Kratka Bitcoin (BTC) tehnična analiza pred današnjim zasedanjem FOMC

Nedavna prva FOMC tiskovna konferenca v letu 2023, ni prenesla novih informacij in novic. Predsedujoči FOMC, Jerome Powell, je zgolj poudaril, da sledijo dogajanju, aktivnosti pa potekajo po planu. To je trg očitno razumel kot pozitivno informacijo, saj se je večina finančnih trgov odzvala pozitivno. Enako velja tudi za BTC in kripto trg. BTC je tako že v zadnjem poskusu prebil resistance linijo $17.500 in se povzpel nad $18.000m kar je za seboj potegnilo tudi mnoge altcoine.

A tisti pravi trenutek odločitve nas pravzaprav čaka danes, ko bo FOMC objavila nove informacije glede decembrske inflacije (MoM), mnogo bolj pomembna pa bo informacija o letni inflaciji (YoY) za leto 2022. Tiskovna konferenca bo potekala v živo ob 14.30 uri. Pri mesečni inflaciji ne pričakujem bistvenih sprememb, kar pa se tiče YoY inflacije za leto 2022, pa pričakujem, glede na zadnje trende, kar nekoliko nižjo inflacijo. Zadnji podatki za letno inflacijo v ZDA so znašali 7,1%, pričakuje se padec na okoli 6,5%, osnovna inflacija pa naj bi, vsaj tako napovedi, padla iz 6% na okoli 5,7%.

Kaj lahko pričakujemo?

Če se bo letna inflacija dejansko znižala na pričakovane vrednosti, ali celo še bolj, bo to imelo pozitiven vpliv na trg. V kolikor bi podatki bili manj optimistični in se inflacija ne bi toliko znižala, bi to imelo negativen vpliv na trg, kar pomeni, da bi lahko sledila nova korekcija, ali ponovno daljše obdobje konsolidacije. Ne pozabite, prva reakcija trga, pred samo konferenco je navadno t.i. fake out reakcija, pravi trend se pokaže šele po govoru predsedujočega in v naslednjih dnevih. A glede na trenutne indikatorje in ekonomske signale, se mi ocena o nekaj bolj bullish obdobju, ki bi lahko sledilo, zdi bolj verjetna. Počakajmo.

Tehnični signali BTC

Kot že omenjeno, je BTC pokazal precej moči in je resistance linijo pri $17.500 prebil brez pullbacka. Kot lahko vidimo, je tvoril t.i. double bottom trend, ki ga prikazuje tvorba črke W, kar velja za bullish trend. BTC je tako prišel vse do zgornje resistance linije, med $18.200 in $18.500. Na 1D intervalu je BTC že visoko v polju prenakupljenosti, tako da prav veliko prostora za rast, vsaj kratkoročno, nima več. Zdrav pullback bi tako bil zelo dobrodošel, saj bi nakazoval zdrav trend.

Kar osebno spremljam v naslednjih urah oziroma nekaj dnevih, je spodnji scenarij, katerega bi si želel videti. Ne bi bil presenečen, če bi ob današnji FOMC tiskovni konferenci, BTC prešel najprej v pullback in nato v ponovno odboj. Zelo pomembno pa je, da bi BTC, glede na trenutno vrednost, obdržal aktualni support, ki je še do nedavnega veljal za resistance linijo. To je območje $17.500-$17.700. Takšen pullback in uspešen re-test supporta, bi bil izjemno pozitiven signal in pokazatelj zdravega trenda. Alternativno bi BTC lahko naredil re-test spodnjega supporta, med $16.800 in $17.100, kar bi sicer še nakazovalo na nekaj moči, a signal ne bi bil tako odločen. Pozor torej na prvi oziroma aktualni support.

Bullish 1D slika

BTC na 1D intervalu tvori zelo redek, a izjemno bullish trend t.i. Adam in Eva trend, ki ga prikazuje oranžna linija. Gre za enega najbolj bullish trendov, a še ni potrjen. Do potrditve bi prišlo, v kolikor bi aktualni support zdržal pritisk pullbacka, BTC pa bi nato prebil aktualno resistance linijo $18.200-$18.500. V kolikor bi prišlo do potrditve omenjenega trenda, bi BTC napadel območje okoli $20.000.

Podobno nakazuje tudi 4H interval, kjer BTC tvori potencialen bull flag, s ciljem pri okoli $19.500.

Razmere in signali so zagotovo pozitivni. Seveda tega ne gre mešati z bull marketom, a zagotovo bi, v kolikor nam bodo pri FOMC šli na roko, lahko v naslednjih dnevih in tednih, končno videli nekaj več pozitivnega trenda, vsaj do območja $20.000, čemur bodo sledili tudi mnogi altcoini. A vseeno poskrbite za risk management in postavite stop loss pozicije malo pod aktualni support.

 

Vse navedene informacije so zgolj informativne narave, pred trgovanjem pa priporočam izdelavo lastne tehnične analize. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo Premium storitev, ki je sedaj na voljo v posodobljeni in dopolnjeni obliki. Ponuja vam dnevne tehnične analize in signale, aktualne informacije, fundamentalne analize potencialnih kovancev, izobraževalne vsebine in tedenske makro ekonomske analize in analize trga BTC ter altcoinov. Vse to, za zgolj 50 EUR/leto. Več podrobnosti.

Predhodnji članek

Cosmos (ATOM)/USDT – Kratkoročna trgovalna ideja

Naslednji članek

Fibonacci analiza ključnih območij za Bitcoin (BTC) in kaj prinaša dogodek, ki bi se lahko zgodil proti koncu meseca, ali v začetku februarja (PREMIUM)

error: Content is protected !!