Leto 2023, na kaj moramo biti pozorni in kaj lahko pričakujemo od finančnih in kripto trgov – makro trend

Leto 2022, ki se bo v zgodovino zapisalo kot eno najtežjih oziroma najslabših finančnih let v vsej zgodovini, po letu 1871, se počasi izteka. Do začetka novega leta nas loči le še nekaj dni in verjetno med nami ni nikogar, ki bi še pričakoval veliki odboj v letošnjem letu. Bolj kot to, pa nas vse skupaj najbolj zanima, kaj lahko pričakujemo od leta, ki je pred nami.

A preden pogledamo, kaj osebno pričakujem od leta 2023, morda nekaj opozoril oziroma poudarkov. Večina raznih analitikov, ki jih lahko spremljate na družbenih omrežjih, skuša pravilno napovedati začetek novega bull runa. Mnogi napovedujejo rekordne odboje, izjemne donose in na sploh predstavljajo situacijo, kot da ni popolnoma nič drugačna od preteklih. Torej, šlo naj bi zgolj za vprašanje časa, kdaj bo trg eksplodiral. A resnica je precej drugačna. Najprej naj jasno povem, da nihče ne ve, kdaj bo trg ponovno prešel v novi bull market, tudi sam ne, zato tega ne skušam napovedovati. Prepričan sem, da ko se bo situacija obrnila in se bodo trgi odbili, bodo mnogi hiteli razlagati, kako so “vedeli” in “pravilno napovedali” novi bull market, a po bitki je lahko biti general in dejstvo ostaja, da datuma, ali celo ure prehoda trga v bull market, ne ve nihče. Lahko zgolj ugibamo in ocenjujemo, ter imamo dovolj sreče, da pravilno ocenimo.

Tudi sam sem v preteklosti že podal nekaj ocen, a izključno v možnih obdobjih, ko bi se makro slika trga lahko obrnila in bi ponovno prešla v zeleno fazo. A gre zgolj za ocene. Nekaj teh ocen lahko najdete v starejših prispevkih. Kot rečeno, sam nisem naklonjen “vedeževanju” o prihajajočih tržnih trendih, zato se raje poslužujem postopnih analiz trga, ki mi na podlagi kratkoročnih in srednjeročnih analiz postopoma kažejo smer gibanja trga. To mi več kot zadostuje, saj se lahko tako sproti prilagajam dogajanju na trgu in ne čakam, kaj bo, če bo, čez leto ali dve. Podobno kot bi z avtomobilom šli od točke A, do točke B, brez navigacije in brez poznavanja poti. Vse kar morate slediti so prometni znaki in usmerjevalne table, katere vas bodo zagotovo pripeljale do cilja. Kilometer za kilometrom in podobno je s finančnim oziroma kripto trgom. 

Vseeno pa obstajajo signali oziroma kazalci, na katere bom pozoren v letu 2023, saj bodo zagotovo odličen indikator prihajajočega dogajanja v letu 2023 in najverjetneje tudi kasneje. Gre za makro kazalce, ki bodo nakazovali trend gibanja v prihajajočih tednih in mesecih. Večina kazalcev je prikazanih na S&P 500 (SPX) delniškem indeksu, saj mnogo bolj natančno prikazuje makro in dolgoročni trend, kot npr. BTC graf, ali graf celotnega kripto trga, poleg tega pa BTC in kripto trg sledita omenjenemu indexu. Pojdimo po vrsti.

SPX bearish engulfing svečka na 6M intervalu

Prvi, zelo bearish napovedni signal, za leto 2023, je velika bearish engulfing svečka na 6M intervalu S&P 500 indexa (SPX). Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je delniški trg v prvi polovici leta zelo izrazito prešel v bear market (šest mesečna svečka, označena z rdečo puščico), kar je jasno nakazalo smer gibanja trga v drugi polovici leta. Danes, ko nas le še nekaj dni loči od zaključka leta lahko rečemo, da se je opozorilo izkazalo za upravičeno, saj se bo leto 2022, v zgodovino zapisalo kot eno najbolj negativnih v vsej zgodovini. No, leta in drugega polletja sicer še ni konec, zato bo na končno oceno potrebno še nekoliko počakati, a ne glede na to lahko rečemo, da popotnica za 2023, vsaj za enkrat, ni nič kaj dobra.

Vseeno pa lahko ugotovimo, da je bila prva polovica leta bolj negativna kot druga, kjer smo lahko videli tudi nekaj poskusov bikov, da trg premaknejo nekoliko višje. Tukaj velja omeniti vsaj eno izjemo, ko primerjamo delniški in BTC oziroma kripto trg, to so dogodki v mesecu novembru, ko je prišlo do zloma FTX menjalnice. Ta dogodek je imel izrazito negativen vpliv na kripto trg, ki je zaradi tega padel še globje, a je bil specifičen izključno za kripto trg, kar pomeni, da ni vplival na druge finančne trge. Zaradi tega nekaj odstopanja oziroma nekaj razlik med zgornjim grafom (SPX) in BTC. Kako bo SPX zaključil mesec in leto, bo imelo precejšen vpliv na prihajajoče obdobje. Trenutno je rahla dominanca na strani bikov, a gre za jalovo premoč, kar prikazuje tudi zadnja svečka, predvsem gre za ravno toliko moči, da index ne izgubi aktualnega supporta. Osebno bi si vsekakor želel videti več odločnosti bikov. Poglejmo indikatorje. 

RSI se nahaja tik pod zgornjo linijo prenakupljenosti, kar prav tako ni dober signal, saj je bistveno več prostora za globok padec, kot visok odboj, podobno nakazuje tudi Stohastični RSI. MACD sicer še vztraja v pozitivni fazi, a histogram že nakazuje pešanje nakupne moči. Iz vsega tega bi lahko ocenili, da se v prvi polovici leta, vsaj za enkrat, še ne piše nič dobrega. Predvsem bo šlo za ohranjanje aktualnega supporta v prvi fazi, od tu dalje, v kolikor bo ta faza uspešna, pa bi lahko sledil poskus odboja, a za enkrat trg prav velike moči (še) nima. No, drži pa, da smo trg v preteklosti že videli v približno podobnih situacijah, ko je 6M RSI že bil v območju prenakupljenosti, a je le ta vseeno našel dovolj moči, da je prišlo do večjih odbojev.

Situacija na globalnih finančnih trgih in geopolitično dogajanje pa sta tokrat precej drugačna, predvsem pa sta neprimerno bolj negativna, zaradi česar bi ostal zelo previden še naprej. Vsekakor to ne pomeni nujno, da bo trg samo še padal. Nikakor. Vemo, da trg nikoli zgolj ne pada in prav tako nikoli zgolj ne raste. Tudi v bear marketu smo videli odboje, celo precej lepe in obratno, tudi v bull marketu smo videli padce in korekcije, tudi precej velike, a tokrat govorimo o makro trendu in 6M SPX interval, vsaj za enkrat ne nakazuje nič pretirano dobrega.

Poljub smrti in kaj to pomeni za prihajajoče obdobje

Že pred meseci sem vas v enem izmed prispevkov opozoril, na realizacijo enega najbolj negativnih trendov t.i. poljuba smrti. Poljub smrti je tehnični-trend signal, katerega uporabljamo izključno na delniškem indexu S&P 500 (SPX), na 1M intervalu. Do omenjenega signala pride, ko vrednost SPX pade pod EMA21 trend linijo (zelena linija na spodnjem grafu), čemur sledi odboj oziroma re-test te iste EMA21, a EMA21 deluje kot resistance linija in SPX ne uspe s prebojem, čemur sledi izrazita korekcija. Do končne potrditve signala pride, ko SPX pade pod zadnjo najnižjo vrednostno točko (zadnji low), kar se je zgodilo prav konec septembra, začetek oktobra 2022.

Tovrstni signali so do sedaj vedno napovedali prihod velikih finančnih kriz, recesij in depresij. Tako je bilo v letih 1929, 1969, 1973, 2000, 2008. Bo tokrat vendarle drugače, ali se bo zgodovina ponovila? V kolikor izhajamo iz aktualnih indikatorjev in aktualnih oziroma trenutnih makro ekonomskih signalov in geopolitičnih razmer, nikakor ne morem biti optimist, saj je situacija primerljiva zgolj tisti, iz davnega leta 1929. Nikakor ne želim biti pesimističen, še manj vas želim ustrahovati, želim biti realističen, predvsem pa želim, da se boste pripravili. Pameten investitor se namreč prilagaja razmeram, nespameten pa zgolj verjame, da bo zdaj, zdaj prišlo do pozitivne eksplozije trga in pobiranja velikih dobičkov. Če ponovno pogledamo zgornji graf vidimo, da je do zadnjega “poljuba smrti” prišlo prav pred zadnjo veliko recesijo, leta 2008, trg pa je prešel v tisti pravi ponovni bull market v trenutku, ko je EMA21 trend linijo (1M), ponovno spremenil v support. Analiza vseh dosedanjih “poljubov smrti” kaže, da je trg za to potreboval me približno 2,5 leti in 3,5 let. Na zgornjem grafu sta prav tako označeni obdobji predhodnega bear marketa (2018/19) in Covid crasha (marec 2020), ko je index prav tako padel pod EMA21 trend linijo, a do poljuba smrti ni prišlo, saj se je index kaj hitro uspel vrniti nad omenjeno trend linijo. Tokrat temu žal ni tako in to je zelo slab signal za prihajajoče obodbje.

A pozor, “poljub smrti” namreč prav tako ne pomeni zgolj izrazitega padanja in negativnih trendov, ampak vključuje tudi obdobja rasti, navadno celo v mesecih, tik po potrditvi. Če pogledamo obdobji 2000-2001 in 2008-2009 vidimo, da so po potrditvi “poljuba smrti”, sledili 3 meseci rasti, ki je lahko znašala celo med 10% in 30%. Prav to pa je tudi najbolj nevarno obdobje, saj pogosto zavede manj izkušene vlagatelje in trgovalce, ki že vidijo začetek novega bull marketa, a v resnici kmalu sledi tista prava, dolgotrajna korekcija. Zato bo potrebno biti pazljiv, še posebej, ker so signali še vedno izjemno manipulativni. Če pogledamo spodnji graf, SPX na 1M intervalu vidimo obdobja, ko je prišlo do t.i. poljubov smrti, vidimo pa tudi vse ključne indikatorje. V kolikor smo pozorni na RSI (indikator zgoraj), ta nakazuje negativno fazo, a še vedno ostaja na ključnem supportu, nevtralni liniji 50%. V vseh preteklih kriznih obdobjih je RSI padel pod nevtralno linijo 50%, vse do spodnje linije preprodanosti. Lahko bi rekli, da gra za enkrat za pozitiven signal, a hkrati pušča precej negotovosti, saj ostaja veliko prostora za potencialno korekcijo. Na drugi strani imamo Stohastični RSI (srednji indikator) in MACD (spodnji indikator), ki pa nakazujeta precej bolj pozitivno sliko, kar nam lahko daje nekaj optimizma. Stohastični RSI je že na liniji preprodanosti in prehaja v pozitivno fazo, MACD pa prav tako nakazuje željo po prehodu v pozitivno fazo, MACD histogram pa nakazuje padanje prodajnega pritiska. Torej, kljub makro slabim razmeram, vse le (še) ni tako črno in negativno.

A najbolj sta pomembni naslednji dve liniji in prav to sta liniji, katere bo potrebno spremljati v naslednjih mesecih, saj bosta najboljši pokazatelj dejanskega tržnega trenda. Gre za že omenjeno EMA21 trend linijo (zelena trend linija na zgornjem grafu), ki predstavlja eno glavnih ločnic med bear in bull trendom (ne nujno tudi marketom!) in za WMA200 trend linijo (rdeča linija na zgornjem grafu). Da bi trg prešel v bolj izrazit bull trend, mora SPX prebiti EMA21 trend linijo (zeleno) in jo spremeniti v support. Dokler tega ne stori, svetujem veliko previdnost pri odbojih, saj kot sem omenil, se “poljub smrti” rad poigra z vlagatelji in jih zavede z odboji, ki pa ne uspejo prebiti EMA21 trend linije in nato preidejo v dolgotrajno korekcijo, ki je pogosto usodna.

Predvsem pa moramo biti pozorni na WMA200 trend linijo (rdeča), ki za enkrat deluje kot support, kar je prav tako pozitiven signal, saj daje upanje, da ima trg še dovolj moči, da v naslednjih mesecih preide v bullish fazo. V kolikor pa bi SPX izgubil WMA200 support, bi to bil velik alarm, saj bi to nakazovalo na prehod v eno največjih in potencialno najdaljših kriz, najverjetneje v obliki recesije, ali celo depresije. Kot lahko vidimo na zgornjem grafu, se je pravi padec in prehod v tisto pravo krizo pričel šele s padcem indexa pod WMA200 trend linijo, kar je vodilo v nekaj letno negativno obdobje finančne krize in recesije. Glede na aktualne razmere, bi bil tokratni padec lahko še mnogo bolj usoden za finančne trge, saj govorimo o min. 30%-50% nadaljnji korekciji trgov, najverjetneje pa bi bil padec še globji, predvsem pa dolgotrajnejši. Pozor torej na WMA200 trend linijo!

A naj vas še enkrat pomirim. Potrebno je iti po vrsti. Da, velik del indikatorjev in signalov ne daje najbolj pozitivne popotnice za leto 2023, a kar nekaj pomembnih signalov še vliva nekaj optimizma, da se bo trg v letu 2023 vendarle stabiliziral in počasi pobral, a moja ocena je, da je večja verjetnost, za takšen obrat, v drugi polovici leta 2023, torej v Q3 ali Q4. Bo pa vsekakor potrebno sproti spremljati dogodke na globalnih finančnih trgih in na geopolitičnem parketu, saj bodo te najbolj in neposredno vplivali na razvoj tržnega trenda.

Pesimizem na rekordni ravni

Poglejmo si še psihološko sliko trga, katera jasno kaže, da je pesimizem med vlagatelji in trgovalci na rekordno visoki ravni oziroma povedano drugače, le dobrih 20% vlagateljev še ohranja bullish percepcijo in pogled na trg. Vsekakor zaskrbljujoče, a po drugi strani se morda prav v tem pesimizmu skriva nekaj upanja. Trg namreč pogosto odreagira ravno obratno od naših pričakovanj in ko večina hiti z odpiranjem kratkih pozicij in ohranja bearish percepcijo, trg pokaže svojo moč in krene v obratni smeri. 

Misel pravi, da se bear market konča takrat, ko ni več bullish vlagateljev in če sledimo tej misli, potem se resnično bližamo dnu in točki odboja, a nekaj prostora za potencialno zadnjo korekcijo, je še ostalo.

Zadnja hitra korekcija in kapitulacija pred odbojem?

Začetek leta 2023 bo najverjetneje minil v iskanju potrditve aktualnega supporta. Potencialna pozitivna potrditev aktualnega supporta, bi pomenila precej pozitiven signal. Če ne srednjeročno, pa vsaj kratkoročno, saj bi si lahko obetali nekaj več pozitivnega trenda. A glede na aktualne indikatorje, aktualno makro stanje na finančnih trgih in zgodovino SPX indexa, se osebno nagibam k temu, da bi lahko videli vsaj še eno precej hitro, a tudi veliko korekcijo, ki bi lahko predstavljala zadnji iztisk pred odbojem. 
 
Narava bear marketov je namreč obratna od narave bull marketov. Odboji, ki vodijo v bull market oziroma predstavljajo njihov začetek, se namreč zgodijo zelo hitro, medtem, ko bear market poteka počasi in v tej fazi tvori val, ki pa se navadno konča z zadnjo, hitro in veliko korekcijo/kapitulacijo. Menim, vsaj glede na trenutne razmere, da do te kapitulacije še ni prišlo.
 
To lahko lepo vidimo na spodnjem grafu, na primeru obdobja 2008-2009 (velika recesija) in preteklega bear marketa 2018-2019, kako se je trg počasi prevalil v dolgotrajno korekcijo, na koncu pa je naredil še zadnjo, veliko in hitro korekcijo, kar je predstavljalo dno. Praktično identičen trend je zaznati v vseh preteklih bear marketih in kriznih obdobjih.

Seveda bomo na potrditev morali počakati do okvirno konca Q2 (april-junij), ko bi morali dobiti potrditev o dnu. V kolikor te potrditve ne bo, bi to pomenilo precej slabo napoved, o čemer pa sem že pisal. Prav tako ponavljam, pozor na ključni trend liniji EMA21 (1M interval) in WMA200, ki bosta prav tako igrali ključno vlogo pri potrditvi trenda.

Potencialno obdobje novega bull marketa

Naj ponovim, da ostajam izjemno pazljiv. Da, v naslednjih mesecih lahko pride do odbojev, katerih bom zelo vesel, a ostajam pozoren na že omenjene trend linije, ki bodo najboljši pokazatelj dejanskega trenda in temu bom prilagajal svojo trgovalno strategijo. Svet se nahaja v fazi, ki ni prav nič optimistična. Verjetnost recesije v ZDA je, vsaj za enkrat, okoli 60%, geopolitične razmere so zaostrene, makro ekonomska slika je slaba. A še vedno ostajajo signali, ki dajejo upati, da bi se trend, kljub slabim razmeram, vseeno lahko obrnil. Glede na vse zapisano in aktualne razmere v svetu, za možna obdobja tržnega obrata spremljam obdobja Q3 ali Q4 2023 oziroma Q1 2024. Vsekakor se ta ocena lahko spremeni, glede na nova dogajanja na globalnih finančnih trgih in na geopolitičnem področju, zato bo potrebno ostati fleksibilen, kar pomeni biti pazljiv predvsem pri kupovanju altcoinov, dosledno uporabljati risk management strategijo in biti potrpežljiv. Vsekakor vas bom sproti obveščal o aktualnih razmerah in ključnih signalih, prav tako pa lahko že napovem, da pripravljam nekoliko obširnejši prispevek na temo – Ocena in analiza 100 najmočnejših altcoinov, kateri bodo preživeli bear market in kateri ne, kot dodatek pričujoči analizi. Gre za precej zahtevno in obširno analizo, katero upam, da bom uspel objaviti v prvi polovici januarja.


Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev. Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki, vam ponuja dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Tako boste v vsakem trenutku na tekočem z dogajanjem na trgu, prav tako pa boste osvojili novo znanje, s katerim boste lahko optimizirali svoj trgovalni portfelj. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Optimism (OP)/USDT – Tehnična analiza kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

Ključna potencialno korekcijska območja BTC, kakšen potencial rasti ima BTC za naslednji bull market in kdaj bi lahko nastopil (PREMIUM)

error: Content is protected !!