Market Watchdog – mesečna makro analiza za mesec avgust 2023 (PREMIUM)

Mesec julij sta tako BTC, kot kripto trg (TOTAL), zaključila v rdečem. Bolj kot sama izrazitost negativnega stanja v mesecu juliju, je izstopala rekordno nizka volatilnost (BTC), ki je bila in je še, ena najnižjih v zadnjih 13 letih. Trg je na trenutke tako deloval skoraj mrtvo, a kot vemo, nizka volatilnost navadno predstavlja zatišje pred viharjem kar pomeni, da se bližamo precej veliki reakciji trga. Gre pa takšno nizko volatilnost razumeti tudi v luči psihološke manipulacije trga, s strani t.i. pametnega oziroma investicijskega kapitala, ki na takšen način skuša trg “uspavati”, ga narediti nezanimivega in tako posledično iz njega iztisniti retail.

Kljub negativno zaključenemu mesecu in rekordno nizki volatilnosti, pa tako BTC, kot kripto trg (TOTAL), ohranjata svoj makro položaj v up-trendu, nad trend linijo, kar lahko vidimo na spodnjih dveh grafih.

BTC/USD

TOTAL

Nakazujeta pa oba mesečna grafa (BTC, TOTAL – 1M) kar nekaj šibkosti, kar najverjetneje pomeni vsaj re-test omenjene up-trend linije, katero kripto trg (TOTAL), na mesečnem intervalu, že re-testira. Zelo pomembna re-testa, ki bosta pokazala, koliko moči sta trga še ohranila. Na tej točki bi želel pozornost usmeriti na oba ključna indikatorja, RSI in MACD. Oba RSI indikatorja (BTC in TOTAL), se nahajata natanko na srednji, nevtralni liniji 50%. Zelo pomembno območje, katerega morata trga ohraniti, v kolikor želimo nadaljevati v bullish trendu. Na drugi strani pa oba MACD indikatorja nakazujeta nekaj več šibkosti in pešanje moči, a pomembno je, da za enkrat prav tako še ostajata nad srednjo linijo 0.

Tedenski interval

Če pogledamo tedenski interval lahko vidimo, da BTC ohranja bullish strukturo, saj se nahaja nad ključno tedensko MA200 trend linijo, ki predstavlja mejnik med bullish in bearish trendom. Sočasno se MA200 nahaja natanko v območju makro supporta $24.300 in $25.800. Gre za zelo pomemben support, katerega BTC nikakor ne sme izgubiti, saj bi to nakazovalo na izrazito povečano šibkost in nastop bearish trenda.
Bi pa opozoril na potencialno zelo bearish trend in sicer t.i. double top, katerega je BTC tvoril na tedenskem intervalu. Statistično gledano, omenjeni trend predstavlja enega najbolj bearish trendov, a do potrditve še ni prišlo. Do te bi prišlo v trenutku, ko in če bi BTC izgubil support v območju $24.300-$25.800. V tem primeru bi skoraj zanesljivo prišlo do re-testa območja $21.500-$22.100, kjer je tudi target linija, v primeru realizacije double topa. RSI in MACD za enkrat ohranjata položaj nad srednjima linijama, kar daje nekaj upanja za pozitiven razvoj dogodkov, a dejstvo je, da moč nekoliko peša. Nenazadnje je to pričakovano in razumljivo, saj je BTC v fazi rasti vse od začetka meseca januarja. Mesec avgust bo torej primarno minil v spremljanju support območja $24.300-$25.800, katerega BTC ne sme izgubiti.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Je pa trenutno nekoliko bolj zaskrbljujoča tedenska slika trga altcoinov, kjer se altcoini borijo za ohranitev pozicije nad tedensko MA200 trend linijo. Do konca tedna nas sicer loči še nekaj dni, a v kolikor bi altcoini izgubili ta support, potem lahko pričakujemo kar nekaj bolj izrazito negativnih številk, v primeru mnogih altcoinov, zato previdnost ne bo odveč. V povprečju lahko pričakujemo korekcijo med 10% in 20%, nekateri altcoini bi lahko prešli tudi v še bolj izrazito korekcijo, v kolikor bi prišlo do omenjene izgube supporta. No, v kolikor pa bi trg altcoinov uspel ohraniti support in bi tukaj prišlo do odboja, kar bo znano v tednu ali dveh, pa bi to bil mnogo bolj bullish signal.

Delniški trg (NASDAQ – IXIC, S&P500 – SPX, 1W)

Bitcoin se je v zadnjih tednih oziroma mesecih, prvič nekoliko bolj izrazito prenehal slediti delniške trga, kar je bilo do sedaj v navadi in prihajajoče obdobje bo zagotovo dober pokazatelj, ali je šlo za dejanski odmik BTC od delniških trgov, ali pa je šlo zgolj za osamljen primer. Kakor koli če pogledamo delniški index NASDQ na tedenskem (1W) intervalu potem lahko vidimo, da je le-ta tvoril izrazito rast, da pa je v območju makro down-trend linije naletel na močno resistance območje, kjer je prišlo do zavrnitve. NASDAQ ima izrisana tri (3) izrazitejša support območja, do prvega re-testa prihaja prav v teh dnevih in videli bomo, ali bo prišlo do pozitivnega re-testa in odboja, skozi katerega bo še enkrat poskušal prebiti zgornjo trend linijo. Glede na trenutne indikatorje (RSI in MACD), so možnosti, vsaj za enkrat, majhne, saj MACD nakazuje pešanje moči in prehod v bearish trend, RSI pa je v območju prenakupljenosti in že nakazuje prehod v negativno fazo. Ključno je predvsem spodnje support območje, kjer se nahaja tudi tedenska MA200 trend linija. Kot v primeru BTC, tudi NASDAQ ne sme izgubiti tega supporta, saj bi v nasprotnem primeru bil to precej bearish signal za trge risk-on assetov. Kot že omenjeno uvodoma, pa bo v tem primeru sočasno prišlo tudi do zanimivega testa, kjer bomo lahko spremljali reakcijo BTC na trg delniških indexov. V kolikor sta se trga dejansko razšla, potem bi to morda lahko bila priložnost za BTC, a počakajmo.

Podbno sliko kaže tudi S&P500 index (SPX), ki je na tedenskem intervalu prešel v pullback, v območju makro supporta, sočasno pa je tvoril tudi bearish t.i. double top trend. Podobno kot NASDAQ, se tudi SPX še vedno nahaja nad tedensko MA200 trend linijo, kar nakazuje na še vedno veljaven bullish makro trend, a tudi v primeru SPX, tako RSI, kot MACD, nakazujeta precej šibkosti, ki bi potencialno lahko rezultirala v večji, tudi do 16% korekciji trga (potencialno celo večji).

Kaj lahko torej pričakujemo v avgustu?

Trgi trenutno še ostajajo v bullish fazi, ki se je začela z mesecem januarjem. Povsem normalno je, da bo slej kot prej prišlo do pullbacka ali korekcije, saj si mora trg tako nabrati novih moči. Ključno v avgustu bo predvsem to, da trgi (BTC, TOTAL, TOTAL2, NASDAQ, SPX) ne izgubijo makro supporta v območju tedenske MA200 trend linije. To bi namreč bil precej bolj zaskrbljujoč signal, predvsem v tem trenutku nekaj več šibkosti nakazuje trg altcoinov, zato bo potrebno biti še dodatno previden.

Zgodovinsko gledano, mesec avgust prinaša mešane donose, kar se tiče BTC. Pomembneje je to, da “Zeleni” avgusti dosegajo mnogo višje donose, kot prinašajo izgube rdeči avgusti. Ne gre pa spregledati, da kmalu sledi september, ki je, vsaj zgodovinsko gledano, precej negativen mesec za BTC. Kakor koli, nizka volatilnost trga nakazuje, da se bliža večja reakcija trga, zato je potrebno biti pripravljen, za mesec avgust pa je ključno predvsem to, da trgi ne izgubijo omenjenega makro supporta v območju MA200 tedenske trend linije. To bi bil zelo bearish signal, odboj pa bi po drugi strani pomenil nadaljevanje bullish trenda.

Zapis je informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Chainlink (LINK)/USDT – Trgovalna ideja (PREMIUM)

Naslednji članek

Tehnična in trgovalna analiza za kovance: BTC, ETH, QNT, OP, ARB, NEAR, ALGO, SNX, BCH, FLR, ADA, RNDR, ZIL

error: Vsebina je zaščitena!