pa boste zmanjšali stopnjo tveganja.

Optimalna nakupna območja za BTC

Ko govorimo o dokupovanju oziroma nakupovanju in iskanju optimalnega vstopnega območja za BTC, nam je na voljo kar nekaj nadvse preprostih, a uporabnih orodij. Eno najbolj uporabnih je BTC MA Multiplier, ki nam s prehodom v zeleno območje nakaže, da se nahajamo v območju optimalnega, celo zgodovinsko ugodnega nakupa BTC.

Kot omenjeno uvodoma, na voljo nam je kopica uporabnih strategij in indikatorjev, s pomočjo katerih lahko določimo optimalna območja vstopa, a v pričujočem prispevku si bomo ogledali le najbolj znana in tudi ena bolj uporabnih, kar je pomembno predvsem v primeru altcoinov, kjer ključni indikatorji, ki so namenjeni primarno ali izključno BTC, ne ponujajo najboljših rezultatov.

Uporaba Stohastičnega RSI indikatorja

Stohastični RSI indikator (Stochastic RSI) je t.i. oscilator oziroma momentum indikator, podobno kot klasični RSI ali MACD, s pomočjo katerega merimo preprodanost ali prenakupljenost posameznega kovanca. Velja za enega najbolj uporabnih indikatorjev, katerega bomo v tej strategiji uporabili kot ključni indikator, namenjen iskanju optimalnih vstopnih območij.

Najprej izberimo altcoin, katerega želimo kupiti/dokupiti. V tem primeru bomo izbrali Ethereum (ETH). Nato kliknimo iskalnik indikatorjev in vpišimo Stochastic RSI, kar nam bo ponudilo nabor Stohastičnih RSI indikatorjev. Izberimo prvega.

 

Na grafu se bo indikator pokazal spodaj, kot je to prikazano na spodnjem prikazu. Preden nekoliko spremenimo nastavitve poskrbimo, da izberemo tedenski interval (1W) prikaza grafa, izbranega kovanca.

Nato nekoliko spremenimo nastavitve Stohastičnega RSI indikatorja v zavihku Stil. Spremenili bomo vrednosti zgornjega in spodnjega pasu, srednji pas pa bomo tokrat odstranili oziroma odkljukali.

Vrednost zgornjega pasu spremenimo iz 80 v 10, vrednost spodnjega pasu spremenimo iz 20 v 0. Srednji pas odkljukamo, saj ga ne bomo potrebovali, po želji lahko spremenite tudi ozadje v zeleno in to je vse.

Sedaj smo pripravljeni, da za poljuben altcoin, na tedenskem intervalu (1W), identificiramo optimalna vstopna območja. Na te nas opozori Stohastični RSI indikator, ko se dotakne zgornje linije zelenega območja oziroma, ko pade v zeleno polje, pod vrednost 10. Kadar koli pride do takšnega signala velja, da je kovanec krepko preprodan, cena pa optimalna, glede na povprečno vrednost. Kot lahko vidite spodaj, optimalno območje ne pomeni nujno, da je cena najnižja. Zagotovo bo ob nakupnem signalu na najnižji vrednosti v določenem obdobju, a to ne pomeni, da kasneje ne more pasti še nižje. Kot pa smo spoznali uvodoma, nikoli ne iščemo popolnega dna, ampak povprečno najbolj ugodno ceno, pri čemer nam lahko Stohastični RSI indikator odlično koristi.

Spodaj še prikaz aktivacije signala o vstopu vrednosti v optimalno območje. Pogoj je, da se je Stohastični RSI vsaj dotaknil zgornje linije 10, optimalno pa je, da je pod njo, torej v zelen polju, med 0 in 10.

Dodatna optimizacija z EMA50 trend linijo

V kolikor želite strategijo še nekoliko optimizirati, lahko uporabite tudi EMA 50 trend linijo. Še vedno ostajamo na tedenskem (1W) intervalu, še vedno čakamo, da Stohastični RSI indikator pade pod linijo 10 oziroma v zeleno polje, a tokrat upoštevamo še en pogoj, to je, da se vednost kovanca nahaja pod EMA50 trend linijo in šele takrat dokupimo. Tako bomo strategijo še nekoliko optimizirali, a bomo nakupne intervale časovno precej razširili, kar pomeni, da bomo dokupovali precej bolj redko in najverjetneje izven bull marketov. Iz vidika optimalnejše cene je tak pristop boljši, iz vidika akumulacije ne.

Vsekakor verjamem, da vam bo pričujoča strategija dodatno olajšala delo in dvome, kdaj je najbolj optimalen trenutek za vstop, vseeno pa svetujem, da strategijo predhodno preizkusite, pred nakupi pa upoštevajte tudi makroekonomsko sliko in splošen trend trga.

 

Vsebina je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta.

Predhodnji članek

Market watchdog mesečna makro analiza kripto in finančnih trgov za mesec marec 2023 (PREMIUM)

Naslednji članek

Floki Inu (FLOKI)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Vsebina je zaščitena!