Market Watchdog makro tedenska analiza za obdobje 05.12. – 11.12.2022 (PREMIUM)

Mesec december se je sicer pričel nekoliko bolj optimistično kot november, a kljub temu za enkrat še nismo videli nekoliko bolj jasnega bullish trenda. Trenutni makro signali so precej mešani in nakazujejo, da bi v prihodnih dnevih in tednih, lahko prišlo do ponovne manipulacije trga.

Makro trend

Dogajanje na trgu, kateremu smo priča že nekaj časa, nakazuje na močno zmanipuliran trg. Tokrat ne govorim o tisti klasični manipulaciji, ampak o mnogo širši manipulaciji, s strani močnih tradicionalnih finančnih krogov in politike, predvsem ameriške (Demokrati). Zelo malo verjetno je namreč, da bi ena največjih menjalnic FTX, doživela svoj pogrom skoraj natanko takrat, ko je USD izgubil svoj moment in pričel izraziteje padati, medtem pa so se delniški trgi odbili. Časovnica je izjemno zanimiva in bi lahko nakazovala na to, da se je zlom menjalnice zgodil načrtovano, v točno določenem trenutku. Prav tako je neverjetno, da je njen ustanovitelj, kljub temu, da so zaradi njega ljudje in investitorji izgubili milijardne vsote, še vedno na prostosti in celo sodeluje na najvidnejših okroglih mizah v ZDA, kjer sedi skupaj z najvidnejšimi ljudmi iz posla in politike, predvsem ameriške demokratske stranke, kateri naj bi “daroval” skoraj milijardo USD, tako vsaj trdi Elon Musk. Ta podatek sicer (še) ni potrjen, a glede na to, da je takšen posameznik še vedno na prostosti, verjetno ni daleč od resnice. To izpostavljam zato, da prikažem, kako neverjetne manipulacije trga se dogajajo in bojim se, da niso zadnje. Zato bo potrebno biti previden. Zelo previden.
 
Če pogledamo 1W interval in makro trend vidimo, da BTC tvori falling wedge, ki sicer velja za zelo bullish trend, a kot vedno, najprej mora priti do potrditve. BTC je v preteklih tednih že trikrat poskusil s prebojem zgornje trend linije, a žal vedno neuspešno. To ni najboljši znak. Pred nekaj tedni je tako napravil korekcijo nazaj do spodnje trend linije, kjer pa je prišlo do pozitivnega re-testa, kar daje nekaj upanja, da BTC vseeno ohranja nekaj moči.

1W indikatorji so sicer bolj pozitivni, kot meseca novembra in skušajo preiti v bolj pozitivno fazo, predvsem stohastični RSI in MACD, a RSI in OBV indikatorja ostajata neodločena, kar najverjetneje pomeni, da bomo BTC še vsaj krajši čas spremljali v območju konsolidacije, kjer bo prihajalo do re-testa tako resistance, kot support linije. Teden, ki je pred nami, bo postregel z gibanjem BTC znotraj obeh trend linij, kjer bo BTC iskal večjo moč, za katero se borijo tako medvedje, kot biki.

Ključna območja, ki si jih velja zapomniti so support linija med $15.500 in $16.000 (mikro support med $16.500 in $17.000), ter dve resistance liniji, s katerima se BTC bori že kar nekaj časa. Prva in aktualna resistance linija leži v območju $17.500, druga, še močnejša pa med $18.800 in $19.300. Prav to območje je naslednja target linija BTC, v primeru odboja. A dokler BTC ne prebije mikro resiatnce linije pri $17.500 in jo ne spremeni v support, toliko časa ne bi odpiral pretirano dolgih pozicij in tveganih vzvodov. Trenuten volume je še premajhen za takšen odboj, a kot vemo, se razmere lahko kaj hitro spremenijo. Teden, ki je pred nami, bo tako minil v potrditvi trenda.

Potencialna tvorba bear flaga

Drži, indikatorji nakazujejo željo bikov, da BTC potisnejo nad resistance linijo $17.500, a to območje se je za enkrat izkazalo za trd oreh, kar me nekoliko skrbi, saj takšne težave navadno nakazujejo na pešanje moči in počasno dominanco medvedov. A vsaj za enkrat ta še ni izrazita.

Me pa skrbi potencialna tvorba t.i. bear flaga, na katerega sem vas danes že opozoril. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, BTC tvori potencialen bear flag, ki še ni potrjen. Zato bo zelo pomembno, kako bo BTC zaključil ta teden in predvsem naslednji, ko je na programu še zadnji sestanek FOMC. Pričakujem, da bo že ta teden prikazal nekaj več nihanja, v prehodu v naslednji teden pa bo volatilnost še povečana.

Da bi prišlo do potrditve bear flaga, bi moral BTC ta in najverjetneje tudi naslednji teden, zaključiti pod okvirno $16.000. V tem primeru, bi skoraj zagotovo sledila nova velika korekcija, s target linijo med okvirno $11.500-$12.500.

Dominanca BTC (BTC.D)

Dominanca BTC je še kar naprej ujeta med ključno spodnjo linijo 40% in dokaj močno resistance linijo pri 41%. Glede na to, da se BTC še vedno giblje v tem ozkem konsolidacijskem območju nakazuje, da za enkrat še ne moremo pričakovati izrazitejše rasti BTC, kot tudi ne altcoinov, temveč bomo trg (najverjetneje), še nekaj časa spremljali v konsolidacijskem gibanju. V kolikor bi BTC.D padla pod 40%, bi to bil pozitiven znak za altcoine. Samo po sebi to ne pomeni nujno, da bi prišlo do večje rasti trga altcoinov, ampak lahko, v primeru večje korekcije trga, pomeni, da bi alti izgubljali manj kot BTC. Velja seveda tudi obratno. V kolikor bi se dominanca BTC okrepila, bi to pomenilo večjo rast BTC, medtem ko bi altcoini sledili z manjšo zamudo.

DXY (USD)

Ameriški Dollar je po skoraj letu dni izrazite rasti, vendarle prešel v večjo korekcijo (pričakovano), kar bi navadno pomenilo izrazitejšo rast risk-on assetov, med katere sodita tudi BTC in kripto trg, a žel do tega ni prišlo, iz že znanih razlogov. USD se trenutno nahaja na dokaj močnem supportu med $103 in $104, kjer se prav tako nahaja WMA50 trend linija. RSI in Stohastični RSI nakazujeta vsaj krajšo prekinitev padca, a splošni trend se najverjetneje še ne bo obrnil v bullish. Videli bomo, kako bo to vplivalo na BTC, a navadno takšno dogajanje nakazuje konsolidacijo. V kolikor bi v naslednjem tednu, predsedujoči FOMC, Jerome Powell presenetil s kakšno bolj pozitivno novico, bi to lahko dodatno psopešilo rast BTC in kripto trga, kar bi USD potegnilo še nekoliko nižje, najverjetneje do območja okoli $100. No, za enkrat ostajamo pri zgornjem supportu.

S&P 500 in delniški trg (SPX)

USD je prišel na support, kjer se bo skušal umiriti, SPX pa je prišel do resistance linije, ki se nahaja v območju WMA50 (modra) trend linije, kjer vsaj za enkrat, izgublja svojo moč. SPX bo najverjetneje, prešel v manjši pullback, nazaj do supporta pri okoli $3950, od koder bo ponovno skušal prebiti WMA50 trend linijo. No, vsekakor pa si ne želim videti SPX index pod WMA200 (zelena) trend linijo ($3650), saj bi SPX s tem začel tvoriti lower low trend, kar bi bil zelo bearish signal, kateremu bi sledila nadaljnja korekcija delniškega trga in najverjetneje tudi BTC. A počakati bo potrebno na naslednji teden in dogodke, povezane s FOMC, ki bodo zagotovo imeli močan vpliv na trg.

Dominanca stablecoinov (USDT.D)

Dominanca stablecoinov še vedno ostaja v up-trendu, kar pomeni, da kapital bodisi ostaja v stablecoinih in čaka na primeren trenutek za vstop, ali pa trgovalci prodajajo kovance in jih pretvarjajo v stablecoine. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, prihaja do pričakovanega pullbacka, saj smo nedavno videli nekaj malega rasti, sicer nič posebnega, kar je sprožilo omenjeni pullback. Glede na razmere ocenjujem, da bo support linija, kateri se USDT.D približuje zaustavila padec dominance. Ali bo prišlo do odboja USDT.D, kar ne bi bil najboljši znak za rast BTC in altcoinov, vsaj kratkoročne ne, bo odvisno od naslednjega tedna in FOMC sestanka. 

Naj ponovim, sama dominanca stablecoinov ne pomeni nujno, da trgovalci prodajajo, ampak lahko predstavlja tudi večanje števila stablecoinov na menjalnicah, katere trgovalci iz denarnic, prenašajo na menjalnice, kot pripravo na nakup.

Tudi on-chain analiza prilivov in odlivov stablecoinov na menjalnice kaže, da je razmerje prilivov in odlivov stablecoinov na oziroma iz menjalnic dokaj uravnovešeno, kar pomeni, da večina trgovalcev čaka na bolj jasen trend trga.

Podobno je tudi z BTC, kjer število prilivov BTC na menjalnice sicer nekoliko dominira (nakazuje na željo po prodaji), a še vedno ta dominanca ni izrazita.

Teden, ki je pred nami, bo predvsem teden tipanja trga, čakanja na bolj jasne signale in na prihajajoči teden. Po začetku meseca, ko je kazalo na nekaj več optimizma, bi si vseeno želel bolj jasnih bullish signalov, katerih še ni. Nad nami še vedno visi potencialna izguba ključnih dveh supportov BTC ($16.500-$17.000 in $15.500 in $16.000), kar bi nas potegnilo še precej globje. V naslednjih dnevih torej ostajam osredotočen na omenjena supporta in na resistance linijo $17.500.

 

Zapis je zgolj informativne narave in ne predstavlja finančnega nasveta!

Predhodnji članek

Dogecoin (DOGE)/USDT – Kratkoročna trgovalna ideja

Naslednji članek

Chainlink (LINK)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala (PREMIUM)

error: Vsebina je zaščitena!