Ponedeljek, dan D za Bitcoin in kripto trg? Kratkoročna tehnična analiza BTC in kripto trga

Kripto trg, z nekaj posameznimi izjemami, že nekaj časa vztraja v dolgočasnem in dokaj monotonem konsolidacijskem gibanju. Bitcoin (BTC) tako že dober teden vztraja v konsolidaciji med $19.500 in $20.500, kjer na eni strani preizkuša support, na drugi pa resistance linijo. Vse skupaj deluje, kot da bi vlagatelji čakali na obdobje 13.9. do 21.9.2022, ko bomo priča nekaterim zelo pomembnim dogodkom, ki bi lahko v precejšnji meri vplivali (najbrž tudi bodo), na samo tržno dogajanje. V današnji širši analizi trga bomo nekoliko podrobneje pogledali aktualno stanje na kripto trgu in trgu BTC, prav tako pa bomo pogledali tudi oceno najbolj verjetnega dogajanja v naslednjih dnevih in nekaj tednih, ki so pred nami v mesecu septembru.

Bitcoin makro bullish trend

Poglejmo najprej, kaj kaže Bitcoin makro trend, na 1W intervalu. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je BTC še vedno v fazi bear market korekcije. Za enkrat velja ocena, da je svoje dno našel pri vrednosti $17.592 in da je s tem prešel v fazo nekaj tedenske, ali celo nekaj mesečne konsolidacije. V kolikor ta ocena drži, dokončna potrditev bo prišla po odboju oziroma preboju vrednosti okoli $41.000, potem nas v naslednjih tednih ali celo mesecih, čaka:
 
– iskanje potrditve dna
– dolgočasno konsolidacijsko gibanje, ki bo potekalo v območju med trenutnim dnom in okvirno vrednostjo $31.000
 
Je pa zanimiv še en makro trend in sicer t.i. bullish falling wedge trend, ki je prikazan z oranžnima linijama. Gre za zelo bullish trend, ki se navadno zaključi z večjim odbojem. Vsekakor nekaj, kar nas lahko navdaja z optimizmom, a osebno bi tokrat vseeno ostal previden. Razloge bom navedel v nadaljevanju.

Poleg omenjenega trenda, na 1W intervalu lahko vidimo, da je tedenski MACD zasvetil zeleno, RSI pa je v fazi preprodanosti oziroma tik nad njo in nakazuje željo po odboju. Tudi to so pozitivni signali, a največja težava BTC leži predvsem v izjemno nizkem trgovalnem volumu, s čimer se BTC pravzaprav sooča že skoraj leto dni. Večina retail trga je bila likvidirana ali se je umaknila, pametni oziroma veliki investicijski kapital pa bolj kot ne tipa trg in vstopa le ob večjih korekcijah. Posledično to predstavlja premalo trgovalnega voluma za vidnejši odboj. Lahko bi rekel, da bolj kot ne, vsi čakajo na dneve in tedne, ki so pred nami saj vemo, da je september zgodovinsko neugoden mesec za BTC in kripto – do sedaj sta bila le dva septembra zelena, ostali vsi negativni oziroma rdeči. Torej, smo v pričakovanju večjega voluma, ki bi BTC dal več moči in zagona. Volume je torej trenutni ključ.

Bi pa opozoril še na nekaj detajlov, ko govorimo o falling wedge trendu. Kljub temu, da gre za bullish trend moramo razumeti, da do bullish momenta pride šele po preboju zgornje trend linije. Dokler zgornje trend linije BTC ne prebije, sledi gibanje v down trendu, znotraj falling wedge formacije. Torej nas lahko čaka še kar nekaj korekcijskega obdobja. Kot lahko vidimo na zgornjem grafu, je BTC že dvakrat poskušal s prebojem zgornje trend linije, a žal neuspešno, čemur sta sledili korekciji. V zadnji takšni korekciji se še vedno nahajamo.

Kot lahko vidimo na zgornjem grafu, se BTC nahaja na makro support območju, ki je sila pomembno iz vsaj nekaj razlogov;

a. gre za makro support

b. gre za support v območju aktualnega dna, kjer mora priti do potrditve

c. padec pod dotično support območje bi najverjetneje pomenil nadaljevanje precej globoke korekcije

Želel bi si, da bi znotraj tega območja prišlo do izrazitejšega odboja, saj bi to dalo zelo pomembno, prvo resnejšo potrditev aktualnega dna. Zelo verjetno bomo že v nekaj urah ali nekaj dnevih videli resnejši re-test območja. Tudi pogled na makro Fibonacci analizo zadnjega swing low, swing high vala kaže (graf spodaj), da se trenutna dno in odboj nahajata natanko v ključnem spodnjem mejnem Fib območju golden pocketa, pri 78%, torej gre za zadnjo obrambno linijo, pred popolno kapitulacijo BTC. Tudi zato bi si želel, da bi na tej točki prišlo do odboja.

Nekaj več skrbi se poraja ob pogledu na makro Fibonacci analizo celotnega BTC gibanja (graf spodaj), kjer pa lahko vidimo, da je spodnja Fib linija zelenega območja (78%) postavljena nekoliko nižje, pri okvirno $15.000. To nakazuje, da bi še vedno lahko ostalo nekaj prostora za nadaljevanje korekcije in potencialno novo dno. Vsekakor bo mesec september zelo primeren za potrditev aktualnega dna, ali za iskanje novega.

Glede na trenutno dogajanje bi si želel, da bi aktualni support zdržal prodajni pritisk, kjer bi prišlo do odboja in nato ponovnega re-testa supporta (modra puščica spodaj). Takšno gibanje bi bil precej pozitiven signal za nadaljevanje, a kot že nekajkrat omenjeno, skrbi me trenutni volume. V primeru, da aktualni support ne bi zdržal, bi BTC spremljali v najverjetnejši korekciji do spodnjega makro supporta v območju $10.500-$12.500.

Vpliv ameriškega FED na trg

Najbrž se vsi zavedamo, da globalne geopolitične in ekonomske razmere niso najboljše in da se nahajamo v časih, ki predstavljajo veliko grožnjo tako miru, kot ekonomski stabilnosti. Domala vse oči na kapitalskih in kripto trgu so tako usmerjene v ameriško FED, katere aktivnosti bolj ali manj krojijo usodo trgov. Ameriška FED z zategovanje “pasu” posledično zmanjšuje likvidnost trgov, kar vidimo na spodnjem grafu, posledično pa to pomeni manj investicijskega in naložbenega kapitala, ne smemo pa pozabiti tudi na psihološke dejavnike, kot sta dvom in strah. Tako se ponovno vrnemo na nizek trgovalni volume. Želel pa bi poudariti, da zmanjševanje likvidnosti na trgu povečuje možnost negativnega zaključka leta oziroma močno poslabšane razmere na trgu, tudi kripto. Zato bo potrebno zelo pozorno spremljati aktivnosti ameriške FED, saj bodo le te neposredno vplivale na dinamiko cenovnega gibanja.

Kripto trg nad ključno up-trend support linijo

Podobno kot Bitcoin, se tudi kripto trg (TOTAL) nahaja na pomembni točki, kar lahko potrdimo z makro up-trend linijo. Te seveda na gre mešati z bull market trend linijo, a kot vidimo na spodnjem grafu, kjer je omenjena linija prikazana z vijolično, se kripto trga nahaja tik nad njo. Prav ta linija določa območje, nad katerim mora kripto trga (TOTAL Market Cap) ostati, v kolikor ne želimo spremljati kakšnega bolj dramatičnega scenarija na kripto trgu. Izrazit padec Market Capa, kot ga lahko spremljamo od konca preteklega leta, je razumljivo posledica bear marketa, a tudi posledica manjšanja likvidnosti in bega investitorjev iz kripto, ter finančnih trgov.

Toda v tem trenutku je bolj pomemben support, ki mora zdržati. Zato bi opozoril še na eno pomembno linijo in sicer na oranžno linijo Mayer Multiple Bands indikatorja, katera je odigrala pomembno vlogo v vseh dosedanjih bear marketih, saj je na njej prišlo do odboja. V kolikor izhajamo iz zgodovine in bi omenjena linija odigrala ključen support tudi v tem bear marketu, potem bi lahko pred nami bila še cca. 30% korekcija trga. A za enkrat še nismo tako daleč, bo pa mesec september ponudil marsikateri odgovor oziroma signal. Zato ostanite pazljivi, saj se globalna ekonomska in gospodarska slika hitro slabša. Trenutni indikatorji za enkrat ne kažejo takšne korekcije, a v kolikor bi informacije, ki bodo sledile v tem mesecu in tudi v oktobru, bile negativne oziroma slabše kot se pričakuje, potem bi se ta slika lahko hitro spremenila.

Pozor tudi na ameriški Dollar (USD)

Navkljub mnogim pričakovanjem, se USD še naprej rekordno krepi, kar ni najboljši znak za t.i. risk-on asset, kamor sodi tudi kripto oziroma BTC. Kot vemo, sta USD in BTC obratno sorazmerna kar pomeni, da ko se krepi USD, pada BTC in obratno. Na spodnjem grafu lahko vidimo izjemno parabolo rasti USD, a le ta se nahaja znotraj pomembnega resistance območja, RSI pa je tudi že precej visoko v fazi prenakupljenosti. To bi lahko nakazovalo, da počasi prehaja do obrata trenda in korekcije. Pričakujem, da bi USD kmalu lahko prešel v korekcijo, kjer bi dosegel support linijo pri vrednosti $108. Želja je, da omenjeni support ne bi zdržal, kar bi potegnilo USD še nižje, okvirno do $105. To bi dalo nekaj več zagona BTC in kripto trgu. A potrebno bo počakati, glede na noro rast USD, ki jo spremljamo praktično celotno leto.

Zaskrbljujoč je tudi pogled na S&P500 index

Zaradi močnega USD, negativen trend kaže tudi borzni S&P500 index, ki praktično od meseca februarja vztraja pod ključna DMA200 trend linijo. Dvakrat je prišlo do re-testa te linije, kot lahko vidimo na spodnjem grafu, a obakrat žal neuspešno. Dokler bo omenjeni index pod DMA200 trend linijo, izrazitejšega bull runa ne moremo pričakovati, kar velja tudi za kripto, ki sledi omenjenemu indexu. To sicer ne pomeni, da ne more priti do odbojev, tudi nekoliko večjih, a šele prehod nad omenjeno trend linijo bo tisti pravi bull market signal.

On-chain analiza potencialnega dna BTC

Kar nekaj pomembnih tehničnih indikatorjev nakazuje, da je BTC najverjetneje že dosegel dno. Sam sicer za enkrat ostajam pri tej oceni, a roke v ogenj zanjo ne bi dal. Še vedno bi si želel, da bi prišlo do potrditve v smislu double bottom potrditve, ali pozicioniranja BTC nad območje $31.000, kar bi bilo dobro izhodišče za napad na $41.000. Zato ostajam previden. Razlog za previdnost pa leži tudi v on-chain SMA indikatorju, ki ga lahko vidimo na spodnjem grafu. Če sledimo on-chain indikatorju, potem se kot najpogosteje potrjeno dno BTC pojavlja vrednost okoli $15.000 ($14.572 – $16.991). 

Ponedeljek dan D za Bitcoin?

Zakorakali smo v mesec september, ki je tradicionalno zelo nenaklonjen kripto trgu in BTC. Prav tako se danes zaključuje zelo pomemben teden, kar pomeni, da vstopamo v obdobje 14 dni, ko bomo dobili nove informacije o ameriški inflaciji in obrestnih merah. Brez dvoma dogodki, ki lahko močno zamajejo že tako nestabilne finančne in kripto trge. Predvsem pa bi opozoril na naslednje ure oziroma dan ali dva. Že včeraj sem objavil spodnji graf, ki nakazuje, da je BTC na 1D intervalu tvoril t.i. simetrični trikotnik, ki velja za neodločen trend. Do potrditve trenda (odboj ali padec) navadno pride, ko se zapolni cca. 80% trikotnika, kar se bo zgodilo že jutri, torej v ponedeljek.

Kaj lahko torej pričakujemo? Ponovno bi vas želel spomniti, da je BTC nedavno tvoril t.i. bearish engulfing candle (svečko), kar lahko vidimo na spodnjem grafu, prikazano v redečem krogu. Bearish engulfing candle nakazuje nadaljevanje padanja vrednosti ob potrditvi, do katere pa je prav tako prišlo, ko je BTC izgubil support spodnje oranžne linije, prav tako prikazano na spodnjem grafu z modrim krogom.

Če smo pozorni vidimo, da je BTC tvoril t.i. bear flag, ki velja za enega najbolj bearish trendov, v kolikor pride do potrditve. Kaj to pomeni? BTC je padel pod spodnjo oranžno linijo t.i. ascending chanella, s čimer je bil potrjen bearish engulfing candle, ne pa tudi bear flag. A pozor! Potencialna potrditev bear flaga se pravkar dogaja, do nje pa bo prišlo prav z zaključkom aktualnega tedna oziroma s ponedeljkom. V kolikor bi BTC uspel v naslednjih urah prebiti resistance linijo $21.800 in se pozicionirati nad njo, potem do potrditve bear flaga ne bi prišlo. V primeru, da mu to ne bi uspelo, potem bi postal izredno previden, saj bi to kazalo na najbolj verjetno nadaljevanje korekcije, kar bi bila posledica potrditve bear flaga.

In kje sta najbolj verjetni target liniji, v primeru realizacije bear flaga?

Vsekakor bi ob realizaciji bear flaga, najprej prišlo do re-testa aktualnega dna, v območju $17.500. Obstaja možnost, da bi tukaj vstopili močnejši kupci, kar bi vodilo do potrditve dna (double bottom) in odboja, a za enkrat je ta možnost majhna. Od tu dalje sledita le dve močnejši makro support liniji in sicer:

a. $13.500

b. $10.500

Trenutni indikatorji sicer nakazujejo nekaj več moči bikov, kar ohranja BTC nad supportom $19.500, a ta support linija je že predolgo na preizkušnji in kot vemo, pogosteje kot je linija na preizkušnji, večja je verjetnost, da popusti. Zato bi si želel kmalu videti kaj več pozitivnega voluma, sicer bodo razmere postale mnogo bolj resne.

Vsekakor svetujem, da ne trgujete v času, ko poteka potrditev trenda. Pozor na tri ključna območja, tri linije, ki bodo igrale v naslednjih dnevih in tednih, zelo pomembno vlogo:

a. $19.500, trenuten support

b. $17.592, aktualno dno in zadnja support linija pred nadaljevanjem večje korekcije, a hkrati tudi možna točka odboja

c. $21.800, resistance linija, nad katero se mora BTC pozicionirati, v kolikor želimo, da ne bi prišlo do potrditve bear flaga

Pred nami so najverjetneje zelo napeti dnevi. Precej negotovosti, kar zna trajati do vključno 21.9., ko bodo znani novi podatki o inflaciji in novih obrestnih merah. 

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI, sedaj za zgolj 50 EUR/leto, namesto 75 EUR!

Predhodnji članek

Uporabni nasvet, kako optimizirati trgovanje in enostavneje najti točko nakupa in prodaje (PREMIUM)

Naslednji članek

XRP/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!