NEAR Protocol (NEAR)/USDT – Tehnična analiza (PREMIUM)

NEAR Protocol (NEAR) je kovanec iz skupine layer-one kovancev, katerega v preteklosti nisem prav veliko analiziral, a v zadnjem času postaja potencialno vse bolj zanimiv s svojim položajem in indikatorji, ki nakazujejo kar precejšen bullish potencial. Kot domala celoten trg, je tudi NEAR podrejen dogajanju okoli glavnih dveh kovancev, BTC in ETH, zato bo njegovo gibanje v naslednjih dnevih in tednih v veliki meri sledilo gibanju omenjenih dveh kovancev. In zakaj je NEAR vse bolj zanimiv?

Makro support linija

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je NEAR v aprilu mesecu prešel v kar ostro korekcijo, kjer je sledil trgu, a je z mesecem junijem nato našel zelo močan support na praktično spodnji makro support liniji, med $2,35 in $3,48. Kadar kovanec najde support na tako pomembni liniji, to nakazuje, da je najverjetneje že našel svoje dno in da skozi konsolidacijo išče priložnost za odboj. NEAR vsekakor ne sme pasti pod omenjen support, saj bi to pomenilo kapitulacijo. A kot kažejo trenutni indikatorji, bi aktualni support moral zdržati. Poleg najverjetnejšega dna, makro support linija predstavlja tudi optimalno območje vstopa oziroma nakupa.

Da, NEAR teoretično lahko pade še nižje, a kot omenjeno, bi to predstavljalo kapitulacijo in za enkrat je zelo malo verjetnosti, da bi do tega prišlo. Se pa vse od aprila NEAR nahaja tudi v fazi konsolidacije, kjer se giblje med makro support in resistance linijo (rdeče območje), ki se nahaja med $5,71 in $6,81. Prav znotraj omenjenega območja bomo NEAR spremljali vsaj še nekaj dni oziroma tednov, kjer bo vsaj poskušal s ponovnim prebojem omenjene resistance linije. Tvori pa NEAR še en pomemben trend, gre za simetrični trikotnik, ki ga predstavljata oranžni liniji na spodnjem grafu. Kot vemo, simetrični trikotnik predstavlja neodločen trend, zato moramo počakati, da se zapolni okoli 80% trikotnika, ko navadno pride do potrditve trenda. Se pa NEAR trenutno nahaja skoraj natanko na spodnji liniji trikotnika in zanimivo bo spremljati, ali bo tukaj prišlo do odboja in poskusa napada na omenjeno resistance linijo.

NEAR je dvakrat že poskušal prebiti zgornjo mejo trikotnika in hkrati resistance linijo, a obakrat žal neuspešno. Na to sem pozoren, saj to ni najboljši znak, a glede na močan support in dejstvo, da NEAR prav tako tvori lower high, lower low trend znotraj trikotnika, daje to nekaj več verjetnosti za vsaj manjši odboj. Počakajmo, saj bo zelo veliko odvisno od tedna, ki je pred nami, ko bo znana nova stopnja inflacije v ZDA, kar bo vplivalo na kripto trg.

DMA20 in DMA50

Da NEAR nakazuje bullish potencial, nakazuje tudi trenutni položaj, kjer se želi pozicionirati nad DAM20 trend linijo (zelena) pri $3,62. To bi bil prvi bolj jasen bullish signal, od tu pa bi moral napasti in v support spremeniti še DMA50 (modra) trend linijo, pri $4. To bi potrdilo bullish trend. Da bo NEAR v naslednjih dnevih ali morda tednu vsaj poskušal napasti območje DMA50 pri $4, nakazujeta tudi trenutna RSI in MACD indikatorja, ki sta prešla v pozitivno fazo. A ponavljam, veliko bo odvisno od tedna, ki je pred nami. 

Bollinger Bands nakazuje skorajšnjo spremembo

Kot pri mnogih kovancih, tudi v primeru NEAR, Bollinger Bands indikator nakazuje močan stisk pasov, kar nakazuje, da bo kmalu prišlo do spremembe oziroma potrditve trenda. V danem trenutku indikatorji nakazujejo več možnosti za odboj, a ne pozabimo, da NEAR tvori simetrični trikotnik, kjer šele pri cca. 80% zapolnitvi trikotnika, pride do potrditve trenda, prav tako še čakamo na novo stopnjo inflacije, kar bo vplivalo na gibanje kovanca. A ne glede na to, skoraj zagotovo lahko kmalu pričakujemo več dinamike in potrditev trenda.

Če pogledamo v zgodovino vidimo, da je podoben stisk pasov Bollinger Bands pokazal že med julijem in avgustom 2021, čemur je sledil velik odboj in nov ATH. Bo tudi tokrat sledil odboj, čeprav menim, da za novi ATH, NEAR še nima moči?

Fibonacci analiza in target linije

Tudi pogled na Fibonacci graf pokaže, da je NEAR pozicioniran prav na spodnji liniji območja golden pocket, pri Fib 78%, ki velja za zadnjo obrambno linijo. Na tej liniji vztraja že nekaj tednov in prav tukaj bo kmalu prišlo do potrditve trenda. Glede na aktualne indikatorje ocenjujem, da NEAR ne bo padel pod aktualno support linijo, torej je območje med okvirno $2,80 in $3,40 območje optimalnega vstopa. V kolikor informacije v prihajajočem tednu ne bodo pokvarile načrtov in trg potegnile nižje, bo NEAR napadel območje golden pocketa, pri okoli $4. To je tudi prva target linija. Sledi druga target linija pri okoli $4,9, zatem pa še območje makro resistance linije, pri $5,3.
 
V kolikor bi se razmere na trgu poslabšale in bi prišlo do korekcije, bi bil osebno pozoren na linijo $2,85. Kljub temu, da se support območje konča še nekoliko niže, osebno ne bi želel videti NEAR pod omenjenih $2,85, saj pod to vrednostjo support slabi, kar pomeni povečana verjetnost korekcije vsaj do $2,35 oziroma še precej nižje, do okvirno $1,80

V kolikor nameravate vstopiti oziroma dokupovati, z večjimi vložki še nekoliko počakajte, vsaj do srede oziroma četrtka, ko bo znana nova stopnja inflacije, trg pa bo že pokazal prve reakcije. Do takrat vložite le del planiranega kapitala. Ne pozabite na postavitev stop loss pozicije, dobičke pa pobirajte sproti, po doseženih target linijah.

 

Zapis je izključno informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta. Prav tako priporočam, da pred trgovanjem vedno opravite še svojo analizo.

Predhodnji članek

Kaj se obeta trgu altcoinov v teh nestabilnih razmerah na globalnih trgih

Naslednji članek

Zakaj lahko prihajajoča globalna recesija in ekonomski zlom izbrišeta večino altcoinov? (PREMIUM)

error: Content is protected !!