Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 30.1. – 5.2.2023 in kaj lahko pričakujemo od zasedanja FOMC (PREMIUM)

Smo v zadnjih dnevih meseca januarja, ki je pozitivno presenetil mnogo trgovalcev s tem, ko je končno prišlo do bolj izrazitega bullish trenda. Januar je nedvomno bil mnogo bolj bullish mesec, a če smo popolnoma odkriti, smo se zgolj vrnili v območje, kjer bi morali biti, če v novembru ne bi prišlo do zloma FTX menjalnice. A pojdimo po vrsti.

Kripto trg (TOTAL)

Po mesecu juniju 2022, ko je trg prešel v fazo konsolidacije, je gibanje trga potekalo znotraj falling wedge trenda, ki je prikaza z oranžnima linijama. Falling wedge velja za bullish trend, saj pogosteje vodi v odboje kot v korekcijska gibanja in tako je bilo tudi tokrat. Trg je prvič po mesecu juniju prebil zgornjo trend linijo in prešel v bullish fazo. A tega nikakor še ne gre mešati z začetkom novega bull marketa. Govora je o trenutnem trendu. 

No, tudi aktualni bullish trend še ni zadosten razlog za pretirano slavje, saj se lahko kaj hitro izkaže za t.i. fake out odboj/preboj. Prav zaradi tega bo potrebno spremljati potencialen re-test nedavno prebite zgornje trend linije. V kolikor bi bil re-test uspešen, bi to bil že kar močan in odločen bullish signal – vsaj kratkoročno do srednjeročno. V kolikor re-test ne bi bil uspešen, bi to že nakazovalo začetek tvorbe potencialnega lower low trenda, kar bi nakazovalo na vrnitev bearish trenda.

Kripto trg se v teh dnevih nahaja tik pod prelomnico. Kot lahko vidimo na spodnjem Fibonacci grafu, skuša prebiti spodnjo Fib 78% retrace linijo in jo spremeniti v support, kar bi bil idealen scenarij za nadaljevanje bullish trenda, a to trgu ni uspelo vse od meseca avgusta 2022. V kolikor bi prišlo do uspešnega preboja, kar bi lahko videli v tednu ali dveh, bi pred nami bil potencial rasti trga vse do golden pocketa (temno zeleno območje), kar znaša okvirno dobrih 20%. Takšna rast bi zagotovo imela izjemno pozitiven vpliv na BTC in na altcoine.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Tudi trg altcoinov kaže podobno sliko, kjer je, kot lahko vidimo na spodnjem grafu, prav tako prišlo do preboja zgornje linije falling wedge trenda in sedaj smo na točki odločitve – ali bo trg nadaljeval z rastjo ali pa bo prišlo do ponovno velike korekcije oziroma t.i. fake out preboja. Tedenska RSI in MACD nakazujeta sicer umirjanje, kar nakazuje na krajšo konsolidacijo, v kateri se trg altcoinov že nahaja, a tako RSI, kot MACD, še vedno nakazujeta kar precej moči. Trg očitno čaka na FOMC informacije, ki jih bomo prejeli v sredo. A kljub temu bi želel opozoriti, glede na to, da vas večina trguje z altcoini, da bi nadaljevanje rasti prineslo lep bullish trend, a potencialna korekcije, bi bila mnogo bolj boleča za altcoine, kot za BTC, predvsem zaradi njihove volatilnosti.

Še pogled na Fibonacci analizo, ki nakazuje skoraj identično sliko, kot v primeru TOTAL trga (celotnega kripto trga). Alti se nahajajo malo pod spodnjo Fib linijo 78% in preboj te, bi bil dober signal za ponoven lep donos altcoinov.

BTC dominanca (BTC.D)

Dominanca BTC še vedno vztraja kar precej visoko, v območju 45%, kar nakazuje, da se večina kapitala še vedno steka v BTC. Je pa območje 45% tudi območje resistance linije in glede na to, da se tedenski RSI nahaja tik pod linijo prenakupljenosti, bo zanimivo spremljati reakcijo trga v prihajajočih dnevih, predvsem od srede dalje. V kolikor bodo novice iz strani FOMC pozitivne in bo trg odreagiral pozitivno, bo to najverjetneje rezultiralo v še nekoliko povečani dominanci BTC, a glede na močno resistance linijo, bo moč kmalu zatem prešla na stran altcoinov. Najverjetneje ne v smislu padca BTCD pod mejno vrednost 40%, a dovolj, da bodo mnogi altcoini pokazali lepo rast. No, v kolikor novice ne bodo tako pozitivne, več o tem v nadaljevanju, bo dominanca ostala krepko na strani BTC. Mnogi imajo namreč napačno prepričanje, da večanje BTC dominance pomeni hitrejšo in večjo rast BTC. To ne drži. Dominanca namreč lahko prav tako raste v primeru velikih korekcij, kjer BTC prav tako pada, le da precej manj, kot večina altcoinov, saj je dominanca izrazito na strani BTC. Naj ponovim, govora je o dominanci BTC proti Altcoinom in ne Stablecoinom!

S&P500 (SPX)

Januar je postregel še z enim, zelo bullish signalom in sicer je SPX delniški index, prvič po decembru 2021, teden zaključil nad makro down-trend linijo. Vsekakor dobra napoved prihajajočega trenda, a kot že omenjeno pri obeh trgih (TOTAL in TOTAL2), bo tudi v primeru SPX potrebno počakati na potencialen re-test down-trend linije, kar bo najboljši test moči trga. Kakorkoli, za enkrat trg deluje dovolj čvrsto, vsaj kratkoročno, a že sreda bo ponudila bolj jasno in realno sliko.

Vsekakor bo v naslednjih dnevih potrebno spremljati dve ključne linije. Prva leži med $3970 in $3990, kjer se nahaja makro down-trend linija in kjer bi potencialno prišlo do re-testa. Tisti skrajni support pa leži med $3840 in $3890. Padec pod ta support bi bil namreč signal izrazitejšega prodajnega pritiska, ki bi vodil v večjo korekcijo. Če pozorno pogledate spodnji graf lahko vidite, da SPX potencialno tvori double top trend, katerega prepoznate po črki M in velja za zelo bearish trend. Prav zaradi tega je pozitiven re-test down-trend linije tako pomemben, saj bi to pomenilo, da ni pršlo do potrditve double top trenda.

Spodaj še prikaz potencialne tvorbe double top trenda, ki ga prikazuje rdeča puščica, ki bi, v kolikor bi se double top realiziral, tvorila črko M. Ker gre za tedenski intreval, bo za potrditev potrebno počakati še teden ali dva, a trenutna ključna indikatorja, RSI in MACD, kažeta, da ima SPX še vedno dovolj moči za nadaljevanje rasti. Pomemben podatek, saj kot vemo, BTC navadno sledi SPX. Bo pa FOMC še enkrat več tisti jeziček na tehtnici, ki bo odločilen.

Ameriški Dollar (DXY)

Ko govorimo o USD (DXY), je slika precej zanimiva. USD se nahaja na precej močnem supportu pri $101, po več mesečni korekciji, ki je bila, roko na srce, dolgo pričakovana. Sedaj bo zanimivo videti, ali bo po sredi USD nadaljeval z gibanjem proti supportu okoli $100, ali pa bo prišlo do odboja, skozi katerega bo USD napadel resistance območje okoli $103. Gledano strogo tehnično, položaj RSI in MACD nakazujeta popuščanje prodajnega pritiska in nekoliko večjo verjetnost odboja. To bi lahko vodilo v nadaljevanje pullbacka oziroma korekcije risk-on asseta, kot sta BTC oziroma kripto, saj sta gibanji USD in BTC navadno obratno sorazmerni. Ponavljam, vse je v rokah FOMC. V kolikor bo reakcija pozitivna, bo to vodilo v še nekaj prodajnega pritiska na USD in nekaj odboja za BTC.

Bitcoin (BTC)

O BTC je bilo že kar nekaj napisanega, zato mi dovolite, da v tokratnem tedenskem poročilu oziroma napovedi dogajanja, izpostavim nekatere ključne linije, o katerih bi veljalo pogosteje govoriti. Prva takšna linija je WMA200 (zelena). Gre za eno najbolj ključnih linij, ki v analitiki loči makro bearish od bullish trenda. Da, govora je o makro trendu, kar pa ne gre mešati z bull marketom. Vsekakor pa WMA200 predstavlja eno ključnih analitičnih točk, s pomočjo katere identificiramo začetek bull oziroma bear marketa.
 
Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se BTC nahaja le še korak od omenjene WMA200 trend linije, pod katero se nahaja vse od meseca junija. Vmes jo se sicer uspel na kratko prebiti, a je šlo za t.i. fake out preboj. Prav na to opozarjam že nekaj časa. Trenutno gibanje BTC sicer že dovolj dolgo vztraja v bullish fazi, da ne moremo več govoriti o fake out odboju, a kot sem že večkrat opozoril, se BTC še vedno nahaja pod kar nekaj ključnimi trend linijami, med katerimi je tudi WMA200. Trenutno se ta nahaja pri dobrih $24.800 in dokler jo BTC ne spremeni v support, toliko časa ne moremo govoriti o makro spremembi trenda. Teden, v katerega smo zakorakali, bo prvi poskus za BTC, da omenjeno trend linijo prebije.  Trenutno se BTC bori s supportom pri $24.000.

Vsekakor pa ne moremo mimo še ene, prav tako izjemno pomembne trend linije. To je WEMA21 (modra). Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je WEMA21 makro trend linija, ki je vedno delovala kot odlična napoved velike korekcije. Kadarkoli je BTC padel pod WEMA21 trend linijo in jo spremenil v resistance linijo, je sledila velika korekcija. BTC se je z januarjem uspel prebiti nad WEMA21 trend linijo, kar je jasen znak moči. A vprašanje je, ali ima dovolj moči, da ostane nad njo? Gre za zelo zanimiv položaj, ki bo v naslednjih dnevih in nekaj tednih, odličen pokazatelj gibanja BTC v naslednjih mesecih. V kolikor bo BTC uspel WMA200 (zelena) prebiti in spremeniti v support, bo to pokazatelj želje po nadaljnji rasti do območja $25.000 in nato do $28.000. V kolikor pa bo v naslednjih dnevih oziroma tednu ali dveh prišlo do korekcije, potem BTC ne bi želel videti pod WEMA21, ki se trenutno nahaja pri $20.376. Gledano zgodovinsko, bi to nakazovalo povečano možnost nove večje korekcije, a potrebno je poudariti, da ne govorimo zgolj o padcu pod WEMA21, ampak mora omenjena linija postati resistance linija. Februar bo tako zelo zanimiv mesec.

Death cross in golden cross

Da bo februar maksimalno zanimiv, nakazujeta tudi dva potencialna trenda, ki ju pravkar tvori BTC. Na 1D intervalu BTC tvori t.i. golden cross, ki velja za zelo bullish trend, kjer kratkoročna DMA50 (modra) trend linija, seka dolgoročno DMA200 (zelena) trend linijo navzgor. Do potrditve trenda sicer še ni prišlo, saj se liniji še nista sekali, bo pa do potrditve prišlo v drugi polovici tedna. Kot omenjeno, gre za bullish trend, kar je vsekakor izjemno pozitiven signal, katerega se mnogi veselijo. A na tem mestu bi želel opozoriti, da gre za t.i. lagging signal, kar pomeni, da se navadno tvori po določenem bullish dogodku, kateremu pa smo bili priča proti sredini januarja, ko je prišlo do izrazitejše rasti. Osebno menim, da sicer lahko še vedno pride do nadaljevanja rasti, a konkretni golden cross se pravzaprav nanaša na dogodek iz sredine meseca.

Na drugi strani pa se na tedenskem (1W) intervalu tvori še pomembnejši trend t.i. death cross, kjer kratkoročna WMA50 (modra) trend linija, seka WMA200 (zelena) trend linijo navzdol. Trend načeloma velja za zelo bearish trend, a tokrat je situacija vendarle nekoliko specifična. V celotni zgodovini BTC, namreč še nikoli nismo bili priča tovrstnemu trendu, zato je izredno težko oceniti, kaj dejansko lahko pričakujemo. Do potrditve death crossa namreč še ni prišlo, potencialno pa bi lahko videli potrditev proti koncu tedna, ali v začetku naslednjega. Seveda ni nujno, da bo do potrditve prišlo, a trenutni trend nakazuje to verjetnost. Kaj lahko torej pričakujemo?

Gledano strogo tehnično, tedenski BTC indikatorji še vedno nakazujejo dovolj veliko moč in prostora za rast. V kolikor bi BTC uspel s prebojem nad $25.000, bi se tako pozicioniral nad že omenjeno WMA200 trend linijo in hkrati tudi nad WMA50 trend linijo, kar bi bil zelo pozitiven signal, a obe liniji mora spremeniti v support. Možno je, da bi potencialni death cross nakazoval veliko korekcijo iz meseca novembra, ob propadu FTX menjalnice, saj gre za t.i. lagging signal (signal z zamudo), a osebno sem malo skeptičen glede te razlage, saj so od takrat minili že skoraj trije meseci. Preprosto bo potrebno počakati, a gledano tehnično, BTC ne nakazuje, vsaj trenutno ne, želje po veliki korekciji. Zabavo tako lahko pokvarijo le pri FOMC.

Kaj pričakujem od FOMC in kako se pripraviti

FOMC bo zasedala v sredo, ko bo na vrsti tudi tiskovna konferenca. Kot je že v navadi, lahko pričakujemo tri reakcijske valove trga. Pred samo tiskovno konferenco, med tiskovno konferenco, ki bo na sporedu med 20:00 in 20:30 po našem času in nato tretji val, po sami tiskovni konferenci, ki bo dal najbolj verodostojno napoved.

Pri FOMC bodo objavili novo obrestno mero. Osebno pričakujem, da bodo pri FOMC počasi začeli popuščati zategovanje pasu in da bomo videli dvig za 0,25% in ne 0,50%, kot je bilo prvotno mišljeno. Na to računa tudi trg, zato je nedavno tudi pozitivno odreagiral, kar je rezultiralo tudi v rasti BTC in mnogih altcoinov. V kolikor bi nas pri FOMC presenetili in bi ohranili 0,50% dvig, to ne bi bil najbolj pozitiven signal. A ključna bo izjava predsedujočega FOMC, Jeroma Powella. Najverjetneje bo ponovno ponudil veliko praznih besed iz katerih bo trg skušal izluščiti bistvo in v kolikor bo Powell nakazal nekaj več optimizma, bo tako reagiral tudi trg, v nasprotnem primeru, bomo videli bolj negativen trend. A vsaj za enkrat ostajam previdno optimističen.

Ne smemo pa pozabiti, da na isti dan nove obrestne mere najavi tudi Evropska centralna banka (ECB), kjer pa se pričakuje 0,50% dvig.

Vsekakor svetujem, da v času tiskovne konference ne trgujete in ne tvegate z nerazumnim vzvodi. Počakajte, da se trend umiri in pokaže pravo smer. Opomnik, prva reakcija trga je navadno precej volatilna, zato ne pozabite, da vas lahko hitro vrže iz trgovanja, v kolikor boste postavljali stop loss pozicije konservativno. Odpirati pozicije v dnevih pred zasedanjem FOMC je precej tvegano, a po drugi strani lahko daje prav to tveganje lep donos. Stop loss postavite torej nekoliko širše, npr. okoli 10% pod vstopno točko, ali pa tik pod WEMA21 trend linijo, pri $20.376, pod katero osebno ne bi želel videti BTC. Zavedajte se tveganja in ne vstopajte po nepotrebnem. Prav tako svetujem, da si v območju stop loss pozicije vedno postavite alarm, ki vas bo opozoril ob aktivaciji, da se boste tako lažje in hitreje pripravili na nov vstop, ko se bo trend umiril.

Teden, ki je pred nami, bo zelo dinamičen, zato poskrbite za zaščito svoje investicije, prav tako ne zapadite v FOMO, v primeru hitrih odbojev. Počakajte na pullback oziroma korekcije in takrat vstopajte postopoma. Najbolj optimalni čas za vstop v BTC je že bil v območju aktualnega dna, a nič še ni zamujenega. Zavedajte se, da gre za investiranje, ki je igra na dolgi rok. Naj ponovim, bolj pomembno od tega, da čakate in iščete “popolno” dno, katerega absolutna večina nikoli ne bo dočakala je, da zavarujete svojo naložbo s pravilnim risk managementom. O tem sem že pripravil nekaj člankov in so vam na voljo v rubriki izobraževanje. Vsekakor pa bom pripravil še kakšen članek na temo risk managementa v upanju, da bo prav ustrezna risk management strategija postala vaša primarna strategija.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 23.1. – 29.1.2023 (PREMIUM)

Naslednji članek

RSI, kot eden ključnih trend indikatorjev Bitcoina

error: Content is protected !!