Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 14.11. – 20.11.2022 🔒

Teden, ki je minil, je prinesel enega največjih finančnih in kripto pretresov do sedaj. Pretres, ki je primerljiv s propadom finančnega velikana Lehman Brothers iz leta 2008, kar je sprožilo globalno recesijo oziroma s propadom kripto menjalnice Mt.Gox iz leta 2014, kar je sprožilo eno največjih BTC korekcij. Govora je seveda o FTX menjalnici, ki je veljala za eno največjih kripto menjalnic. Temu primerno je odreagiral tudi kripto trg, ki je prešel v nadaljevanje korekcije, posledično pa je dosegel tudi novo dno pri dobrih $15.600.

Kaj pomeni propad menjalnice FTX za kripto trg in kaj lahko pričakujemo v prihajajočem tednu

Kot že omenjeno, propad FTX menjalnice pomeni resničen šok za kripto trg. Sam propad sicer ni neposredno vplival tudi na delniške in druge finančne trge, a zagotovo bo posredne posledice moč zaznati tudi na tradicionalnih finančnih trgih. Propad FTX menjalnice je sprožil paniko, strah in nezaupanje, kar je vodilo v prodajo nekaterih ključnih kovancev, predvsem Solana in BTC, če izvzamem FTT, kot native token FTX menjalnice. Posledično je vse skupaj rezultiralo v nadaljevanje korekcije celotnega trga, kar so občutili predvsem mnogi altcoini.

Ocenjujem, da je glavnina šoka za nami, a “popotresne” sunke bo moč čutiti še nekaj časa. Ti se bodo odražali v nekoliko bolj izrazitih nihajih trga, kot tudi v občutno manjšem nakupnem povpraševanju, saj med trgovalci in investitorji vlada visoka stopnja nezaupanja in strahu. Kot rečeno, v tednu, ki je pred nami lahko pričakujemo  vrednostna nihanja znotraj območja konsolidacije, kar bo trajalo vse dokler se trg ne umiri in se povrne nekaj več zaupanja. Rekordnih odbojev tako ne moremo pričakovati.

V trenutni fazi je več pozornosti kot v FTX menjalnico, sedaj usmerjeno v menjalnico Crypto.com, za katero se širijo govorice, da bi lahko šla po poti FTX, a odgovorni pri Crypto.com, so takšne govorice zanikali in zagotovili, da imajo dovolj asseta in drugih ustreznih naložb, potrebnih za kritje morebitnih izpadov. Vseeno trg ostaja previden, zato lahko vsaj za nekaj časa pozabimo na vstop večjih investitorjev, a glavni prodajni pritisk, ki izhaja neposredno iz dogajanja okoli FTX, je za nami. To pa seveda ne pomeni, da trg ne more pasti še nekaj nižje.

Ključna BTC korekcijska območja in območja, na katera moramo biti pozorni

Trg je precej nestabilen in vsaka, že najmanjša negativna informacija, lahko trg kaj hitro potisne še globje. Na 1W intervalu BTC nakazuje potencialno tvorbo bear flaga, katerega prikazujejo oranžne linije. Tedna sicer še ni konec, torej bo potrebno počakati še nekaj dni, da bomo lažje ocenili potencial realizacije tega bearish trenda, a v kolikor bi prišlo do potrditve, bi bila korekcijska target linija območje okoli $10.500 – $11.500.

To sicer ne pomeni, da bo BTC “strmoglavil” do omenjene korekcijske vrednosti, saj se pred tem nahaja še ena, dokaj močna support linija v območju okoli $13.500 ($11.500 – $14.000). Ključna aktualna support linija, katero spremljam, je območje $15.500 – $15.800. V kolikor bi ta support BTC izgubil, bi se verjetnost omenjene korekcije močno povečala. A naj ponovim, gre za tedenski interval, zato bo na potrditev potrebno še nekoliko počakati.

Zaupanje EU in ZDA potrošnikov (EUCCI, USCCI)

Zaupanje potrošnikov v EU, se je v preteklem tednu nekoliko izboljšalo, kar je dober znak, čeprav smo še daleč od točke, ko bi lahko bili zadovoljni. Informacije glede rusko-ukrajinskega konflikta se niso poslabšale, trg je vsaj delno stabiliziral cene, čeprav inflacija ostaja še vedno visoka, a to je dovolj, da se je zaupanje EU potrošnikov stabiliziralo. Žal pa je vpliv EU trga na kripto trg precej manjši, zato posledično ne pričakujem izdatnejšega pozitivnega dogajanja na kripto trgu, kot posledice izboljšanja zaupanja EU potrošnikov.

Na drugi strani se je zaupanje ameriških potrošnikov nekoliko poslabšalo, kar pa ima neposreden vpliv na kripto trg, saj nižje zaupanje potrošnikov vodi v varčevanje, umik iz vlaganja in investiranja, ter nižjo potrošnjo. Tudi zato pričakujem, da teden ne bo ponudil vidnejših odbojev BTC.

Fear & Greed Index

Glede na vso nedavno dogajanje na kripto trgu, je temu primerno reagiral tudi F&G index, ki je iz vrednosti 33 v preteklem tednu, zdrsnil do vrednosti 22 oziroma do območja ekstremnega strahu. Ko pride do takšne reakcije, trg navadno ostane v tem območju vsaj kakšen teden, preden se začne stanje izboljševati. Menim, da bo temu tako tudi tokrat.

DXY (USD)

Zelo pozitivna informacija za BTC in kripto trg, je tudi korekcija USD, ki je, kot sem izpostavil v zadnji Watchdog analizi, naletel na premočno resistance linijo v območju $113-$114, kjer je posledično prešel v korekcijo. Korekcija USD je v veliki meri posledica dolgotrajne stopnje prenakupljenosti, kot tudi zadnje injformacije o nižji stopnji inflacije, kar je investitorje spodbudilo, da so iz USD, kapital prenesli v delnice, žal pa ne tudi v kripto, saj se je, prav neverjetno, v tem času zgodila zgodba okoli FTX menjalnice. Naključje, ali pa tudi ne, saj so na dan že prišle informacije in dokazi, da naj bi oče ustanovitelja FTX menjalnice, prijateljeval z visokimi uslužbenci ameriške SEC in FED, ki sta znani po tem, da skrbita za “pumpanje” USD in “sesuvanje” BTC.

Kakor koli, veseli me padec USD, a žal BTC in kripto tokrat ne bosta imela od tega velike koristi. No, v kolikor se bo prah okoli FTX hitro polegel in bi USD še nadaljeval s korekcijo do območja $103-$105, potem bi lahko videli še nekaj odboja. Čas bo pokazal.

Delniški trg S&P 500 (SPX) in NASDAQ (IXIC)

Tudi delniški trg je pozitivno odreagiral na korekcijo USD in padec inflacije, žal pa ne tudi BTC, iz že prej omenjenih razlogov. No, stvari se vsaj za enkrat nekoliko umirjajo in BTC bi lahko kljub temu izkoristil trenutne pogoje za vsaj nekaj rasti, a kot že omenjeno, rekordov in velikih odbojev, v pričujočem tednu ne moremo pričakovati. Podobno velja za večino altcoinov.

BTC dominanca (BTC.D)

BTC je v preteklem tednu nekoliko izgubil svojo dominanco, kar so izkoristili nekateri, žal redki altcoini. Kljub vsemu še vedno vztraja nad mejno linijo 40%, teden pa je pričel z izrisom pozitivne svečke, kar nakazuje, da se njegova dominanca krepi, a je, vsaj za enkrat skromna, kar bi znalo nakazovati, da bodo dnevi, ki so pred nami, nekoliko bolj ugodni za nekatere altcoine, ki niso vezani na BTC.

BTC Rainbow chart

Zadnji dogodki na kripto trgu, so le tega resnično močno pretresli, saj je Rainbow chart index, prvič po Covid crashu marca 2020, padel pod zadnjo temno modro linijo. To nakazuje območje ekstremno ugodnega nakupa BTC, iz vidika risk reward razmerja. Naj opozorim, da to ne pomeni, da BTC ne more pasti nižje, pomeni le, da gre za zgodovinsko ugoden nakup, v kolikor BTC HODLate oziroma z njim trgujete na dolgi rok.

Dominanca stablecoinov (USDT.D)

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je dominanca BTC v preteklem tednu in zadnjih dnevih močno zrasla, kar nakazuje, da so investitorji in trgovalci hiteli s prodajo BTC in altcoinov in jih pretvarjali v stablecoine. Razumljivo, šlo je za posledico dogajanja s FTX menjalnico. Teden, ki se je ravnokar začel, pa so stablecoini pričeli nekoliko bolj negativno, kar najverjetneje pomeni, da so trgovalci ponovno kupili nekaj BTC. Pričakujem, da se bo dominanca altcoinov še naprej nižala, čeprav zmerno in da bodo investitorji ponovno dokupovali BTC, v kolikor se bodo razmere še naprej umirjale.

Da večjih odbojev vsaj za enkrat ne moremo pričakovati, potrjuje tudi on-chain analiza vseh altcoinov na menjalnicah. Večje število altcoinov na menjalnicah navadno nakazuje, da investitorji in trgovalci pripravljajo “municijo” za nove nakupe, a kot vidimo na spodnjem grafu, število stablecoinov na menjalnicah zgolj sramežljivo raste, kar kaže na previdnost in neodločnost trgovalcev in investitorjev, kar se bo nadaljevalo vsaj še nekaj dni.

Zaključek

Teden, ki je pred nami, bo minil v iskanju stabilizacije trga in Bitcoina, po nedavnem šoku, ki ga je prinesel propad FTX menjalnice. Razmere so še vedno bearish in večjih odbojev ni pričakovati, kar potrjujeta precejšen strah in negotovost med investitorji. Ključno za BTC je, da ne izgubi supporta okoli $15.800, saj bi v nasprotnem primeru to pomenilo korekcijo vsaj do območja $13.500. USD še naprej pada, kar je dober znak, ki pa se je žal pojavil ob nepravem času za BTC in kripto trg. Vsekakor svetujem previdnost v primeru, da trgujete, saj so vrednosti nihaji, po nedavnem dogodku, vsekakor še vedno mogoči.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Ali grozi zlom še kakšni menjalnici? Kako globoko še lahko pade kripto trg? Kaj menim o XRP oziroma Ripplu? Lahko BTC pade do $4.000? Osebni in odkriti odgovori na vaša vprašanja.

Naslednji članek

Risk management strategija. Kaj je, zakaj jo uporabljamo in kako jo postavimo? 🔒

error: Content is protected !!