Market watchdog mesečna makro analiza kripto in finančnih trgov za mesec april 2023 (PREMIUM)

Mesec marec se je zaključil in zakorakali smo v mesec april. Če se najprej ozremo v mesec, ki se je pravkar zaključil lahko vidimo, da je bil mesec marec izjemno pester. Globalni finančni in kripto trg so pretresli zlomi nekaterih večjih ameriških bank, katere imajo pomemben skupen imenovalec, to je, da so naklonjene kripto trgu. Mnogi poznavalci so tako že ocenili, da takšen zlom ni naključje in da je pravzaprav usmerjen v destabilizacijo kripto trga. Sočasno so se zatresli tudi klasični finančni sektorji, saj je svet spoznal, na kako šibkih in pogosto fiktivnih stebrih stoji bančni sektor. Marec je postregel tudi z dvema odmevnima pravnima procesoma, ki sta oziroma bosta sprožena in sicer proti dvema največjima menjalnicama Coinbase in Binance. Marec bi tako lahko opisali kot mesec, ko je ameriška vlada napovedala vojno kriptovalutam. Če k temu dodamo še dokaj negativen odziv ameriške FOMC, ki je ponovno dvignila obrestno mero, tokrat za 0,25%,sočasno pa so nakazali tudi nadaljevanje zategovanja pasu, potem lahko mirno ocenimo, da je bil marec mesec pretresov.

No, kljub temu pa se Bitcoin (BTC) ni dal pretirano motiti in je nadaljeval svojo pot. Mesec marec je BTC tako ponovno zaključil v zelenem, kar je izjemno pozitivno, glede na vse makro pretrese, sočasno pa to nakazuje tudi na vse večje zaupanje trga v Bitcoin. Kot lahko vidimo na makro mesečnem pogledu (BTC/USD), je BTC že s februarjem uspel s prebojem makro down-trend linije, v marcu je prišlo do pozitivnega re-testa in mesec je zaključil nad vrednostjo $28.000. Pozitiven signal, še posebej, če upoštevamo vse prej naštete makro pretrese. 

Marec je postregel s še enim pozitivnim signalom in sicer se je BTC uspel, prvič po avgustu 2022, ponovno prebiti nad ključno makro trend linijo WMA200, ki predstavlja mejnik med bullish in bearish trendom (ne gre mešati z bull/bear marketom). Trenutno se WMA200 nahaja pri vrednosti dobrih $25.500 in deluje kot makro support. To je tudi vrednost, pod katero BTC ne sme pasti v kolikor želimo nadaljevati z bullish trendom. 

Prvi signal, na katerega moramo biti pozorni v mesecu aprilu je torej WMA200 trend linija, pod katero BTC ne sme pasti ($25.500).

Makro analiza kripto trga

Mesec marec ni ponudil pozitivnih signalov zgolj za Bitcoin, temveč tudi za celoten trg. Trg je sicer že v mesecu januarju uspel s prebojem makro trend linije WMA200, a je v začetku marca prišlo do resnega re-testa, kar je bila posledica vseh negativnih novic, kljub temu pa je re-test bil uspešen in kripto trg je uspel ohraniti svoj položaj nad WMA200. To nakazuje na vsaj kratkoročno moč trga oziroma njegovo krepitev. Zadnja dva tedna sta sicer prinesla nekaj več konsolidacijskega gibanja, kar je tudi normalno po nekoliko bolj izraziti rasti, a ključno je, da trg ostaja nad WMA200 trend linijo, kljub pešanju moči.

Fibonacci analiza kripto trga nam pokaže, da se trg trenutno nahaja v izjemno pomembnem območju. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se trg nahaja tik pod Fib golden pocketom (temno zeleno območje), ki velja za najpomembnejše območje, kjer navadni prihaja do potrditve trenda. Fib golden pocket trenutno deluje kot močna resistance linija, medtem, ko območje WMA200, kjer se sočasno nahaja tudi Fib 50% trend linija, deluje kot močan support. April bo tako prinesel kar nekaj preizkušenj, saj bo trg na eno strani skušal prebiti omenjeno območje Fib golden pocketa, na drugi strani pa bo trg moral ohraniti svoj položaj nad WMA200 trend linijo.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Če pogledamo trg altcoinov vidimo, da kljub nekoliko povečanem negativnem stanju, v odnosu na BTC, altcoini še vedno ostajajo nad WMA200 trend linijo. Ob pozornem pogledu na spodnji graf lahko tudi vidimo, da so altcoini uspeli prebiti zgornjo trend linijo falling wedge trenda, ki sicer velja za bullish trend, še pomembneje pa je, da je prišlo do pozitivnega re-testa. To nakazuje na akumuliranje moči in na potencialno večji odboj trga altcoinov, ob prehodu dominacije iz BTC, v altcoine. Trenutno BTC kaže neprimerno večjo moč kot trg altcoinov, kar je razumljivo, saj gre za ključni kovanec, ki utira pot ostalim. A vsaka dominacija se na neki točki zaključi in obrne in prepričan sem, da bo tudi tokrat temu tako.

BTC bo najverjetneje še nekaj časa ohranjal moč in dominacijo, a kot lahko vidimo na spodnjem grafu (BTC.D), se BTC dominacija bliža zelo močni resistance liniji, ki predstavlja tudi psihološko mejo, območju 48%-50%. To območje bo BTC.D najverjetneje dosegla v mesecu aprilu in zanimivo bo spremljati reakcijo trga. V kolikor bi BTC.D uspela s prebojem omenjenega območja, bo to izjemno bullish signal za BTC, a po drugi strani nekoliko bolj neugoden signal za altcoine, ki bodo posledično še naprej izgubljali vrednost proti BTC. A tudi v tem je nekaj dobrega za altcoine. Gibanje BTC namreč napoveduje tudi potencialno gibanje altcoinov, ki bo sledilo. Vseeno pa ne smemo pozabiti, da bosta imeli končno besedo pri dejanskem gibanju trga, makroekonomska in geopolitična slika.

Če se za trenutek vrnem ponovno na BTC, potem bi v mesecu aprilu opozoril predvsem na dve območji. Prvo je že omenjeno območje WMA200, pri okoli $25.500, pod katerega BTC ne sme pasti, drugo pa je prva target linija, katero BTC že nekaj časa napada, to je območje med $30.000 in $31.000. V kolikor bi BTC uspel s prebojem omenjene target linije in bi jo uspel spremeniti v support, bi to bil dodaten, zelo bullish signal, za nadaljevanje in napadanje območja okoli $40.000. BTC tako za enkrat ostaja v bullish makro trendu, saj še vedno ohranja higher high, higher low trend. Ne gre pa prezreti ključnih indikatorjev RSI in MACD, ki sicer še vedno ohranjata bullish trend, a RSI se že nahaja na liniji prenakupljenosti, MACD pa že nakazuje rahlo pešanje moči. To sicer še ne pomeni, da bo BTC prišel v večjo korekcijo, opominja pa nas, da je navzdol več prostora, kot navzgor – a ne pozabite, ključen support je območje $25.500.

Makroekonomski kazalci

April nam tokrat ne bo ponudil novih zasedanj FOMC, to bo na vrsti 2. in 3. maja. Bo pa ameriška vlada v aprilu predstavila nekaj aktualnih gospodarskih kazalcev, a večina nima in ne bo imela takšnega vpliva na trg, kot zasedanje FOMC. Vsekakor pa bo potrebno biti pozoren na omenjene informacije iz makro vidika, saj sta makroekonomska in gospodarska slika še vedno slabi, s precej negativnimi izgledi.

US retail sales

US retail sales indikator nakazuje pozitiven obrat, a potrebno je opozoriti, da gre za t.i. lagging indikator, ki prikazuje stanje z zamudo in za nazaj, torej je porast trenda, čeprav minimalna, posledica božičnih in ponovoletnih praznikov. Bolj jasno sliko bomo dobili v začetku meseca maja.

USCPMI

USCPMI je indeks, ki prikazuje “kondicijo” ameriške ekonomije oziroma gospodarstva. Po obdobju manjše stagnacije, se je indeks z mesecem marcem ponovno obrnil v pozitivno smer, čeprav minimalno, a dovolj, da trg le ni soočen s samimi negativnimi novicami. Je pa potrebno povedati, da indeks še ni upošteval zloma ameriških bank, do katerega je prišlo nekoliko kasneje v mesecu marcu. Kljub vsemu ocenjujem, da gospodarsko-ekonomska slika ameriškega trga ostaja negativna, kot taka pa vendarle ne bo imela pretirano negativnega vpliva na sam kripto trg v mesecu aprilu. Največ potencialnega negativnega pritiska v aprilu lahko pričakujemo v primeru nadaljevanja kolapsa ameriških in tudi evropskih bank oziroma v primeru novih ukrepov proti kripto trgovanju in/ali menjalnicam.

2 letni donos ameriških državnih obveznic

Donos ameriških obveznic (2Y) je v mesecu marcu izgubil kar nekaj vrednosti, kar je imelo pozitiven vpliv na Bitcoin in kripto trg. Trend padanja se je sicer nekoliko umiril, a mesečni indikatorji RSI, MACD, Stohastični RSI še vedno nakazujejo nadaljevanje negativnega trenda, kar bi, v kolikor bi se takšen trend dejansko tudi nadaljeval, bi to lahko imelo pozitiven vpliv na gibanje BTC.

S&P 500 delniški indeks (SPX)

Marec je bil ugoden mesec tudi za SPX indeks. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se SPX še vedno nahaja nad WMA200 trend linijo (zelena), prav tako pa je v marcu prišlo do pomembnega dogodka, ko je SPX naredil pozitiven re-test makro down-trend linije (oranžna), katero je uspel prebiti v januarju. Trenutno se SPX približuje močni resistance liniji, v območju $4135-$4270 in videli bomo, kako bo SPX tukaj odreagiral, kar bo imelo vpliv tudi na gibanje BTC. Pomembno je, da SPX še vedno ohranja higher low trend, kar nakazuje na ohranjanje bullish moči, vsi trije ključni tedenski indikatorji, RSI, Stohastični RSI in MACD, pa še vedno nakazujejo pozitiven trend. Kot omenjeno, nekaj prostora za rast še ostaja, a pozor na obdobje okoli sredine meseca, ko bo SPX dosegel resistance območje.

USD (DXY)

Tudi USD nakazuje precej šibkosti. Marec je minil v konstantni korekciji, kar je odraz splošnega nezaupanja v ameriško vlado in njeno gospodarstvo, ter majavost ameriškega bančnega sistema. USD je prišel v območje supporta, ki leži med $101 in $102, tukaj pa bo nastopil trenutek resnice za tradicionalne vlagatelje – bo support zdržal in bo prišlo do odboja, ali pa bo USD nadaljeval padec proti psihološki meji $100. Glavnina prodajnega pritiska je sicer mimo, a indikatorji še vedno nakazujejo kar nekaj prostora za nadaljevanje padanja vrednosti. Vsekakor bi nadaljevanje padanja vrednosti USD pozitivno vplivalo na gibanje BTC, ETH in altcoinov. Po drugi strani pa bi odboj, v kolikor bi do njega prišlo, tvoril double bottom, kar je izjemno bullish trend, ki bi USD lahko ponesel vsaj do območja okoli $106, v primeru izjemno bullish trenda za USD, potencialno do $110. Vsekakor velja biti v aprilu pozoren na novice okoli ameriških bank in potencialnih novih kripto ukrepov, kar bi bil bullish signal za USD in bearish signal za BTC in kripto.

Kaj lahko torej pričakujemo v mesecu aprilu?

April načeloma ne prinaša večjih in vidnejših dogodkov, ki bi lahko imeli neposreden vpliv na gibanje BTC in kripto trga. To pa ne pomeni, da ne more priti do nenapovedanih dogodkov (pozitivnih ali negativnih), ki bi imeli lahko še večji vpliv na sam trg. Zato priporočam, da redno spremljate dogajanje na mednarodnih, predvsem pa na ameriških trgih. Evropski parlament je v marcu sprejel sklep, ki sicer še ni uradno potrjen, da bo Evropa občutno zaostrila trgovanje in poslovanje s kriptovalutami. Tako bodo vse transakcije, večje od 1000EUR, predmet dodatnih preverb in izkazovanja z dokumenti, podobno kot imamo to sedaj pri plačilih na banki ali pošti. Tudi Evropa tako trapasto sledi ukrepom ZDA in zaostruje trgovanje. A vsaj v mesecu aprilu to ne bi smelo imeti večjega vpliva na sam trg. Predvsem bodite pozorni na omenjeni dve območji BTC (support pri $25.500 in resistance linijo v območju $30.000-$31.000). V kolikor trgujete ali držite primarno altcoine, bodite pozorni na dominanco BTC. Trenutno ima še nekaj prostora za rast, kar pomeni, nadaljevanje negativnega trenda altcoinov, v primerjavi z BTC. Ko pa bo prišlo do obrata dominance, lahko pričakujemo izrazitejšo rast altcoinov. Prvo takšno obdobje, ko bi potencialno lahko prišlo do obrata dominance, je sredina meseca, ko bo BTC.D dosegela resistance linijo.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Basic Attention Token (BAT)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

Bitcoin (BTC) do $40.000, ali korekcija?

error: Content is protected !!