Kdaj in kako vstopamo v trgovanje, ter kako izplačujemo dobičke

V zadnjih nekaj dnevih sem prejel kar nekaj vprašanj na temo vstopanja v trgovanje in izplačevanja dobičkov. Ker gre za zelo pomembno temo, kateri mnogo trgovalcev posveča premalo pozornosti, kljub pomembnosti, sem se odločil, da pripravim nekoliko obširnejši in praktični prispevek, ki bo ponudil nekaj pomembnih odgovorov. Naj že na začetku zapišem, da tukaj navedeni odgovori in primeri nikakor niso edini, še manj pa edini pravilni način trgovanja in izplačevanja dobičkov, so pa preizkušeni in ponujajo dobre rezultate.

V kolikor imate svojo strategijo, ki vam daje dobre rezultate, potem se jo vsekakor držite, vsekakor pa lahko poskusite tudi s tukaj navedenimi primeri in preveriti, ali vam ponujajo še dodatni prostor za optimizacijo.

Vse se prične s strategijo

Glede na to, da govorim z mnogimi trgovalci opažam, da jih mnogo ne uporablja trgovalne strategije, še manj pravilne in merljive. Obstaja kar nekaj odličnih strategij, katerih namen je optimizirati trgovanje in risk management. Jasno želim povedati, da ne obstaja strategij (žal), ki bi zagotavljala 100% učinek. V kolikor vam kdo ponuja tovrstne čarobne formule in obljube, se takšnim obljubam na hitro ognite.

Vse preveč trgovalcev, predvsem novincev in manj izkušenih, si strategijo in kripto trgovanje predstavlja kot nakup množice kovancev in potem čakajo, da bodo eksplodirali in prinesli milijone. Takšni primeri so ekstremno redki in noben resen in uspešen trgovalec se trgovanja ne loteva na takšen način. Strategijo si moramo postaviti preden pričnemo s trgovanjem. To pomeni, da se pred vstopom na kripto trg izobrazimo vsaj do te mere, da razumemo kaj so kriptovalute, kaj je blockchain tehnologija, da poznamo razliko med BTC in altcoini in kako delujejo menjalnice, kjer lahko kupimo in prodamo prvo kriptovaluto.

Nadalje, razumeti moramo, da nič ne gre samo gor in prav tako ne samo dol. Trg je dinamičen in v veliki meri pogojen s psihologijo množic. V kolikor razumemo pojem psihologije množic in osnove tovrstne psihologije, nam bo to vsekakor v pomoč. No, s tem ne želim reči, da potrebujete doktorat iz psihologije, dobro pa je razumeti, kako npr. negativne novice vplivajo na ljudi in kakšne so navadno prve reakcije. 

Strategija naj tudi vključuje tudi postavitev ciljev. Kaj želite doseči kratkoročno, npr. v 1-3 mesecih in kaj dolgoročno 2-5 let ali celo do 10 let. Tukaj morate biti realni, ne sanjarite preveč, a nikakor ne bodite preveč skromni. Ključno je, da ste realni in da ob vstopu vložite le toliko vložka, kolikor vas ne bi eksistenčno ogrožal, v primeru izgube. Tudi tukaj se ne precenite. Na kripto trgu sem že od leta 2014 in v tem času sem videl mnogo trgovalcev, ki so se krepko precenili in izgubili izjemno velike vložke. Nekateri primeri so bili tudi precej tragični. Zato ponavljam, kripto je brez dvoma izjemna priložnost, a finančni trgi so kruti, do vas nimajo nobenih čustev in to morate razumeti.

Več o sami pripravi strategije ob eni izmed naslednjih priložnosti, danes se bomo posvetili bolj strategiji v tistem delu, ki govori kdaj vstopiti in kdaj izstopiti.

Izplačevanje dobičkov je ključno

V osnovi ločimo dva tipa trgovanja. Aktivno trgovanje (trading), ki poteka na ekstremno kratkih intervalih, od 1 minute do 30 minut (scalping), kratkih dnevnih intervalih , kar je day trading, srednjeročnih intervalih, kar je swing trading, ki poteka med nekaj dnevi in nekaj tedni. Druga oblika trgovanja pa je t.i. HODLanje, gre za naložbeno oz. investicijsko strategijo, kar pomeni, da vložek pustimo v kriptovaluti nekaj let.

Dolgoročno gledano, je HODLanje bolj donosno, a je bolj primerno v kolikor vlagamo v močne kovance kot so BTC, ETH, ADA itn. prav tako se moramo zavedati, da se v tem primeru vrednost portfelja močno spreminja. Na drugi strani aktivno trgovanje pomeni mnogo več dela in preživetega časa ob spremljanju tržnega dogajanja, prav tako trgovanje zahteva, da si redno izplačujemo dobičke.

O tem se že pisal pred časom, a vseeno obnovimo, zakaj je izplačevanje dobičkov ključno:

a. generiranja dodatnega zaslužka

b. plemenitenje naložbe

c. dokupovanja kriptovalut ob korekcijah

d. osebna finančna stabilnost

Pogosto opažam, da si mnogi trgovalci dobičkov ne izplačujejo v prepričanju, da bo vrednost še rastla oziroma si dobičkov nočejo izplačati, saj bodo imeli potem manjše število kovancev. Oboje sicer drži, a je potrebno na vse skupaj pogledati iz drugega in odgovornega zornega kota. 

Kdaj in koliko dobička izplačati?

Interval izplačevanja dobičkov naj bo prilagojen vaši strategiji. V kolikor dnevno trgujete, si dobičke izplačujte dnevno, sicer tedensko ali mesečno. Predvsem ne bodite požrešni in se držite svoje strategije. Koliko dobička si izplačati, je ponovno odvisno od vaše strategije in vaših potreb. V trgovanju sicer velja pravilo, da krajši kot je trgovalni interval, manjši odstotek (%) dobička si izplačamo. Pri scalpingu, ki poteka na najkrajšem intervalu, se izplačani dobički gibljejo med 0,5%-2%. V primeru dnevnega trgovanja je razpon odstotkov nekoliko večji, 1%-4%, lahko tudi več, v kolikor je trend rasti večji. Dobiček si navadno izplačujemo:

a. v stablecoine (hranite na menjalnici ali v denarnici) – način priporočljiv, v kolikor ne potrebujete denarja, ampak želite dobičke hraniti za dokup kovancev ob korekcijah

b. v fiat valute EUR ali USD – način primeren v kolikor potrebujete denar

c. kombiniran način – način primeren v kolikor potrebujete denar, hkrati pa želite del sredstev ohraniti na menjalniškem računu, za dokup kovancev.

Ko govorimo o točki izplačila dobička, torej kdaj prodati, potem nam tukaj pride prav poznavanje osnov tehničnih analiz. Ključno je poznavanje resistance linij in RSI indikatorja, ki nam pokaže kdaj je kovanec prenakupljen (verjetnost korekcije) in kdaj preprodan (verjetnost odboja). V kolikor ste že bolj podkovani v tehničnih analizah, je tukaj še mnogo drugih načinov in indikatorjev, kdaj prodati, a za začetnike je uporaba RSI in resistance linije najbolj enostaven način.

Na spodnjem grafu lahko vidimo primer BTC/USD. BTC je prišel v območje močne resistance linije, ki jo predstavlja rdeč pravokotnik, sočasno pa je RSI (zgoraj), tik pod zgornjim robom, kar pomeni, da je že v fazi prenakupljenosti. To sicer še ne pomeni, da bo takoj prišlo do korekcije, zagotovo pa nam pove, da prav veliko prostora za nadaljnjo rast BTC nima več. S tem ne mislim, da BTC ne bo šel še višje, ampak bo najverjetneje kmalu naredil zdravo korekcijo in bo nato s ponovnim odbojem napadel nove target linije.

 

Kot sem že omenil na začetku prispevka, si mnogi trgovalci ne želijo izplačevati dobičkov, saj menijo, da bo vrednost še rastla oziroma bodo s tem izgubili nekaj kovancev. To sicer drži, a rast ob preboju resisatnce linije navadno predstavlja dodatne 2-4% (povprečje), v kolikor do preboja sploh pride, medtem, ko korekcije predstavljajo 5-15%, v zadnjih mesecih smo videli tudi 50% korekcije, pri mnogih altcoinih tudi večje. Vsekakor si osebno raje prej izplačam nekaj dobička in vrednost še nekaj zrase, kot da tvegam in čakam, da bo kovanec kar rastel in rastel, potem pa se ujamem v veliko korekcijo.

Ko si dobiček izplačamo, s tem izkupičkom počakamo na korekcijo in ponovno dokupimo kovanec in s tem skrbimo, da ohranjamo število kovancev, ali pa jih celo večamo, v kolikor gre za večje korekcije.

Kdaj ponovno vstopiti?

Tudi tukaj nam pride prav poznavanje tehničnih analiz, le da tokrat pozornost usmerimo v support linijo. Resisatnce linija je območje, ki predstavlja oviro za nadaljnjo rast in je pogosto prišlo do korekcij, medtem ko support linija, kot pove že ime, daje podporo za odboj. Za lažje razumevanje si ponovno poglejmo graf BTC/USD. 

Najprej moramo razumeti, da je vsaka support linija pred tem bila resistance linija. Ko kovanec enkrat prebije določeno vrednost, ki predstavlja resistance linijo in se stabilizira nad njo, le-ta postane support linija. Spodaj lahko vidimo graf, kjer je BTC prebil resistance linijo in nekaj časa že vztraja nad njo, kar pomeni, da je sedaj postala support linija. Večkrat zapišem, da je določena vrednost ključna, npr. $46.000 pri BTC, za nadaljnjo rast. To pa ne pomeni, da vstopamo takoj, ko kovanec prebije to vrednost. No, v kolikor radi tvegate, lahko to storite, a mnogo bolj optimalno je, da ob preboju počakate korekcijo. V kolikor support linija zdrži korekcijski pritisk in pride do ponovnega odboja, kot prikazuje puščica na grafu, potem je to signal za dobro vstopno točko. Ob tem bodite pozorni tudi na RSI in volume. Ko vstopate, navadno ni najbolje, da na enkrat investirate večji znesek, npr. 5000 EUR ali 10.000 EUR itn. Osebno priporočam DCA strategijo (Dollar Cost Averaging), ki sice ni najbolj zanimiva strategija, je pa na dolgi rok ena bolj donosnih. Kako poteka DCA investiranje? 

Vzemimo na primer, da želite investirati 5000 EUR. Namesto, da na enkrat vložite 5000 EUR, raje vsak mesec (lahko tudi tedensko), ob korekcijah, investirajte 1000 EUR in tako naslednjih 5 mesecev. DCA strategija se je izkazala kot najbolj optimalna, za dolgoročno investiranje.

Kako sestaviti portfelj?

V kolikor vaš portfelj primarno ali izključno sestavljajo altcoini, še posebno low cap oziroma bolj tvegani, vsekakor priporočam, da si dobičke redno izplačujete, saj je njihovo nihanje pogostejše in večje, kot nihanje BTC. Poskrbite, da vaš portfelj ni prevelik. Pogosto vidim, da portfelje trgovalcev sestavlja 20 ali več kovancev, kar je zagotovo preveč. Osebno menim, da je optimalni portfelj sestavljen iz minimalno 3 kovancev in ne več kot 8, izjemoma 10 kovancev. Tako boste portfelj lažje nadzorovali, izplačevanje dobičkov bo bolj optimalno in te bodo tudi večji, saj boste v manj kovancev investirali več kapitala.

Prvi cilj naj bo izplačilo vložene glavnice, ostalo lahko pustite v kriptu. Tako ne morete več biti v izgubi, v najslabšem primeru boste na break even točki. Osebno priporočam, da portfelj razdelite na tri dele. Prvi del naj tvorijo ključni močni kovanci, kot sta BTC in ETH, drugi del močni altcoini kot so npr. ADA, MATIC, SOLANA, XRP, AVAX, LUNA itn. tretji del pa novejši, a potencialno izjemno močni kovanci, kot npr. SAND, GALA itn. Osebno nisem zagovornik preveč tveganih portfeljev, ki sicer lahko nudijo izjemne donose, a tveganje je preveliko, zato zagovarjam omenjeno razporeditev kovancev. 

Opisana strategija je najbolj primerna za novince in manj izkušene trgovalce in nikakor ni edina strategija. Obstaja mnogo različnih strategij in v kolikor jo že imate, se je držite. V kolikor strategije še nimate, lahko izhajate iz tukaj predstavljene strategije in jo skozi čas poljubno dopolnite, glede na lastne potrebe in ugotovitve. Predvsem želim sporočiti, da trgujte odgovorno, ne bodite požrešni, bodite potrpežljivi in ne pozabite, nič ne gre samo gor in prav tako ne gre nič samo na dol. Želim vam uspešno trgovanje, za še več dnevnih nasvetov, priporočil in analiz, pa vam je na voljo naša Kriptokrat Premium storitev.

Predhodnji članek

ZIL/USDT – Tehnična analiza

Naslednji članek

NFT kovanec, ki zna presenetiti in ponuditi lepe donose

error: Content is protected !!