Market Watchdog mesečna makro analiza finančnih in kripto trgov za mesec maj 2023 (PREMIUM)

Bitcoin (BTC) je mesec april zaključil v zelenem, kar pomeni četrti zaporedni mesec, ki ga je BTC zaključil pozitivno. Vsekakor signal, ki vnaša nekaj več optimizma, kljub temu, da je april zaključila t.i. Doji svečka, ki navadno predstavlja neodločeno stanje med biki in medvedi, prav tako pa nakazuje tudi pešanje moči.

Če uporabimo Fibonacci retracement analizo vidimo, da se je BTC dotaknil Fib golden pocket območja 50%(zeleno območje), kjer je prišlo do zavrnitve, čemur je sledil prehod v krajšo konsolidacijo, v kateri BTC še vedno vztraja. Trenutni indikatorji (RSI, MACD in OBV) še vedno ostajajo v nevtralno-pozitivni fazi, kar nakazuje na konsolidacijo, ki bi se lahko nadaljevala še krajši čas (1M interval). Je pa dotično Fibonacci golden pocket območje nadvse pomembno, saj se nahaja med $31.000 in $41.000, torej območju, kjer je BTC, po marcu 2020, preživel najdlje. Gre torej za izjemno močno support/resistance območje, s poudarkom na območju $35.000-$37.000, ki je naslednja target linija BTC.

Pozitiven je prav tako pogled na tedenski interval (1W), kjer je BTC ohranil svoj položaj nad WMA200 trend linijo, ki v makro smislu predstavlja ločnico med bull in bear trendom.

Kripto trg (TOTAL)

Tudi kripto trg (TOTAL) ohranja svoj položaj nad WMA200 trend linijo kar nakazuje njegov bullish trend (ne gre mešati z bull marketom), nakazuje pa potencialno nekaj šibkosti, na kar velja v mesecu maju biti pozoren. 

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je trg tvoril rising wedge trend, ki ga prikazujeta oranžni liniji in velja za bearish trend. Če smo pozorni lahko prav tako vidimo, da trg pravkar re-testira spodnjo trend linijo rising wedgea. Ker gre za tedenski interval, bo potrebno počakati še teden ali dva, da bomo dobili bolj jasno potrditev o uspešnosti re-testa. V primeru uspešnega re-testa, bomo videli potencialno lep odboj, kar bi imelo pozitiven vpliv na celoten trg, v primeru negativnega re-testa, pa bo potrebno biti pozoren na WMA200 trend linijo, ki se nahaja znotraj pomembnega support območja. Na tej točki bi moralo priti do krajše konsolidacije in nato odboja, s čimer bi trg ohranil bullish makro trend. Izguba tega supporta pa bi bil precej slab signal.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Podobno kot kripto trg, tudi trg altcoinov ohranja svoj položaj nad WMA200 trend linijo, kar je v makro pogledu pozitiven signal, a ob tem ne smemo spregledati tudi signalov, ki nakazujejo potencialno manj pozitivno sliko. Trg altcoinov namreč prav tako tvori bearish, rising wedge trend, kjer prav tako prihaja do re-testa spodnje trend linije. Izguba le-te bi pomenila zagotovo re-test WMA200 trend linije, kjer bi moralo priti do odboja, sicer bi trg altcoinov ponovno padel v območje makro bearish trenda, kar bi imelo zelo negativen vpliv na altcoine. Svetujem, da ste pozorni na WMA200 trend linijo (MA200 trend linija na tedenskem intervalu). Vsi trije ključni indikatorji (RSI, MACD, OBV) nakazujejo željo po prehodu v negativno fazo, a za enkrat še vsi ostajajo nad ključnim supportom, srednjo 50% oziroma 0 trend linijo, kar vam prav tako lahko služi kot mejna linija.

S&P 500 index (SPX)

SPX index, vse od oktobra 2022 dalje, tvori higher high, higher low bullish trend, znotraj rising channel trenda, ki ga prikazujeta oranžni liniji. To je pozitiven signal, a tudi SPX index nakazuje vsaj začasno umirjanje. Če pozorno pogledamo spodnji graf vidimo, da je z dvema HH valovoma dosegel zgornjo trend linijo, v trenutnem oziroma zadnjem valu, kjer se SPX nahaja, pa tega, vsaj za enkrat, še ni uspel storiti, kar bi lahko nakazovalo na pešanje moči. Prav tako bi opozoril na potencialno tvorbo bearish double top trenda, katerega tvorita aktualni in zadnji vrh, ki sta oba končala znotraj modrega območja. Do potrditve sicer še ni prišlo, a vsaj za enkrat SPX nakazuje povečano možnost korekcije in re-testa spodnje trend linije, ki se prav tako kot v primeru kripto trga (TOTAL) in trga altcoinov (TOTAL2), nahaja natanko na WMA200 trend liniji. Takšna korekcija SPX indexa, bi imela negativni vpliv tudi na BTC in kripto trg.

Bitcoin (BTC) ključna območja

Danes nas ponovno čaka pestro dogajanje, saj bo ameriška FOMC ponovno objavila nove obrestne mere oziroma njihov dvig – več o tem v nadaljevanju. Tokratno dogajanje bo eno najpomembnejših, saj je ameriški finančni sektor v izjemno slabem stanju in tega se pri FOMC verjetno zavedajo. Zato bo zelo zanimivo spremljati današnjo tiskovno konferenco. Ne glede na to pa poglejmo, katera so ključna območja, na katera moramo biti pozorni v naslednjih urah in nekaj dnevih, saj bo do reakcije in povečane volatilnosti zagotovo prišlo.

Kot je razvidno iz on-chain analize, sta za BTC ključni predvsem dve support območji. Aktualno in najmočnejše, ki leži med $27.437 in $28.264, izguba le tega pa bi rezultirala vsaj v re-test spodnjega supporta, v območju $23.999-$24.875. Vsaj za enkrat, globje reakcije ne pričakujem. Na drugi strani pa je BTC še vedno soočen z močno resistance linijo, ki leži med $28.313 in $29.931. To sta območji, na kateri moramo biti pozorni v mesecu maju.

Kaj lahko pričakujemo od današnjega FOMC zasedanja?

Pogled na ključne indikatorje in signale jasno kaže, da se ameriško gospodarstvo in finančni sektor lomita, kar lepo prikazuje dominantna rdeča barva ključnih delniških indeksov in indeksov finančnega sektorja.

Zgornji prikaz je posledica nedomišljene politike aktualne ameriške vlade, ki večino kapitala namenja Ukrajini in ne spodbujanju ameriškega gospodarstva, prav tako pa zgornji prikaz posledica dolgoletnega nepravilnega in požrešnega vodenja ter upravljanja finančnega sektorja, ki se je tako znašel na zgodovinski prelomnici. Če k temu dodamo še precej divje dviganje obrestnih mer, potem je to skoraj popolna formula za veliki zlom, ki bi zagotovo vodil v eno največjih finančno-gospodarskih kriz v sodobni zgodovini. Morda pa je to tudi cilj, kar sem že večkrat izpostavil, predvsem zaradi želje globalnega sistema, da uvede digitalne valute oziroma CBDC? Kakor koli, stanje na ameriškem trgu ni rožnato in vse več organizacij in posameznikov poziva FED, da preneha z dvigovanjem obrestnih mer.

Kaj bodo torej storili pri FOMC? Pred časom sem že zapisal, da je FOMC precej toga organizacija, ki brezkompromisno sledi svojemu cilju, to je nižanje inflacije. Tudi za ceno krčenja gospodarstva. Tako vedno obstaja možnost, da bodo pri FOMC nadaljevali v tej smeri, kar bi na trg oddalo negativne signale. Trenutno na trgu velja konsenz, da naj bi FOMC ponovno posegla po 0,25% povišanju obr.mer, torej minimalnem. 

A glede na vse pritiske, ki se vršijo na FOMC, glede na trenutno stanje finančnega in gospodarskega sektorja ter dejstva, da so prihodnje leto v ZDA volitve, se osebno nagibam k dvema scenarijema.

Dva dodatna dviga in nato pivot

Glede na navedeno in informacije, ki krožijo med poznavalci makroekonomskega stanja, naj bi FOMC tako posegla še po dveh (2) 0,25% dvigih obr. mere, čemur bi nato sledil t.i. pivot oziroma prenehanje dvigovanja obrestnih mer.

En dvig in nato pivot

Po drugem scenariju, naj bi danes videli zadnji, 0,25% dvig, čemur bi sledil pivot oziroma prenehanje dvigovanja obr.mer.

Sladko-kisla kombinacija

Pivot oziroma prenehanje dvigovanja obrestnih mer bi zagotovo na prvo žogo imelo pozitiven učinek na trg, kar bi rezultiralo v hitri in povečani rasti trga. A po drugi strani vsi, ki se že nekaj časa ukvarjamo s finančnimi in kripto trgi vemo, da pivot pravzaprav ne pomeni nič dobrega v makro pogledu. Kratkoročno da, srednjeročno in dolgoročno ne. S tem, ko bi FOMC najavila prenehanje dvigovanja obrestnih mer še preden bi uspela inflacijo znižati na želeno raven, bi dala precej jasen signal, da je gospodarstvo na robi zloma, zaradi česar so morali prenehati z dvigovanjem obrestnih mer. Trg bi se kratkoročno sprostil in zadihal, a gledano zgodovinsko, je vsaki pivot točki, sledila velika recesija, kar lahko vidimo na spodnjem grafu. Ko se je krivulja dvigovanja obr.mer usmerila navzdol, je trg navadno imel nekaj mesecev prostora, čemur je sledila recesija. Obdobja recesije so prikazana z rdečimi območji.

Na kaj moramo torej biti pozorni?

Bolj kot na sam dvig obrestnih mer, moramo biti pozorni na govor predsedujočega, Jerome Powella, kateri bo imel največji in dejanski vpliv na samo reakcijo in gibanje trga. Vsekakor pričakujte povečano volatilnost in nihanje. V kolikor bi sledil dvig 0-0,25%, bi trg ohranil makro bullish sentiment, v primeru 0,5% povečanja, bi to imelo mnogo bolj bearish vpliv na sam trg. A ponavljam, bolj kot sama dvig, bo pomembno to, kar bo predsedujoči povedala na tiskovni konferenci. Napoved pivota oziroma prenehanja zategovanja pasu, bi vlilo več optimizma, dolgovezenje in ponovno zavijanje stanja v celofan, pa bi imelo nevtralno do negativno reakcijo trga.

Vsekakor lahko pričakujemo, da bo mesec maj, mesec testiranja support in resistance območij. Vprašanje je le, katero bo popustilo. Osebno se bolj nagibam k bullish reakciji, a  dejansko bo vse odvisno od današnjih dogodkov. Svetujem, da počakate na umiritev razmer in bolj jasen trend. 

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Prelomna vrednost za Bitcoin in kdaj bi jo lahko dosegel (PREMIUM)

Naslednji članek

Polygon (MATIC)/USDT – kratkoročna trgovalna ideja (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!