Ključni 4 signali na katere moramo biti pozorni pred pričetkom globalne krize in zakaj mora biti danes kripto trgovalna strategija drugačna od strategije izpred nekaj let

Za včeraj objavljeno analizo velja precejšnje zanimanje, kljub temu, da je morda nekoliko bolj kompleksna in na trenutke nekoliko težje razumljiva za manj izkušene trgovalce in tiste z nekaj manj ekonomskega znanja. Kljub temu sem skušal analizo predstaviti kar najbolj preprosto, saj ponuja nekaj izjemno pomembnih informacij. Sem pa, vezano na včerajšnjo analizo, prejel v zgolj nekaj urah kopico dodatnih vprašanj, zato sem se odločil pripraviti še pričujoči prispevek, ki bo neke vrste follow up, hkrati pa bo skušal odgovoriti na nekatera najbolj pogosto zastavljena vprašanja.

Ali lahko do krize pride že prej kot napovedano npr. še letos, ali v začetku naslednjega leta?

Vsekakor lahko. Kot zapisano v včerajšnji analizi, gre za skupek kompleksnih dejavnikov, vezanih na svetovno in regijsko gospodarstvo, geopolitične dogodke, ki se jih ne da napovedati, potencialne izbruhe novih virusov, globalni trg nepremičnin, vrsta sprejetih ukrepov s strani ECB in ameriške administracije in tako naprej. Posledično točno določene časovnice krize žal ne moremo napovedati oziroma določiti, lahko pa opozorimo na verjetnost krize glede na analizo ključnih indikatorjev in kazalcev, ter določimo okvirno časovnico, znotraj katere obstaja največja verjetnost nastanka in trajanja krize.

Naj torej ponovim, do krize lahko vsekakor pride že prej kot napovedano, a da bi do nje prišlo še letos oziroma v začetku naslednjega leta, je za enkrat zelo malo možnosti. Tako zaenkrat ostajam pri včerajšnji oceni. Ob tem naj dodam še to, da ko je govora o krizi, govorimo o tisti resnični krizi v obliki globalne velike recesije, ali celo depresije in ne krize v trenutni obliki.

4 kazalniki na katere moramo biti pozorni

Ekonomisti in analitiki za spremljanje razvoja kriz uporabljajo različne indikatorje in merila, a za laično in kljub temu zelo natančno oceno pričetka krize, bi pozornost usmeril predvsem na naslednje štiri kazalnike/signale/indikatorje:

  1. Kitajski nepremičninski trg – gre za praktično največji in najpomembnejši nepremičninski trg na svetu, ki že nekaj časa visi na nitki. Kolaps le tega bi nedvomno sprožil plaz, kar bi rezultiralo v veliki globalni gospodarsko-ekonomski krizi. Sicer ne v trenutku, a sistem domin bi najverjetneje potekal zelo hitro. Ko pade Kitajski nepremičninski trg, bo to skoraj zagotovo začetek nove globalne krize, saj ima preko 70% Kitajcev svoje naložbe in/ali investicije vezane na nepremičninski trg.
  2. Ameriški delniški trg – je naslednji dejavnik. Ameriški delniški trg velja za največjega in najpomembnejšega. Padec ameriškega delniškega trga bi sprožil globalni padec delniških in finančnih trgov, kot se je to najbolj očitno zgodilo leta 1929, v času velike depresije, ali leta 2008, ko je posledično globalni trg padel v veliko recesijo.
  3. Cene energentov – hitra rast energentov neposredno vpliva na divjanje inflacije in dviganje obrestnih mer, kar vpliva na kreditiranje in investicije, upad teh pa na padec potrošnje in visoko brezposelnost.
  4. Stopnja brezposelnosti – je zadnji kriterij, ki pa se najpogosteje pokaže že v času recesije ali depresije. Zato tukaj spremljamo predvsem hitrost rasti števila brezposelnosti.

Najverjetneje je trg že prešel v fazo konsolidacije in je v pričakovanju potrditve dna

Sam BTC ne bo vplival na začetek in razvoj prihajajoče krize, do katere bo skoraj zagotovo prišlo, vsekakor pa bo reagiral nanjo. Tudi o tem sem nekaj več zapisal v včerajšnji analizi. Nedvomno pa bo BTC v prihajajočih tednih in nekaj mesecih dober pokazatelj sentimenta vlagateljev in trga. Trenutno velja ocena, da je BTC pri vrednosti $17.592 našel svoje dno, a seveda to še nikakor ne moremo zanesljivo potrditi, vsaj dokler BTC ne preide v bullish fazo in se postavi nad okvirno $40.000 do $41.000.

Prihajajoči tedni bodo za BTC in kripto trg nadvse pomembni, saj bodo najverjetneje potrdili eno izmed dveh možnosti:

a. potrditev, da je BTC dno že dosegel in da smo prešli v zaključno fazo bear marketa, ki sicer lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev

b. BTC bo padel nižje od trenutnega dna, kar pomeni, da bo celoten kripto trg prešel v korekcijo in šele nato v fazo konsolidacije

Kot rečeno, trenutno stanje kaže fazo konsolidacije, a tiste prave potrditve še ni, zato ostajam nadvse previden iz vsaj nekaj razlogov, ki jih navajam v nadaljevanju.

BTC bearish engulfing candle na 6M intervalu

BTC je pravzaprav prvič v svoji zgodovini na 6M intervalu tvoril t.i. bearish engulfing candle (svečko), kar navadno nakazuje prihod negativnega obdobja. Obstajajo sicer primeri, ko trend kljub temu ni bil potrjen, a gre zgolj za redke izjeme. Omenjeni trend sicer še ni potrjen, kar pomeni, da moramo počakati vsaj še 6 mesecev do zaključka naslednje svečke, ki se bo zaključila s koncem leta. Učinek trenda je tako pričakovati čez približno 6 do dobrih 12 mesecev, saj navadno pride do zamika. Pred nami je torej obdobje iskanja potrditev in spremljanja trendov.

BTC Bear flag na 4D in 1W intervalu

Drugi razlog, zaradi katerega sem še vedno zelo previden, je t.i. bear flag, ki velja za enega najbolj bearish signalov. Seveda ni nujno, da pride do potrditve, a v kolikor BTC izgubi support, navadno sledi velika korekcija. V letošnjem letu smo videli že vsaj dva velika bear flaga, trenutno pa smo v fazi tvorbe naslednjega. Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, BTC za enkrat še drži support znotraj trenutne formacije bear flaga, a v kolikor bi v prihajajočih dnevih in tednih izgubil support v območju $20.500 do $20.700, bi to bil nadvse zaskrbljujoč signal, saj bi lahko nakazoval novo veliko korekcijo. In če uporabimo analitični pristop za izmero potencialnega dna korekcije, kar pomeni dolžino “palice” zastave, bi najverjetneje spremljali korekcijo do območja okoli $10.500, saj support v območju trenutnega dna, ni kaj prida močan.

BTC Logarithmic growth curves

Naslednji graf oziroma indikator, ki nakazuje na potrebno previdnost, je BTC/USD Log Growth Curves na 1W intervalu. Gre za indikator, ki je, z izjemo kratkega obdobja v času Covid cresha, vedno služil kot support, kar pomeni, da je BTC 99% svoje zgodovine ostajal nad spodnjo linijo indikatorja. Tako je bilo vse do maja 2022, ko je BTC prvič v zgodovini padel pod spodnjo linijo in pod njo še vedno vztraja. To je nadvse zaskrbljujoč signal, ki bi lahko nakazoval, da je pred BTC še vsaj nekaj tednov ali celo mesecev, težkega obdobja. Vsekakor bi si želel, da se BTC prebije nad spodnjo trend linijo, kar pomeni nad vrednost $40.500, torej natanko v območje, katerega sem označil kot območje, ki nakazuje vrnitev bull trenda oziroma marketa. Počakajmo.

Dodatni indikatorji, ki nakazujejo, da smo najverjetneje le kratek čas oddaljeni od ene največjih globalnih kriz

V včerajšnji analizi sem objavil zelo pomemben graf trenda kitajskega nepremičninskega trga, ki je zelo zaskrbljujoč. Danes pa objavljam še graf ameriškega nepremičninskega trga, ki je prav tako zanimiv in zaskrbljujoč. Graf prikazuje t.i. supply novih nepremičnin na trgu ZDA in kadar koli ta preseže vrednost 9 mesecev, je sledila recesija. Trenutno je trg pri vrednosti 10,8 mesecev!

Še ostajamo v ZDA, le da bomo tokrat pogledali graf stanja brezposelnosti na ameriškem trgu dela. Kadar koli, v zadnjih 50 letih, je brezposelnost padla pod 4%, je kmalu zatem nastopila recesija. Trenutna brezposelnost na ameriškem trgu dela je 3,5%!

Zadnji graf, ki predstavlja razlog za skrb in nakazuje veliko verjetnost kriznega obdobja, je SP500 Index na 1W intervalu. Kot lahko vidimo na grafu spodaj, je borzni index SP500, prvič po letu 2008, WMA50 trend linijo, spremenil v resistance linijo, kjer je prišlo do poskusa preboja, a žal neuspešno. Vsekakor signal, na katerega moramo biti pozorni, saj BTC sledi delniškemu trgu. 

Kripto trg se spreminja, zato je potrebno prilagoditi trgovalno strategijo, še posebno, če primarno ali izključno trgujete z altcoini

Trg je v primerjavi s trgom iz obdobja prvega in tudi drugega kripto bear marketa, danes mnogo drugačen. Je mnogo bolj zrel, je neprimerno večji, dobil je na veljavi in potrditvi, predvsem pa so vanj vstopili mnogi veliki vlagatelji, mnogi še nameravajo. In prav to slednje je eden najbolj ključnih dejavnikov dozorelosti trga.

Kripto trg nedvomno sledi delniškemu trgu in mu postaja vse bolj podoben. Čeprav je privabil že mnoge velike in institucionalne vlagatelje, še vedno ni prišel do tiste končne točke zrelosti, a počasi prihaja tja. In kaj pomeni zrelost trga?

Zrelost trga je širok pojem in v grobem vključuje sledeče dejavnike oz. karakteristike:

  • Velikost trga je presegla določeno točko
  • Volatilnost in donosi se manjšajo
  • Trg je nadzorovan in veljajo jasna pravila
  • Trg je sprejet tako s strani institucij, kot tudi uradnih (državnih) organov

Vse to pa vpliva tudi na naravo trgovanja in donosnosti. Nedvomno je kripto trg neprimerno bolj donosen kot delniški trg, a je tudi mnogo bolj volatilen in posledično nepredvidljiv in tvegan. Dokler trg zaznamujeta visoka volatilnost in tveganje, trg generalno ni zanimiv za vstop večjih institucij. Če pogledamo delniški trg, je le ta mnogo manj volatilen, še toliko bolj to velja za trg žlahtnih kovin, ki je tudi mnogo bolj predvidljiv. A z dozorevanjem kripto trga, analitiki opažamo, da le ta nekoliko izgublja na volatilnosti (bolj gre za posamezna obdobja), donosi so še vedno zelo lepi, verjetno še vedno najboljši v primerjavi z drugimi trgi, a se nedvomno manjšajo. To pomeni, da bo vse manj hitrih in nekaj 100 ali celo 1000% odbojev, kot smo jih bili vajeni nekoč. S tem se bo potrebno sprijazniti, a po drugi strani trg postaja priznan in primerljiv s klasičnimi finančnimi trgi.

To želim poudariti, saj še vedno opažam, da velik del trgovalcev pristopa k trgovanju na star, klasičen način, kot smo to počeli še nekaj let nazaj, še posebno, če je njihov trgovalni portfelj sestavljen primarno ali izključno iz altcoinov. Na vsak način želijo pokupiti kar največ altcoinov, med njimi tudi mnogo t.i. shitcoinov, ki vsaj v teoriji delujejo obetajoče, nato pa upajo na rekordne odboje in dobičke. Čeprav bo do tovrstnih izjem nekaj časa še prihajalo, bo takšnih kovancev vse manj, saj niso zanimivi za velike vlagatelje in posledično za investitorje, tukaj pa so še vse bolj striktne težnje po regulaciji trga, kar pomeni, da bo špekulativnih kovancev vse manj. Kar je dobro. Manj bo tveganja, manj t.i. scam kovancev, pregled nad kovanci bo lažji, bo pa tudi nekaj nižja donosnost.

Razumeti moramo, da mnogi kovanci na papirju, lahko tudi v praksi, izgledajo sila obetavno in zanimivo, a se na koncu izkaže, da gre za t.i. scam kovance iz različnih razlogov. Kot zadnja primera lahko izpostavim LUNA in CEL (Celsius). Oba sta nudila izjemno lepe donose, fundamentalno sta bila nadvse perspektivna, oba pa sta klavrno končala, še toliko bolj portfelji investitorjev in trgovalcev. Zato je moje priporočilo sledeče;

investirajte predvsem v močnejše, preverjene kovance, kot sta BTC in ETH. Investirajte v kovance, ki so zanimivi za velike vlagatelje in kovance, ki se konstantno razvijajo oziroma nudijo razvojno okolje mnogim projektom. Taka kovanca sta npr. ADA in DOT. Prav tako so zanimivi kovanci, ki temeljijo na močnih in uveljavljenih projektih npr. BNB, LINK, MATIC, tud XRP. Zanimivi so tudi Metaverse kovanci, kot so GALA, SAND in MANA, saj se tovrstna industrija nezadržno širi. 

Kovanci, ki so zanimivi za velike vlagatelje so bolj stabilni, sicer ne nudijo eksplozivnih odbojev, kar je pravzaprav dobro, saj posledično ne predstavljajo tolikšno tveganje, so pa tudi mnogo bolj pod drobnogledom uradnih organov, kot tudi investitorjev in to je prav tako dobro, v kolikor ta nadzor ne bi šel predaleč, Prav tako svetujem, da vaš portfelj ne vključuje več kot cca. 8 do 10 kovancev, saj preveliko število kovancev predstavlja težavo pri nadzoru portfelja, prav tako pa je večina retail vlagateljev posledično primorana zmanjšati glavnico, vloženo v posamezni kovanec. 

Ena izmed zelo pogostih napak manj izkušenih trgovalcev, ki primarno vlagajo v altcoine je tudi ta, da nikoli ali zelo redko pobirajo dobičke, saj verjamejo, da bo vrednost še rastla. Nepobiranje dobičkov in neuporaba stop loss oziroma risk management strategije sta najpogostejša razloga, zakaj je več kot 85% takšnih trgovalcev v globoki izgubi, ko nastopi bear market. V mnogih primerih žal pride tudi do popolne likvidacije. Naučite se pobirati dobičke in ne bojte se tega početja. Vprašajte se, vam je danes žal, da pred meseci niste pobrali vsaj nekaj dobička? Trgovanje z altcoini poteka nekoliko drugače kot trgovanje z BTC in način, da vložite nek znesek, potem pa čakate na rekordne odboje več mesecev ali celo let, se pri večini altcoinov ne obnese najbolje, v kolikor niste pobirali dobičke.

Osebno trgujem skoraj izključno z BTC (večinski del portfelja) in ETH. To še posebej velja za bear market. To ne pomeni, da me ne zanimajo tudi drugi potencialni kovanci, nekatere sem naštel malo prej, to pomeni le, da se izogibam nepotrebnega tveganja, nisem požrešen, sem potrpežljiv in imamo posledično boljši in lažji nadzor nad dogajanjem, kar mi omogoča pravočasno reakcijo ob spremembi trga. Nekoč, ko sem bil tudi sam manj izkušen trgovalec, sem tudi sam imel v portfelju 15 do 20 kovancev. Tudi sam sem naivno verjel, da bo zdaj, zdaj prišlo do rekordnih odbojev in zaslužek bo moj. A navadno se zgodi ravno obratno in ko je trg začel padati, so altcoini pričeli padati še toliko hitreje in ob pogledu na portfelj 15-20 kovancev, ki so bili v “prostem padu”, sem pač na hitro poskušal rešiti, kar se je rešiti dalo. Žal pri tolikšnem številu kovancev nisem mogel pravočasno in ustrezno odreagirati. Verjamem, da se marsikdo v tej zgodbi prepozna. A naj vas potolažim. V kolikor ste še vedno na trgu, še vztrajate, kljub veliki izgubi, ste na dobri poti, da boste vseeno nagrajeni. Predvsem se naučite biti potrpežljivi in ne požrešni. Ne gre za športne stave ali igre na srečo, gre za investiranje in investiranje je vedno igra na dolgi rok. Da, trgi padajo in padci so mučni in dolgotrajni, a niso večni. Bear market, v katerem se nahajamo, ni obdobje, ko bi iskali rekordne donose. Glavna cilja trgovanja v bear marketu sta:

– Zaščita naložbe/portfelja

– Akumulacija kovancev

Iščite vrednost, ne cene. Cena je nekaj kar pada in raste, vrednost pa je tista, ki ostane na dolgi rok in kar ohranja vrednost, je zanimivo tudi za velike vlagatelje in kar je zanimivo za velike vlagatelje naj bo zanimivo tudi za vas, saj se tam akumulira donos.

Povzetek

Tržni indikatorji in BTC indikatorji nakazujejo, da prehajamo v obdobje volatilnosti in preizkušnje. Na preizkušnji bo trenutno dno BTC in posledično dno trga. Indikatorji trenutno kažejo, da vsaj še nekaj tednov ali celo mesecev, ne moremo pričakovati velikega odboja. To se sicer lahko spremeni, v kolikor bi na trg nepričakovano vstopil kakšen veliki vlagatelj, o katerem se že nekaj časa potihoma namiguje. Vsekakor bodite previdni v obdobju, ki je pred nami. Pozorni bodite na ključne 4 indikatorje, ki bodo nakazovali prihod velike krize, do katere bo skoraj zagotovo kmalu prišlo. Da bi zavarovali svojo naložbo, se izogibajte tveganim altcoinom, še posebej novejšim kovancem. Portfelj optimizirajte, v njem pa naj ne bo več kot 10 kovancev, prav tako nikoli ne stavite le na 1 kovanec. V kolikor primarno ali izključno trgujete z altcoini, pričnite s pobiranjem dobičkov, katere boste lahko uporabili za ponovni dokup ob korekcijah, do katerih bo zagotovo še prihajalo.

 

Gre za osebno mnenje in kot vedno priporočamo izdelavo lastne tehnične analize. Vse navedene informacije so zgolj informativne narave. Vsem, ki želite dodatnih informacij, signalov in tehničnih analiz,  je na voljo naša premium storitev, Kriptokrat Premium. Kriptokrat Premium vam večkrat dnevno ponuditi dodatne informacije, analize, trgovalne nasvete in opozorila, s pomočjo katerih lahko dodatno optimizirate svoje trgovanje in izboljšate ROI, sedaj za zgolj 50 EUR/leto, namesto 75 EUR!

Predhodnji članek

Sta Bitcoin in trg že dosegla dno? Je Bitcoin dobra naložba za čas recesije in kako globoka globalna kriza se izrisuje? (PREMIUM)

Naslednji članek

Cardano (ADA) / USDT – Tehnična analiza

error: Vsebina je zaščitena!