Market Watchdog mesečna makro analiza finančnih in kripto trgov za mesec junij 2023 (PREMIUM)

Bitcoin (BTC) in kripto trg (TOTAL) sta mesec maj zaključila v rdečem. Gre za prvi negativno zaključen mesec, po štirih pozitivno zaključenih mesecih, kar pravzaprav ni nič pretresljivega, saj se mora trg, po izrazitejšem trendu rasti, nekoliko ohladiti, stabilizirati in akumulirati nove moči, za nadaljnji odboj.

BTC/USD (1M)

TOTAL (1M)

Ne glede na negativno zaključen mesec, BTC ohranja pozicijo nad ključno WMA200 trend linijo, katera loči bullish in bearish makro trend, kar je pozitivno. Dokler BTC ohranja ta položaj, smo na “varni strani”, saj BTC še naprej tvori bullish higher low trend.

Podoben trend je zaznati tudi v primeru celotnega kripto trga (TOTAL).

Vseeno pa bi želel opozoriti na potencialno mnogo bolj bearish signale, ki se izrisujejo na tedenskem (1W) intervalu, tako v primeru BTC, kot celotnega kripto trga. Govora je o RSI in MACD indikatorjema. Če smo pozorni vidimo, da MACD izrisuje potencialen bearish cross, kateremu navadno sledi večja korekcija, RSI pa nakazuje več bearish trenda, a pomembneje je to, da nakazuje potencialen re-test ključne, 50% nevtralne linije. Izguba tega supporta bi najverjetneje pomenila precej bearish signal. Prav zaradi tega bo potrebno ostati previden, vsaj do okvirno sredine meseca, ko bo slika bolj jasna.

Ključno območje

Če poskušamo identificirati ključno območje, do kamor bi lahko segla potencialna korekcija BTC (BTC/USD, 1W) z uporabo Fibonacci grafa, potem vidimo, da je območje $20.900-$23.400 (modro-zeleno območje), območje z največ korekcijskega potenciala, vsaj glede na Fib graf.

V mesecu juniju, bo tako potrebno ostati pozoren na prvi ključni support, v območju WMA200, ki se nahaja med $25.800 in $26.300. Izguba tega supporta bi najverjetneje pomenila re-test omenjenega Fibonacci območja.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Pogled na tedenski interval (1W) trga altcoinov kaže tvorbo razpotegnjenega simetričnega trikotnika, katerega bi lahko okarakterizirali tudi kot wedge, ali celo bullish trikotnik, z zgolj nekoliko bolj ravno potegnjeno zgornjo trend linijo. Kakor koli, trenutni trend še ne nakazuje izrazitega bullish potenciala, bo pa, v tednu ali dveh, najverjetneje prišlo do bolj jasnih signalov oziroma potrditve. Kot lahko vidimo, trenutno trg altcoinov re-testira spodnjo trend linijo, pod katero se nahaja še WMA200 trend linija. Tukaj, znotraj tega območja, mora priti do odboja, v kolikor želimo videti bolj izrazit bullish trend na trgu altcoinov. V primeru odboja, bi to lahko že pomenilo napoved prevesa dominance nekoliko bolj v smer altcoinov, kar bi rezultiralo v lepi rasti mnogih altcoinov. A ponavljam, najprej bo potrebno počakati na re-test, do česar bi lahko prišlo v tednu ali dveh.

Oba ključna indikatorja, tako MACD, kot RSI, se nahajata v pomembnih položajih. MACD je sicer rahlo že prešel v negativno fazo, a ostaja na meji, RSI pa se nahaja tik na liniji 50%, pod katero ne sme pasti, saj bi to bil slab signal za altcoine.

S&P 500 index (SPX)

Delniški SPX index še vedno ohranja bullish trend, saj že kar nekaj tednov in mesecev vztraja v pozitivni oziroma zeleni fazi, kar ima pozitiven vpliv tudi na BTC oziroma kripto trg. Prav tako ohranja svoj položaj nad WMA200 trend linijo, kar kaže na precejšnjo moč tega delniškega indexa, a opozoriti je potrebno, da se približuje precej močni resistance liniji, katere ni uspel prebiti vse od aprila 2022, ko se je zadnjič nahajal nad njo. To bo precej resna preizkušnja tako za SPX, kot tudi celoten risk on asset trg, vključno za kripto in BTC.

Prav tako moramo biti pozorni tudi na tvorbo rising wedge channel trenda, ki ga prikazujeta modri liniji. Gre za trend, ki velja za precej bearish trend, saj se pogosteje konča s korekcijo. V tem primeru moramo biti pozorni  na celotno območje med supportom in WMA200 trend linijo, torej med $3800 in $4120, do kamor bi lahko segla potencialna korekcija. Glede na položaj SPX, bi lahko do potrditve trenda prišlo nekje do sredine meseca.

Če smo pozorni na ključna indikatorja, MACD in RSI lahko vidimo, da na tedenskem intervalu še vedno ohranjata bullish položaj, se pa RSI počasi približuje območju prenakupljenosti, kar bi lahko nakazovalo na potencialno skorajšnjo korekcijo oziroma pullback. No, vsaj za enkrat SPX ohranja bullish moment, njegova moč pa bo na preizkušnji kmalu, ko bo dosegel že omenjeno resistance območje.

Tudi pogled na mesečni interval (1M) kaže precej bullish sliko, še posebej, ker MACD nakazuje potencialno tvorbo bullish oziroma golden crossa, kar bi SPX lahko pognalo še precej višje. Na podlagi tega lahko morda razmišljamo tudi o teoriji hitre rasti, do območja zadnjega vrha, s čimer bi se tvoril potencialni double top, čemur bi sledila večja in hitra korekcija. Kot rečeno, gre zgolj za teorijo. Za enkrat moramo biti pozorni na re-test spodnje trend linije trikotnika in potencialno tudi WMA200 trend linije, kar bo kmalu dalo jasen odgovor.

USD (DXY)

Ameriški Dollar se še vedno nahaja v območju padajočega kanala, ki ga prikazujeta simetrični modri down trend liniji. Trenuten support se nahaja v območju $100-$101, resistance območje pa med $105 in $106, pod katerim USD ostaja vse od začetka letošnjega leta. Tedenski MACD ohranja bullish položaj, a ostaja pod linijo 0, medtem, ko tedenski RSI pravkar re-testira nevtralno linijo 50%, a nakazuje bolj bearish nadaljevanje. Posledično to pomeni, da bo USD, v tednu ali dveh, poskušal prebiti zgornjo down-trend linijo padajočega kanala in napasti resistance območje. V primeru neuspelega poskusa, bo USD zagotovo ponovno padel v območje spodnje down-trend linije, torej v območje $100, kar bi imelo pozitiven vpliv na BTC in kripto trg.

Stopnja brezposelnosti (ZDA)

Danes so v ZDA objavili tudi novo stopnjo brezposelnosti v ZDA (UNRATE %, 1M). Predhodna stopnja brezposelnosti je znašala 3,4%, analitiki so ocenjevali rahlo povečanje brezposelnosti na 3,5%. No, rezultati so bili nekoliko bolj negativni, saj je brezposelnost zrasla na 3,7%. Seveda še vedno ne gre za rekordno porast, ali šokanten podatek, vsekakor pa je takšna porast negativno presenečenje, ki je v veliki meri tudi posledica FOMC ukrepov.

Porast brezposelnosti je prav tako zelo pomemben signal, kateremu navadno sledi pojav recesije, kar lahko vidimo na spodnjem grafu. Z rdečimi območji so označene vse recesije zadnjih nekaj desetletij in če smo pozorni, je vsaka recesija sledila enakemu predhodnemu trendu. Ostro povečevanje obrestnih mer (FOMC), krčenje gospodarstva, hitro večanje brezposelnosti. Nemčija je medtem že uradno naznanila nastop recesije, kar ni dober signal za slovensko gospodarstvo, pozorni pa moramo biti na ZDA, kjer smo prav danes bili seznanjeni z že omenjeno bistveno višjo brezposelnostjo, kot je bilo pričakovano.

Trenutno sicer še nič šokantnega, vsaj za mesec junij ne, bo pa potrebno biti pozoren, saj bo junij postregel s pomembnimi re-testi, predvsem resistance območij, po veliki in hitri rasti BTC in kripto trga, ki se je pričela z januarjem. Na gibanje trgov pa bo močno vplivalo tudi dogajanje, povezano z ameriško zadolžitvijo in potencialnim t.i. defaultom. Ameriški kongres je medtem že sprejel dogovor, po katerem naj bi v bistvu dovolili dodatno zadolžitev do leta 2025, kar pomeni dodatno tiskanje denarja, a kar nekaj stvari je ostalo odprtih, 12.6. pa sledi FOMC konferenca oziroma vladna konferenca (ZDA), kjer bodo predstavili ukrepe, povezane z rebalansom državnega proračuna. Ta konferenca bo pomembna predvsem iz vidika posrednih informacij, saj bo bolj jasno pokazala, kako in če sploh, je ameriška vlada “stisnila” zvezni proračun in kje bodo prioritete. Čeprav ne gre za tako pomembno tiskovno konferenco, kot v primeru FOMC in obrestnih mer oziroma inflacije, bodo posredovane informacije zagotovo nekaj, na kar bodo pozorni veliki investitorji oziroma vlagatelji, to pa zna vplivati na sam trg.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta.

 

 

Predhodnji članek

Polygon (MATIC)/USDT – kratkoročna trgovalna ideja (PREMIUM)

Naslednji članek

Linear Finance (LINA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

error: Content is protected !!