Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 21.11. – 27.11.2022 🔒

Prehod iz preteklega v aktualni teden je postregel z večjo tržno dinamiko, kar je bilo tudi izpostavljeno v Bollinger Bands analizah. Trg še vedno reagira na dogajanje, povezano s propadom FTX menjalnice, prav tako pa nad njim visi mnogo vprašanj, ali bo sledil propad še katere izmed menjalnic. Vse to trgu daj izjemno negativen občutek, kar se odraža tudi v njegovem gibanju.

Ključni supporti so zdržali – za enkrat

V preteklih dnevih sem večkrat opozoril na dve, za BTC ključni support liniji, katere spremljam. Gre za support pri $16.300 – $16.500, kateri je nedavno popustil in support v območju $15.500, kateri je ob včerajšnjem prodajnem pritisku, dobro odigral svojo vlogo, vsaj za enkrat, saj je pri dobrih $15.800, prišlo do odboja.
 

BTC se je uspel odbiti nazaj nad $16.000, tik pod nedavni support, ki sedaj predstavlja resistance linijo $16.300-$16.500. 

Fake out, ali nadaljevanje korekcije?

Teden, ki je pred nami, bo dinamičen in najverjetneje tudi pester. BTC bo v resnem preizkusu svoje moči. Kot sem omenil včeraj, nedelje navadno ponudijo izrazitejši trend (odboj ali korekcija), ki pa se pogosto izkaže za t.i. fake out. Zato bo BTC v naslednjih urah in nekaj dnevih v resnem preizkusu preboja resistance linije $16.300-$16.500. V kolikor je šlo za fake out korekcijo, bo BTC prebil resistance linijo in jo ponovno spremenil v support. V nasprotnem primeru bo prišlo do neuspešnega re-testa resistance linije in BTC bo najverjetneje pričel s tvorbo lower low, lower high trenda, kar pomeni nadaljevanje korekcije.

Tako še naprej ostajata ključni obe območji – support pri $15.500 in resistance območje $16.300-$16.500. Na obe moramo biti pozorni, a pozor, za nadaljevanje bolj bullish trenda ni dovolj, da BTC resistance območje zgolj prebije, spremeniti ga mora v support. Ne glede na včerajšnje dogajanje, BTC ostaja znotraj Fibonacci golden pocket območja, kar lahko vidimo na spodnjem Fib grafu. Golden pocket območje predstavlja zeleni pas in BTC vztraja natanko na spodnjem robu oziroma Fib 78% liniji, kar je zadnja obrambna linija. Padec pod to linijo navadno pomeni nadaljevanje večje korekcije.

1W Bullish divergence

Kljub težkim razmeram na trgu in nedavnemu ponovnem negativnem trendu gibanja BTC, le ta, na 1W intervalu, tvori močan bullish divergence signal. Bullish Divergence navadno napoveduje pozitiven obrat trenda, a mora predhodno priti do potrditve. Do te še ni prišlo, a kot vidimo na grafu spodaj, oba ključna indikatorja, RSI (zgoraj) in MACD (spodaj), tvorita higher low trend, medtem, ko vrednost BTC tvori lower low trend. Temu signalu pravimo Bullish divergence trend. Ker gre za tedenski interval, bo za potrditev potrebno počakati vsaj do zaključka trenda.

Potencialna korekcijska območja

BTC torej nakazuje željo po obratu, a trg je žal izjemno močno zmanipuliran, kar pomeni, da ne sledi svojemu ciklu, temveč dogodkom, do katerih je že prišlo in lahko še pride. Iz tega vidika, v pričujočem tednu ne pričakujem šokantnih informacij, pozoren sem le na Platformo Genesis, ki je še ena izmed kripto platform/menjalnic, namenjena sicer institucionalnim vlagateljem in rudarjenju, saj že nekaj časa nakazuje počasne znake kolapsa. Menim, da do tega ne bo prišlo v pričujočem tednu, a previdnost ne bo odveč.

V dnevih, ki so pred nami bo BTC poskušal prebiti že omenjeno resistance linijo in v kolikor bi mu to uspelo, bo sledilo nadaljevanje rasti do okvirno $17.500. V nasprotnem primeru sledi re-test aktualnega dna pri dobrih $15.500, od tu dalje pa sta aktualni zgolj dve aktualni support območji in sicer najbolj verjetno $13.500-$14.500 in nato zadnje oziroma spodnje, $9.500-$11.500, a glede na dejstvo, da je 1W RSI že na liniji preprodanosti, se spodnjega support BTC (še) ne bo dotaknil.

Zaupanje EU in ZDA potrošnikov (EUCCI, USCCI)

Zaupanje EU in ameriških potrošnikov ostaja na enaki ravni oziroma se umirja. Še vedno smo precej globoko v negativni fazi, a glede na to, da se globalna ekonomija, vsaj na videz umirja, enako velja za inflacijo, v naslednjem tednu ali dveh, ne pričakujem drastičnega padca zaupanja potrošnikov, kar bi lahko imelo vsaj nekaj pozitivnega vpliva na gibanje kripto trga. Žal pa nad trgom še vedno visijo dogodki povezani s FTX, kar celotno sliko precej kvari in daje mešane občutke.

Fear & Greed Index

Index ostaja na podobni ravni kot pretekli teden, kar pomeni, da je trg še vedno v ekstremnem strahu. To nakazuje, da retail kupci ne vlagajo oziroma so pri tem zelo previdni. No, pogosto pa to predstavlja priložnost za t.i. pametni kapital, da vstopi in dokupi. Med poznavalci kripto zakulisja namreč krožijo informacije, da naj bi kmalu prišlo do nekega večjega dogodka. Žal mi še ni uspelo izvedeti za kakšen dogodek naj bi šlo in kdaj okvirno bi do njega lahko prišlo, a po informacijah, ki jih imam, naj bi bil pozitivne narave. Počakajmo in bodimo pripravljeni, saj pred večjimi dogodki trg pogosto predhodno zaniha in s tem zmede trgovalce.

DXY (USD)

Ameriški Dollar je v preteklem tednu lepo zanihal in padel vse do supporta okoli $105, kar je pozitiven signal, a žal je prišel ob nepravem trenutku, saj se je med tem zgodil zlom FTX menjalnice. Glede na povezave FTX menjalnice z bančnim sektorjem in Demokratsko stranko, mnogi namigujejo, da ne naključno. A v tem trenutku to morda niti ni več tako pomembno. Dejstvo je, da je BTC prešel v korekcijo, kljub padcu USD, kateri gibanji sta navadno obratno sorazmerni. USD se je medtem odbil od supporta in je ponovno prešel v fazo rasti, a ta ni tako izrazita. V tednu, ki je pred nami pričakujem, da bo USD poskušal narediti še nekaj rasti, kar bi znalo povzročiti bolj izrazita nihanja BTC in kripto trga.

Delniški trg S&P 500 (SPX) in NASDAQ (IXIC)

Če sta delniška indexa SPX in IXIC v preteklem tednu še nakazovala nekaj moči, sta s tednom, v katerega smo ravno zakorakali, pričela nekoliko izgubljati zagon. Še vedno sicer tvorita bullish higher low, higher high trend, a če smo pozorni na 1W RSI vidimo, da se ta nahaja v območju vrednosti 50% (srednja linija), ki že vse od meseca februarja dalje, predstavlja močno resistance linijo. Glede na razmere na trgu dvomim, da bosta delniška indexa uspela s prebojem omenjene resistance linije, kar pomeni, da bi lahko kmalu prešla v pullback oziroma korekcijo, kar bo predstavljalo precejšen izziv tudi za BTC in altcoine.

Nekaj prostora za rast je še, a potrebno bo biti pazljiv. Podobno gibanje lahko pričakujemo tudi od BTC.

BTC dominanca (BTC.D)

Dominanca BTC se krepi, kar nakazuje, da je pred altcoini verjetno nekoliko težje obdobje. Toda, podobno kot borzna indexa, se tudi BTC dominanca nahaja tik pod RSI linijo 50%, katera vse od meseca junija, predstavlja resistance linijo. Bo BTC uspel s prebojem in še okrepil dominanco? Zelo verjetno, razlog pa leži v nedavni kraji ETH kovancev iz FTX menjalnice, do katerih se je dokopal neznani hacker. Mnogi namigujejo, da gre celo za samega ustanovitelja in do nedavnega CEO menjalnice,  Sama Bankman-Frieda. Kdor koli že stoji za tem vdorom, se je dokopal do preko 228.000 ETH kovancev, katere sedaj “počasi” prodaja, kar je glavni razlog za padec vrednosti ETH in posledično mnogih altcoinov. Večina kapitala tako beži v BTC, kar se bo, najverjetneje nadaljevalo tudi v prihodnih dnevih.

Dominanca stablecoinov (USDT.D)

Krepi se tudi dominanca stablecoinov, kar nakazuje na prodajo, predvsem altcoinov in beg v stablecoine. 

Dominanca stablecoinov lahko nakazuje tudi priliv stablecoinov na menjalnice, kar bi nakazovalo zelo verjetno željo po nakupu, a kot lahko vidimo na spodnjih grafih, temu ni tako, saj inflow stablecoinov pada. Gre torej predvsem za prodajo, kar potrjujeta tudi korekciji BTC in trga.

Zaključek

Teden, ki je pred nami, bo najverjetneje precej dinamičen. Tako se je tudi začel. Glavnina dogajanja bo potekala med aktualnim dnom (BTC) pri $15.500 in resistance linijo $16.500. Trg nakazuje kar nekaj šibkosti, kar velja tudi za delniški trg, medtem, ko se USD nekoliko krepi, a po drugi strani BTC, na 1W intervalu, nakazuje tvorbo bullish divergence signala. Le ta še ni potrjen, zato bo potrebno počakati na zaključek tedna. Bodite previdni, predvsem pri trgovanju z altcoini, saj bodo te še toliko bolj podvrženi nihanju.

V kolikor BTC uspe območje $16.500 spremeniti v support, bomo spremljali napad na območje $17.500, sicer sledi re-test dna in nato korekcija do območja novega dna, med $13.500 in $14.500. A za enkrat support $15.500 še drži, me pa nekoliko skrbi precej oster odboj ob re-testu resistance linije $16.300-$16.500, kar nakazuje na to, da imajo medvedje še vedno dominanco na svoji strani.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Se kripto trgu približuje dogodek, ki bo ponovno pretresel trg? 🔒

Naslednji članek

Binance coin (BNB)/USDT – Tehnična analiza 🔒

error: Content is protected !!