Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 28.11. – 4.12.2022 🔒

Zaključil se je zadnji teden meseca novembra, ki je ponudil kar nekaj več dinamike, žal pa ni prinesel tako želenih in za november značilnih večjih odbojev. Razlogov za to je kar nekaj, a eden ključnih zagotovo ostaja propad TFX menjalnice. Se pa v tem tednu zaključuje tudi mesec in naslednjih nekaj dni bo nadvse pomembnih, saj bodo ponudili kar dober vpogled v to, kaj nas čaka v decembru in ob zaključku leta 2022.

Makro support območje ostaja aktualen

Kljub ekstremno negativnem sentimentu, ki vlada na trgu, BTC še naprej ohranja makro support $15.500-$16.500, ki je sočasno tudi aktualno dno. Glede na trenutne 1W indikatorje RSI, MACD in OBV ocenjujem, da bomo v tednu, ki se je dobro začel, videli podobno gibanje, kot v preteklem. Prodajni pritisk se sicer povečuje, a biki kljub temu še ohranjajo dovolj moči, da indikatorji ostajajo v nevtralno-pozitivni fazi, kar pomeni predvsem nadaljevanje konsolidacije. Nekaj več dinamike lahko pričakujemo nekje od srede dalje, ko se zaključuje mesec.

Bearish signali (1M)

Meseca sicer še ni konec, a vsaj glede na trenutne razmere je zelo malo verjetnosti, da bi BTC november zaključil pozitivno. Kot lahko vidimo na spodnjem 1M grafu, je BTC v novembru tvoril izrazito negativen trend, bearish engulfing candle. Kot že omenjeno, trenutni support še nudi dovolj moči, a ob morebitnih novih pretresih, bi BTC lahko padel še mnogo nižje. Prvi naslednji, nekoliko večji support, je pri okoli $13.500. Zelo pomembna linija. Da bi BTC november zaključil pozitivno, bi se v naslednjih dnevih moral prebiti nad cca. $20.500. Malo verjetno, vsaj glede na trenutno dogajanje. Mesečni bearish engulfing candle tudi ni najboljša popotnica za praznični mesec, ki prihaja. 

Vsa pozornost v naslednjih dnevih in tednih, bo tako usmerjena v aktualno support območje in dno. Nekaj upanja nakazuje MACD indikator, ki je sicer v izrazitem negativnem položaju, a sočasno kaže, da prodajni pritisk nekoliko pojenja. RSI in OBV pa še vedno ostajata v negativni fazi. Iz tega lahko ocenimo, da vsaj še nekaj časa, večjega odboja ne moremo pričakovati, bo pa potrebno počakati na zaključek meseca, za bolj jasno potrditev.

Zaupanje EU in ZDA potrošnikov (EUCCI, USCCI)

Zaupanje potrošnikov se vsaj v Evropi nekoliko popravlja, a še vedno ostaja na precej nizki ravni, kljub temu, da je krivulja pričela tvoriti higher high trend, ki vliva nekaj več optimizma. Bi pa to lahko povezovali s prihajajočimi prazniki, kot tudi dejstvu, da iz Ukrajine že nekaj časa ne prihajajo informacije o drastičnem poslabšanju stanja. Na drugi strani zaupanje ameriških potrošnikov pada, kar ni najboljši signal za BTC in kripto trg, a še vedno ne tvori novega dna.

Ocenjujem, da bodo potrošniki in investitorji še naprej previdni pri vlaganju v delniški in kripto trg, veliko pa bo odvisno od informacij, ki jih FOMC pripravlja za mesec december. Govori se o 0,5% dvigu obrestnih mer, kar pomeni omilitev zaostrovanja ukrepov in to bi lahko imelo bullish učinek na trg. V kolikor bi FOMC ostala pri 0,75% dvigu, kot so planirali, bi to delovalo bolj nevtralno.

Fear & Greed Index

Kot kaže Fear & Greed index indikator, strah med trgovalci in investitorji nekoliko pojenja, saj je prišel iz vrednosti 22 (ekstremni strah), na vrednost 28 (strah). To bi lahko bil pozitiven signal, ki sovpada z govoricami, da FOMC ne bo tako zaostrila obrestnih mer, kot je bilo s prva pričakovati in da se trg vseeno pripravlja na nekaj pozitivnega trenda. Ocenjujem pa, da še ne moremo pričakovati večjih odbojev.

DXY (USD)

Dollar še naprej kaže šibkost in trenutno prihaja do re-testa support linije pri $105. To bi moral biti trenutek, ki bi pozitivno vplival na gibanje BTC in kripto trga, a kot sem pred časom že zapisal, se je v času šibkosti USD, “po naključju” zgodil propad menjalnice FTX, kar je pretreslo kripto trg in zamajalo zaupanje vlagateljev. BTC je tako strmoglavil skupaj z USD, namesto, da bi se odbil, skupaj z delniškim trgom.

Indikatorji nakazujejo nadaljevanje bearish trenda za USD, a le ta ne bo več tako izrazit, kot v preteklem tednu. Veliko bo odvisno tudi od zasedanja FOMC. Žal pa se bojim, da tudi v primeru nadaljevanja korekcije USD, BTC in kripto trg ne bosta pokazala tistega pozitivnega trenda, kot bi ga sicer.

Delniški trg S&P 500 (SPX) in NASDAQ (IXIC)

Delniška indexa SPX in IXIC sta v preteklih tednih pokazala kar nekaj moči, zahvaljujoč šibkemu USD, kar bi, ob normalnih razmerah, zagotovo izkoristil tudi BTC, a žal ni. Se pa oba delniška indexa sedaj nahajata na 1W RSI resistance liniji pri okoli 50%, ki vztraja vse od meseca marca. Glede na trenutne razmere ocenjujem, da bosta prešla v pullback, podobno pa bo verjetno storil tudi BTC, saj se prodajni pritisk USD umirja.

SPX (črna linija) in IXIC (modra linija) sta torej na preizkušnji, a dvomim, da bosta ponudila kakšno izdatnejšo rast v pričujočem tednu. V kolikor bi trgoval z njima, bi vsekakor razmišljal o odprtju kratkih pozicij.

Predvsem me skrbi makro down-trend linija SPX indexa. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je nedavno prišlo do ponovnega neuspešnega re-testa makro down trend linije (oranžna linija), čemur je vedno sledila večja korekcija, med cca. 12% do okvirno 20%. Temu je sledil tudi BTC. Bo tudi tokrat tako. Signali so skoraj identični, edino prednost v trenutnih razmerah vidim v MACD indikatorju, ki nakazuje več pozitivnega trenda. No, počakati bo potrebno konec meseca in tedna, da bomo dobili bolj jasno sliko, sicer bi znal december biti precej neprijeten. Kot rečeno, počakajmo.

BTC dominanca (BTC.D)

Dominanca BTC je zelo šibka in se le s težavo ohranja nad ključno linijo 40%. Tudi zaradi tega so v preteklem tednu mnogi altcoini ponudili nekaj več bullish trenda. To se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, vsaj dokler se BTC.D ne bo prevesila bolj izrazito na stran BTC. Trenutno je močna tedenska resistance linija pri vrednosti 40,8%. To so torej dnevi, ko velja nekaj več kapitala preliti v altcoine, a pazite, ko pride do tržne korekcije, altcoini hitreje in močneje padajo. Zato vam svetujem, da v kolikor ne želite tvegati preveč, ohranite primarni del portfelja v BTC, vsaj dokler ni prebita tedenska resistance linija.

Kljub nestabilnemu trgu pa on-chain analiza kaže zanimiv podatek, da pametni kapital še vedno aktivno umika kovance iz menjalnic, kar je pozitiven signal. Drži, v veliki meri je to posledica nezaupanja v menjalnice po zlomu FTX, a ne glede na to, umik kovancev iz menjalnic nakazuje na to, da kupci nimajo namena prodajati BTC. Kljub vsemu ostajam previden, saj gre lahko tudi za manipulacijo, še posebno, če se na vstop pripravlja kakšen izmed večjih kupcev. Takrat predhodno cena najpogosteje močno zaniha na vzdol.  

Dominanca stablecoinov (USDT.D)

Dominanca stablecoinov nakazuje koliko kapitala trgovalci hranijo v stablecoinih, namesto v BTC oziroma altcoinih. Povečana dominanca stablecoinov lahko nakazuje dvoje:

  • Prodajo kovancev in beg v stablecoine
  • Prenos novih stablecoinov na menjalnice, kar nakazuje najverjetnejši nakup BTC in/ali altcoinov

Dominanca stablecoinov že nekaj časa narašča in tvori higher low trend. Up-trend linija še ni prekinjena, zato v tednu, ki je pred nami, rekordnih nakupov ne pričakujem, pričakujem pa še kar nekaj prodaje in bega v stablecoine v tednih, ki so pred nami. Trenutna konsolidacija BTC očitno še ni prepričali veliko trgovalcev in investitorjev, zato mora priti bodisi do večje korekcije, bodisi hitrega odboja, ko bo kapital, ki čaka na strani, hitel z vstopanjem.

Zaključek

Teden, ki je pred nami, bo potekal podobno, kot minuli, le da lahko nekaj več dinamike pričakujemo od okvirno srede dalje. Vsaj po trenutnih indikatorjih večjega odboja ne pričakujem, sem pa zelo pozoren na support območje $15.500-$16.500. Izguba tega, bi pomenila najverjetnejšo korekcijo do območja $13.500. Posebno pozornost bo potrebno posvetiti tudi rudarjem, ki v zadnjih dnevih in tednih aktivno prelivajo BTC na menjalnice, kar kaže na prodajo in precej težko situacijo vseh, ki rudarijo, predvsem zaradi nizke cene BTC in visokih stroškov energije.

Za nekaj več miru in pozitivnega trenda, bi si želel BTC videti v preboju nad $17.500, kar je trenutna prva target linija BTC. Razmere na trgu nisto najboljše, a se vseeno nekoliko umirjajo, zato bi biki lahko vsaj poskusili z nekaj več moči BTC prebiti nekaj višje ($17.500), kar bi posledično omililo tudi prodajni pritisk s strani rudarjev.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Polkadot (DOT)/USDT – Tehnična analiza 🔒

Naslednji članek

ApeCoin (APE)/USDT – Tehnična analiza

error: Content is protected !!