Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 31.10. – 6.11.2022 ­čöĺ

Tokrat je pred vami prvo Watchdog tedensko poro─Źilo, ki je novost namenjena Premium uporabnikom. Primarni namen tovrstnih poro─Źil je pregled in analiza makro finan─Źnih, ekonomskih, gospodarskih in geopoliti─Źnih dogodkov po svetu, ki bi lahko vplivali na delovanje trga in samega tr┼żnega trenda. S pregledom Watchdog poro─Źil, boste dobili redni tedenski ┼íir┼íi vpogled na globalno dogajanje na finan─Źnih trgih, prav tako pa boste lahko prilagajali svojo trgovalno strategijo, glede na potencialne tr┼żne spremembe.

Watchdog poro─Źila so sestavljena iz sklopov grafov, na katere moramo biti pozorni, saj nakazujejo potencialno dogajanje v bli┼żnji in srednjero─Źni prihodnosti.

Zaupanje EU in ZDA potrošnikov (EUCCI, USCCI)

Stopnja zaupanja evropskih in ameri┼íkih potro┼ínikov je zelo dober indikator, ki nakazuje najverjetnej┼íi potro┼íni┼íki in investicijski kr─Ź, ki vodi v tr┼żne korekcije. Ni┼żje kot je zaupanje potro┼ínikov, manj tro┼íijo in investirajo, saj prevladujeta strah in nezaupanje.
 
Med mesecem junijem in julijem, sta oba indikatorja, tako EUCCI in USCCI dosegla najni┼żjo zgodovinsko raven. K temu so botrovali izjemno negativni signali ameri┼íke FED in ECB, kateri sta obe napovedali drasti─Źni dvig obrestnih mer, kot najverjetnej┼íi prihod recesije, svoje pa so dodale ┼íe nestabilne razmere v Ukrajini. Z avgustom so se stvari nekoliko umirile in pri┼ílo do do povi┼íanja stopnje zaupanja, tako med evropskimi, kot med ameri┼íkimi potro┼íniki.
 
Je pa stopnja zaupanj med ameriškimi potrošniki kar nekaj višja, saj za razliko od EU potrošnikov, niso neposredno prizadeti zaradi dogajanja v Ukrajini (energetska kriza, visoke cene hrane in energentov itn.).

Kot omenjeno, situacija se umirja in kljub temu, da nas v naslednjih dnevih ─Źaka najava novih obrestnih mer v ZDA, to pretiranega ┼íoka najverjetneje ne bo povzro─Źilo. Posledi─Źno to pomeni, da finan─Źni in kripto trgi kratkoro─Źno ne bodo dele┼żni ve─Źjih korekcij in ┼íokov. Pri─Źakujemo lahko kak┼íen pullback, a razmere nakazujejo, da bi lahko v naslednjih tednih videli ve─Ź pozitivnega gibanja.

Fear & Greed Index

Indikator ┼íe vedno nakazuje stopnjo strahu, a se ne nahaja ve─Ź v obmo─Źju ekstremnega strahu. Vi┼íja kot je stopnja strahu, ve─Ź be┼żanja in umika kapitala lahko pri─Źakujemo iz kripto trga. Trenutna stopnja sicer nakazuje strah, a glede na to, da se v tej fazi nahajamo ┼że kar nekaj ─Źasa, ve─Źjega bega kapitala iz trga ne pri─Źakujem. Vsekakor pa ne moremo pri─Źakovati rekordnih odbojev. Najverjetneje nas kratkoro─Źno ─Źaka ┼íe nekaj konsolidacije, nato pa nekaj ve─Ź pozitivnega gibanja. Koliko? V veliki meri bo odvisno od informacije o novih obrestnih merah, ki jih bo FOMC podala v sredo oziroma ─Źetrtek.┬á

DXY (USD)

Kadar analiziramo ┼íir┼íe tr┼żno dogajanje je zelo pomembno, da spremljamo gibanje ameri┼íkega Dollarja (USD). Vemo, da je gibanje USD obratno sorazmerno z gibanje BTC in kripto trga. Povedano bolj preprosto, ko raste USD pada BTC in obratno, ko pada USD, raste BTC.

USD je v obmo─Źju $112 naletel na mo─Źno resistance linijo, katere ni uspel prebiti, zato je pre┼íel v dolgo pri─Źakovano korekcijo. Aktualne globalne razmere, s katerimi se soo─Źamo v leto┼ínjem letu, zelo pozitivno delujejo na USD, prav tako dvig obrestnih mer, zaradi katerih rekordno padajo druge pomembnej┼íe svetovne valute, v odnosu na USD. A ta strma rast USD se najverjetneje zaklju─Źuje. Vsaj za nekaj ─Źasa. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, 1W RSI ┼że nekaj ─Źasa vztraja v obmo─Źju prenakupljenosti in pravi “─Źude┼ż” je, da USD do sedaj ┼íe ni pre┼íel v neko ve─Źjo korekcijo. Razlog gre iskati v umetno ustvarjenih ekonomskih in geopoliti─Źnih pogojih, ki so naklonjeni USD. A kot re─Źeno, USD se ┼że predolgo ─Źasa giba tik pod zgornjo mejo RSI, kar pomeni, da bo kupna mo─Ź po─Źasi po┼íla. ┼Żelel bi si, da bi USD padel vsaj do supporta okoli $108, ali ┼íe ni┼żje. Najverjetneje bo ┼íe enkrat poskusil s prebojem resistance linije, a za kak┼íen resnej┼íi preboj, USD v tem trenutku nima mo─Źi, ┼íe posebno ne, da bi trenutno resistance linijo spremenil v support. Prav to so razmere, ki jih ─Źaka BTC, saj bi to pomenilo pove─Źan odbojni potencial.

Delniški trg S&P 500 (SPX) in NASDAQ (IXIC)

Poleg USD, je klju─Źen pokazatelj prihajajo─Źega gibanja BTC in kripto trga, tudi delni┼íki trg. Predvsem index S&P 500 (SPX) in NASDAQ (IXIC). Po nekaj mese─Źni korekciji in ┼íibkosti delni┼íkega trga, se je le ta stabiliziral in nakazal nekaj ve─Ź mo─Źi. Zelo pomemben pokazatelj skritega bullish trenda je WMA200 trend linija (zelena), ki v primeru SPX indexa deluje kot support. SPX je za kratko padel pod WMA200 trend linijo, a se je kaj hitro odbil od nje in pre┼íel v odboj. Le ta ni izrazit, a je dovolj velik, da vsaj trenutno (kratkoro─Źno) nakazuje, da biki ┼íe vedno ohranjajo nekaj pomembne mo─Źi. Dokler index vztraja nad WMA200 trend linijo, ki lo─Źuje bearish od bullish trenda, je to pozitiven signal.

Nekaj manj mo─Źi nakazuje NASDAQ, ki je prav tako padel pod WMA200 linijo, a v tem primeru WMA200 ┼íe vedno deluje kot resistance linija.

Kak┼íen signal nam nakazuje delni┼íki trg? Glede na zgoraj prikazana grafa lahko ocenimo, da se stanje na trgu izbolj┼íuje, a ┼íe vedno ni v fazi ┼íir┼íega bull trenda. Pri─Źa smo izbolj┼íanju razmer, a le te ┼íe vedno niso stabilne, predvsem pa ┼íe ne nakazujejo za─Źetka prehoda v bull market. Ne glede na vse, bi lahko kratkoro─Źno videli nekaj ve─Ź pozitivnega gibanja.

BTC dominanca (BTC.D)

Po nekaj tednih nekoliko bolj izrazite dominance BTC, ta popu┼í─Źa. Sicer je ┼íe vedno na strani BTC, a se nahaja v neposredni bli┼żini mejne vrednosti 40%, kar pomeni, da se vedno ve─Ź kapitala steka v altcoine, ki ┼że ka┼żejo kar nekaj mo─Źi. Potrebno bo spremljati dominanco tudi v prihodnje in ko vrednost pade pod 40%, bo to nakazovalo na pove─Źano mo─Ź altcoinov, kateri bodo naredil kar nekaj lepega donosa. Pred nami je torej obdobje, ki bo precej ugodno za mnoge altcoine.┬á

BTC Rainbow chart

Graf, ki prikazuje faze po nakupnem potencialu za BTC. Kot vidimo, se BTC ┼íe vedno nahaja globoko v spodnjem, temno modrem obmo─Źju, ki predstavlja zgodovinsko najbolj ugodno obmo─Źje nakupa. Podobno velja tudi za mnoge altcoine. Torej se ┼íe vedno nahajamo v fazi akumulacije. To sicer ne pomeni, da BTC ne more pasti ni┼żje, pomeni predvsem odli─Źno nakupno prilo┼żnost.


Dominanca stablecoinov (USDT.D)

Podobno kot dominanca BTC, tudi dominanca stablecoinov nakazuje, koliko denarja se steka v stablecoine, namesto v BTC oziroma altcoine. Vi┼íja kot je dominanca stablecoinov, ve─Ź denarja se steka v njih, kar lahko nakazuje dvoje:

  • Trgovalci in investitorji prodajajo BTC in/ali altcoine in “be┼żijo” v stablecoine, kar prina┼ía tr┼żno korekcijo
  • Trgovalci in investitorji s fiat valutami kupujejo stablecoine, kar nakazuje najverjetnej┼íi odboj trga, saj bodo stablecoine kmalu pretvorili v BTC ali altcoine

Zato je potrebno dominanco stablecoinov analizirati nekoliko ┼íir┼íe. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, dominanca stablecoinov pada, kar nakazuje nekaj ve─Ź bullish momenta. Posledi─Źno smo v zadnjih dnevih videli odboj BTC nad $20.000, mnogo altcoinov je pokazalo kar donosno rast. Graf ┼íe vedno nakazuje potencialno tvorbo bearish M vzorca, kar pomeni, v kolikor se bo realiziral, da bodo trgovalci stablecoine menjali za BTC in altcoine. Trend, ki nakazuje ugodne razmere za BTC in altcoine. Pri─Źakujemo lahko, da bodo trgovalci, po donosnej┼íem tednu, nekaj dobi─Źka pretopili v stablecoine, zato lahko pride do manj┼íe korekcije oziroma pullbacka, a trenutni trend ne nakazuje kratkoro─Źnih te┼żav. Tako ostaja kriti─Źna to─Źka le bli┼żajo─Źi se FOMC meeting.

Tudi on-chain analiza supplya stablecoinov na menjalnicah nakazuje fazo konsolidacije. Kadar krivulja (spodnji graf) naka┼że izrazito rast in se usmeri na gor, to nakazuje pove─Źan prodajni pritisk in padec vrednosti BTC ter altcoinov. Kot omenjeno, krivulja nakazuje fazo konsolidacije kar pomeni, da bo najverjetneje pri┼ílo do manj┼íega izpla─Źila dobi─Źkov, ve─Źjih pretresov pa kratkoro─Źno ni za pri─Źakovati.

Povzetek

Pred nami je obdobje, ki bo ponudilo nekaj ve─Ź pozitivnega trenda, ki smo ga ┼że videli v zadnjem tednu. Trgovalci bodo izpla─Źevali nekaj dobi─Źka, kar lahko pripelje do dolo─Źenega pullbacka, a ve─Źjih korekcij ni za pri─Źakovati.┬á

Trg ostaja v fazi konsolidacije, kar pomeni, da smo ┼íe vedno v fazi, ki je primerna za akumulacijo kovancev. V pri─Źujo─Źem tednu bo najve─Źji vpliv na trg imela informacija o novih obrestnih merah v ZDA. FOMC bo informacijo podala v sredo oziroma ─Źetrtek, ko lahko pri─Źakujemo nekaj ve─Ź volatilnosti, a kak┼ínih rekordnih korekcij ni za pri─Źakovati. Predvsem bo ┼ílo za kratkotrajno reakcijo, kateri bo, vsaj po trenutnih indikatorjih, sledilo zopet nekaj ve─Ź pozitivnega trenda. V kolikor bo FOMC obrestno mero dvignila za 0,75%, kot se pri─Źakuje, to lahko povzro─Źi nekaj ve─Ź prodajnega pritiska preko vikenda, a huj┼íih ┼íokov ni za pri─Źakovati. V kolikor bi FOMC obrestno mero dvignila za 0,50%, kar po tihem pri─Źakujem, bi to lahko delovalo bolj pozitivno.┬á

Geopoliti─Źne razmere se umirjajo oziroma ostajajo nespremenjene, tudi makro ekonomski kazalci ostajajo v stabilni fazi, torej se ne slab┼íajo. Vsekakor nekaj, kar bi kripto trgu lahko dalo nekaj ve─Ź zagona. Kljub temu, rekordnih odbojev ┼íe ne pri─Źakujem. Vseeno ostanite pozorni, saj se razmere lahko hitro spremenijo.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finan─Źnega nasveta!

Predhodnji ─Źlanek

Kratka analiza kripto trga (TOTAL) – tehni─Źna analiza

Naslednji ─Źlanek

Bitcoin (BTC)/USD – tehni─Źna analiza. Kaj sledi po v─Źeraj┼ínjem zasedanju FOMC?

error: Content is protected !!