Ocean Protocol (OCEAN)/USDT – Tehnična HODL analiza (PREMIUM)

Kovanec: Ocean Protocol (OCEAN)

Časovni interval: 1W

Trgovalni interval: Dolgoročni (HODL)

Tokratna tehnična analiza je pripravljena iz vidika dolgoročnega trgovanja oziroma vlaganja (HODL) in je primarno namenjena iskanju dolgoročnega potenciala in ne toliko kratkoročnemu oziroma srednjeročnemu  trgovanju.

OCEAN je vse od okvirno aprila 2021 v fazi makro down-trenda, kar lahko vidimo na spodnjem grafu. Z aprilom 2022, torej natanko leto dni po pričetku korekcije, je OCEAN našel svoj support, kjer je prešel v nekaj mesečno fazo konsolidacije. Zelo pomembno območje, kjer je OCEAN pričel graditi močan support in temelj za ponovni odboj, a žal se je zgodila FTX menjalnica, ki je OCEAN, enako kot celoten kripto trg, potegnila še nekoliko globje. Vsekakor ne najboljši znak, saj je OCEAN izgubil pomemben support.

Če pogledamo makro sliko, ta nakazuje tvorbo bullish falling wedge trenda, ki ga prikazujeta oranžni liniji. Gre za zelo bullish trend, v kolikor pride do njegove potrditve. Ker gre za makro sliko potrditve še ni, a kot vidimo na grafu, je nedavno prišlo do bullish preboja zgornje trend linije in kar je še pomembnejše, prišlo je do pozitivnega re-testa makro down-trend linije kar nakazuje željo OCEAN po prehodu v bullish trend. OCEAN se trenutno nahaja nad enim najpomembnejših support območij, ki leži med okvirno $0,090 in $0,12.

Pravzaprav je OCEAN, glede na strukturo gibanja, v fazi iskanja svojega dna. Če pogledamo spodnji graf vidimo, da je za dolgo časa za dno veljalo območje makro supporta med $0,30 in $0,38, katerega pa je OCEAN izgubil v majski korekciji. Padec se je nato, vsaj za enkrat, zaključil na aktualnem supportu, med $0,12 in $0,15, ključno support območje, katerega OCEAN ne sme izgubiti pa je še malo globje, okvirno med že omenjenih $0,090 in $0,12.

V kolikor HODLate OCEAN oziroma ga dokupujete, vsekakor bodite pozorni na ta support. V kolikor ga OCEAN izgubi, lahko sledi kar konkreten padec. Do kam je težko reči, saj nižjega supporta trenutno ni.

Na drugi strani so dolgoročno prav tako pomembne makro resistance linije. Prva, aktualna resistance linija leži v območju $0,17 in $0,21, torej le nekaj višje od trenutnega položaja. Pravzaprav gre za vrh nekaj mesečnega konsolidacijskega območja. Gre za pomembno območje, katerega mora OCEAN prebiti, da bi nato lahko napadel tisto ključno makro resistance območje, med $0,30 in $0,38. Pri dosegu makro resistance območja, bi svetoval, da se pobere vsaj nekaj malega dobička, saj zna na tej točki, v kolikor ne bo OCEAN deležen izrazitega bullish trenda, kar dvomim, vsaj glede na trenutne razmere na trgu, prešel v pullback. Povedano bolj preprosto, dvomim, da bo imel OCEAN toliko moči, da bi že v prvem poskusu prebil makro resistance območje. Zato je dobro pobrati nekaj malega dobička in z njim ponovno vstopiti po zaključenem pullbacku.

Tudi Fibonacci graf nakazuje podobno sliko pomembnih in močnih resistance območij. Osredotočimo se predvsem na golden pocket območje, ki ga predstavlja zeleno področje na grafu spodaj. Spodnja Fib 78% linija leži pri vrednosti okoli $0,5, kar je prav tako močna psihološka meja, poleg tega pa leži  le nekaj višje od že prej omenjene resistance linije $0,30-$0,38. V kolikor OCEAN v prihajajočih mesecih ne bo deležen izrazitejšega bullish trenda, bo najverjetneje imel kar nekaj izzivov v območju med $0,30 (spodnja meja makro resistance območja) in $0,50 (spodnja Fib meja).

Ko bo enkrat uspel s prebojem tega območja, bo pot navzgor lažja in hitrejša.

Ključni tedenski indikatorji RSI, MACD, Stohastični RSI in OBV, se še vedno nahajajo v pozitivni fazi in nakazujejo še nekaj pozitivnega gibanja v prihajajočih tednih, a bo gibanje OCEAN v veliki meri pogojeno z gibanjem trga oziroma BTC, ki lahko OCEAN potegneta močno za seboj navzgor, ali pa pokvarita “zabavo”. Indikatorji so pozitivni, tudi makro trend je pozitiven in v danem trenutku je OCEAN pripravljen za nekaj pozitivnega trenda. Ne pozabimo pa, da ta mesec sledi še pomemben FOMC sestanek, kjer bosta objavljeni tako nova stopnja inflacije v ZDA, kot nova sprememba obrestne mere. Ti dve informaciji bosta zagotovo vplivali na trend gibanja trga in tudi samega OCEAN.

Sta pa tukaj še dva dejavnika, na katera bi želel opozoriti. Gre za makro signala, torej bi lahko prišla do izraza dolgoročno. Kot vedno, dogajanje bo potrebno spremljati in počakati na morebitno potrditev. Oba signala sta precej bearish in bi potencialno lahko pokvarila pričakovanja vseh, ki OCEAN HODLate. Naj ponovim, trenda še zdaleč nista potrjena, OCEAN kaže pozitivne signale, a trenda, ki sledita v nadaljevanju, lahko dogajanje precej pokvarita.

Najprej bi opozoril na makro trend, ki ga je tvoril OCEAN in sicer lower high, lower low trend, kar vidimo na spodnjem grafu. Drži, iz prikazanega je OCEAN tvoril bullish fallinge wedge trend, o katerem sem pisal na začetku, a iz vidika dolgoročnega vlaganja, lahko spodnji trend predstavlja težavo. Zakaj? Kadar spremljamo makro trend kovanca, navadno močni kovanci tvorijo faze higher high trenda oziroma t.i. ATH. Ko kovanec doseže prvi ATH, temu navadno sledi novi ATH. Kadar pa kovanec tvori ATH, čemur nato sledi faza padanja in kovanec ne doseže več ATH območja, kot to lahko vidimo na spodnjem grafu, navadno to nakazuje padanje nakupne oziroma dolgoročne nakupne moči ali zanimanja.

Za primer lahko vzamemo npr. BTC, kjer vidimo (spodaj), da je BTC v letu 2021, letu izrazitega bullish trenda, tvoril higher high trend, medtem ko je OCEAN v enakem obdobju tvoril lower high trend.

V makro trendu si torej navadno ne želimo videti, da kovanec izgublja moč. A le čas bo pokazal, ali gre dejansko za upad zanimanja s strani investitorjev oziroma trgovalcev, trgovalni volume tega sicer ne nakazuje, ali pa gre zgolj za posledico tega, da je OCEAN dokaj hitro močno zrasel in pravzaprav vse do tega trenutka, še ni našel svojega dna in spodnjega makro supporta, kar vsak močnejši kovanec slej kot prej tudi stori. Nenazadnje je nekaj podobnega prikazal tudi BTC, med letoma 2017 in 2019, kjer je prav tako tvoril lower high trend, a je s tem zgradil izjemno močan spodnji support, ki se nahaja v območju med $8.000 in $10.000, torej v območju potencialnega dna. Čas bo pokazal, ali OCEAN sledi temu trendu.

Drugi, potencialno zaskrbljujoč signal pa je OCEAN tvoril na 1M intervalu, kjer je tvoril dokaj izrazito bearish engulfing svečko, ki je prikazana s puščico. Gre za bearish signal, ki potencialno nakazuje nadaljevanje bearish trenda. A ker gre za mesečni interval in ker smo mesec komaj pričeli, bo potrebno počakati do januarja, da bi lahko potrdili ta trend. Če bi moral podati oceno, bi dejal, da se bo OCEAN krajši čas še gibal v območju konsolidacije, kjer bo iskal moč za odboj. Na dejansko gibanje pa bodo vplivali predvsem makro tržni trendi, katerim bo OCEAN sledil.

Se kmalu obeta večja sprememba trenda?

Zelo zanimiv je pogled na Bollinger Bands indikator, ki na 1W intervalu nakazuje najdaljši in največji stisk pasov do sedaj. Takšen signal nakazuje bližanje večje spremembe trenda. Ker gre za tedenski interval, bi do te spremembe lahko prišlo nekje med polovico in koncem decembra (okvirno).

Glede na to, da je OCEAN pozicioniran na support liniji, ki trenutno predstavlja dno in dejstvo, da na 1W intervalu tvori večkrat potrjeni bullish divergence trend, kar prikazujejo oranžne linije na spodnjem grafu, bi dejal, da je trenutno večja verjetnost nekaj izdatnejšega odboja.

Vsekakor je OCEAN trenutno v zelo zanimivem položaju za dokup, predvsem v kolikor kovanec HODLate. Da, možnost nadaljevanja korekcije vsekakor obstaja, a vsaj kratkoročno bi dejal, da bi do te prišlo le v primeru negativnih sprememb tržnega trenda, katerim bi OCEAN sledil. Sam kovanec sicer nakazuje dokaj pozitivne signale, z nekaj, že omenjenimi opozorili. 

V tem trenutku je pomembno predvsem to, da OCEAN potrdi support in svoje dno. Tako bo njegovo gibanje bolj jasno. V kolikor HODLate OCEAN, je sedaj obdobje akumulacije in dokupovanja. Vsekakor pa bi postavil stop loss pozicijo v območje $0,090 in $0,10, s katero bi se zaščitil pred morebitno nadaljnjo korekcijo. Kot že omenjeno, OCEAN še ni potrdil dna, torej tveganje še ostaja.

Kakšen potencial rasti ima OCEAN v primeru bull marketa?

Najprej bi želel še enkrat poudariti, da je HODLanje altcoinov mnogo bolj tvegano, kot HODLanje BTC, predvsem zaradi tega, ker je njihov dejanski potencial rasti povezan z njihovo konkretno uporabnostjo in večjih investitorjev, ki vidijo v projektu potencial in ga posledično finančno podpro.
 
Srednjeročni cilj OCEAN, je vsekakor prebiti psihološko mejo in Fib golden pocket, pri $0,50, ter to območje spremeniti v support. V kolikor bi makro ekonomske razmere bile neugodne, čemur bi sledil tudi potencialni novi bull market, potem bi, v primeru odboja in rasti ocenil, da ima OCEAN target območje postavljeno nekje med $1,3 in $1,5. Realni potencial, v primeru, da bomo spremljali bolj izrazit bull market, pa bi OCEAN lahko dosegel območje med okoli $2,5 in dobre $3.
 
Kot rečeno, dejanske bull market pogoje bodo določali realni makro ekonomski in geopolitični dogodki, ki se bodo odvijali v prihodnih mesecih oziroma v letu ali dveh.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Unfi Protocol DAO (UNFI)/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

Polygon (MATIC)/USDT – HODL tehnična analiza (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!