Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 19.12. – 25.12.2022 (PREMIUM)

Teden, ki je za nami je bil precej pester in naporen. Dobili smo še zadnje letošnje finančno-ekonomsko poročilo ameriške FOMC, kjer so objavili aktualno stopnjo inflacije in novo zvišanje obrestne mere. Trg je po pričakovanjih postal bolj volatilen, a ker je bil predsedujoči FOMC, Jerome Powell v svojem nastopu ponovno precej nejasen, trg posledično ni pretirano odreagiral in je tako v čakanju bolj jasnih tehničnih signalov. No, po drugi strani so se “zgodile” tudi Binance, katere so postale glavna tarča razno raznih kritik o nepravilnostih pri njihovem poslovanju, kar pa je trg ponovno nekoliko zatreslo in še nekoliko spodkopalo zaupanje investitorjev oziroma trgovalcev.

Vpliv FOMC in makro napovedi na trg

V predhodni Market Watchdog makro analizi sem podal oceno, da se bo aktualna ameriška inflacija nekoliko znižala, kar se je izkazalo za pravilno napoved, saj se je inflacija znižala na 7,1% (pričakovano znižanje na 7,3%), osnovna inflacija pa se je znižala na 6,0% (pričakovano 6,1%). Prav tako se je za pravilno napoved izkazala ocena dviga obrestne mere, katero so pri FOMC dvignili z 0,5%, kar je manj izrazito kot pretekle mesece, ko je bil dvig 0,75%. 
 
Takšne informacije načeloma delujejo nekoliko bolj bullish (kratkoročno), saj nakazujejo na popuščanje zategovanja ukrepov, a dejstvo je, da je kripto trg soočen z velikimi, lahko bi rekel celo zgodovinskimi pretresi, kar med investitorji, predvsem velikimi, vzbuja nezaupanje in prav nezaupanje je ključen dejavnik, ki je vplival, da trg ni odreagiral bolj pozitivno. Svoje pa je v veliki meri dodal tudi sam predsedujoči, ki je v svojih izjavah, po samem sestanku jasno nakazal, da FOMC še ne bo prenehala z ukrepi, kljub temu, da je inflacija padla in je, po mnenju mnogih analitikov, že dosegla vrh, a FOMC si je zadal cilj, da inflacijo spravi pod 5%. 
 
Težava je v tem, da FOMC svoje ukrepe temelji na zakasnelih informacijah, kot je npr. stopnja brezposelnosti v ZDA, ki je še vedno nizka, FOMC pa si na podlagi teh podatkov razlaga, da kupna moč potrošnikov ostaja še vedno visoka, kar posledično pomeni visoko inflacijo, zaradi velike količine denarja v obtoku. Kar FOMC ne upošteva je dejstvo, da je večina ameriških vidnejših podjetij že napovedala masovna odpuščanja, ali pa je do njih že prišlo (npr. Meta, Amazon itn.) in to vsekakor ni spodbuden signal, še bolj pa je zaskrbljujoče, da ga FOMC ne upošteva, kar pomeni, da so ukrepi zamujeni in da bi nas Jerome Powell lahko iz zategovalnih ukrepov, zapeljal neposredno v recesijo. No, potrebno bo počakati na to, kako bodo pri FOMC reagirali, a razumeti moramo, da sledijo le enemu cilju, znižati inflacijo, kar ima lahko hude posledice za ekonomijo, če tega ne storiš pravilno, ali če ukrepe temeljiš ne nepravih indikatorjih.
 
Napovedi za leto 2023 tako niso rožnate. Sam ocenjujem, da je kar 60% možnost vstopa ZDA v recesijo, nekje v Q3 ali Q4 2023. Ker gre za dinamično materijo, se te podatki lahko spremenijo, zato jih bom spremljal še naprej. Vsekakor pa zaradi vsega tega, leto 2022 ostaja kot eno najbolj bearish let do sedaj, popotnica za prihajajoče mesece pa, vsaj za enkrat, ni najboljša.
 

Kako globok je dejansko ta bear market in koliko prostora za padec še ostaja

Dejstvo je, da je leto 2022 eno najtežjih in najbolj negativnih let do sedaj za vse finančne trge, še posebej pa za BTC in kripto. Zdi se, kot da si negativne novice sledijo ena za drugo, napovedi pa so zelo črne. Vse to drži, a sliko je potrebno pogledati malo širše, saj se nam sicer lahko zgodi, da zaradi posameznih dreves, ne vidimo gozda.
 
S&P 500 (SPX) macro primerjava
Če najprej pogledamo enega najpomembnejših delniških indexov S&P500 (SPX), kateremu sledi tudi BTC vidimo, da kljub vsej ostrini aktualnega bear marketa, le ta še vedno ni tako globok, kot tisti iz leta 2008, ko je nastopila velika recesija. Pravzaprav je razlika precejšnja, kar 30%.

Še zgovornejši pa je podatek, da po takšnih bear marketih, kot smo jih bili deležni leta 2008/09 in kateremu se bliža tudi aktualni, trg navadno potrebuje vsaj 3 do 4 leta, da doseže novi ATH, kar lahko vidimo na spodnjem grafu.

S tem seveda ne trdim, da bomo podobne razmere videli tudi tokrat, opozarjam pa, da obstaja precej velika verjetnost, da jih bomo. Morda celo slabše, saj so makro ekonomske napovedi in geopolitični dogodki danes mnogo slabši in resnejši, kot v letih 2008 in 2009. Nekaj, kar moramo upoštevati v svoji investicijski strategiji. Slepo nakupovanje raznih altcoinov, HODLanje teh in čakanje, da bodo zdaj, zdaj eksplodirali, najbrž ni najboljša investicijska strategija. Da, morda se lahko obnese, čas bo pokazal, a tveganje je preprosto preveliko in ključ dobrega vlagatelja je dober risk management in ne igranje na srečo.

Če še za nekaj trenutkov ostanemo pri SPX grafu, le da na 1W intervalu, ki je kratkoročno bolj relevanten in zanimiv vidimo kar nekaj pomembnih signalov. Najprej je tukaj makro trend linija (bullish/bearish) WMA200 (zelena), pod katero je SPX padel le v času recesij in velikih kriz. Primer sta krizi 2000-2002 (tech bubble) in velika recesija 2008-2009. V času vseh ostalih bear marketovm izjama je le Covid crash (black swan dogodek), je SPX ostal nad WMA200 trend linijo oziroma je pod njo padel le za kratek čas, kar se je letos že zgodilo. Tako lahko podam naslednjo oceno, v kolikor se bodo makro ekonomski kazalci umirili in se bodo začeli izboljševati in v kolikor kripto trg ne bo več deležen hujših pretresov, kot bi lahko bili padec menjalnice Binance, Genesis ali celo padec USDT (Tether), potem je trg že dosegel dno oziroma smo zelo blizu njega. V kolikor bi se makro ekonomski kazalci slabšali in bi globalna ekonomija še bolj resno stopala proti veliki recesiji, potem nas še kar nekaj loči od samega dna. Žal.

Kratkoročno bi opozoril, da SPX na 1W intervalu tvori bearish trend lower low, lower high, RSI (zgornji indikator) prav tako nakazuje bearish double top trend (črka M), stohastični RSI (srednji indikator) je prav tako prešel v negativno fazo, enako bo kmalu storil tudi MACD. Na potrditev bo potrebno sicer počakati vsaj še do zaključka tedna, a trenutni delniški signali niso najboljši in kot vemo, delniškemu trgu sledi tudi BTC, temu pa altcoini.

Da popotnica za leto 2023, vsaj za enkrat, ni najboljša, kaže tudi USCPMI index, index ki kaže razvoj/pešanje ameriške ekonomije. Vrednosti nad 50 nakazujejo širjenje in jačanje ekonomije, vrednosti pod 50, kažejo pešanje in krčenje ekonomije. Kot lahko vidimo, se aktualni index nevarno bliža območjem, ki jih je dosegel v času Covida, 2008-09 in 2000-2002, ne smemo pa pozabiti, da se dejanska recesija, vsaj uradno, še niti začela ni. Vseeno pa lahko, kljub negativni sliki, najdemo tudi pozitivne signale in te se nahajajo na samem RSI indikatorju (na spodnjem grafu zgoraj). Če boste pozorni boste videli, da je PMI indikator vedno našel svoje dno, ko je RSI dosegel spodnjo linijo 30%. Trenutno je pri vrednosti 34,35. Izjemi sta le leti 1974-75 in 1980, obdobja precejšnjih ekonomskih kriz v ZDA. To nam daje nekaj upanja, da trg sicer lahko še pade, a vsaj teoretično, bi lahko vendarle kmalu prišlo do odboja. Kakšen bi ta odboj lahko bil, o tem v enem izmed prihodnih prispevkov.

Ameriški Dollar (DXY)

Ameriški Dollar še vedno izgublja svojo vrednost in se trenutno nahaja na zgornjem supportu med $103 in $104. Indikatorji sicer nakazujejo pešanje prodajnega pritiska, a nekaj prostora za nadaljnjo korekcijo je še ostalo – okvirno do $100-$101. To bi, vsaj kratkoročno bil pozitiven signal za BTC, da morda dobi vsaj nekaj prepotrebnega zagona in moči, a kripto trg je žal poln FUD novic, ki so v velikem delu tudi načrtno usmerjene na trg, da BTC in kripto umetno zadržujejo pri nižjih vrednostih. Kakorkoli, videli bomo, kako bo USD zaključil teden, a za enkrat nakazuje, da bi lahko padel še nekaj nižje.

Dominanca BTC (BTC.D)

Slabe razmere na trgu so okrepile dominanco BTC, kar pomeni, da se je kapital iz altcoinov prelil v BTC, zaradi česar je večina altcoinov izgubila svoje vrednosti in padla. A BTCD se trenutno nahaja pod dokaj močno resistance linijo. RSI sicer še nakazuje nekaj prostora za rast, prav tako MACD, a Stohastični RSI je že v fazi prehoda v negativno stanje. Do konca tedena je še kar nekaj časa, a če bo BTCD pričela popuščati, kar pričakujem, potem bi to lahko pomenilo nekaj prostora za rast altcoinov. A ponavljam, počakati bo potrebno konec tedna. Za enkrat pa se dominanca BTC še krepi.

Donosnost ameriških državnih obveznic

Donosnost ameriških državnih obveznic je še en zanimiv graf, saj deluj v obratnem sorazmerju (podobno kot USD) z BTC oziroma kripto trgom. Ko donosnost državnih obveznic raste, padajo risk-on asseti, kamor sodi tudi BTC in obratno, ko donos pada, raste BTC. Spodnji graf lepo prikazuje 2 letni donos (2Y), ki je nedavno naletel na precej močno resistance območje, katerega še ni uspel prebiti in glede na trenutne indikatorje ocenjujem, da ga najverjetneje še nekaj časa ne bo, saj 1W MACD nakazuje precej jasen prehod v negativno stanje, RSI se prav tako nahaja tik pod zgornjo linijo prenakupljenosti, kar pomeni, da bo najverjetneje prišlo še do enega re-testa resistance linije, nato pa bi lahko prišlo do nekoliko bolj izrazite korekcije, saj bi bil s tem tvorjen t.i. bearish double top trend (M trend). Videli bomo, kaj bo prinesel konec tedna in kakšne informacije, povezane z ekonomijo in kripto trgom, nas čakajo v aktualnem tednu, saj bodo nedvomno vplivale na samo gibanje.

USDT.D in on-chain analiza stablecoinov

Kadar se krepi dominanca stablecoinov, to lahko nakazuje eno izmed dveh možnosti:
 
a. prodajo BTC in altcoinov, ter beg v stablecoine
b. prenos stablecoinov na menjalnice, z namenom nakupa BTC in altcoinov
 
Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se dominanca stablecoinov še naprej krepi, kar nakazuje, da kratkoročno še ne moremo pričakovati kakšnega večjega odboja. A potencialno dobra novica je, da sta oba RSI indikatorja na 1W intervalu že visoko, tik pod območjem prenakupljenosti, kar bi lahko nakazovalo, da je pred nami še en prodajni pritisk, nato pa bi lahko videli nekaj več pozitivnega, bullish trenda.

Zanimiv je tudi pogled na on-chain analizo inflowa stablecoinov, kjer se lepo vidi največji porast inflowa stablecoinov na menjalnice, v letošnjem letu. To bi potencialno lahko nakazovalo na nakupno moč (bullish), a osebno menim, da gre za inflow na t.i. derivatives in ne na spot exchanges, kar pomeni, da je to kapital, s katerim trgovalci trgujejo tako na dolgih kot kratkih pozicijah, kar pomeni, da vrednost lahko tudi pade. 

Bitcoin (BTC)

Kaj lahko torej v pričujočem tednu pričakujemo od BTC? Stanje vsaj za enkrat še vedno deluje bearish. Če pogledamo 1D interval vidimo, da Bollinger Bands indikator še vedno nakazuje precejšen stisk pasov kar pomeni, da do dejanskega pravega trenda še ni prišlo. Stohastični RSI je že pod spodnjo linijo, a klasični RSI je še vedno kar nekaj nad njo in s trenutno pozicijo nakazuje nekaj več prodajnega pritiska – kratkoročno.

Tudi 1W interval še vedno nakazuje bearish trend, a ne tako izrazit, kot v preteklih tednih, saj je klasični RSI že precej blizu linije preprodanosti. Je pa BTC tvoril makro falling wedge trend, ki sicer velja za bullish trend, a opozoril bi na to, da BTC že vse od meseca junija puskuša prebiti zgornjo down-trend linijo, za sedaj neuspešno, čemur je vedno sledila korekcija. Na drugi strani pa je spodnja trend linija vedno delovala kot support. Iz tega bi lahko ocenili, da nas najverjetneje čaka teden re-testov.

Aktualni support, kjer se nahaja tudi spodnja trend linija, se nahaja med okvirno $15.000 in $16.000. Zelo verjetno je, da bomo v naslednjih dnevih oziroma tednu ali dveh, videli re-test spodnjega dela support območja oziroma aktualnega dna. A za enkrat ocenjujem, da bi support moral zdržati, če le ne bo sledila kakšna udarna FUD novica.

Na drugi strani je pomembna tudi resistance linija, ki leži med okvirno $17.500 in $18.000. To je prva target linija, katero bo BTC v tem tednu napadal in jo skušal spremeniti v support. Ne bo lahko, saj trenutno prihaja nekaj več negativnega voluma.

Po resistance območju $17.500-$18.000, je tu še pomembnejša linija in sicer WMA200 trend linija (zelena), ki se nahaja, kot lahko vidimo spodnjem grafu, neposredno na zgornji down-trend liniji, katero BTC neuspešno prebija že vse od meseca junija. Gre seveda za ključni cilj, v kolikor hočemo govoriti o vsaj nekoliko bolj bullish fazi gibanja BTC, vrednost WMA200 trend linije pa se trenutno nahaja pri dobrih $19.000. Mislim, da BTC trenutno še nima te moči za preboj, zato v tem tednu primarno spremljam support linijo in prvo resistance linijo. 

BTC se bo v aktualnem tednu gibal med support in resistance linijo, torej med okvirno dobrih $15.000 in $18.000. Prvi cilj je preboj resistance linije, katero mora spremeniti v support. Vsekakor pa si ne bi želel, če bi BTC padel pod aktualni support, saj bi to pomenilo iskanje novega dna, ki bi bilo najverjetneje v območju med okvirno $13.500 in $14.500. A vsaj za enkrat kaže, da BTC še ohranja aktualni support.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Cardano (ADA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti

Naslednji članek

Theta Network (THETA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti (PREMIUM)

error: Content is protected !!