Pasti Dogecoina, ali zakaj (še) ne vlagam veliko vanj

Skoraj ni trgovalca kriptovalut, ki še ne bi slišal za fenomen Dogecoina (DOGE), kovanca, ki je prisoten že vrsto let, a je svojo izjemno rast pričel šele nedavno. Ker sem prejel kar nekaj vprašanj, povezanih z Dogecoinom in ker je splet preplavljen z različnimi informacijami, sem se odločil predstaviti svoj pogled na fenomen tega kovanca. Naj zapišem še to, da bom v zapisu skušal biti kar se da preprost, prav tako bom skušal uporabljati preproste fraze, katere bodo razumljive tudi popolnim začetnikom, katerim je ta zapis pravzaprav v osnovi najbolj namenjen.

Opozoriti želim, da gre izključno za osebno mnenje, da ne gre za tehnično analizo in da popolnoma razumem, da mnenje verjetno ne bo povšeči tako mnogim zagovornikom, kot tudi nasprotnikom tega kovanca. Namen tega zapisa ni ocenjevati, namen je predstaviti odkrito mnenje, katero upam, da bo v pomoč mnogim trgovalcem.

Z Dogecoinom sem se prvič srečal v letu 2014, nekako kmalu po mojih prvih začetkih v svetu kriptovalut. Kovanec se mi je zdel zabaven, celo zanimiv, nekaj sem ga tudi kupil, iztržil kakšen EUR, kaj več pa ne. Delno zato, ker takrat, kot začetnik, še nisem dobro vedel kaj natanko počnem, delno zato, ker so se mi drugi projekti zdeli bolj zanimivi in donosni. Glede tega sem imel prav, saj DOGE pravzaprav do začetka tega leta, ni dal kaj veliko od sebe. Kaj se je pravzaprav zgodilo? Je DOGE postal zanimiv za investitorje? Se je za kovancem končno pojavil nek širše uporaben projekt? Pravzaprav nič od tega in prav na tej točki bom pričel z malo bolj podrobnim opisom oziroma osebnim pogledom, kateri bo sestavljen iz kritik, a tudi plusov, ki jih ta kovanec prinaša.

Prevelika centralizacija moči oziroma kapitala

Pričnimo s kritikami oziroma dejavniki, ki predstavljajo veliko tveganje pri trgovanju s tem kovancem. Prvi tak dejavnik je centralizacija. Medtem, ko ves kripto svet strmi k decentralizaciji, ker je eno od ključnih bistev kriptovalut, je DOGE eden najbolj centraliziranih kovancev, saj skoraj 50% vseh kovancev drži zgolj 12 kupcev. To preprosto pomeni to, da teh 12 kupcev (imetnikov) skoraj v celoti obvladuje DOGE trg. To predstavlja izjemno tveganje in potencial velikih finančnih izgub za druge vlagatelje, predvsem za manj izkušene. Samo predstavljate si, kaj bi to pomenilo za vaš vložek, če bi se zgolj nekaj teh imetnikov, ali morda vsi, odločili prodati vse svoje kovance. Ostali manjši kupci bi v trenutku ostali praktično brez vsega. Kdo so največji imetniki DOGECOINA se lahko zgolj špekulira, najbolj verjetno pa je, da sta dva največja imetnika Elon Musk, ki je tudi po “naključju” eden najvidnejših vplivnežev, ki neprestano promovira DOGECOIN in ima posledično verjetno največ koristi, zahvaljujoč malim kupcem, ki vlagajo svoje prihranke v ta kovanec in mu dvigujejo vrednost. Drugi imetnik je verjetno menjalnica Robinhood, ki se je že večkrat izkazala za izredno manipulativno in neprijazno do malih trgovalcev, po drugi strani pa zelo prijazno do velikih investitorjev.

Kovanec grajen izključno na popularnosti

Velik del največjih kriptovalut, kot so ETH, ADA, DOT, BNB, LINK in mnoge druge, temeljijo na določenih projektih, za katerimi stojijo dejanske, širše zanimive rešitve in uspešne ekipe. Na podlagi teh se določa tudi vrednost posameznega kovanca in zanimanje investitorjev, kar kovancu dviga ali zbija vrednost (ceno). Podobno kot v primeru fiat valut (npr. EUR, USD), katerih vrednost je vezana na zlato. DOGECOIN, na drugi strani, pa za seboj nima nobenega projekta. Sodi med t.i. meme kovance, ali “shit coine”, katerih vrednost raste izključno na podlagi promocije določenih vplivnežev. Tako lahko ta vrednost v trenutku zrase nekaj 10 ali celo 100% in kmalu zatem ponovno pade – t.i. pumpe. To smo v primeru DOGECOINA že večkrat videli. Ker govorimo tukaj o priljubljenosti, ki je močno vezana na človeško psihologijo, potem je jasno, da je potrebno biti zelo pazljiv, še posebno v času bearish cikla, v katerem navadno takšni kovanci najhitreje izgubijo velik del, ali celo celotno vrednost. V zadnjem bearish ciklu smo imeli ogromno takšnih primerov in še več naivnih kupcev, ki so izgubili neverjetne vsote denarja.

Neomejeno število kovancev, poligon za razvrednotenje

Znano je, da ima DOGECOIN t.i. neomejen supply, kar je ravno nasprotje npr. od Bitcoina. DOGECOIN bi tako lahko primerjali s klasičnimi fiat valutami, katere države pravzaprav lahko tiskajo v neomejenih količinah, z nekaj omejitvami, razumljivo. A neomejene količine pomenijo inflacijo in razvrednotenje vrednosti. Prav to se sedaj dogaja v ZDA, kjer je ameriška vlada, dobesedno iz zraka, vzela nekaj bilijonov USD (natisnila), katere je namenila ljudem in gospodarstvu, v obliki socialnih in podpornih transferjev. Tako velika količina denarja v obtoku predstavlja izredno nevarnost za ameriško in posledično tudi globalno ekonomijo, kar se bo, po moji oceni, veliko bolj jasno začelo kazati v roku 3-6 mesecev. Delno se kaže že sedaj, v obliki izjemnih podražitev, predvsem v gradbenih panogah (material kot so kovine in les).

Na meji “Pump and Dump” sheme

Ameriška zakonodaja je zelo jasna glede finančnih trgov. Ena najbolj preganjanih in najbolj pogostih finančnih prevar, je t.i. pump and dump shema, kjer se npr. delnicam, umetno napihne vrednost, nato pa se trg načrtno sesuje. Majhen krog ljudi ostane z velikimi dobički, manjši vlagatelji pa potegnejo kratko. Tako so ameriške oblasti Elona Muska pred časom že opozorile, da hodi po tanki liniji med legalnim in nelegalnim početjem, s tem ko napihuje promocijo, posledično pa tudi ceno DOGECOINA. In če se spomnimo prve točke tega zapisa, da skoraj 50% kovancev drži le 12 imetnikov, lahko vidimo, da je zadeva precej tvegana.

Sledite toku investicijskega denarja, ki gre v drugo smer

Osebno vedno opazujem kaj počno “veliki fantje” in ne mali kapital. Pomislite, zakaj kar nekaj pomembnih vplivnežev promovira DOGECOIN, medtem, ko se glavnina njihovega investicijskega kapitala steka v BTC in ne DOGE? Z napihovanjem vrednosti in promocije DOGECOINA, mali vlagatelji prodajajo druge, kvalitetne kovance, npr. BTC, ki imajo, vsaj trenutno, občutno manjšo rast, katerega po nižji ceni nato kupujejo veliki vlagatelji, medtem ko mali kapiral divje lovi DOGECOIN in velike rasti na kratek rok. A pametni in izkušeni vlagatelji vedno igrajo na dolgi rok, ne na kratke in hitre dobičke.

Ob prebiranju mnogih komentarjev in spletnih objav (domačih in tujih), lahko po vseh letih izkušenj, hitro opazim, kako zaslepljeni z zaslužki so mnogi, neizkušeni ali manj izkušeni trgovalci, kateri so se ujeli v t.i. past požrešnosti (greed). Gre za nevarno območje, ki bo mnoge žal drago stal, čeprav v tem trenutku tega še ne vidijo.

BTC za izbrance, DOGECOIN za navadne smrtnike?

Ob spremljanju in analiziranju gibanja trga, sem nehote zaznal trend, ki se mi zdi zanimiv, a hkrati tudi “nevaren”, saj spominja na razvoj nove ekonomije dveh trgov. BTC vse bolj postaja naložba številka 1 mnogih velikih finančnih institucij in mogotcev, medtem, ko vse več malih vlagateljev drvi za manj vrednimi kovanci, kateri zahvaljujoč izključno promociji vplivnih posameznikov, prinašajo hitre in velike zaslužke – trenutno. Nehote se zazdi, kot da gre za namenski manever preusmerjanja pozornosti od BTC in še nekaterih kovancev, v druge kovance, kateri, vsaj za enkrat, temeljijo na krhkih temeljih. Bomo tako dobili naložbeno “valuto” elite (BTC) in e-valuto za množice, katera konec koncev ne bo prav drugačna, kar se tiče ranljivosti, od fiat valut, kot sta USD ali EUR?

Slabo za kripto trg

Izjemne rasti vrednosti posameznih “brez projektnih” kriptovalut, ki temeljijo izključno na napihovanju promocije posameznikov, tudi niso najboljši signal za sam kripto trg. Potrebno je razumeti, kot že omenjeno, da večina kvalitetnih kriptovalut temelji na določenih projektih, ki imajo oprijemljivo, merljivo in širše sprejemljivo družbeno korist. Ko se pojavi t.i. shit ali meme coin, ki eksplodira in za sabo potegne manj izkušen kapital, a velik del tega, to zamaje zaupanje v kripto trg in kriptovalute kot take, kar na dolgi rok nikakor ni dobro, hitro pa se pojavi vprašanje smisla razvoja kvalitetnih kriptovalut, na podlagi kvalitetnih projektov, če velik del trga v tem ne vidi smisla in smisla vlaganja.

DOGECOIN postaja priljubljena plačilna izbira mnogih retail ponudnikov

A ker ima vsaka medalja dve plati, je vedno potrebno pogledati tudi drugo, bolj svetlo stran. DOGECOIN v danem trenutku še ni kovanec, ki bi predstavljal večjo zanesljivost in posledično večje zanimanje velikih vlagateljev, kar bi ga še dodatno pognalo v višine. Toda, DOGECOIN je že postal izborna kriptovaluta nekaterih retail ponudnikov, kateri so svojim kupcem omogočili plačilo izdelkov in storitev s DOGECOINi.

Za enkrat je to le začetek, a čisto lahko bo to sprožilo val zanimanja tudi drugih retail ponudnikov, kar bi temu kovancu dalo prepotrebno težo in večjo stabilnost (manj t.i. pump).

Vrednost na koncu določa le povpraševanje na trgu

Večkrat sem izpostavil, kako so ključne kriptovalute podprte s konkretnimi in uporabnimi projekti, kateri določajo povpraševanje na trgu in posledično vrednost. A konec dneva je treba priznati, da žal (ali na srečo), dejansko vrednost določa le povpraševanje trga in ne sami projekti. Lahko je posamezen kovanec podprt še s tako domiselnim projektom, če zanj ni večjega zanimanja trga, tudi rasti vrednosti ne bo. In v danem trenutku je DOGECOIN pokazal, kako pomembna je promocija. Le-ta žal manjka mnogim drugim, sicer izjemno potencialnim kovancem.

Priložnosti za hitre zaslužke, a po pameti

Konec dneva ne smemo pozabiti, da smo vsi tu zaradi dobičkov. In če nam DOGECOIN omogoča priložnost za hiter in dober zaslužek, zakaj ne? Opozarjam le, da je trgovanje s tem kovancem mnogo bolj tvegano, zato bodite pazljivi, ne vstopajte za vsako ceno, investirajte le toliko, kolikor si lahko privoščite tudi izgubiti, uporabljate stop loss funkcijo trgovanja, predvsem pa ne tvegajte preveč in ne bodite požrešni.

Čisto mogoče bo DOGECOIN nekoč postal ena boljših investicijskih valut. Danes to zagotovo (še) ni, vsekakor pa ga je vredno spremljati in si z njegovo pomočjo izplačevati dobičke, katere se nato investira v bolj kvalitetne kovance, kot so BTC, ETH, ADA, BNB, DOT in mnogi drugi. Vesel sem za vsakogar, ki je uspel izplačati kakšen dober dobiček s pomočjo DOGECOINA. Upam in želim vam, da vam bo to uspelo čim večkrat, a polagam vam na srce, da ste previdni in da niste zaslepljeni s trenutno rastjo, saj se boste hitro ujeli v (pre)drago past. Zapomnite si, vi morda imate čustva do DOGECOINA, on do vas prav nobenih!

Vse zapisano je zgolj osebno mnenje!

Avtor: Boštjan Cizelj

Predhodnji članek

ETH/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

BNB/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!