Polygon (MATIC)/USDT – HODL tehnična analiza (PREMIUM)

Kovanec: Polygon (MATIC)

Časovni interval: 1W

Trgovalni interval: Dolgoročni (HODL)

Tokratna tehnična analiza je pripravljena iz vidika dolgoročnega trgovanja oziroma vlaganja (HODL) in je primarno namenjena iskanju dolgoročnega potenciala in ne toliko kratkoročnemu oziroma srednjeročnemu  trgovanju.

MATIC je kovanec, ki je nedvomno zanimiv tako za kratkoročno trgovanje, kot tudi za dolgoročne naložbe (HODL). Močni fundamentalni temelji so zanimivi tudi za večje institucionalne vlagatelje, zato je MATIC kovanec, ki bi ga vsekakor veljalo vključiti v svoj trgovalni in HODL portfelj. Razumljivo, ob primerni risk management strategiji, saj gre še vedno za altcoin in kot tak je dovzeten za hitre in precej velike spremembe trenda.

Na 1W intervalu je MATIC tvoril simetrični trikotnik, ki predstavlja neodločen trend, za katerega pa bi vseeno rekel, da nakazuje nekaj več želje po bullish odboju. Za potrditev bo potrebno še malo počakati, a glede na to, da je MATIC zapolnil skoraj 80% trikotnika, bomo najverjetneje kaj kmalu videli nekoliko bolj odločno spremembo trenda.

Za trgovanje, predvsem pa za dolgoročne, HODL trgovalce in vlagatelje, sta pomembni predvsem dve makro support območji. Trenutno oziroma aktualno, ki leži med okvirno $0,69 in $0,80, ter spodnje, šibkejše, med okvirno $0,24 in $0,35. Osebno bi bil pozoren predvsem na aktualni support, saj bi izguba tega pomenila vsaj 50% korekcijo. Vsekakor bi svetoval, da pod aktualni support postavite stop loss pozicijo, s katero se boste zaščitili pred morebitno veliko korekcijo.

A vsaj za enkrat ocenjujem, da bo aktualni support tudi v bodoče nudil dovolj opore za nadaljnji odboj MATIC, vseeno pa bodite pozorni, saj bi morebitne nove negativne novice v prihodnih mesecih, lahko kaj hitro pokvarile načrte, kar pomeni, da bi MATIC spremljali v re-testu spodnjega supporta.

Na drugi strani imamo tudi dve močni in pomembni resistance območji, na kateri morate biti v prihodnje pozorni. Prvo resistance območje se nahaja med okvirno $1,13 in $1,30, zgornje resistance območje pa se nahaja med okvirno $$1,67 in $1,86. Gre za pomembni območji, kateri mora MATIC prebiti, v kolikor želimo razmišljati o novem ATH.

Makro pomembnost omenjenih območij potrjuje tudi spodnja Fibonacci analiza, s svojim golden pocket območjem (zeleno območje). MATIC se trenutno nahaja natanko na spodnji Fib liniji 78%, ki velja za zadnjo obrambno linijo pred večjo korekcijo. Kot vidimo, se nahaja natanko v območju aktualnega supporta, katerega MATIC ne sme izgubiti. Na drugi strani se Fib golden pocekt (temno zeleno območje) nahaja natanko v območju prve resistance linije. 

Tedenski indikatorji RSI, MACD, Stohastični RSI in OBV nakazujejo sicer rahel upad nakupne moči bikov, a še vedno ostajajo v pozitivni oziroma bullish fazi. Bo pa v naslednjih tednih potrebno ostati pozoren na gibanje celotnega trga, ki bo najbolj vplivalo na gibanje MATIC. Za enkrat pa so indikatorji precej bullish, glede na makro razmere na finančnih trgih.

Se pa MATIC očitno pripravlja na eno večjih sprememb trenda, podobno kot mnogi altcoini. V kolikor bodo razmere na trgu ostale vsaj približno pozitivne v naslednjih dnevih in tednih, bomo najverjetneje kmalu videli bolj izrazito gibanje MATIC. To nakazuje Bollinger Bands indikator na spodnjem grafu, ki nakazuje enega največjih stiskov pasov v zadnjih 2 letih. Večji kot je stisk pasov, večja sprememba trenda se potencialno obeta.

Glede na to, da je MATIC uspel prebiti srednji Bollinger Bands pas (modra linija), nakazuje to na željo po nadaljnji rasti, a potrebno bo počakati na potrditev. 

Če pogledamo mesečni interval (1M) na spodnjem grafu vidimo, da MATIC tvori zelo bullish trend, bullish trikotnik, ki ga prikazujeta oranžni liniji. Vsekakor nekaj, kar lahko vlagatelje navdaja z optimizmom, a osebno bi vseeno še malo počakal z veseljem. Pozoren pogled na spodnji graf razkrije, da MATIC vse od meseca julija dalje, skuša prebiti zgornjo trend linijo trikotnika, a razen enega fake out preboja, mu preboj zgornje trend linije še ni uspel. V tem pogledu bo december izjemno pomemben, saj MATIC poskuša še z enim preboje.

Uspešen preboj zgornje trend linije bullish trikotnika na 1M intervalu, bi bil izjemno pozitiven dolgoročni signal. Dokler MATIC ne prebije zgornje trend linije in jo spremeni v support, toliko časa bullish trikotnik ni potrjen, to pa terja, da ostanemo previdni. 1M indikatorji so še vedno v bearish fazi, a je nakazujejo željo po obratu. MATIC bo najverjetneje še nekaj časa vztrajal v fazi konsolidacije, v kolikor pa bodo razmere na trgu ugodne, bi lahko nato prešel v fazo rasti. Počakajmo, da se zaključi december, ki bo zagotovo ponudil nekaj več odgovorov.

Kakšen potencial rasti ima MATIC?

Kot večkrat poudarim, je pri altcoinih potrebno biti mnogo bolj pazljiv, kot pri BTC. Altcoin ima lahko izjemno dobre fundamentalne temelje, a če njegova praktična oziroma uporabna vrednost ne daje rezultatov, posledično kovanec ni zanimiv za institucionalne investitorje, kar pomeni postopno padanje vrednosti, pogosto pa takšni kovanci tudi popolnoma izginejo. Enako velja tudi za MATIC, a vsaj za enkrat MATIC deluje precej suvereno, ostaja zanimiv za vlagatelje, kar je dober dolgoročni signal.

Trenutno se MATIC vsekakor nahaja v dobrem območju nakupa oziroma dokupa, tako za kratkoročno trgovanje, kot za HODL vlaganje. Morda bi počakal na manjši pullback do območja $0,81 do $0,85, ki je zanimivo za vstop. 

Kratkoročno prva target linija leži pri vrednosti okoli $1,10, druga pa pri okoli $1,46, torej tik pod $1,50. V območju $1,50 in okvirno $2, ki leži v Fib golden pocketu, bo MATIC najverjetneje prešel v pullback, kar bo nova priložnost za vstop oziroma dokup – pod pogojem dobrih razmer na trgu. Ko bo MATIC uspel s prebojem $2, neke močnejše resistance linije ni več, zato bo napad na območje $2,5 in na območje ATH, potekal dokaj hitro.

Ko pa ocenjujemo potencial rasti MATIC, ima MATIC potencial rasti do okvirno $12, a to je tisti skrajni potencial, na katerega v morebitnem naslednjem bull marketu še ne bi računal. Osebno ocenjujem, da ima MATIC v naslednjem bull runu, pod pogojem optimalnih razmer, potencial rasti do območja $3,5 – $4,5. Naj ponovim, govorimo o potencialu in ne o target liniji. Kako visoko se bodo odbili kovanci in če se sploh bodo, je namreč primarno odvisno od globalnih makro ekonomskih razmer in geopolitičnega dogajanja v naslednjih mesecih oziroma v naslednjem letu ali dveh.

V kolikor MATIC HODLate, je to vsekakor dobro obdobje za akumulacijo. Bodite predvsem pozorni, da ne izgubi aktualnega supporta, saj bi to pomenilo kar precejšnjo korekcijo.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Ocean Protocol (OCEAN)/USDT – Tehnična HODL analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

VeChain (VET)/USDT – HODL tehnična analiza

error: Content is protected !!