Preprost, a izjemno učinkovit način določitve stop loss pozicije (PREMIUM)

Ustrezna in dosledna risk management strategija je eden ključnih elementov dobrega, gospodarnega in učinkovitega trgovanja oziroma investiranja. Še vedno opažam, da mnogo novih in manj izkušenih trgovalcev nima izdelane t.i. risk management strategije in je posledično ne uporablja. To je ena največjih napak, zaradi katerih velik del trgovalcev izgubi precejšen delež svoje investicije, ali pa konča v kapitulaciji. 

Namen risk management strategije je preprečiti nepotrebne dodatne izgube. Žel je nemogoče, da bi se vsak naš trgovalni niz končal uspešno in z dobičkom, vsekakor pa je mogoče preprečiti nepotrebne dodatne izgube, zaščititi svojo investicijo in optimizirati trgovanje.

Pomemben del t.i. risk management strategije je redna in pravilna raba stop loss pozicije. O stop loss poziciji sem pred časom že pripravil celovit in poglobljen prispevek, zato bo današnji nekoliko krajši, a zato nič manj poučen in predvsem enostavno uporaben v praksi. Začnimo pa s hitrim pregledom, kaj stop loss pozcija je.

Kaj je stop loss pozicija? Stop loss pozicija je orodje, ki je na voljo vsem trgovalcem, znotraj vsake kripto menjalnice. Ker so trgi dinamični, volatilni in lahko hitro spremenijo smer, se lahko s postavitvijo stop loss pozicije zavarujemo pred tovrstnimi dogodki, ki hitro lahko vodijo v velike izgube ali likvidacijo. Stop loss je neke vrste zahtevek, s katerim menjalnici naročimo, da v kolikor kovanec pade (LONG), ali zrase (SHORT) pod/nad določeno vrednost, sistem samodejno prekine našo trgovalno pozicijo in nas obvaruje pred nepotrebnimi dodatnimi izgubami, ki bi sledile zaradi nadaljnjega padanja (LONG)/rasti (SHORT) cene. 

Zmotno je tudi mišljenje, da je stop loss pozicija orodje, ki je primerno le za aktivne trgovalce, ne pa tudi za tiste, ki primarno HODLajo. Ne glede na našo strategijo trgovanja, vsi trgujemo/investiramo na istem trgu in vse naše investicije so podvržene enakim tržnim razmeram, volatilnosti in dinamiki. Zato bi vsekakor priporočal uporabo stop loss pozicije vsem, ne glede na obliko trgovanja. Razlika je le v točki postavitve stop loss pozicije. Če je povprečna stop loss pozicija pri kratkoročnem trgovanju (izjema je scalping!) navadno postavljena povprečno 5% pod vrednostjo, kjer je bila točka vstopa, je stop loss pozicija pri HODLanju navadno postavljena povprečno 20%, pod točko vstopa. Oceniti moramo, kolikšen delež vložka v aktivnem trgovanju, smo pripravljeni tvegati oziroma izgubiti, v primeru neuspešno izvedenega trgovalnega niza.

Kako poteka postavitev stop loss pozicije v praksi, si lahko preberete v članku, ki sem ga objavil pred časom. Ena najpogostejših oblik postavitev stop loss pozicij poteka z uporabo support in resistance linij. Navadno stop loss pozicijo postavimo 2% pod support oziroma nad resistance linijo. Ker pa identifikacija support in resistance linij zahteva nekaj dodatnega tehničnega znanja, si bomo danes pogledali enega najpreprostejših, a tudi najbolj optimalnih načinov postavitev stop loss pozicij, ki poteka s pomočjo uporabe indikatorja.

ATR

ATR, ali Average True Range indikator je indikator, ki meri tržno volatilnost. Z njim lahko precej natančno določimo, do kam potencialno bi vrednost izbranega kovanca lahko zrasla ali padla. Prav s pomočjo ATR indikatorja pa lahko zelo učinkovito in enostavno postavimo stop loss pozicije.
 
Znotraj platforme, kjer opravljate tehnične analize, kot je npr. TradingView, izberite kovanec s katerim trgujete in kliknite gumb za iskanje indikatorjev. V iskalnik vpišite ATR, izberite ATR Stop Loss Finder in kliknite nanj. Izberete lahko tudi katerikoli drug ATR indikator, a osebno najraje uporabljam omenjenega. 

Iskalnik indikatorjev lahko zaprete, izbrani indikator pa je že viden na vašem grafu. Nastavitve lahko pustite kot so. Izberite časovni interval na katerem trgujete, v kolikor HODLate in želite določiti stop loss pozicijo s katero se boste zavarovali pred nepotrebnimi izgubami, pa priporočam 1W ali 2W interval. Kot lahko vidimo na spodnjem prikazu, ATR indikator izriše dve liniji. Spodaj je zelena, ki deluje kot spodnji support in predstavlja točko postavitve stop loss pozcije za trgovalce na dolgih pozicijah, medtem ko je zgoraj rdeča linija, ki predstavlja resistance linijo in točko postavitve stop loss pozicije za trgovalce na kratkih pozicijah. Pri prikazanih vrednostih, postavimo stop loss pozicijo.

Poleg postavitve stop loss pozicije svetujem, da pri isti vrednosti določite tudi alarm, ki vas bo, v primeru aktivacije opozoril, da je bila stop loss pozicija aktivirana in da je prišlo do prekinitve vaše trgovalne pozicije. Tako vam ne bo potrebno ves čas spremljati dogajanja, hkrati pa boste lahko hitreje pripravljeni na odprtje nove trgovalne pozicije. 

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

 

Predhodnji članek

Illuvium (ILV)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 13.2. – 19.2.2023 in kaj se skriva za novim napadom na kripto

error: Content is protected !!