Kripto trg na ponovni resni preizkušnji. Kaj kažejo indikatorji in kaj lahko pričakujemo

Kripto trg in celotna kripto industrija, sta se ponovno znašla na udaru in resni preizkušnji potem, ko je ameriška SEC uradno naznanila začetek preiskave, najverjetneje pa tudi pravnih postopkov, proti največji manjalnici Binance. Ob tem so še vedno aktualni podobni postopki, ki jih SEC vodi proti drugi največji menjalnici, ameriški Coinbase. Če se ob tem spomnimo, da ameriška SEC, kljub vsem opozorilom, ni ukrepala v primeru zdaj že nekdanje močne menjalnice FTX, zaradi katere so brez svojih prihrankov in naložb ostali mnogi, potem je jasno, da se za aktualnimi dogodki skrivajo neki drugi, mnogo bolj zlovešči načrti, ki so usmerjeni v industrijo kot celoto, skoraj zagotovo pa prihajajo na pobudo vplivnežev in kroga zagovornikov ameriškega Dollarja (USD) in tradicionalnega bančništva. SEC tako pod krinko “dobrega in skrbnega” policaja, pravzaprav igra umazano igro, zaradi katere bodo, vsaj kratkoročno, prizadeti mnogi.

A kljub vsemu, moja ocena ostaja enaka – Bitcoina in kripto industrije se ne da ustaviti, tehnologije in napredka se ne da ustaviti, kar nas uči tudi zgodovina. Ob pojavu avtomobila so se glasno uprli mnogi kočijaži, a čas in napredek sta naredila svoje. In zgodovina se ponavlja. 

Kaj lahko pričakujemo?

Kratkoročno lahko zagotovo pričakujemo kar nekaj pretresov, predvsem na trgu altcoinov, ki bodo mnogo bolj na udaru, predvsem zavoljo dejstva, da je ameriška SEC kar nekaj altcoinov okarakterizirala kot t.i. securities, za katere pa pri trgovanju veljajo določena regulativna pravila in nadzor. Na spisku so se tako znašli Solana (SOL), Polygon (MATIC), Cardano (ADA), Cosmos (ATOM), Binance Coin (BNB), Coti (COTI), Chiliz (CHZ), Near (NEAR), Flow (FLOW), Internet Computer (ICP), Voyager Token (VGX), Dash (DASH), Nexo (NEXO), Filecoin (FIL), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO) in Axie Infinity (AXS). Torej kar nekaj močnih in potencialnih kovancev, ki so se s pričujočimi obtožbami, znašli v težavah. To seveda ne pomeni konec kovanca, vsekakor pa predstavlja vsaj kratkoročno težavo iz vidika cash flowa in investicijskega kapitala, saj bodo aktualne obtožbe zagotovo odvrnile prenekaterega vlagatelja od ponovnega vlaganja v izbran kovanec. No, po drugi strani pa bo to tudi test žilavosti posameznih kovancev, podobno kot v primeru XRP, katerega so pri SEC že kar nekaj časa nazaj, prav tako okarakterizirali za t.i. securities. V primeru XRP se pravni postopki vlečejo že kar nekaj časa in poznavalci ocenjujejo, da bi XRP iz te sage lahko izstopil kot zmagovalec. Bomo videli, zagotovo pa so dogodki med seboj povezani in kažejo na usklajen napad na kripto industrijo, kar pravzaprav potrjuje tudi sam “obremenilni” dokument, ki so ga objavili pri SEC, kateri je poln netočnosti, tehnološkega nepoznavanja ozadij izbranih kovancev in še bi lahko naštevali. 

Osebno menim, da pri vsem skupaj niti ne gre toliko za dejanske sodne postopke, kot gre za željo po dolgoročnem oviranju razvoja industrije in ustrahovanju vlagateljev, pred migracijo iz fiat naložb v kripto naložbe, kar bi lahko dosegli z dolgotrajnimi sodnimi postopki. Kot v primeru XRP. Kakor koli, trenutno dogajanje bo potrebno vzeti resno in temu prilagoditi svojo trgovalno in vlagateljsko strategijo. Pozitivno pri vsem skupaj je, da sta dva ključna kovanca, BTC in ETH, izvzeta iz celotne zgodbe, vključno še s kar nekaj altcoini, a žal bodo tudi te kovanci občutili nekaj, vsaj kratkoročnega, prodajnega pritiska. 

Teorija ciklov se je izkazala za precej točno

11.5. sem v Telegram skupini in na Facebooku objavil spodaj prikazano teorijo ciklov trga, kjer sem opozoril, da se s koncem maja, začetkom junija, trg preveša v zaključek starega v začetek novega mikro cikla, kjer bi lahko prišlo do določenih sprememb v tržnih aktivnostih. S koncem julija, začetkom avgusta pa se zaključuje še makro cikel, ki bi nato trajal do okvirno  februarja/marca 2024. Vsaj po teoriji. 

Vsaj za enkrat kaže, da se je teorija izkazala za precej natančno, morda čisto po naključju, a vseeno. Kot pravimo v svetu investiranja, zgodovina se ne ponavlja vedno, se pa vsaj rima. Tokrat se je, saj smo priča pojavu novih nastavkov za zmerne do večje tržne pretrese.

Za pravilno opozorilo se je izkazala tudi nedavna Telegram in Facebook objava, analiza kripto trga (TOTAL) z uporabo Kriptokrat Tradescorer indikatorja, ki je že pred časom opozoril na povečan prodajni pritisk s SELL signalom, do potrditve pa je prišlo nedavno, ko je zasvetil tudi rdeč, narobe obrnjen trikotnik, ki nakazuje povečan bearish moment.

Binance in tudi Crypto.com v sprejemanje ukrepov

Vsi nedavni ukrepi, sprejeti s strani ameriške SEC, so v veliki meri tudi nerazumni, saj močno slabijo položaj ZDA na mednarodnem finančnem trgu. Medtem, ko ZDA in trenutna administracija vodijo pravo vojno proti kriptu, zagotovo z namenom zaščite USD in njegove dominance, pa azijski trgi na veliko odpirajo vrata kripto industriji in vlagateljem. Smo torej na pragu zgodovinskega prenosa moči iz zahoda na vzhod? Bomo videli, zagotovo pa se v ozadju dogajajo velike in pomembne stvari, ki bodo nedvomno vplivale na samo delovanje trga. 

Potrebno pa je biti jasen, trenutni ukrepi ameriške SEC, so usmerjeni izključno v Binance US, ki predstavlja “le” 2% delež celotnih Binanc in ne proti menjalnici Binance kot celoti. Kljub temu lahko vidimo, kako velik vpliv ima na trg že 2% delež te menjalnice. Ker je ameriška SEC vložila tudi zahtevo za zamrznitev vseh sredstev na Binance US, torej tudi kapitala trgovalcev, so Binance že pozvale uporabnike, da umaknejo svoje naložbe iz te menjalnice (Binance US), pripravlja pa se tudi prenehanje fiat poslovanja z USD. Podobne ukrepe so sprejeli tudi pri Crypto.com, kar je pravzaprav udarec tudi ameriškemu Dollarju, kjer so ukinili poslovanje in trgovanje za institucionalne vlagatelje, ne  pa tudi za retail oziroma male vlagatelje. Njihovo poslovanje tako poteka nemoteno. Ne glede na vse ni odveč, če ponovimo, da je najbolj smotrno kovance, s katerimi ne trgujete aktivno, umakniti na hard wallet. 

Kaj kažejo tehnični indikatorji

Začnimo pri pregledu kripto trga (TOTAL). Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, je kripto trg izgubil support uptrenda (oranžna linija), kar je reakcija že omenjenih dogajanj, sedaj pa se nahaja na zelo pomembnem makro supportu, znotraj katerega še ohranja bullish trend. Izguba tega supporta bi najverjetneje rezultirala v nadaljevanje korekcije, okvirno med dodatnih 8% in 18%, kar pa zagotovo ne bi bil pozitiven signal. Če smo pozorni na oba indikatorja, RSI in MACD vidimo, da je RSI, vsaj za enkrat, izgubil pomemben support v območju srednje linije 50%, MACD pa je tvoril bearish cross in se obarval rdeče. Oboje nakazuje na povečano možnost nadaljevanja korekcije, zato bo potrebno biti pazljiv, predvsem v kolikor trgujete z altcoini, kateri bodo potegnili najkrajšo.

Če pogledamo kaj kaže Tradescorer indikator potem vidimo, da se je srednja linija (pikčasta) obarvala rdeče, kar nakazuje prehod v bearish fazo, svečka pa je jasno obarvana modro, kar pomeni močno povečana bearish volatilnost. Na drugi strani lahko vidimo, da je svečka obstala na prvi support liniji, kar je dobro, saj bi se trenutno padanje lahko vsaj za kratek čas ustavilo in konsolidiralo, a zeleno območje oziroma optimal trading zone se nahaja še kar precej nižje, signal za doseženo dno pa še ni zasvetil, zato svetujem povečano previdnost.

Trg altcoinov (TOTAL2)

Nedvomno so altcoini močno “zakrvaveli”, saj so na udaru ameriške SEC, zaradi česar so se mnogi vlagatelji v strahu pognali v beg. Trg altcoinov nakazuje kar nekaj šibkosti, a se trenutno nahaja nad dvema precej močnima support območjema in za enkrat še vedno tvori makro higher high, bullish trend, kar je dobro, kljub trenutnemu stanju, me pa skrbi pogled na tedenski RSI in tedenski MACD. Oba indikatorja sta namreč prešla v jasno bearish fazo, MACD z bearish crossom, RSI pa z izgubo supporta v območju srednje, 50% linije, kar nakazuje potencialno možnost nadaljevanje korekcije in povečano možnost re-testa spodnjega supporta, katerega altcoini nikakor ne smejo izgubiti, saj bi to pomenilo izjemno bearish nadaljevanje.

Tradescorer indikator na tedenskem intervalu nakazuje potencialno doseženo lokalno dno in prehod v zeleno območje, ki predstavlja območje optimalnega nakupa/vstopa. Trend linije so še vedno obrnjene navzdol, zato bi opozoril, da je trenutno doseženo dno lokalne narave in da še ne bi mogli trditi, da se je prodajni pritisk zaključil. Z večjo zanesljivostjo lahko rečemo, da je glavnina prodajnega pritiska, vsaj kratkoročno gledano, za nami in da bo trg altcoinov skušal utrditi support in preiti v konsolidacijo. Vseeno pa lahko pričakujemo še nekaj nihanja.

Bitcoin (BTC)

Kljub vsem negativnim novicam, pa BTC, vsaj za enkrat, ohranja svojo stabilnost in se še vedno giblje v zdravih in pričakovanih okvirih. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, se trenutno nahaja na prvem makro supportu $24.200-$25.300, kjer se prav tako nahajata obe ključni trend liniji, EMA200 in EMA50, med katerima se BTC nahaja. Iz vidika optimizma in makro trenda bi bilo dobro, če bi EMA200 ohranila svojo vlogo supporta, saj bi BTC s tem posledično ohranil higher high bullish trend.

Če pogledamo še Tradescorer indikator potem vidimo, da je BTC na tedenskem intervalu izgubil pomemben support v območju base linije SMA20 (pikčasta), a potrebno bo počakati na zaključek tedna in verjetno še naslednji teden, za bolj jasno potrditev. Optimalno trgovalno območje (zeleni pas), glede na Tradescorer indikator, se nahaja med dobrih $18.500 in dobrih $21.000, a vsaj za enkrat kaže, da tako globoko (še) ne bomo šli. Najbolj verjetno območje, katerega bi BTC lahko v temu pullbacku oziroma korekciji dosegel, je območje med cca. $23.500 in $23.900, prikazano z rumenim krogom, kjer je Tradescorer tudi narisal vmesni support. Omeniti pa velja, da signal za doseženo dno še ni zasvetil, RSI pa pravkar re-testira srednjo linijo 50%, ki trenutno še deluje kot support. Izguba tega supporta bi pomenila jasno potrditev nadaljevanja korekcije.

Če uporabimo še sila uporabni funkciji Tradescorer indikatorja autoFibonacci linij in t.i. Forecast clouda, ki na podlagi zajema zgodovinskih podatkov skuša oceniti najbolj verjetno območje gibanje kovanca v izbranem obdobju (1W), potem vidimo, da se BTC trenutno tvori šolski primer zdravega retracementa v Fibonacci območje 50%, kjer je našel trenutni support.

Po oceni Forecast clouda (modri oblak), pa bi BTC lahko dosegel tudi območje Fibonacci golden pocketa (61,8%-65%), ki pa se nahaja natanko v že prej omenjenem območju $23.500-$23.900. Govora je o kratkoročnih območjih. V naslednjih dnevih bo tako potrebno spremljati trenutni support v območju Fibonacci 50%, izguba tega bi vodila v re-test Fibonacci golden pocket območja, ki je prikazano na spodnjem grafu.

Pred nami je torej nekaj nestabilnega obdobja, v katerem pa ne gre brezglavo prodajati kovancev, vsaj dokler ohranjajo ključen aktualni support, prav tako ne gre brezglavo kupovati kovancev, še posebej altcoinov. Potrebno je počakati na umiritev trenda in njegovo potrditev.

 

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makroekonomske analize trga BTC ter altcoinov. Vse za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Linear Finance (LINA)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca (PREMIUM)

Naslednji članek

MultiversX (EGLD)/USDT – HODL tehnična analiza in analiza potenciala rasti kovanca

error: Content is protected !!