Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 13.2. – 19.2.2023 in kaj se skriva za novim napadom na kripto

Tokratna redna makro tedenska analiza, ki je sicer namenjena premium uporabnikom, bo izjemoma dostopna vsem, saj se kripto trg ponovno nahaja na potencialno zelo veliki prelomnici, zaradi česar želim svoj pogled deliti s kar najširšim krogom ljudi. V tokratnem prispevku se ne bom dotaknil zgolj tehničnih indikatorjev in signalov kripto trga, trga altcoinov, BTC, stablecoinov in S&P 500 delniškega indeksa, temveč bom skušal strniti tudi vsa ključna dogajanja, na katera bomo morali biti pozorni ne samo v pričujočem tednu, temveč tudi dolgoročno. Pojdimo po vrsti.

Nova vojna proti kriptu

Zdi se, kot da se črni oblaki nad kripto trgom nikakor nočejo in nočejo razkaditi. Komaj se trg pobere po večjem pretresu, že sledi nov, potencialno še večji pretres. A vse to že nekaj časa daje jasen signal, da gre za neposredne premišljene, načrtovane in koordinirane napade na kripto trg, menjalnice in preko njih na vlagatelje oziroma trgovalce. Razumeti moramo, da kriptovalute niso nekaj, kar bi bilo po godu “starim”, dominantnim silam iz sveta bančništva, saj kripto tako ali drugače, predstavlja neposredno grožnjo staremu, fiat bančnemu sistemu in elitam. Nahajamo se torej na zgodovinski točki, ki predstavlja prelomnico med starim in novim finančnim svetom. Fiat valute (EUR, USD, GBP…) so preživeta oblika ekonomije in bančništva, tega se zavedajo celo stare sile, zato dotični finančni krogi že nekaj časa razmišljajo in aktivno delajo na uvedbi t.i. CBDC (Central Banking Digital Currency) denarnega sistema. Tukaj je potrebno poudariti, da CBDC niso kriptovalute, temveč zgolj centraliziran in popolnoma nadzorovan denar, ki bo finančnim elitam omogočal še večji nadzor nad ljudmi in njihovim življenjem. 
 
Osebno sem velik kritik in nasprotnik CBDC sistema, ki je čisto nasprotje kriptovalut, tukaj mislim predvsem na BTC. Prav ta bitka za dominanco je eden ključnih razlogov, da se kripto trg že nekaj časa sooča z resnimi in velikimi pretresi, ki še zdaleč niso končani. Tako se bomo žal morali navaditi, da bo v letih, ki so pred nami, pogosto prihajalo do velikih in resnih pretresov, s katerimi želijo iz kripto trga iztisniti kar največ retaila. Tukaj sta pomembna dva dejavnika – psihološki (ključni) in finančni (sekundarni). Pretresi kot smo jim bili priča, smo in še bomo, zagotovo niso enostavni in ob njih ne moremo ostati brezbrižni. Veliki in vplivni tržni manipulatorji se dobro zavedajo, da retail (male vlagatelje) vodi drugačna psihologija, kot investicijski oziroma veliki kapital. Retail je tako mnogo bolj občutljiv na psihološke dejavnike, kot hladne-strogo finančne dejavnike (indikatorje), zato je psihologija ključno orožje velikih finančnih manipulatorjev. Cilj je, da večina retaila konča v likvidaciji, ali se v strahu pred izgubami, predčasno umakne iz trga. V letih, ki so pred nami, bo potrebno biti psihološko močan in tehnično spreten, v kolikor bomo želeli učinkovito trgovati. Zgolj HODLanje po sistemu “naj bo kar bo”, žal ne bo več primerno in že sedaj postaja precej zanesljiva pot v veliko izgubo ali likvidacijo. Tržni manipulatorji pa niso odprli zgolj ene nove fronte proti kriptu, temveč kar nekaj njih. 
 
Prepoved bančnih (SWIFT) vplačil in izplačil v USD
 
Prvi pretres, do katerega je prišlo nedavno, je bila mednarodna prepoved bančnih (SWIFT) vplačil in izplačil, ki je prizadela mnoge države, spisek teh držav lahko najdete tukaj, sočasno pa je velik del tega ukrepa bil usmerjen v trenutno največjo kripto menjalnico Binance, ki je posledično prekinila vplačila in izplačila v USD, za navedene države. Kljub temu, da gre za precej zoprno situacijo, pa le ta vpliva zgolj na 1% ali 2% trgovalcev, ki trgujejo na menjalnici Binance. Binance medtem že iščejo novega partnerja, ki bo zagotovil omenjeni izpad vplačil in izplačil v USD. Kakorkoli, prvi udarec in opozorilni signal za Binance in kripto trg, je bil dan.
 
Ameriška SEC proti menjalnici Kraken in kriptu
 
Drugi, še večji pretres, ki ima lahko potencialno dolgoročne hude posledice za kripto, predvsem za večino altcoinov, je nedavna kazen, ki jo je ameriška SEC določila ameriški menjalnici Kraken, katera naj ne bi registrirala svoje Staking storitve, kot to določa ameriška zakonodaja. Tukaj velja izpostaviti predsedujočega SEC, Garyja Genslerja, ki je bil neposredno povezan z menjalnic FTX, o tem več v nadaljevanju, mnogi poznavalci pa sedaj očitajo Genslerju, da s tovrstnimi ukrepi in manevri, skuša preusmeriti pozornost od svojih aktivnosti, drugam. Genslerju dihajo za ovratnik tudi ameriški Republikanci, ki od njega želijo videti določene dokumente in informacije. 
 
Zanimiva je bila tudi nedavna reakcija ugledne Genslerjeve kolegice pri SEC, Hester M.Pierce, ki je javno objavila dokumente, v katerih je presenečena nad aktivnostmi predsedujočega, ki naj bi bile nerazumne in neusklajene z ostalimi člani SEC, prav tako pa je zapisala, da pri vsem skupaj sploh ne gre za to, da pri Kraken menjalnici niso registrirali Staking storitve, kot naj bi jo morali, temveč je bojda sploh niso mogli. Kar je velika in pomembna razlika. V nadaljevanju je tudi izpostavila dejstvo, da pri SEC že dlje časa vedo za Staking storitve, ki jih ponujajo različne kripto platforme in da je presenečena, da se je predsedujoči odločil za pravne postopke prav sedaj, medtem, ko je bila ameriška SEC tiho v času propada 3AC, FTX menjalnice in še kakšne platform, s katerimi je, najbrž “naključno”, tako ali drugače sodeloval Gensler. Piercova je tudi izrazila mnenje, da uporaba sile za regulacijo najverjetneje ni najbolj primerna, še posebej v primeru, ko gre za prvi korak, temveč bi si sama želela več pogovora in medsebojnega izobraževanja, preko katerega bi našli najbolj ustrezne regulativne ukrepe. Izbira o uporabi “sile” je bila torej načrtna. 
 
SEC bi lahko npr. ponudila dotičnim platformam, ki ponujajo Staking storitve (velja izključno za ameriške platforme in menjalnice), svetovanje, usmeritve, nato pa npr. mesec ali dva časa, da stvari uredijo. Kot rečeno, odločili so se za uporabo “sile” na prvo žogo. Posledično lahko pričakujemo, da bodo tudi ostale, ameriške menjalnice in platforme, samodejno ustavile Staking storitve, s čimer bodo množici retail vlagateljev onemogočili plemenitenje svoje naložbe in nekaj dodatnega zaslužka iz naslova obresti. No, nekaj upanja vliva reakcija CEO Coinbase menjalnice, Briana Armstronga, ki je na Twitterju zapisal, da kripto staking storitve ne sodijo v skupino t.i. securities, kar bodo z veseljem dokazali na sodišču. Najverjetneje se nam obetajo novi dolgotrajni sodni procesi, ki bodo kripto trg še naprej držali v negotovosti, to pa lahko vpliva tudi na tržni trend in njegov prehod v bull run. 
 
Kaj bi prinesla prepoved kripto stakinga?
 
V osnovi bi takšna prepoved bila izjemno hud udarec za kriptovalute, kripto trg in predvsem male vlagatelje, katerih velik del s pridom izkorišča in uporablja tovrstne storitve. Kraken in Coinbase sta dve največji platformi za staking ETH, saj je v njunih staking storitvah zaklenjeno kar 20% vsega ETH, ki ga uporabniki stakajo. Ne pozabimo, prav omenjeni menjalnici sta na udaru SEC. Kot pa je v nedavnem intervjuju povedal že omenjeni CEO SEC, Gary Gensler, je ključni cilj “zaščititi” malega vlagatelja. Bodite pozorni, kako se vedno izgovarjajo na to, da želijo zgolj zaščititi malega vlagatelja, kar je seveda blef. Pod drobnogled so tako vzeli platforme, ki ponujajo klasični staking, kjer vlagatelj prenese svoja sredstva v celoti na menjalnico ali platformo, kjer se zaklenejo za določen čas. Gensler je ob opozoril na možnost dogodka, v katerem bi npr. menjalnica propadla, staking sredstva pa bi bila ob tem posledično izgubljena in prav takšne dogodke želijo preprečiti pri SEC. Tukaj se upravičeno postavlja vprašanje, zakaj tega niso storili v primeru 3AC ali FTX, kjer se SEC ni niti odzvala?
 
No, v kolikor bi se vojna proti staking storitvam oziroma menjalnicam, kot sta Kraken in Coinbase nadaljevala, bodo uporabniki najverjetneje iskali nove rešitve in priložnosti za oplemenitenje svoje naložbe. Tukaj se kot morebitna rešitev ponuja t.i. likvidnosti staking, kjer sredstva vlagateljev niso “zaklenjena”. Na to je namignil tudi sam Gensler, ko je v intervjuju dejal “not your keys, not your coins”. V kolikor bi prišlo do takšnega prenosa likvidnosti, bi veljalo biti pozoren na kovance FXS, LDO, ANKR in druge. Vsekakor ne najboljši časi za kovance, ki delujejo na PoS protokolu, po drugi strani pa so pri SEC namignili, da glede BTC ne vidijo težav. Počakajmo, morda bodo tudi tu našli še kakšno, poleg bojda potrate energije za rudarjenje. 
 
Ameriška SEC proti PAXOS
Ameriška SEC pa je sočasno odprla še eno pravno bitko in sicer proti organizaciji PAXOS, s sedežem v ZDA, katera med drugimi kreira stablecoine, med katere sodi tudi BUSD. In prav BUSD je stablecoin, katerega je pod drobnogled vzela ameriška SEC. Gre za stablecoin menjalnice Binance, za katerega pri SEC trdijo, da naj bi le ta sodil v skupino t.i. securities, kjer pa velja posebna regulacija, katere pa BUSD ni bil deležen.
 
BUSD je tretji največji stablecoin po USDT in USDC, torej gre za pomembno in veliko pravno zadevo, v tem trenutku pa lahko zgolj spremljamo in čakamo, ali se bodo pri SEC lotili še preostalih dveh največjih stablecoinov, kar bi bil izjemno hud udarec za kripto trg. Za enkrat o tem ni govora in kot trenutno kaže, gre v ozadju za napad na menjalnico Binance, katero najverjetneje želijo vsaj zamajati. Kar pri vsej zadevi “smrdi” je dejstvo, da je pri tem najbolj aktiven predsedujoči SEC, Gary Gensler, ki je bil, po razkritih dokumentih propadle menjalnice FTX, aktivno udeležen pri sodelovanju s propadlo menjalnico, katera je svoj čas upala na pomoč menjalnice Binance, do katere pa, kot vemo, ni nikoli prišlo. In mnogi namigujejo, da je omenjena aktivnost SEC zgolj povračilni udarec menjalnici Binance. Kakorkoli, dogajanje je zagotovo zanimivo, do njega pa je prišlo v prav tako zanimivem trenutku, za katerega bi težko dejali, da gre za naključje. 
 
Kaj torej sledi? Za enkrat je težko napovedati, v katero smer se bodo odvile stvari. Vsekakor bodo najverjetneje sledili pravni procesi, ki znajo trajati, skozi katere bodo Binance dokazovale, da BUSD kot stablecoin, ne sodi med t.i. securities, s čimer se osebno strinjam. SEC se zaveda, da bodo sodni procesi najverjetnejši rezultat njenih aktivnosti in morda je prav to cilj SEC – dolgotrajni sodni procesi, skozi katere lahko manipuliraš trg in ga držiš pri dnu, podobno, kot smo to lahko videli z Ripplom oz. XRP, s čimer iz trga izrivaš male vlagatelje.
 

PAXOS velja za zgledno in kvalitetno organizacijo, ki tudi uradno zagotavlja, da ima BUSD v celoti pokrito z USD v razmerju 1:1, kar je dober signal. Iz tega naslova se torej ni za bati morebitnih izgub. Ker pa so, v skladu z odločbo SEC, prenehali kreirati BUSD, je sedaj žogica na strani Binanc. Binance namreč držijo več kot 50% vseh BUSD. Tako bo s časoma prišlo do vse manjšega števila BUSD v obtoku, do nadaljnjega pa BUSD ostaja v trgovalnem obtoku. Prav tako se bo s časoma zmanjšalo število trgovalnih parov z BUSD. Bo pa v prihodnjih mesecih in morda celo letih potrebno biti pozoren na sodne procese, saj zna odločitev o BUSD, neposredno vplivati na preostala največja stablecoina, USDT in USDC. Morebitna negativna razsodba, bi zelo verjetno predstavljala hud udarec kripto trgu. Spodaj si lahko ogledate uradni odziv CZja, ustanovitelja in CEO menjalnice Binance. Kaj torej storiti? V tem trenutku panika ni potrebna, bi pa veljalo počasi razmisliti o prehodu iz BUSD v USDT ali USDC.

Osebno ne dvomim, da so se vsi te napadi zgodili načrtno in ciljno. Potrebno bo biti pozoren na to, kaj bo ameriška SEC imela za povedati glede USDT in USDC, morebitni negativni indikatorji in signali, bi imeli vpliv na celoten kripto trg, ne glede na to, katero menjalnico koristite. Ne pozabite, gre za odkriti spopad starih sil z novo tehnologijo in ekonomijo, kjer poteka huda bitka za dominanco. Vse to so dogodki, ki bodo, žal, negativno vplivali na razvoj tržnega trenda v prihodnje. To sicer ne pomeni, da bull runa ne bomo videli, čisto možno pa je, da bo le ta mnogo bolj blag, kot bi si mnogi želeli, ali pa bo do njega prišlo kasneje. Počakajmo. Trga ne moremo spreminjati, lahko pa se mu prilagodimo in najuspešnejši trgovalci in vlagatelji so uspešni predvsem zaradi sposobnosti prilagajanja trgu.

 

Kripto trg (TOTAL)

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je kripto trg, po lepem in precej odločnem odboju, prešel v pričakovano pullback oziroma v korekcijo. Žal pa ta korekcija nesrečno sovpada s prej izpostavljenimi napadi na kripto trg, kar verjetno ni naključje, zato je celotna makro slika postala mnogo bolj negotova. Kripto trg je tako izgubil pomemben support v ključni makro liniji WMA200 (zelena), kar ni najboljši znak, saj ta navadno ločuje bearish in bullish trend, trenutno pa se trg nahaja na zadnjem pomembnejšem supportu, WEMA21 trend linij (modra), kjer pravkar prihaja do re-testa. Ali bo ta uspešen, bomo videli ob zaključka tedna oziroma še teden kasneje.

Izguba tega supporta bi najverjetneje vodila v okvirno 10 do 15% padec, kjer bi prišlo do najpomembnejšega re-testa, to je makro down-trend linije, katero je trg uspel prebiti v mesecu januarju. Neuspešen re-test bi pomenil veliko težavo, saj globjega supporta pravzaprav ni, ta se nahaja šele v liniji obdobja izpred t.i. covid crasha. No, za enkrat tako daleč še nismo, re-test down-trend linije (oranžne) pa nikakor ni izključen v naslednjih dnevih in predvsem tednih.

Še Fibonacci analiza kjer vidimo, da se trg trenutno nahaja v verjetno enem najpomembnejših območjih, to je Fib golden pocket (temno zelen pas). Potrebno bo biti pazljiv v prihajajočem obdobju, saj je trg ponovno močno zmanipuliran, želja po skorajšnjem bull runu, katerega so mnogi že videli, pa se je žal nekoliko odmaknila. A ponavljam, za enkrat še vedno nismo v situaciji, ko bi utripali vsi alarmi. Trenutno gre še vedno za normalen in pričakovan re-test ključnih linij. Bo pa uspešnost re-testa odličen signal za prihajajoči trend.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Trg altcoinov za enkrat še vztraja nad ključno WMA200 trend linijo (zeleno), prav tako nad WEMA21 trend linijo (modro), kjer ravnokar prihaja do re-testa. Tudi trg altcoinov bo v prihajajočih dnevih in tednih na resni preizkušnji, saj bo skoraj zagotovo prišlo do re-testa WMA200 trend linije.

Kot že omenjeno, trenutno prihaja do re-testa WEMA21 trend linije, kjer se sočasno nahaja tudi makro down-trend linija (oranžna). Za altcoine je ključno, da pride do uspešnega re-testa, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do precej velikega padca oziroma korekcije, okvirno med 15 in 20%, kar bi za mnoge altcoine pomenilo še globji padec. Supporti za enkrat dobro držijo, a izziv ne bo lahek. Pozor torej v naslednjih dnevih in tednih. 

Število stablecoinov na menjalnicah (on-chain)

Število oziroma inflow stablecoinov na menjalnice navadno nakazuje, da trg akumulira sredstva za nakup. Kot lahko vidimo, je število prilivov v zadnjem tednu nizko, z izjemo dveh dni, ko se je na menjalnice steklo kar nekaj stablecoinov. Za kakšen rekordni odboj BTC in altov najverjetneje premalo, morda pa bo dovolj, da pride vsaj do pozitivnih re-testov omenjenih linij.

Dominanca BTC (BTC.D)

Dominanca BTC se je v zadnjem tednu ponovno povečala, kar pomeni, da se v BTC steka še več kapitala. Najverjetneje posledica vseh negativnih novic okoli stakinga in že omenjenih menjalnic. Rast dominance BTC sicer ni velika, a morda lahko vseeno v tednu ali dveh ponovno doseže resistance linijo 45%. Dokler raste dominanca BTC, altcoini navadno ne ustvarjajo prav velik donos, pomembno pa je tudi iz vidika potencialne korekcije, saj bi v primeru le te in visoke dominance BTC, altcoini izgubljali svojo vrednost še hitreje, kot sam BTC.

S&P 500 (SPX)

Nekaj več pozitivnega občutka daje SPX delniški index, kateremu navadno sledi BTC. Ta še vedno vztraja nad obema ključnima trend linijama, WMA200 (zelena) in WEMA21 (modra), kot tudi na makro down-trend linijo. To je močan signal, da je trg še vedno močan, a ne smemo pozabiti, da je, za razliko od delniškega trga, kripto trg ponovno močno na udaru, kar bo zagotovo imelo svojo ceno. V pričujočem tednu bo SPX dosegel območje precej močne resistance linije in zanimivo bo spremljati reakcijo. Ocenjujem, da SPX trenutno še nima dovolj moči za njen preboj, čemur bo sledil pullback do območja linije WEMA21 (modra), kar bo verjetno imelo nekaj negativnega vpliva tudi na BTC in kripto. No, počakati bo potrebno na reakcijo v območju resistance linije.

USD (DXY)

USD je v območju $100-$101 uspel najti svoj support, kjer je prišlo do pomembnega odboja. Omenjena support linija okoli $100, je namreč močna psihološka meja. Trenutno se USD nahaja pod prvo resistance linijo $104-$105, kjer se nahaja tudi WEMA21 trend linija (modra). Ključen prvi cilj USD je, da omenjeno linijo spremeni v support. 1W indikatorja MACD in RSI nakazujeta željo po prehodu v pozitivno fazo, kar bi USD lahko pognalo do omenjenega območja, kar pa bi imelo negativen vpliv za risk on asset, kamor sodita tudi BTC in kripto. Ali bo ta korak USD uspel, bo v veliki meri odvisno od jutrišnjih informacij FOMC, kjer bodo predstavili kopico zelo pomembnih informacij, ki bodo pokazali, v kako dobrem stanju je ameriška ekonomija zaključila leto 2022 in s kakšno inflacijo imamo opravka. Več o tem v nadaljevanju, a zagotovo bo jutri dan, ki bo v prihodnih dnevih in tednih, močno popestril dogajanje.

BTC

BTC je prav v teh dnevih, prvič v svoji zgodovini, na 1W intervalu tvoril t.i. death cross signal, kjer kratkoročna WMA50 trend linija (modra), seka WMA200 trend linijo (zeleno) navzdol. Navadno death cross signal predstavlja napoved bearish trenda, a potrebno je jasno povedati, da navadno pride do potrditve tega signala z zamudo, saj gre za t.i. lagging signal. Tako je tokratni death cross signal, najverjetneje posledica novembrske korekcije, ob zlomu FTX menjalnice. To pa seveda ne pomeni nujno, da v naslednjih dnevih in tednih, ne morejo slediti negativni trenutki. Dejstvo je, da ne vemo natanko, kakšna bo reakcija BTC, saj gre za prvi tovrstni signal na tedenskem intervalu. Osebno menim, da gre bolj za pokazatelja sentimenta in trenda, ki bi lahko sledil v naslednjih tednih, kar ponovno sovpada z že omenjenimi napadi na kripto trg.

Bolj kot dejstvo, da WMA200 trend linija (zelena na zgornjem grafu) še vedno deluje kot resistance linija je pomembno, kako uspešen bo re-test WEMA21 trend linije, ki deluje kot support linija. Trenutno se WEMA21 nahaja pri dobrih $20.500 in v naslednjih dnevih bo zagotovo prišlo do re-testa te linije. Izguba tega supporta bi bila namreč izredno slab signal.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, BTC še vedno ohranja mikro bullish strukturo, ki jo je pričel tvoriti v sredini januarja. Pomembno je tudi dejstvo, da tako 1W MACD, kot tudi RSI. še vedno ostajata v pozitivni fazi, čeprav se oba nahajata na meji. Predvsem je pomembno, da RSI ostaja nad srednjo, nevtralno linijo 50%, ki še vedno služi kot support. Dokler bo tako, je to dober signal za ohranitev bullish strukture. No, že jutri je na vrsti zelo pomemben dan in videli bomo, ali bodo pri FOMC pristavili tudi svoje, k že tako zaostrenim napadom na kripto trg, s strani SEC.

Ključne so naslednje tri support linije. Prva in aktualna, kjer ravno prihaja do re-testa, se nahaja med $20.800 in $21.500, sledi srednja support linija in verjetno ena najpomembnejših, saj z njo BTC ohranja higher low oziroma bullish trend, katera leži med $18.500 in $19.500. Sledi še zadnja, spodnja support linija, ki se nahaja med aktualnim dnom in približno $17.000. Glede na precej zaostrene razmere ocenjujem, da je verjetnost re-testa srednje support linije, zelo verjetna, a veliko bo odvisno od jutrišnjih FOMC informacij. V kolikor bi bile te ugodne in pozitivne, bi lahko videli odboj na aktualni support liniji, vse do območja $25.000-$28.000. A kot rečeno, klima na kripto trgu se slabša, zato bo potrebno biti pazljiv in potrpežljiv in nikakor ne moremo v celoti izključiti tudi ponovnega re-testa dna. Do tega seveda ne bo prišlo takoj, a ob slabših tržnih razmerah, je ta verjetnost še vedno na mizi.

14.2. FOMC tiskovna konferenca. Ljubeče valentinovo, ali krvavi dan?

Jutri sledi izjemno pomemben dan, saj je na vrsti pomembno zasedanje ameriške FOMC, hkrati pa jutri podatke objavi tudi EU. Govora je o objavi aktualne stopnje inflacije za mesec januar (YoY), hkrati bodo predstavili tudi stanje ekonomije. Informacija bo pokazala, v kakšni kondiciji se nahajata ameriško in evropsko gospodarstvo ter ekonomija. Če pogledamo USCPMI index, ki kaže kondicijo ameriške ekonomije vidimo, da je bila domala skozi celotno leto v trendu padanja, v mesecu novembru pa je prišlo do nekaj več odboja. No, padec le ni bil tako globok, kot npr. v letu 2020, v času Covida. Potrebno bo počakati na uradne podatke in na to, kako bodo pri FOMC predstavili številke. V kolikor bodo slabše od pričakovanih, potem nas najverjetneje čaka precej negativno obdobje, ki se bo pričelo z dokaj hitro reakcijo kripto trga, v obliki korekcije. Pozor torej na omenjena support območja. Vsekakor svetujem, da zaščitite svojo investicijo. Predvsem v naslednjih urah in dnevih ne hitite z kupovanjem in trgovanjem, še posebej ne s pretiranimi vzvodi, saj zna biti reakcija trga precej volatilna. Ne gre pa zgolj za jutrišnji dan. Ne smemo pozabiti, da ameriška vlada odpira vse več front proti kriptu, kar pomeni, da nas prav veliko miru v naslednjih tednih in mesecih ne čaka. Da, trg še vedno nakazuje signale in željo po obratu trenda, a vsaj za enkrat kaže, da bo z bull marketom, potrebno še kar nekaj počakati. Temu primerno prilagodite svojo trgovalno in risk management strategijo.

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Preprost, a izjemno učinkovit način določitve stop loss pozicije (PREMIUM)

Naslednji članek

Kaj so trgovalni signali, kako delujejo, miti o trgovalnih signalih in kako z njimi trgujemo

error: Content is protected !!