Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 16.1. – 22.1.2023 (PREMIUM)

Zdi se, kot da so celoten negativizem, ki je vladal trgu in tiste najbolj črnoglede makroekonomske napovedi, preko noči izginili in finančni trgi so se izdatno odbili. Da, na videz se res zdi tako, a kljub izboljšanju razmer, makroekonomska slika še zdaleč ni idealna, je pa dovolj dobra, da bi lahko v naslednjih tednih ali celo nekaj mesecih, spremljali mnogo bolj bullish razmere. Potrebno pa bo ostati pozoren na nekatere signale.

Kripto trg (Total Market Cap)

Če smo se še nedavno spraševali, ali bo kripto trg (TOTAL) uspel prebiti makro down-trend linijo, pod katero se je nahajal vse od konca leta 2021, ali bo ponovno prešel v veliko korekcijo, potem smo pred nekaj dnevi dobili potrditev. Kripto trg je prvič, po koncu leta 2021, prebil makro down-trend linijo, sedaj pa napada tudi eno najbolj ključnih trend linij WMA200 (zelena), pod katero je padel novembra 2022, ob zlomu menjalnice FTX. Na tej točki bo zanimivo spremljati dogajanje. Ali bo TOTAL že v prvem poskusu prebil WMA200 linijo in jo spremenil ali pa bo prišlo do zavrnitve in re-testa makro down-trend linije? 
 
Kakorkoli, razmere so v danem trenutku neprimerno boljše, kot so bile še pred nekaj tedni in trg kaže mnogo več moči. Bi pa tukaj opozoril, poleg WMA200, še na eno pomembno resistance linijo, to je RSI 50% linija, ki deluje kot resistance linija vse od aprila 2022. V kolikor se bo trg, v tednu ali dveh, uspel pozicionirati nad RSI 50% linijo in jo spremeniti v support, bo to eden najbolj bullish signalov. Bodite torej pozorni na omenjeno linijo.

Tudi pogled na Fibonacci analizo nakazuje potencial 20% (okvirno) rasti, katero bi trg lahko dosegel v naslednjih nekaj tednih, pred bi dosegel Fib golden pocket območje, kjer bo najverjetneje prišlo do zavrnitve. Za enkrat zgolj ocena, a takšen scenarij bi bil pravzaprav precej pozitiven, saj bi trg tako pričel tvoriti higher high, higher low trend, ki velja za bullish trend. V kolikor trg ne bi uspel s prebojem WMA200 trend linije, re-test down-trend linije pa bi bil neuspešen, bi to bil izjemno slab znak in pokazatelj občutnega pešanja moči.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Tudi trg altcoinov (TOTAL2), ki je še do nedavnega tvoril bearish trikotnik, je uspel akumulirati izjemno veliko moči, s katero je suvereno prebil zgornjo linijo bearish trikotnika in ga tako razveljavil. Pravzaprav trg altcoinov sledi BTC in se tako tudi sam približuje resistance liniji. Glede na tedenski RSI, najverjetneje sledi krajša konsolidacija, ker pa tedenski MACD nakazuje krepitev nakupne moči, bi lahko kaj kmalu videli trg altcoinov v poskusu napada in preboja resistance linije.

Je pa trg altcoinov ponovno, po novembrski korekciji, uspel prebiti WMA200 trend linijo, kar nakazuje, da altcoini akumulirajo kar precejšnjo moč. Zanimivo bo spremljati tudi alte, ali bodo uspeli prebiti bližajočo se resistance linijo in jo spremeniti v support. V kolikor jim to ne bo uspelo, bo skoraj zagotovo prišlo do re-testa WMA200 trend linije in v kolikor bi le ta bil uspešen, bi to bila potrditev bullish trenda, ki bi nakazovala na potencialno izjemno odločno rast altcoinov.

Dominanca BTC (BTC.D)

Dominanca BTC je po pričakovanjih, ko je tvorila bullish trikotnik, naredil lep odboj in je močno zrasla. To pomeni, da se večino kapitala steka v BTC, ki tako ohranja svojo moč in dominanco. A glede na vsesplošno ugodne pogoje na trgu, kupci in imetniki altcoinov, najverjetneje zaradi tega niso kaj prida razočarani, saj altcoini prav tako lepo rastejo. Se pa tudi BTC.D bliža krepki resistance liniji in videli bomo, kakšna bo reakcija. Glede na to, da se tudi BTC nahaja v območju resistance linije osebno pričakujem, da bo dominanca BTC nekoliko padla, kar bo, kljub morebitnemu pullbacku, pozitivno vplivalo na trg altcoinov. Vsekakor so domala vsi trgi soočeni z bližajočimi se resistance linijami in proti koncu tedna, ali v naslednjem tednu, bo zanimivo spremljati reakcije. Za enkrat ima BTC.D še dovolj moči, da poskuša še z nekaj rasti, a vprašanje, če bo preboj uspel. Najverjetneje ne, vsaj v prvem poskusu ne.

Delniški S&P 500 index (SPX)

Tudi delniški index SPX je nakazal, da želijo trgi počasi preiti iz bearish v bullish fazo. Za bull market bo potrebno sicer še malo počakati, a glede na to da je SPX po več kot letu dni uspel prebiti makro down-trend linijo, je obetaven signal. Vsaj za začetek. Kar bi si želel videti v naslednjih nekaj tednih je, da SPX zraste nad zadnji swing high (vrh), nato naredi pozitiven re-test down-trend linije in nato nadaljuje z rastjo. To bi bil tisti najbolj bullish scenarij. A počakati bo potrebno tudi na to, kako bo SPX reagiral v območju RSI resistance linije, kateri se bliža. Gre namreč za prav tako makro resistance linijo, pod katero se RSI nahaja že več kot leto dni. Ostanite pozorni na RSI in SPX na sploh, saj bo to verjetno eden najboljših kazalcev, v katero smer bosta šla BTC in kripto trg.

Dvoletni donos ameriških obveznic (2Y)

Da bi lahko prišlo do odboja delniškega in kripto trga, je v zadnjih tednih nakazoval tudi trg donosa ameriških obveznic (2Y), ki je prešel v fazo korekcije. Trenutno pa se trg ameriških obveznic umirja in nakazuje željo po manjšem odboju. V kolikor bi mu to uspelo, bi to imelo negativen vpliv na BTC in kripto trg, a glede na to, da so skoraj vsi indikatorji na tedenskem intervalu v bearish fazi, najverjetneje neke velike korekcije BTC in kripto trga še ne moremo pričakovati. Najbolj verjetna je konsolidacija ali pa pullback in nato ponoven odboj. A počakajmo.

USD (DXY)

Ameriški Dollar, ki je bil že predolgo časa močno napihnjen, je že pred časom prešel v korekcijo in to je imelo prav tako pozitiven vpliv na BTC in kripto trg. Je pa USD v območju $102 našel mikro support, kjer nakazuje željo po manjšem odboju. USD trenutno nima dovolj moči za kakšen večji odboj, zato pričakujem, da v pričujočem tednu ne bo imel negativnega vpliva na BTC in kripto trg. Najbolj verjeten je scenarij konsolidacije BTC in kripto trga, kateremu bo sledil ponoven odboj, ali pa manjši pullback in nato nadaljevanje rasti.

BTC

O BTC sem v zadnjih dnevih zapisal že mnogo signalov, ocen in pričakovanj, zato v pričujočem zapisu le teh ne bi ponavljal. Bi pa izpostavil naslednje. BTC je s svojo močjo presenetil domala vse. Glede na aktualne signale in indikatorje bi ocenil, da obstaja velika verjetnost, da smo dno že dosegli. No, na dokončno potrditev bomo morali počakati do trenutka začetka bull marketa. Kljub izjemno lepi rasti v zadnjih dnevih, se je BTC, vsaj za enkrat, vrnil zgolj v fazo, kjer je bil še meseca novembra, pred potopom FTX. Tukaj je soočen s precej močno resistance linijo in zanimivo bo spremljati dogajanje, ki bo sledilo. 
 
Glede na rahlo krepitev USD in stabilizacijo ameriških obveznic, bomo v naslednjih dnevih najverjetneje spremljali konsolidacijo BTC v območju resistance linije. 1D indikatorji nakazujejo eno največjih prenakupljenosti, medtem, ko tedenski indikatorji dopuščajo še kar nekaj rasti. Glede na navedeno ocenjujem, da bo BTC po konsolidaciji poskušal s prebojem resistance linije, nato pa bo prešel v pullback. Naj pa opozorim, da konsolidacija lahko traja tudi več dni, ali celo tednov, a menim, da bo trg tokrat odreagiral prej. Možen bi bil sicer napad na ključno WMA200 trend linijo, a da bi jo BTC spremenil v support, v tem trenutku najverjetneje še nima toliko moči.

Je pa z zaključkom preteklega tedna zasvetil še en izjemno pomemben in bullish signal. MACD indikator je na 2W intervalu namreč ponovno prešel v pozitivno fazo (modra linija seka rdečo navzgor), medtem, ko se obe liniji nahajata pod vrednostjo 0. Nazadnje je takšen signal posvetil prav leta 2019, ob zaključku zadnjega bear marketa. Vsekakor izjemno bullish signal, a ponavljam, na potrditev bull marketa bo potrebno še nekaj počakati, zagotovo pa bi lahko rekli, da nas čaka vsaj nekaj tednov, morda celo mesecev, v bolj bullish fazi – v kolikor trg ne bi ponovno pretresla kakšna FUD novica. 

Kdor je čakal BTC na dokup v območju $10.000 ali celo nižje, bo najverjetneje razočaran, še vedno pa se BTC nahaja v zelo dobrem nakupnem območju. Enako velja tudi za altcoine, a to ne pomeni, da hitite “all in” sedaj. Počakajte na pullbcke in dokupujte v območjih močnih in izrazitih supportov. Izkoristite dobre razmere, a naj vas le te ne zavedejo prehitro. Makroekonomske razmere še zdaleč niso idealne in kot se je trg hitro obrnil navzgor, se lahko prav tako hitro in še hitreje, obrne navzdol, zato svoje pozicije vedno zavarujte s postavitvijo stop loss linij, ki jih navadno postavimo 1%-2% pod močnejše support linije. Ko se boste tega navadili, vam morebitne korekcije ne bodo več povzročale odvečnih skrbi, saj boste na ta način zaščitili svojo naložbo. 

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

XRP/USDT – Kratkoročna tehnična analiza (PREMIUM)

Naslednji članek

Reef (REEF)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

error: Content is protected !!