Kripto trgovanje in izplačevanje dobičkov

Izplačevanje dobičkov je ena ključnih stvari, ko govorimo o kripto trgovanju. Nenazadnje vsi, ki trgujemo s kriptovalutami, to počnemo zaradi dobička. A izplačevanje dobičkov zahteva kar nekaj strateške priprave in nenazadnje tudi znanja. Zato bomo v tokratnem prispevku, ki bo skušal kar najbolj preprosto predstaviti pojme in strategijo, bolj podrobno pogledali, kako načrtovati trgovalno strategijo in kako učinkovito izplačevati dobičke.

Naj že kar na začetku povem, da obstaja kopica odličnih trgovalnih strategij in načinov izplačevanja dobičkov, zato pričujočo strategijo jemljite le kot informacijo oziroma enega izmed predlogov. V kolikor trgovalno strategijo in sistem izplačevanja dobičkov že imate, potem se ju držite, v kolikor delujeta. Vsekakor pa se ne lotevajte trgovanja brez strategije.

Za začetek si zapomnite, da je ključna beseda dobiček!

Zakaj je izplačevanje dobičkov pomembno?

Kot povedano že v uvodu tega prispevka, vsi ki trgujemo s kriptovalutami, to počnemo zaradi ustvarjanja dobička. Kako velik je ta dobiček, v tem trenutku ni pomembno, ključno je, da svojo naložbo plemenitimo.

A tukaj ne gre zgolj za plemenitenje naložbe. Gre za mnogo več. Gre za ustvarjanje dodatnega vira zaslužka (ali primarnega), za akumuliranje dodatnih sredstev, s katerimi lahko ob korekcijah (padcih), dokupujemo izbrane kovance, namesto, da bi to počeli z dodatnimi nakazili iz naših bančnih računov na borzne račune. Temu lahko rečemo, da denar dela denar. Izplačevanje dobičkov iz trgovanja s kriptovalutami je pomembno zaradi:

a. generiranja dodatnega zaslužka

b. plemenitenja naše naložbe

c. dokupovanja kriptovalut ob korekcijah

d. osebne finančne stabilnosti

Kdaj izplačujemo dobičke?

Dobičke izplačujemo skladno z našo trgovalno strategijo, ko izbrani kovanec raste oziroma je v želenem plusu. Za primer bomo vzeli BTC (Bitcoin). Recimo, da kupite 1 BTC, pri vrednosti $50.000. Vložili ste torej $50.000. Po tednu dni, vrednost BTC narase na $55.000, kar pomeni, da imate $5.000 dobička. Ta dobiček si nato izplačate. Preprosto, kajne? Drži, a vseeno ni tako enostavno, saj s časoma podležemo t.i. pohlepu, zaradi katerega si želimo še več in več dobičkov, kar nas na koncu lahko drago stane. Zato si zapomnite, ne bodite požrešni oz. pohlepni. Dobičke si izplačujte redno, ne glede na vložen znesek.

Višino dobička, ki ga želite doseči sprejmite že pred samim trgovanjem in se tega sklepa držite. Ne pozabite, ne bodite požrešni! Tako si za cilj lahko postavite dobiček (rast) v %, npr. ko vrednost kovanca zrase za 5% ali 20%, poberem dobiček. Enako lahko storite z vrednostjo v EUR ali USD, npr. vložil sem 500 EUR, ko vrednost zrase na 550, si izplačam 50 EUR, torej 10% rast.

Kako pogosto izplačujemo dobičke?

Frekvenca izplačevanja dobičkov je odvisna od vaše trgovalne strategije. V kolikor nimate veliko izkušenj s trgovanjem oz. ste novinec, priporočam, da zasnujete kar se da preprosto strategijo trgovanja in se je nato držite. To je nadvse pomembno. Frekvenca izplačevanja dobičkov je zato pogojena s strategijo. Izplačevanje dobičkov je zato lahko:

a. Urno

b. Dnevno

c. Tedensko

d. Mesečno

e. Letno

f. Večletno

V kolikor s trgovanjem nimate veliko izkušenj, priporočam, da se poslužujete tedenskega ali mesečnega izplačevanja. Letno ali več letno izplačevanje dobičkov je primerno za tiste, ki ne trgujete aktivno, ampak HODLate, medtem, ko sta urno in dnevno izplačevanje dobičkov primerna bolj za izkušene trgovalce. Več o tem v nadaljevanju.

Kam izplačujemo dobičke?

Dobičke si lahko izplačujete v t.i. stablecoine kot so USDT, BUSD, USDC in jih hranite na menjalnici ali denarnici. Lahko pa si dobičke izplačujete v fiat valute npr. EUR ali USD in jih prenakažete na svoj bančni račun. Prav tako lahko izplačilo kombinirate, odvisno od vaših želja in potreb. Načini izplačil:

a. v stablecoine (hranite na menjalnici ali v denarnici) – način priporočljiv, v kolikor ne potrebujete denarja, ampak želite dobičke hraniti za dokup kovancev ob korekcijah

b. v fiat valute EUR ali USD – način primeren v kolikor potrebujete denar

c. kombiniran način – način primeren v kolikor potrebujete denar, hkrati pa želite del sredstev ohraniti na menjalniškem računu, za dokup kovancev.

Izplačevanje dobičkov v celoti, ali po delih

Izplačila dobičkov lahko opravite v celoti, ali pa po delih. Izplačilo dobička v celoti se navadno poslužujemo pri krajših intervalih trgovanja npr. 30 min ali 1 ura, medtem, ko izplačevanje dobičkov po delih, uporabljamo pri trgovanjih z daljšo frekvenco npr. nekaj dni, teden ali mesec.

Primer izplačevanja dobička v celoti:

Za 500 EUR kupimo Ethereum (ETH). Po 60 minutah zrase za 20%, torej za 100 EUR, na skupno vrednost 600 EUR. Ker je bil to naš cilj, po 60 min iz trgovanja izstopimo in si izplačamo 600 EUR.

Primer izplačevanja dobička po delih:

Za 500 EUR kupimo Ethereum (ETH). Za cilj si npr. postavimo končni dobiček 200 EUR. Po 3 trgovalnih dnevih zrase vrednost ETH za 10%, torej za 50 EUR, na skupno 550 EUR. V tem trenutku poberemo oz. si izplačamo 50 EUR, glavnico oz. 500 EUR pa pustimo v fazi trgovanja.

Po nadaljnjem tednu dni, se vrednost ETH ponovno dvigne in sicer za 20% na 100 EUR oz. skupno 600 EUR. V tem trenutku si izplačamo 100 EUR dobička.

Tako imamo že 150 EUR dobička.

ETH pustimo v fazi trgovanja še npr. 14 dni, ko njegova vrednost ponovno zrase za 10% oz. 50 EUR, na skupno torej 550 EUR. V tem trenutku si lahko izplačamo 50 EUR dobička, kar pomeni skupno 200 EUR dobička. Glavnico lahko pustimo v fazi trgovanja, ali pa si jo prav tako izplačamo.

Izplačevanje dobičkov po delih je nekoliko bolj varna metoda, saj trgujemo na daljših časovnih intervalih, znotraj katerih bo zagotovo prihajalo do pogostih nihanj in tudi do morebitnih korekcij. Tako je povsem možno, da zastavljenega cilja ne boste dosegli. Da ne bi trgovanje končali z 0 EUR ali celo izgubo, kar se žal tudi dogaja, je ključno, da dobičke izplačujemo po delih. Tako morda ne boste dosegli cilja 200 EUR, a boste kljub temu “potegnili” npr. 50 ali 100 EUR, kar je veliko bolje, kot izguba.

Kakšne dobičke si realno lahko zastavim?

Odgovor na to vprašanje ni enostaven. Najprej je odvisno od tega, kakšno frekvenco trgovanja uporabljate. Krajša kot je, manjši dobiček lahko pričakujete (ne nujno vedno). Potem je odvisno od tega, s katerim kovancem trgujete. Kovanci z velikim market capom oz. vodilni kovanci, kot so BTC, ETH, ADA itn., ne nudijo hitrih in eksplozivnih rasti, kot npr. kovanci z nizkim market capom, so pa bolj “stabilni” in trgovanje z njimi je manj tvegano.

V kolikor trgujete z močnejšimi kovanci, kot so BTC, ETH, ADA itn., torej prvih 50 kovancev, potem lahko ob krajših časovnih intervalih npr. 30 min ali 1H, pričakujete 0,5% do npr. 2% dobičke, na 1D (dnevnem) intervalu med 1% do 5%, na 1W (tedenskem) intervalu med 5% in 15%.

Ob tem moram biti jasen, da zgoraj navedene vrednosti predstavljajo neko realno povprečje. V t.i. bull ciklih (bikovski cikel), so te vrednosti lahko še bistveno večje, predvsem na dolgi rok npr. 1 leto, ko lahko krepko presežejo tudi 1000% in več. Kovanci z nižjim market capom, ki so manj zanesljiv, lahko zrasejo tudi 50% ali več v enem dnevu, a kot rečeno, tukaj je tveganje veliko. Zavedati pa se morate, da nič zgolj ne raste, zato se lahko dobički kaj hitro spremenijo v bolečo izgubo.

Zato je moje priporočilo sledeče; investirajte z glavo. Imejte strategijo, ne bodite požrešni, dobičke si izplačujte redno in po delih. Ne vstopajte v kovance, ki so že eksplodirali, počakajte na korekcijo in nato vstopite. Nikoli se ne jezite, če kovanec, po tem, ko ste že izstopili, še kar raste. Ustvarili ste lep dobiček, držali ste se svoje strategije in ko bo kovanec prešel v korekcijo, boste ponovno vstopili.

Uporabljajte stop loss funkcijo

Da bi preprečili neželeno preveliko izgubo, vedno, ko trgujete, uporabite funkcijo stop loss. S to funkcijo preprečite neželene izgube. Pri trgovanju se stop loss navadno določi med okoli 10% do 5%. Seveda lahko to vrednost poljubno prilagodite, a pazite, saj se lahko kaj hitro zgodi, da va bo, v primeru premajhne vrednosti npr. 2%, prehitro vrglo iz trgovanja, glede na to, da se takšne majhne korekcije neprestano dogajajo.

Primer nastavitve stop loss funkcije:

Recimo, da kupite 1 ETH pri vrednosti $3.200. Ker se zavedate, da je trg nestabilen, določite vrednost stop loss pri 10% (toliko si lahko privoščite izgubiti), torej pri vrednosti $2.880 ($3.200 – 10%) in pričnete trgovati. Razmere na trgu se kar na enkrat spremenijo in namesto, da bi vrednost ETH rastla, le-ta pade najprej na $3.000 in nato na $2.880 in še nižje. Ko pride do vrednosti $2.880, vas sistem avtomatsko vrže iz trgovanja, saj ste nastavili stop loss. Res je, da ste izgubili 10% vrednosti, a je to veliko bolje, kot če bi izgubili npr. 30% ali 40%, v kolikor bi korekcija bila velika.

Izplačevanje dobičkov je torej ključno za ustvarjanje vaše osebne finančne stabilnosti, kot tudi za nadaljnje naložbe v kripto trgovanje. Taktik uspešnega trgovanja je veliko in v kolikor jo imate, se jo le držite. Ne bodite požrešni, svoje premoženje pa gradite premišljeno, načrtno in zrelo. Vse tukaj navedene informacije so zgolj informativne narave. Želimo vam uspešno trgovanje.

Predhodnji članek

Uporabni nasveti

Naslednji članek

ADA/USDT (Tehnična analiza)

error: Vsebina je zaščitena!