Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 6.2. – 12.2.2023 (PREMIUM)

Prvi teden februarja je minil v fazi umirjanja rasti trga, stabilizacije in iskanja ključnih supportov. Teden, ki je pred nami, bo v veliki meri nadaljeval s podobnim trendom, je pa v tednu, v katerega smo nedavno zakorakali, prišlo do dveh tehnično zelo zanimivih dogodkov, katere bomo analizirali tudi v današnji tedenski analizi.

Kripto trg (TOTAL)

Kripto trg je v preteklih tednih naredil pomemben premik, saj se je uspel prebiti nad zelo pomembno makro trend linijo WMA200 (zelena), v tednu, ki je pred nami, pa bo najverjetneje potekal re-test omenjene trend linije, nad katero trenutno poteka konsolidacija. Poleg preboja WMA200, je trg prav tako končno uspel s prebojem makro down-trend linije (oranžna), pod katero se je nahajal vse od lanskega maja. To nakazuje na povečano moč trg in na potencialen obrat trenda iz bearish v bullish. A ne smemo pozabiti, da bo le uspešen re-test omenjenih linij tisti, ki bo ta obrat potrdil. Tretji in prav tako pomemben signal pa je tedenski (1W) RSI, ki se je uspel prebiti nad pomembno nevtralno linijo 50%, katero je iz resistance linije, spremenil v support. Kot omenjeno, trenutno poteka konsolidacija, tedenski RSI pa vsaj trenutno nakazuje, da bi trg lahko poskusil še vsaj z enim manjšim odbojem, pred pričakovanim pullbackom in re-testom.

Če pogledamo stanje na trgu skozi Fibonacci analizo vidimo, da je trg naredil 100% retrace do območja, kjer je bil pred novembrskim kolapsom, kot posledica zloma FTX menjalnice. Gre za kar močno resistance linijo, a kot nakazuje tedenski RSI, bo trg vsaj poskusil z napadom na območje, kjer se nahaja pomembna makro trend linija WMA50 (modra), kar pomeni cca. 10% rast, glede na trenutni položaj. Izhajajoč iz trenutnih indikatorjev, trg skoraj zagotovo (še) nima toliko moči, da bi omenjeno trend linijo spremenil v support, bo pa vsak, tudi manjši poskus nadaljevanja odboja, za seboj povlekel BTC in tudi trg altcoinov.

Bo pa skoraj zagotovo kmalu prišlo tudi do pullbacka oziroma korekcije trga, kar bi bilo pravzaprav dobro in zdravo. V tem primeru je najbolj aktualno območje okoli Fib golden pocketa (zeleno območje), kar pomeni cca. 4% do 10% pullback. To bi sicer imelo nekaj negativnega vpliva tako na BTC, kot trg altcoinov, a zgolj kratkoročno, vsaj dokler trend trga ostane znotraj območja Fib golden pocketa, kar pomeni, da bi ohranil bullish higher low trend. V tem tednu sicer še ne pričakujem večjih premikov, morda nekaj več proti vikendu.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Tudi trg altcoinov je v januarju vendarle uspel s prebojem WMA200 trend linije (zelena), kar je rezultiralo v lepi rasti mnogih altcoinov. Se pa altcoini trenutno nahajajo pod precej močno resistance linijo, kjer bo najverjetneje prišlo do manjšega pullbacka oziroma korekcije. Pomemben in pozitiven signal daje tudi tedenski (1W) RSI, ki se je končno uspel prebiti nad nevtralno linijo 50%, katero je spremenil v support. Trg altcoinov sicer ima še nekaj moči za nekaj dodatne rasti, a za preboj resistance linije, jo bo najverjetneje zmanjkalo. Ker je tudi večina altcoinov že nekaj časa visoko v fazi prenakupljenosti, bi veljalo razmišljati o pobiranju nekaj dobička in v miru počakati pullback oziroma re-test supporta, ki se nahaja na WMA200 trend liniji.

BTC dominanca (BTC.D)

BTC dominanca je v preteklem tednu vidno padla, ko je naletela na resistance linijo v območju 45%. To je bilo tudi pričakovano. Trenutno kaže, da se bo padanje dominance nadaljevalo tudi v pričujočem tednu, kar bi lahko dalo še nekaj dodatnega zagona mnogim altcoinom. Kljub vsemu ne pozabite, da se trg altcoinov nahaja pod močno resistance linijo, zato bi bil z odpiranjem dolgih pozicij nekoliko bolj previden. 

Količina stablecoinov na menjalnicah

On-chain analiza stablecoinov na menjalnicah kaže, da je trend v upadanju, saj sočasno ne prihaja do povečanja prilivov na menjalnice. To najverjetneje nakazuje, da je pred nami obdobje konsolidacije, kateremu bo sledil že dolgo pričakovani pullback. Število stablecoinov na menjalnicah predstavlja nakupno “municijo” in ko pride do negativnega trenda (padec), to pomeni, da so trgovalci in investitorji pokurili večino te nakupne “municije”, ne pripravljajo pa nove. Seveda se ta trend lahko zelo hitro spremeni, a aktualni podatki kažejo na umirjanje nakupne moči. 

Delniški S&P 500 index (SPX)

SPX index, ki navadno predstavlja smerokaz gibanja kripto trga, je v precej dobri kondiciji. Vsaj za enkrat. Nahaja se nad WMA200 trend linijo (zelena), prav tako je uspel prebiti makro down-trend linijo, pod katero se je nahajal celotno lansko leto. Prav tako SPX nakazuje pričetek tvorbe higher high, higher low trenda, ki velja za bullish trend. No, prihaja pa SPX do območja dokaj močne resistance linije, kjer bomo videli, najverjetneje že v tednu ali dveh, kako se bo soočil z njo. Najverjetneje moči za preboj še nima, zato pričakujem, da bo tukaj prišlo do prehoda v fazo pullbacka, kjer pa mora ostati nad makro down-trend linijo. Takšno gibanje SPX indexa je dober pokazatelj, da se trg bliža potrditvi prehoda v bullish fazo, gledano v makro smislu, a za enkrat še nismo tam.

Dvoletni donos ameriških obveznic (US02Y)

Poleg delniškega indexa SPX, je dober pokazatelj prihajajočega gibanja BTC in posledično kripto trga, tudi dvoletni donos ameriških obveznic. Kadar ta raste, navadno sledi padec risk on asseta, med katere sodita tudi BTC in kripto trg. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, donos ameriških obveznic, v zadnjih dveh tednih raste, kar je botrovalo k upočasnitvi rasti kripto trga. Obveznice sicer nakazujejo še nekaj prostora za rast, a ker se RSI bliža liniji prenakupljenosti, vrednostni graf pa resistance liniji, neke rekordne rasti ne pričakujem, kar posledično pomeni, da vsaj za enkrat, rekordnih korekcij BTC in kripto trga ne pričakujem. Bo pa potrebno biti pozoren.

Ameriški Dollar USD (DXY)

Izrazit padec ameriškega Dollarja v zadnjih tednih in mesecih, je bil eden ključnih razlogov in indikatorjev za rast BTC in kripto trga v mesecu januarju. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je USD padel pod WMA50 trend linijo (modra), kar nakazuje na precej veliko šibkost. No, je pa USD, v območju $100, kjer se nahaja dokaj močna support linija, naredil odboj, v katerem še vztraja. Sicer ne gre za pretirano izrazit odboj, a vendarle dovolj močan, da je pobral glavnino nakupne moči BTC. Ocenjujem, da bo USD poskušal napasti resistance linijo $105, kjer se nahaja tudi WMA50 trend linija, a kljub temu, da RSI sicer dopušča še kar precej prostora za rast, USD za enkrat najverjetneje nima dovolj moči, da bi WMA50 spremenil v support, bo pa omenjeno linijo zagotovo skušal napasti nekoliko bolj odločno. V kolikor bi mu vendarle uspelo WMA50 spremeniti v support, bi to bil ponoven resen opozorilni signal za risk on asset, torej tudi BTC in kripto.

Bitcoin (BTC)

Prav danes je prišlo do zanimivega trenda, ki ga je tvoril BTC na 1D intervalu, kjer je prišlo do t.i. golden crossa, kjer DMA50 (modra) trend linija, seka DMA200 (zelena) trend linijo navzgor. Navadno to predstavlja bullish signal, a kar mnogi analitiki pozabljajo, gre za t.i. lagging signal, ki se navadno pojavi po večji bullish spremembi trenda, kateri pa smo bili priča v mesecu januarju. Tovrstni dogodek torej na trenutno dogajanje nima nekega pomembnega pomena, lahko pa golden cross razumemo tudi kot trend indikator, kar pomeni, da je BTC, za enkrat vsaj kratkoročno, prešel v bullish fazo.

No, na drugi strani pa se odvija še nekoliko bolj zanimiv in pomemben dogodek in sicer t.i. death cross na tedenskem intervalu (1W). Death cross je ravno obraten trend od golden crossa, kjer WMA50 (modra) trend linija, seka WMA200 (zelena) trend linijo navzdol. Navadno takšen dogodek predstavlja bearish signal, a ker v resnici do takšnega dogodka na tedenskem intervalu še nikoli ni prišlo v zgodovini BTC, dejanske reakcije ne moremo napovedati, če bo do nje sploh prišlo. Če izhajamo iz dejstva, da gre za t.i. lagging signal, potem bi morda lahko dejali, da se le ta nanaša na novembrsko korekcijo ob propadu FTX menjalnice, iz vidika trenda pa bi lahko nakazoval, da bi lahko prišlo do ponovne, nekoliko večje korekcije. Možno. Kot rečeno, gre za prvi takšen dogodek v zgodovini BTC in dejanske reakcije ne moremo napovedati, vsaj v aktualnem tednu pa posledično ne pričakujem večjih dramatičnih reakcij. Počakajmo. Do death crossa še ni prišlo, bo pa v nekaj dnevih.

BTC tako še vedno tvori zdrav trend rasti, a le ta se umirja, kar je pravzaprav dobro. Prehitra in prevelika rast namreč nakazujeta na šibke temelje takšnega odboja, ki se navadno končajo v globokih korekcijah. Zato bi bilo dobro, da BTC nekaj časa še vztraja v krajši konsolidaciji, ali pa preide v zdrav pullback. V aktualnem tednu in tednih, ki so pred nami, so iz vidika trgovanja, pomembne linije, ki so prikazane na spodnjem grafu. Osebno predvsem spremljam prvi dve support območji, aktualno, ki leži med $22.350 in $22.750, ter srednje support območje, med $20.500 in $21.200, kot najbolj verjetno območje pullbacka oziroma korekcije, v kolikor aktualni support, ki za enkrat nudi še dovolj moči, ne bi zdržal. Skrajni support, na katerega moramo biti pozorni, a vsaj za enkrat takšne korekcije ne pričakujem, leži med $19.100 in $19.500. V kolikor bi BTC izgubil ta support, bi sledil precej konkreten padec, ne bi pa bil izključen tudi ponoven re-test dna. A kot rečeno, za enkrat takšnega scenarija ne pričakujem. Na drugi strani je kratkoročno pomembna le ena resistance linija, to je območje $23.500-$24.250, katerega BTC že nekaj časa skuša neuspešno prebiti. Preboj omenjene resistance linije je pogoj za napad na območje $25.000 in nato na $30.000.

V teh dnevih lahko spremljamo kar nekaj altcoinov, ki se še vedno lepo odbijajo in kažejo lepo rast. Svetujem vam, da ne hitite z nakupi takšnih altcoinov. Pomembno pravilo dobrega trgovanja pravi, da cene nikoli ne lovimo, saj iz tega navadno sledi, da kupujemo visoko in nato prodajamo v paniki nizko. Vedno bodimo potrpežljivi in počakajmo na pullback oziroma korekcijo, do katerih vedno pride. Trenutne razmere na trgu so še vedno dobre, a pešanje nakupne moči je opazno. Navadno to nakazuje prihajajoč pullback/korekcijo oziroma nekoliko daljšo konsolidacijo. 

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Chainlink (LINK)/USDT – Kratkoročna trgovalna strategija (PREMIUM)

Naslednji članek

Vulcan Forged (PYR)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Content is protected !!