Market watchdog mesečna makro analiza kripto in finančnih trgov za mesec marec 2023 (PREMIUM)

Tokrat je pred vami prva, prenovljena različica celovitega makro analitičnega poročila za kripto in finančne trge Market watchdog, ki vam bo sedaj na voljo v mesečni in ne več tedenski različici. Namen Watchdog poročila je zajeti, pregledati, analizirati in predstaviti širšo, makroekonomsko sliko finančnih in kripto trgov, saj so tovrstna dogajanja in gibanja, medsebojno povezana. V kolikor želimo postati uspešen in resen vlagatelj ali trgovalec, moramo poznati in razumeti tudi širšo ekonomsko sliko, saj bo v veliki meri od nje odvisen naš trgovalni uspeh.

V tokratnem poročilu bomo nekoliko podrobneje pogledali potencialne nove pretrese, ki se zgrinjajo nad finančne trge, predvsem pa nad kripto trg. Spoznali bomo, na kaj moramo biti pozorni, kako se lahko pripravimo na morebitne pretrese in kakšni so najbolj verjetni scenariji za trg BTC in trg altcoinov.

Mesec marec se je pričel s precej mešanimi, celo negativnimi signali

Mesec marec se je v tehničnem smislu pričel s konsolidacijo trga in BTC, čemur je nedavno sledil hiter cca. 8% pullback oziroma manjša korekcija, ki je bila primarno reakcija trg na zelo negativno novico o zlomu Banke Silvergate. No, banka sicer še ni doživela popolnega zloma, jo pa ta skoraj zagotovo čaka po tem, ko banka ni uspela pravočasno predložiti ustreznih papirjev in dokumentov, izkazov poslovanja. Banka je sporočila le to, da je Q4 2022 zaključila z milijardno izgubo. O tem sem že pisal v nedavnem članku, ki si ga lahko preberete tukaj, zato zgolj nekaj ključnih podrobnosti. Silvergate je bila (je) ena največjih t.i. kripto bank, ki je financirala mnoge kripto projekte, zagotavljala je kapital mnogim menjalnicam, med drugimi tudi Coinbase in je kot taka veljala za zelo pomembno finančno institucijo. Takoj po objavi novic o slabem finančnem stanju omenjene banke, je na trgu zavladala panika in večina ključnih kripto institucij oziroma menjalnic, ki so poslovale s Silvergate banko je najavila, da so z banko že prekinile sodelovanje. To je delnico te banke pognalo proti dnu, žal pa je posledično odreagiral tudi trg, kar je vodilo v 8% manjšo korekcijo. Sama korekcija ni nič šokantnega, še manj rekordnega, a je dovolj, da so že tako prestrašeni in nezaupljivi trgi, odreagirali negativno.  Spodaj prikaz padca Silvergate delnice, ki je padla za kar 10% po objavi novice.

Vsekakor je “padec” banke Silvergate slab signal, a osebno menim, da je trg z zadnjo malo korekcijo, dogajanje okoli te banke že vključil v aktualno ceno in da iz tega naslova večjih pretresov ne gre več pričakovati.

Žal pa Silvergate banka ni edini negativni signal, ki nas je pospremil v mesec marec. Nedavno je odjeknila tudi potencialno zelo zaskrbljujoča novica, da ameriške oblasti (ponovno) preiskujejo potencialne nepravilnosti, povezane s poslovanjem največje CEX menjalnice Binance, kjer naj bi se, tako vsaj ameriške oblasti oziroma krogi blizu ameriških pristojnih organov, dogajale podobne poslovne prakse, kot v primeru FTX menjalnice. Vmešal naj bi se celo sam ameriški senat. Takšne novice so potencialno zelo zaskrbljujoče, a potrebno je odreagirati premišljeno in ne v paniki. Jasno je treba povedati, da za enkrat ne obstaja noben dokument, dokaz, ki bi potrjeval kakršnokoli vpletenost ameriškega senata v omenjeno preiskavo. Tudi uradne najave ameriških organov še ni bilo, poleg tega pa je potrebno jasno zapisati, da je preiskava usmerjena v Binance US, ki deluje na ameriškem trgu in ne v Binance, preko katere trguje večina. Vsa saga, povezana z menjalnico Binance je, vsaj po mojem mnenju, v veliki meri umetno in načrtno ustvarjena, za njo pa se  skriva boj za prevlado na trgu med ZDA in Kitajsko. Binance sicer niso Kitajska menjalnica, ni pa skrivnost, da je njen CEO in ustanovitelj kitajskega porekla, čeprav je domala celo svoje življenje preživel v Kanadi in da se v Binance steka precej Kitajskega kapitala, preko Hong Konga. Ključno pa je predvsem to, da so Binance daleč največja in najmočnejša menjalnica, v njej pa ZDA nimajo svojega vpliva. Poskus napadov na Binance se je pričel že kar nekaj nazaj, ključni prelom pa se je zgodil z zlomom FTX menjalnice, preko katere so določeni ameriški krogi, želeli vsaj zamajati Binance. V ozadju se najverjetneje nahaja tudi želja po večji dominaciji ameriških menjalnic, predvsem Coinbase. Verjetno eden najbolj resnih udarcev menjalnici Binance je zadala ameriška SEC, ki je napad izvedla posredno, z napadom na ameriško organizacijo PAXOS, ki velja za enega največjih izdajateljev stablecoinov, med drugim tudi BUSD, native stablecoinom Binanc. Ameriška SEC je tako odločila, da naj bi BUSD sodil med t.i. securities, kar je ena izmed oblik finančnih orodij, kot so npr. delnice. Ker naj bi šlo za securities, za katere veljajo posebna regulacijska pravila v ZDA, so pri SEC odločili, da BUSD prepovedo, s čimer so PAXOS, kot izdajatelju, izdali odločbo, da mora prenehati izdajati za stablecoin. Zelo hitro je bilo jasno, da gre pravzaprav za napad na Binance, kjer so že sprejeli vse potrebno za umik njihovega stablecoina.

Ker vas je kar nekaj spraševalo, kaj narediti v tem primeru, ko imate v portfelju BUSD naj povem, da panika nikakor ni potrebna. BUSD bo s časoma izginil, zato vam svetujem, da BUSD spremenite v USDT ali USDC, torej enega izmed ostalih stablecoinov. Vsekakor zelo resen udarec za Binance, kjer že iščejo potencialne nove rešitve. Nekaj jih je, o njih še ne želijo govoriti, ena je tudi ta, da se izda nov stablecoin, ki ne bi bil vezan na USD, temveč na EUR. Bolj kot to pa sem osebno nekoliko zaskrbljen, saj takšni SEC ukrepi potencialno nakazujejo možnost “napada” na največji stablecoin USDT. Padec tega bi bil za kripto trg izjemno hud šok, za vsem skupaj pa se skoraj zagotovo skriva želja po dominaciji še enega stablecoina, USDC, za katerim stoji tudi menjalnica Coinbase, predvsem pa ameriški organi in finančni krogi. Povedano bolj preprosto, gre za poskus dominacije na finančnih trgih, kar ni šala in žal smo se vsi skupaj znašli na sredini. Končni cilj pa je najverjetneje uvedba digitalnih valut CBDC, ki bi bile vezane na USDC.

Potencialno najbolj negativna novica, vsaj kratkoročno in srednjeročno, pa bi nas lahko doletela od petka, 10.3.2023 dalje. To je namreč datum, ki so ga regulatorji določili kot prvi možen datum, za pričetek izplačil Mt.Gox BTC. Skupno gre za kar 137.890 BTC kovancev v skupni vrednosti preko neverjetnih $3 milijarde. Zakaj gre? Kaj je Mt.Gox?

Mt.Gox

Za vse, ki zadeve ne poznate oziroma ne poznate dovolj dobro, najprej nekaj zgodovine. Mt.Gox je bila menjalnica, ustanovljena leta 2006. Seveda ni šlo za kripto menjalnico, temveč za menjalnico digitalnih kartic. Stran oziroma projekt ni prav dolgo živel, a že leta 2010, se je stran, s pojavom BTC, preusmerila v eno prvih kripto menjalnic, konkretno v BTC menjalnico. Istega leta je Mt.Gox dobila novega lastnika in menjalnica je vse bolj pridobivala na popularnosti, tako je kmalu presegla 20.000 dnevnih transakcij, kar je bila zavidljiva številka za tisti čas. Kot zanimivost, vrednost BTC se je takrat gibala okoli $1.

Stvari so se zapletle junija 2011, ko se je zgodil prvi hackerski napad na menjalnico. V tem napadu naj bi hackerji, s pomočjo luknje v računalniku, ki je bil del sistema, uspeli odtujiti kar 25.000 BTC kovancev. Nato so s posebno programsko skripto in aktivnostmi, uspeli vrednost BTC začasno zbiti iz tedanjih $17, na $0,01 in v tem času odtujiti še 2000 dodatnih BTC kovancev. Sledila so leta tehničnih težav, odškodninskih tožb, začasnih zaustavitev trgovanja in podobno. A kljub temu, je posel za Mt.Gox cvetel in tako je stran postala takratna največja BTC menjalnica na svetu, ki je pokrivala preko 70% vseh BTC transakcij. 

Kmalu pa so težave s transakcijami postale vse pogostejše in vse več uporabnikov ni imelo dostopa do svojih BTC kovancev, kar je sprožilo plaz pritožb zaskrbljenih uporabnikov. Vodstvo in lastniki so nekaj časa skušali pomirjati uporabnike, da bodo transakcije in poslovanje kmalu ponovno omogočeni, a najhujši udarec je sledil 24.2.2014, ko je v javnost prišel dokument, ki je obelodanil dejansko stanje menjalnice Mt.Gox, katera naj bi bila insolventna, izgubila pa naj bi kar 850.000 BTC kovancev, kar bi danes znašalo preko $18.000.000,000, ali cca. 4% celotnega BTC supplayja. Kmalu zatem je vodstvo Mt.Gox vložilo zahtevo po bankrotu.

Če zavrtimo čas nekoliko naprej, so zadevo v svoje roke prevzeli pravosodni mlini na japonskem, ki so lastnika obsodili zgolj na 30 mesecev zaporne kazni, kljub temu, da se je izkazalo, da je bil sam neposredno vpleten v izginotje kovancev. Japonski pravosodni organi so leta 2021 prav tako pripravili načrt rešitve vložkov investitorjev. Skozi preiskavo in “rehabilitacijski” proces, kot so ga poimenovali, so uspeli najti in prenesti v t.i. stečajno maso, 137.000 BTC kovancev, v skupni današnji vrednosti dobre $3.000.000,000. Vlagatelji in upniki imajo sedaj možnost, da se jim sorazmerni del vložka vrne v USD, BTC ali BCH. In prav zaradi tega prihaja do strahu na trgu.

Za primerjavo, v času velike korekcije, ki je bila posledica zloma LUNA, je bilo prodanih 80.000 kovancev BTC. Tokrat govorimo o skoraj enkrat večjem številu BTC kovancev, kar bi skoraj zagotovo vodilo v veliko korekcijo (black swan dogodek). Pred nami torej niso najbolj brezskrbni dnevi in tedni.

Kaj lahko torej pričakujemo? Osebno ocenjujem, da skoraj zagotovo ne bo prišlo do prodaje vseh omenjenih BTC kovancev, zagotovo pa jih bo kar nekaj šlo v prodajo. Razumeti moramo, da so zadnje Mt.Gox BTC kovance uporabniki lahko umaknili iz menjalnic 7.2.2014, ko je bila vrednost BTC okoli $800. Danes je vrednost dobrih $22.000 in zagotovo bodo mnogi upniki veseli tega kapitala po vseh teh letih. Prodaja se najverjetneje ne bo zgodila na enkrat, ampak postopoma, zato bo potrebno biti zelo pazljiv.

FOMC zasedanje

Da pa bo mera pretresov polna, nas 22.3.2023 čaka še zasedanje FOMC, kjer bodo objavili novo obrestno mero in projekcijo gibanja rasti inflacije in ekonomskih ukrepov. Trenutna ameriška inflacija ostaja 6,4% (YoY), kar pomeni, da se je že nekoliko znižala, a po zadnji tiskovni konferenci je predsedujoči FOMC, Jerome Powell dal jasno vedeti, da bodo nadaljevali z ukrepi, torej dviganjem obrestnih mer, saj se inflacija kljub vsemu prepočasi zmanjšuje.

Trg sicer v zadnjih mesecih ne odreagira več tako dosledno na negativne ali zmerno negativne informacije FOMC, kar pomeni, da trg očitno ne verjame več toliko FOMC in na vse skupaj gleda kot vsaj delni blef. To je sicer dobro, saj ohranja vrednosti BTC, kripto trga in delniških trgov višje, kot bi najverjetneje bili sicer, a nikakor ne smemo pozabiti, da ukrepi FOMC neposredno vplivajo na verjetnost recesije in tovrstnih dogodkov trg ne bo mogel v nedogled ignorirati. 22.3. lahko torej pričakujemo novo stopnjo obrestne mere. V igri sta dva potencialna dviga. Prvi je dvig obr.mere za nove 0,25% točke, drugi za 0,50%. Večina analitikov (69,4%) je mnenja, da bo FOMC ponovno posegel po 0,25% dvigu, medtem ko 30,6% analitikov in poznavalcev meni, da bi bil dvig lahko za 0,50%. Naj vas spodnji graf ne zavede, še nedolgo nazaj je skoraj 90% analitikov stavilo na 0,25% dvig. Informacije, ki prihajajo iz FOMC so precej mešane in delno zaskrbljujoče, kar bi potencialno lahko kazalo, da ocenjujejo, da inflacija pada prepočasi, zato bi lahko posegli po 0,50% dvigu. Za enkrat osebno ocenjujem, da bomo videli 0,25% dvig, v kolikor pa bi dejansko prišlo do 0,50% dviga, bi to imelo najverjetneje precej negativen vpliv na trg. Kot sem že večkrat zapisal, zdi se, kot da se stvari in ukrepi načrtno dogajajo in sprejemajo, da se iz trga iztisne kar največ retaila. Počakajmo.

Ekonomski kazalci

Ekonomski kazalci največje ekonomije (ZDA) ostajajo v fazi, ki nakazuje na zaskrbljenost in potencialno bližajočo se recesijo, ki bi lahko bila ena najhujših kriz do sedaj. Tako daleč sicer (še) nismo, a signali so že vidni. Seveda lahko vedno pride do pozitivnega obrata, a ob aktualni makroekonomski in geopolitični sliki, nisem ravno optimističen. Vsaj trenutno ne in to je potrebno upoštevati pri samem trgovanju in pri samih investicijah. Povedano drugače, potrebno je biti previden, vlagati v manj tvegane naložbe in le te zaščitit (stop loss). O potencialni recesiji sem pisal že pred časom, ker pa nameravam v kratkem pripraviti malo bolj poglobljeno novo analizo, tokrat ne bom izgubljal preveč časa, zato si poglejmo le najbolj ključne indikatorje.

US Retail sales
Pregled stanja retail prodaje v ZDA kaže na potencialen večji negativen obrat. Obrat se je že pričel in že sedaj je padec večji kot tisti med letom 2000-2002 (IT big bubble), a za enkrat manjši kot tisti iz leta 2008, ko je nastopila velika recesija in manjši od tistega, v času Covid crasha. Trenutno ta padec še ni alarmanten, a glede na to, da gre za sedaj za neprekinjen trend padanja krivulje, bi potencialno to lahko nakazovalo na možnost prihajajoče recesije. Dotični graf namreč kaže krčenje prodaje v ZDA in prav krčenje prodaje je eden prvih in jasnih signalov recesije.

USCPMI

USCPMI je še en ekonomski kazalec, ki prikazuje kondicijo ameriške ekonomije oziroma gospodarstva. Poleg krčenja prodaje in višanja brezposelnosti, je krčenje gospodarstva še en ključen pokazatelj recesije oziroma bližanja recesije. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je USCPMI index, od zadnjega vrha, ob koncu 2021, že sedaj naredil kar dobrih 50% veliko korekcijo, prav toliko kot v preteklih recesijah (od 2002 dalje), ne smemo pa pozabiti, da uradno sploh še nismo v recesiji. Drži, index se je odbil, a ponovno nakazuje možnost padca in to je signal, vsaj za povečano previdnost. Ker nas konec meseca čaka zasedanje FOMC, bo njihova odločitev še kako vplivala na te ekonomske kazalce, vse skupaj pa bo vplivalo tudi na risk on asset, med katere sodita tudi BTC in kripto.

2 letni donos ameriških obveznic

Donos ameriških obveznic je še en odličen indikator potencialnega prihajajočega gibanja risk on asseta. Kadar donos obveznic raste, vrednost risk on asseta pada in obratno. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, vrednost 2 letnega donosa obveznic ponovno raste, kar nakazuje na potencialni padec vrednosti BTC in posledično kripto trga. No, se pa trg obveznic nahaja tik pod precej močno resistance linijo, zato bo potrebno počakati, kako bo reagiral. Najverjetneje bo več znanega proti koncu meseca, saj gre za mesečni (1M) interval, a v kolikor bi prišlo do zavrnitve v območju resistance linije, potem bi lahko ponovno videli nekaj več rasti za risk on asset, v nasprotnem primeru nas najverjetneje najprej čaka nadaljevanje korekcije.

Ameriški Dollar (DXY)

Tudi USD se nahaja pod dokaj močno resistance linijo, v območju $106-$107 in v tem trenutku še ne daje občutka velike moči, kot jo je imel v lepem delu leta 2022. To je potencialno pozitiven signal, saj BTC in kripto trg delujeta v obratnem sorazmerju z USD. Po drugi strani pa je v support območju prišlo do hitrega in odločnega odboja, kar nakazuje, da USD, najverjetneje, pod tako želenih $100, še nekaj časa ne bomo videli. Tukaj sta v naslednjih tednih in nekaj mesecih možna dva scenarija. Po prvem, bearish za kripto, bi v območju resistance linije prišlo do zavrnitve, s čimer bi prišlo do re-testa support linije, tu pa do ponovnega močnega odboja, s čimer bi USD tvoril bullish double bottom trend. Po tem scenariju bi sledila zelo verjetna korekcija BTC in kripto trga.

Po drugem, bullish scenariju za kripto, bi prav tako prišlo do zavrnitve v območju resistance linije, sledil be re-test support linije, a v tem primeru bi bil re-test neuspešen, kar pomeni, da bi USD padel v območje naslednjega supporta, pri $100. To bi dalo nekaj dodatnega zagona BTC in kriptu.

S&P 500 (SPX)

SPX je delniški index, kateremu BTC navadno dosledno sledi. Žal v zadnjih dnevih temu ni tako, saj je BTC prešel v manjšo korekcijo, SPX pa je prešel v odboj. Ta sicer ni izrazit, a pogled na spodnji graf prikazuje kar nekaj pozitivnih signalov. SPX je tako prebil makro down-trend linijo, prav tako je prišlo do pozitivnega re-testa omenjene linije, kar je zelo dober znak. Pomembno pa je tudi dejstvo, da SPX še vedno ostaja nad EMA50 trend linijo (modra), medtem, ko se BTC bori za obstanek nad njo. Glede na to, da je BTC do sedaj dosledno sledil SPX, tokrat pa je krenil v obratni smeri, lahko nakazuje na dva možna prihajajoča scenarija. Po prvem BTC zgolj nekaj zamuja in se bo v prihajajočih dnevih in tednih pridružil SPX v odboju, po drugem, bolj bearish, pa bo BTC nadaljeval korekcijo, čemur bo kmalu sledil tudi SPX. V tem trenutku pravega scenarija ni moč napovedati, žal, saj je kripto trg ponovno žrtev velike in usklajene manipulacije, kar v bistvu usmerja ceno.

Kripto trg (TOTAL)

Kripto trg se z vsemi močmi bori za ohranitev support na MA200 trend liniji. Gre za izjemno pomemben support, saj bi, v primeru izgube tega, zelo verjetno spremljali novo veliko korekcijo, najmanj do območja, kjer smo bili v mesecu novembru, po padcu FTX, v primeru dodatnih negativnih novic, pa čisto možno še nižje. To sicer ne pomeni, da bi bil padec takojšen in hiter, najverjetneje bi trg prešel v tvorbo bearish lower high, lower low trenda.

Tudi Fibonacci analiza kaže natanko to. Trg se nahaja natanko na Fib golden pocketu (temno zeleno območje na spodnjem grafu), ki velja za najbolj ključno trgovalno območje, kjer navadno pride do spremembe trenda. Smo torej na prelomici. Ali bo kmalu prišlo do večjega odboja, ali pa bomo ponovno padli nižje? Gledano tehnično, je potencial za odboj dober. RSI ohranja support nad srednjo, nevtralno linijo 50%, trg se še vedno nahaja nad Fib golden pocketom in na supportu MA200, hkrati še vedno tvori higher high, higher low trend. A žal bodo gibanje kripto trga tokrat ponovno usmerjale novice in informacije FOMC, kar pomeni, da v veliki meri ostajamo v negotovosti in s pretiranim veseljem bi še kar nekaj počakal. Vsaj kratkoročno.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Trg altcoinov za enkrat še vedno nakazuje precej moči. Še vedno se giblje znotraj falling wedge trenda, ki ga prikazujeta oranžni liniji, kar velja za bullish trend. Tedenski RSI še vedno ohranja support nad nevtralno linijo 50%, trg pa se še vedno nahaja nad MA200 trend linijo (zelena), ki velja za ključen support. V tem trenutku me nekoliko skrbi predvsem ponoven neuspel poskus preboja zgornje trend linije, čemur je v preteklih neuspelih poskusih, vedno sledila korekcija. Tudi tokrat bo najverjetneje tako. Korekcija sama po sebi ni nič posebnega in je pričakovana, ključno je le, da trg altcoinov ne pade pod MA200 trend linijo. V kolikor bi prišlo do tega, bi s tem prenehal tvoriti higher high bullsih trend, altcoini pa bi lahko utrpeli ponovno veliko korekcijo, tudi med 15% do 25%.

BTC/USD

Eden največjih izziv BTC v danem trenutku je preboj MA200 trend linije, ki še vedno deluje kot izjemno močan support. Trenutno se MA200 nahaja v območju $25.264 in preboj te linije, ter sprememba v support, je prvi kratkoročni cilj BTC. Dokler BTC ne uspe s tem prebojem, toliko časa ne moremo govoriti o bolj bullish makro trendu, ki pa ga še vedno ne gre mešati z bull marketom.

Če pogledamo dogajanje na 1D intervalu, so ključna zgolj tri območja. Dve support in ena resistance linija. Trenutni support se nahaja v območju $21.500-$22.000, spodnji in zadnji, pa med $20.500 in $21.000. V naslednjih dnevih in tednu ali dveh, bo potrebno biti pozoren predvsem na ti dve območji. Izguba predvsem spodnjega, bi pomenila takojšen padec v območje $19.500, nato pa v območje aktualnega dna, kjer bi prišlo do re-testa. Kot sem zapisal že v preteklih odstavkih, bodo pri gibanju BTC, v prihodnih dnevih in tednih, imele ključno vlogo predvsem novice in FOMC informacije, a za enkrat ocenjujem, da bosta support zdržala. Na drugi strani imamo prav tako trdovratno in močno resistance linijo v območju $24.700-$25.300, s katero se BTC že dolgo bori. V kolikor bi BTC uspel s prebojem te linije in bi jo uspel spremeniti v support, bi to bil zelo pozitiven signal za napad na območje $27.000 in nato še na $30.000. V tem trenutku BTC še vedno tvori bullish higher high, higher low trend, a če smo pozorni, na 1D intervalu prav tako tvori bear flag, še vedno pa je viden zelo bearish trend bearish divergence, ki navadno predčasno napoved prihajajoč negativni obrat trenda.

Na spodnjem grafu še prikaz omenjenih dveh bearish trendov. Do potrditve še ni prišlo, zato je potrebno ostati previden. Z modro linijo na BTC trend liniji in na RSI indikatorju zgoraj je lepo viden bearish divergence trend, z oranžnimi linijami pa je lepo prikazan bear flag. V kolikor bi prišlo do njegove potrditve, kar bo jasno nekje proti koncu meseca, bi potencialna target linija bila prav območje spodnjega supporta.

Poglejmo si še nekaj finančne in on-chain analitike, povezane z BTC. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je največ nakupnega kapitala skoncentrirano v območju aktualnega dna, med $16.753 in $21.764.

Če pa to pogledamo bolj iz vidika support linij, potem je trenutno največ kapitala skoncentriranega v območju pod $20.000, med dobrih $19.000 in $19.684. Torej padec pod $20.000, v primeru povečanega prodajnega pritiska, ni izključen.

Kaj nas torej čaka v marcu?

Marec bo zagotovo postregel s precej volatilnosti, kar nakazuje trenutna konsolidacija in nizka volatilnost. Dominantni finančni krogi so načrtno odprli kar nekaj novih kripto front, zaradi česar je trg previden in bolj kot ne čaka na bolj jasne signale. To je navadno najbolj neugodno obdobje, saj je polno negotovosti, poleg tega pa je to najbolj tvegano obdobje za trgovanje. Vsi uspešni in najboljši trgovalci/vlagatelji, v tem času ne trgujejo, temveč čakajo na potrditev trenda. Trgovanje v teh razmerah je čisto navaden gambling, ki nima veze s pametnim in odgovornim trgovanjem. Potrpežljivost je ključna. Kot večkrat poudarjam, pri trgovanju ne iščemo popolnega dna ali vrha za vstop oziroma izstop, temveč čakamo na potrditev trenda. Pred nami je tako najverjetneje še krajši čas konsolidacije, vse oči pa so in bodo uprte v BTC. 

Trenutno še nismo v fazi nove korekcije, smo zgolj v pullbacku, če želite mali korekciji, ki še vedno ohranja bullish higher high trend (BTC/USD). Hodimo pa po robu, saj se BTC krčevito bori z aktualno support linijo in gibanje BTC bo imelo velik vpliv na trg altcoinov, zato bodite pozorni na BTC. Moje priporočilo za mesec marec je:

  • bodite pozorni predvsem na datum 7.3., ko bo imel govor predsedujoči FOMC Jerome Powell, kjer bo orisal stanje ekonomije in poglede FOMC na prihajajoče obdobje, trgi znajo nekoliko odreagirati na izjave
  • bodite pozorni na 10.3., ko se ne trg vrnejo prvi Mt.Gox BTC kovanci, kar zna sprožiti nekaj več prodajnega pritiska, koliko, je zelo težko napovedati, a menim, da bosta support območji zdržali, za enkrat pa ocenjujem, da je območje okoli $19.800 tisto najglobje, do katerega bi kratkoročno lahko segel BTC. Vsi Mt.Gox kovanci ne bodo šli v prodajo takoj, zato bo potencialni prodajni pritisk razporejen skozi ostale mesece
  • po tem obdobju bi lahko videli ponovno nekaj več moči BTC, a ključne so omenjene tri linije
  • ne pozabite pa na 22.3., ko sledi nova FOMC tiskovna konferenca in napoved novega dviga obr.mer. Makroekonomska slika ni najboljša, inflacija ne pada tako hitro, kot so si zastavili pri FOMC, zato ni izključen tudi 0,50% dvig obr.mer, kar bi imelo negativen vpliv na trg. Vseeno za enkrat moja ocena ostaja pri 0,25% dvigu
  • USD in 2 letni donos ameriških obveznic sicer rasteta, a se nahajata pod močnima resistance linijama, kar bi, v kolikor bi prišlo do zavrnitev, lahko imelo pozitiven vpliv na BTC in kripto. raste tudi SPX index, kateremu navadno sledi tudi BTC
  • do potrditve trenda prilagodite svoje trgovanje in ne trgujte, če res ni nujno, saj je tveganje v teh trenutkih preveliko
  • za vstop oziroma dokup BTC sta trenutno zanimivi obe support območji. Osebno bi najraje videl re-test spodnjega dela aktualnega supporta ($21.500-$22.200) in jasen odboj, kjer bi razmišljal o odprtju dolge pozicije. Bi pa, glede na zelo nejasne razmere, postavil stop loss malo pod aktualni support in ne bi tvegal preveč

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Finančni in kripto trgi pred novimi izzivi. Kaj lahko pričakujemo od BTC in ETH? (PREMIUM)

Naslednji članek

Preprost način, kako identificirati optimalno obdobje in območje nakupa ali dokupa, v primeru HODL strategije (PREMIUM)

error: Content is protected !!