Maple (MPL) / USDT – Fundamentalno-tehnična analiza (PREMIUM)

Maple oziroma Maple Finance (MPL) je eden tistih kovancev, ki ga še nisem analiziral, pozornost pa mi je pritegnil s svojim projektom in kar pogostim pojavljanjem med kovanci, ki ponujajo velik potencial v obdobju, ki prihaja, prav tako pa tudi dolgoročno. Prav zaradi tega sem se odločil, da ga podrobneje fundamentalno in tehnično pogledam in analiziram.

Kaj je Maple?

Maple je popolnoma decentralizirana, celovita korporativna oblika financiranja, ki v celoti poteka znotraj blockchain protokolov in uporabnikom ponuja različne oblike financiranja.

Kdo stoji za projektom?

Ustanovitelja projekta sta Sidney Powell in Joe Flanagan, ki prihajata iz korporativnega bančništva. Skupaj s še 18 člani ekipe, ki so svoje izkušnje nabirali pri Oralce, IBM, Facebooku, Tik Toku itn. so projekt in MPL kovanec, uradno zagnali v začetku leta.

Token distribucija

Kadar opravljamo fundamentalno analizo je zelo pomembno, da preverimo kakšna je t.i. token distribucija, kar preprosto pomeni, kdo ima največji vpliv na kovanec in tudi na projekt. V kolikor je token distribucija preveč centralizirana oziroma da večino žetonov drži ustanovitelj sam (primer), to pomeni, da je projekt preveč centraliziran in je posledično lahko večja verjetnost manipulacije cene.

Kot lahko vidimo, je distribucija tokenov kar dobro razvejana, kar je pozitiven signal. 

Potencial

Vsekakor MPL predstavlja velik potencial, saj posega v finančni sektor. To samo po sebi sicer še ne zagotavlja uspeha, vsekakor pa se s tem povečuje potencial. Na spletni strani je tudi objavljen lepo razdelan Whitepaper s časovnico. Glede na močno in izkušeno ekipo bi vsekakor dejal, da je MPL kovanec, na katerega velja biti pozoren v prihodnje. 

Potencialni izzivi

Kadar opravljamo fundamentalno analizo, moramo celotno sliko pogledati realno in poiskati tudi možne minuse, še posebno če nameravamo investirati v kovanec oziroma projekt. Osebno menim, da je v tem trenutku največji izziv MPL, prav finančna industrija. Globalni ekonomski trg se vse bolj bliža krizi in recesiji, o katerih sem že pisal. To predstavlja kar veliko tveganje, a po drugi strani, glede na povezave ekipe s finančnim sektorjem, ta izziv ni nujno tako velik, saj so prav finančno investicijske hiše tiste, ki prve zaznajo krizo, jo tudi sprožijo ali pospešijo in se nanjo lahko tudi pravočasno pripravijo. 

Dodaten izziv, po moji oceni, za enkrat predstavlja tudi prisotnost kovanca na omejenem številu menjalnic. Tako kovanca za enkrat še ni na Binance-ah, je pa že prisoten na Coinbasu. A počasi, kovanec je nov in potrebno mu je dati priložnost in čas.

Tehnična analiza

MPL je, kot večina kovancev, takoj po zlistanju na menjalnice, naredil odboj, ki sicer ni bil ekstremno velik, kot je to v primeru nekaterih kovancev, nato pa je prešel v daljšo konsolidacijo. Z mesecem marcem pa je opozoril nase, saj je naredil izjemno močan odboj, ki še traja.

Glede na to, da gre za nov kovanec, kjer se (še) ne moremo zanašati na zgodovinske podatke, moramo biti bolj pazljivi, predvsem pa moramo iskati območja stabilizacij, support in resistance linij, saj bodo le ti predstavljali temelje za nadaljnjo gibanje vrednosti kovanca. MPL je našel svoje dno in s tem osnovno support linijo med $18,97 in $24,05, kjer je vztrajal skoraj mesec dni, na tem območju pa je prišlo tudi do odboja. Prvo resistance linijo, katero je med tem že spremenil v support linijo, je našel v območju $46,92 in $52,37. 

MPL med tem sicer še raste, a 1D RSI je že v fazi prenakupljenosti, volume je v fazi padanja kar nakazuje, da bo MPL počasi prešel v korekcijo. Glede na to, da je MPL nov kovanec, je njegovo gibanje mnogo bolj zdravo, kot od mnogih drugih novincev na kripto trgu. Prav aktualna support linija $46,92 – $52,37 je območje, kamor bo najverjetneje  segla korekcija, to pa je tudi območje, ki bi bilo potencialno zanimivo za vstop, saj kot lahko vidimo na Fibonacci analizi spodaj, skoraj natanko sovpada s Fib golden pocket območjem (temno zeleno območje).

Kot omenjeno, je support linija območje primerno za vstop, naslednji target liniji, v kolikor bodo razmere na trgu to dopuščale, kar je odvisno predvsem od BTC in ETH,  pa sta pri $74 in dobrih $111.

Povzetek in ocena

  • Maple je kovanec z lepim potencialom na področju financiranja in kreditiranja
  • Fundamentalne osnove so dobre, pogrešam le prisotnost ne nekaj več menjalnicah
  • Finančno področje, na katerega posega MPL je v teh časih precej tvegano, a po drugi strani tudi izjemno donosno
  • Osebno MPL bolj vidim kot srednjeročno in dolgoročno naložbeni kovanec, kot kovanec za hitre zaslužke. Vsaj v tem trenutku
  • Dosedanja raste je zdrava, prehaja pa v korekcijo
  • Za vstop bo najbolj zanimivo support območje med $46,92 in $52,37 (okvirno)
  • Vsekakor priporočam previdnost pred vstopom, saj gre za nov kovanec, kar pomeni, da je tveganje tudi nekoliko večje

 

Gre za osebno mnenje, ki ni finančni nasvet, pred trgovanjem pa ne pozabite opraviti tudi lastne analize. trgovanje poteka na lastno odgovornost.

Predhodnji članek

Bitcoin (BTC) / USD – Tehnična analiza (Kratek follow up)

Naslednji članek

Tedenska tehnična in on-chain analiza trga in ocena napovedi za aktualni teden – 11.4.2022 do 17.4.2022 (PREMIUM)

error: Content is protected !!